Kako izbrati primerno gostovanje za vašo spletno stran?

Home » Kako izbrati primerno gostovanje za vašo spletno stran?
spletno gostovanje

Vaša spletna stran je več kot le poslovna vizitka. Je vaš najvplivnejši prodajalec, ki za vas brez predaha dela cele dneve in noči. Je mesto, kjer vaši obiskovalci lahko poiščejo več informacij o vas in vašem podjetju ter si na podlagi njih ustvarijo mnenje o kakovosti storitev ali izdelkov, ki jih ponujate. Ni dvakrat za reči, da bodo hitro odšli drugam, če se postopek nalaganja strani vije kot jara kača!

Zatorej vsekakor velja nekaj pozornosti nameniti izbiri primernega gostovanja za vašo spletno stran. Ker je na trgu ponudbe ogromno, imate kot potrošnik vso svobodo izbire, ki si jo lahko poželite. Vprašanje je le, kako ločiti zrno od plevela in izbrati ne le zaupanja vrednega ponudnika, temveč tudi paket storitev, ki je kar najbolj primeren za vašo spletno stran.

Dovolite, da vam pri tem pomagamo. V našem vodiču bomo razkrili, kateri so elementi, ki odlikujejo najboljše ponudnike gostovanja, tako v Sloveniji kot tudi v tujini, hkrati pa vam dali nekaj konkretnih napotkov, na kaj morate paziti. V prvem delu se bomo tako dotaknili različnih oblik in paketov gostovanj; tako bomo skupaj ugotovili, kateri je najprimerješi za vas. V nadaljevanju pa vam bomo dali nekaj enostavnih smernic, kako raziskati trg in kateri dejavniki so najpomembnejši pri izbiri ponudnika gostovanja.

Različni paketi gostovanj: kaj pravzaprav sploh potrebujete?

Za začetek naj poudarimo, da se potrebe prodajalca, ki upravlja velikansko e-trgovino, zagotovo razlikujejo od nekoga, ki išče gostovanje za svoj blog. Z ozirom na to, pakete gostovanja praviloma razvrščamo v naslednje kategorije:

Deljeno gostovanje (t.i. “shared hosting”)

To je praviloma najbolj ugoden paket gostovanja, kar ga boste našli. Gre namreč za deljene hardverske resurse, oziroma en fizični strežnik, ki je s digitalno razdeljen na več delov. Tako je dostop do datotek vsakega uporabnika strogo ločen, določene komponente (npr. procesorska moč) pa so razdeljene med več uporabnikov. V praksi to pomeni, da v primeru povečane obremenitve strežnika to lahko negativno vpliva na vse uporabnike oz. spletne strani, ki gostujejo na njem.

Prednosti:

+ Ugodna cena

+ Ne zahteva tehničnega predznanja

Slabosti:

– Omejeni hardverski resursi (ni primerna izbira za večje strani)

– Ne ravno veliko možnosti za konfiguracijo po meri

VPS gostovanje

VPS gostovanje je nekakšna nadgradnja deljenega gostovanja. Tudi tukaj se hardverski resursi delijo, a vsakemu uporabniku je dodeljena namenska particija, kar zagotavlja bolj tekoče obratovanje strani. Mnogi to vrsto gostovanja klasificirajo kot nekakšno zlato sredino med deljenim gostovanjem in namenskimi strežniki, zato je primerna za spletne strani s srednje veliko količino prometa. Vendar pa, za razliko od deljenega gostovanja, zahteva nekaj tehnične podkovanosti, zato ta vrsta gostovanja ni najbolj primerna izbira za začetnike.

Prednosti:

+ Tekoče delovanje strani

+ Prilagojenost po meri

-+ Boljša varnost

Slabosti:

– Nekoliko dražja izbira

– Zahteva določeno tehnično predznanje

Gostovanje v oblaku

Ta oblika gostovanja je priljubljena pri vseh, ki zanesljivost in dostopnost spletne strani uvrščajo na prvo mesto. Ima obe dobre plati VPS gostovanja, torej prijaznost uporabniku in zanesljivost strežnika. Njena izrazita prednost se kaže v sami postavitvi strežnikov; v kolikor en izmed njih zataji, v igro vskoči naslednji, kar vaši spletni strani omogoča neovirano obratovanje, ne glede na prevladujoče razmere. Torej, če pričakujete povečano količino prometa, je vredno razmisliti o gostovanju v oblaku.

Prednosti:

+ Stabilnost in zanesljivost

+ Cenovno ugodna rešitev

Slabosti:

– Zahteva nekoliko tehničnega predznanja

– Selitev k drugemu ponudniku zna biti težavna

Namensko gostovanje

Namensko gostovanje vam omogoča, da vzamete v roke vajeti in razpolagate s strežniškimi resursi v skladu z vašimi potrebami in željami, prav tako pa vam daje svobodo izbire glede namestitve programske opreme. Vendar pa ima vse to svojo ceno – ne zgolj finančno, temveč tudi glede zahtevnosti, saj boste potrebovali kar nekaj tehničnega predznanja (oziroma tehnično podkovano ekipo, ki bo to urejala namesto vas). Praviloma se ta oblika gostovanja priporoča večjim podjetjem, e-trgovinam in spletnim stranem z večjo količino prometa.

Prednosti:

+ Najvišja raven zanesljivosti in hitrosti

+ Popoln nadzor nad arhitekturo strežnika

+ Varnost

+ Skalabilnost

Slabosti:

– Precej visoka cena

– Zahtevano je tehnično predznanje

– Za upravljanje tovrstnih strežnikov boste najverjetneje potrebovali celo ekipo

WordPress gostovanje

Ta oblika gostovanja je namensko zasnovana za spletne strani, katere poganja platforma WordPress. Gre za zmogljiv urejevalnik vsebin, ki tudi popolnemu začetniku omogoča izgradnjo profesionalne spletne strani z naprednimi funkcijami. Ker je WordPress po svetu tako priljubljen, številni ponudniki spletnega gostovanja nudijo tonamenski paket, ki je prilagojen za poganjanje platforme in optimiziran za čim boljšo varnost in odzivnost. V kolikor se odločite za ta paket gostovanja, bo ponudnik poskrbel za redne posodobitve, za vas pa bo razvozlal tudi kakšno tehnično zanko in po potrebi namestil dodatne vtičnike ali spremenil tematsko shemo.

Prednosti:

+ Optimizirano za spletne strani, katere poganja WordPress

+ Začetnikom prijazna izbira

+ Ekipa za podporo strankam vam nudi tehnično asistenco

Slabosti:

– Omejena možnost prilagoditve strežnika po lastni meri

– Omejena skalabilnost

Pregled trga in izbira najboljšega ponudnika gostovanja

spletno gostovanje

Ker je ponudnikov na trgu gostovanja spletnih strani ogromno, vam toplo priporočamo, da se vanje malce poglobite, preden se odločite za končno izbiro. Pri tem bodite pozorni na naslednje dejavnike:

Dosegljivost strežnika

Nikoli ne veste, kateri izmed vaših obiskovalcev se bo odločil postati vaša najbolj zvesta stranka. Ali res želite tvegati, da se prav v tistem trenutku nekaj zatakne, vaša spletna stran pa je za nekaj sekund, minut ali celo ur nedosegljiva? Tega si enostavno ne morete privoščiti, zato dajte prednost ponudnikom gostovanja za spletne strani, ki budno spremljajo delovanje strežnikov in v primeru izpada nemudoma vskočijo ter razrešijo težavo. Dosegljivost strežnika naj bo čim bližje 100%, a vsekakor ne nižja, kot 99%.

Hitrost nalaganja

Potrpežljivost vaših obiskovalcev je dragocena in precej redka dobrina. Če je vaša stran počasna in se dolgo nalaga, je zelo velika verjetnost, da ne bodo čakali, temveč bodo odjadrali stran. Pravzaprav je povprečen obiskovalec pripravljen sedeti križem rok ne več, kot nekaj sekund. Obstaja pa še en pomemben razlog, zakaj izbrati hitro gostovanje; odgovor tiči v optimizaciji za iskalnike. Google se je že večkrat izjasnil, da je dobra uporabniška izkušnja eden poglavitnih dejavnikov pri razvrstitvi rezultatov iskanja in trikrat lahko ugibate, kako pomembno je, da se vaša stran hitro nalaga.

Podpora strankam

Četudi imate morda večletne izkušnje z upravljanjem spletnih strani, je zlata vredno, da imate nekoga, ki vam v primeru tehničnih težav lahko priskoči na pomoč. Zna se zgoditi, da boste ravno v tistem trenutku prezaposleni, pa tudi sicer boste imeli manj skrbi, če ubadanje s tovrstnimi preglavicami prepustite nekomu, ki je za to usposobljen. Saj veste, kako je – v krizi šteje vsaka minuta! Prednost je, da je ekipa za podporo strankam odzivna, seveda pa tudi, da je dosegljiva prek več različnih kanalov (klepet v živo, telefon in e-pošta).

Varnost podatkov

Varnost podatkov (ang. data security) je ključnega pomena pri stopnji zaupanja, ki jo bodo vaše stranke imele do vašega podjetja, še posebej v primeru, da so v igri osebni podatki ali kateri koli drugi podatki občutljivega značaja (številke kreditnih kartic, gesla in podobno). Poleg tega je to prav tako pomemben dejavnik skladnosti s predpisi zakonodaje, tako slovenske, kot tudi globalne – tukaj govorimo predvsem o GDPR.

Plačilna sredstva

V kolikor imate določene preference glede plačilnih sredstev, je to še eden izmed dejavnikov, kateremu se splača posvetiti nekaj pozornosti. Določenim posameznikom npr. veliko pomeni, da njihov izbran ponudnik gostovanja podpira plačilno platformo PayPal, saj le-ta omogoča popolnoma avtomatizirana plačila, hkrati pa vašo številko kreditne ali debetne kartice varuje pred morebitnimi zlorabami. Spet drugim je bolj všeč tradicionalna oblika plačevanja s položnicami, zato ponudnika gostovanja spletnih strani izberite tudi v skladu s tem, kako najraje plačujete.

Kapaciteta hranjenja

Nameravate na svoji spletni strani gostovati obilico podatkov? Potem potrebujete radodarne kapacitete razpoložljivega trdega diska, kamor jih boste lahko shranjevali. Kot primer naj naštejemo spletne vsebine, ki vključujejo fotografije in video posnetke v visoki ločljivosti, pa tudi druge vrste podatkov. V kolikor potrebujete gostovanje za manjšo spletno stran ali blog, to ni toliko pomembno, a vsekakor preverite, da vaš izbran paket premore dovolj zmogljivo kapaciteto hranjenja podatkov.

Mnenja strank

Ponudniki gostovanja lahko na svojih predstavitvenih straneh trdijo marsikaj. Vendar a se tovrstne obljube skladajo s kakovostjo njihovih storitev? Tega ne boste mogli zanesljivo vedeti, dokler ne pokukate izven cone udobja in preverite še mnenja strank na raznoraznih portalih za recenzije uporabnikov. Tako ne le, da boste izvedeli, kaj jim je bilo všeč, temveč tudi marsikaj, kar ni potekalo čisto po maslu.

Pasovna širina

Če ste mali podjetnik ali bloger, je pasovna širina praviloma ena zadnjih stvari, ki naj vas skrbi. Vse je odvisno od primarnega namena vaše spletne strani – ali boste gostovali velike datoteke ali multimedijske vsebine? V tem primeru je zgodba seveda precej drugačna. Dobra novica je, da marsikateri ponudnik gostovanja spletnih strani pasovne širine ne meri (t.i. “unmetered bandwidth”). To pomeni, da vam nikoli ne bodo zaračunali več oz. vas premestili na višji paket, ne glede na količno prenešenih podatkov.

Lokacija strežnika

Na prvi pogled se vam lokacija strežnika morda utegne zdeti manj pomembna tehnikalija, vendar še zdaleč ni tako. Le-ta ima namreč neposreden vpliv na odzivnost vaše spletne strani; bližje, kot se strežnik nahaja fizični lokaciji obiskovalca, hitreje se bo nalagala. Vpliv je tukaj dvoslojen; ne le, da odzivnost spletne strani igra pomembno vlogo pri uporabniški izkušnji obiskovalca, je tudi eden izmed ključnih dejavnikov pri optimizaciji za iskalnike. Na kratko povedano: izberite ponudnika gostovanja z lokacijo strežnika, ki je geografsko čim bližje vaši ciljni publiki.

Cena

Ne bodite presenečeni, če boste ugotovili, da se cene ponudbe različnnih paketov gostovanja med seboj razlikujejo (zakaj je temu tako, smo obelodanili v prvem segmentu tega vodnika). Vendar lahko do cenovnih razlik prihaja tudi med konkurenti, ki enak ali podoben paket morebiti prodajajo po različnih cenah. Zato vsekakor preverite cene tudi pri konkurenci, a ne pozabite upoštevati, da so le-te pogosto odvisne od ponudbe same. Naj vas najnižja cena ne premami – preverite tudi druge dejavnike, katere smo omenili tukaj.

Dodatne varnostne funkcije

Da svojo spletno stran zaščitite pred nepridipravi, je sila pomembno, da omejite, kdo lahko dostopa do nje z administratorskimi pravicami, še posebej, če je to prostor, kjer hranite podatke občutljivega značaja. V tem primeru je priporočena praksa, da se dostop zaklene na vnaprej določen IP naslov. Seveda pa so pomembne tudi ostale varnostne funkcije, med katere spada spremljanje omrežja za pojav sumljivih vzorcev, konfiguracija požarnega zidu proti hekerskim napadom, samodejno antivirusno preverjanje, varnostne kopije in podobno.

Ostalo

Da bi pritegnili pozornost karseda več strank, ponudniki gostovanja svoji ponudbi pogosto pridodajo še druge bonbončke. To je lahko:

  • Brezplačna registracija domene
  • Brezplačna selitev spletne strani na nov strežnik
  • Brezplačna namestitev urejevalnikov vsebin …

Kaj od tega je najbolj pomembno, oz. ali kaj od navedenega sploh potrebujete, je odvisno od vas.

Sklepna misel

Različni tipi uporabnikov iščejo različne stvari, zato se ne ozirajte na ostale – pri izbiri ponudnika gostovanja za vašo spletno stran naj vas vodijo iztočnice, ki smo jih orisali v tem vodniku. Prepričani smo, da bo naloga, ki je pred vami, zdaj veliko lažja. Ene in edine pravilne izbire v tem primeru ni; so le številne možnosti, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Ker ste prišli do konca, ste bogatejši za znanje, katere vrste paketov gostovanja so na voljo ter katere so stvari, katere je pred izbiro ponudnika spletnega gostovanja vredno preveriti. Zdaj pa le na lov za vašimi digitalnimi sanjami!