Nova ekonomija je tu, če si priznamo ali ne. Ob zaključku desetletja najuspešnejše premoženjsko sredstvo ni bilo ne nafta in ne zlato, temveč Bitcoin. Vse več novincev vstopa v kripto svet, ki se morda za prvo žogo zdi zapleten. Zato smo vam pripravili preprost vodič za Bitcoin in kriptovalute. Kaj pomenijo, kako jih kupiti, shranjevati in trgovati z njimi, itd. Ta vodič bo odgovoril na vsa ta vprašanja in vam dal celostno sliko o kripto začetkih ter vam po korakih predstavil kako kupiti Bitcoin in ostale kriptovalute prek izbrane borze Kriptomat.

Zakaj ljudje danes vlagajo v kriptovalute?

Nikoli ni bilo več uporabnikov v kripto svetu, kot danes, številke pa eksponentno naraščajo. Obstaja več razlogov, zakaj vse več ljudi prisega na decentralizacijo in deregulacijo, ki ju ponujajo kriptovalute. Spodaj navajamo glavne tri:

 1. Poceni transakcije: Morda ste se naveličali obstoječega rigidnega denarnega sistema in želite uporabljati hitro digitalno alternativo z nizkimi pristojbinami. Dandanes lahko plačujete s kripto v številnih trgovinah na drobno po celem svetu. Ameriško podjetje SpaceX se je na primer celo zavezalo, da bo svoje podvige delno financiralo z memecoinom DOGE.
 2. Naložbeni potencial: Kriptovalute so s svojo volatilnostjo in zaradi začetne faze adopcije odlična možnost za investicijo. Morda želite špekulirati tako, da kriptovaluto zdaj kupite in pozneje prodate po višji ceni.
 3. Tehnologija: Vas zanima sama blockchain tehnologija in njena uporaba? Morda bi radi kriptovaluto uporabili za interakcijo z odprtimi finančnimi protokoli, povezanimi s posojanjem ali varčevanjem, ki odpravljajo posrednika.

Kako kupiti Bitcoin in ostale kriptovalute?

Za nakup kriptovalut obstaja več načinov. To lahko storite na kripto borzi ali trgovalnih platformah, včasih pa tudi direktno preko kripto denarnice. Kriptovalute lahko kupite na več načinov: preko bančnega nakazila SEPA, preko kreditne/debetne kartice, PayPala, ali ostalih finančnih storitev, kot sta Skrill in Neteller.

Nakup s kreditno ali debetno kartico

Kriptovaluto lahko kupite s kreditno ali debetno kartico, če vaša kartica podpira 3D Secure. S tem načinom plačila vam za nakup kriptovalute ni treba vnaprej napolniti računa. Kriptovaluto lahko kupite takoj, ne da bi čakali na dokončanje bančnega nakazila. Večina večjih kripto platform za kriptovalute se je povezala s plačilnimi procesorji, ki sprejemajo takojšnje nakupe z uporabo kartic Visa ali Mastercard in mednje spada tudi Kriptomat. Ta način je industriji zelo olajšala same nakupe, saj so nakupi s kartico enostavni, hitri in dostopni vsakomur.

Sistem je preprost: Izberite kriptovaluto in želen znesek, navedite podatke o svoji kartici, naredite predogled transakcije in kliknite »Potrdi«. Nakup s kartico je lažji od bančnega nakazila, saj vam ni treba čakati več dni na potrditev nakazila. Po drugi strani lahko nakup kriptovalut s kreditno ali debetno kartico pomeni, da boste plačali pristojbino pri izdajatelju kartice in pristojbino za storitev na platformi. Vpisovanje vseh potrebnih podatkov je prava muka, nekatere banke pa pred odobritvijo transakcije zahtevajo dodatno fazo potrditve.

Nakup preko bančnega nakazila SEPA

V večini primerov je nakup kriptovalut preko SEPA nakazila tako preprost kot uporaba kreditne kartice. Najprej opravite polog SEPA na svoj račun na platformi/borzi. Ko je polog potrjen, se vaše stanje v EUR knjiži v dobro in lahko opravite nakup. Borze za SEPA nakazila načeloma zaračunajo nizko pristojbino.

Tu velja omeniti, da obstajajo dnevni limiti, ki omejujejo, koliko lahko porabite za kriptovalute. In medtem ko se plačila preko kartic izvedejo bolj ali manj takoj, boste morali na potrditev nakazila SEPA počakati nekaj delovnih dni.

Nakup preko posredniških denarnih storitev

V zadnjih letih so številna plačilna podjetja napovedala podporo kriptovalutam, kar je posledica močnega pritiska uporabnikov in vse večje adopcije kriptovalut. Med največjimi so:

Neteller, ki uporabnikom omogoča nakup kriptovalute z 28 fiat valutami, pri čemer ravni članstva določajo dnevne omejitve, pristojbine in hitrost obdelave. Storitev Skrill podpira pretvorbo 40 fiatnih valut v digitalno gotovino z več kot 100 načini vplačila. PayPal je leta 2020 uporabnikom začel omogočati nakup kriptovalute in jo uporabljati kot vir financiranja za nakupe pri 26 milijonih trgovcev po vsem svetu.

Državljani Evrope morda pogosteje uporabljajo Sofort, spletni plačilni sistem, ki omogoča hitro poravnavo bančnih nakazil. V bistvu stranke uporabljajo svoje spletne bančne podatke, ne da bi trgovcu posredovale osebne podatke ali podatke o karticah. Ker prodajalec prejme potrditev transakcije v realnem času, lahko svojo kriptovaluto prejmete, ne da bi vam bilo treba čakati več dni, da se sredstva poravnajo.

Naša izbrana norza Kriptomat sodeluje s številnimi tovrstnimi ponudniki, vključno z Netellerjem, Skrillom in Sofortom. Ko pri Kriptomatu izberete eno od teh plačilnih možnosti, boste pozvani, da potrdite lastništvo svojega računa in nato potrdite transakcijo. Ko je transakcija potrjena, bo Kriptomat nemudoma predložil naročilo za nakup.

Obstajajo še drugi načini?

Skoraj vsak dan se pojavljajo nove opcije. Kriptovalute je mogoče kupiti tudi z gotovino, pri čemer vam tudi ni treba poznati nekoga, ki je pripravljen prodati; storitve peer-to-peer, kot je LocalCryptos, vsak dan povezujejo kupce in prodajalce. Tudi bančne storitve, kot sta Revolut in Wirex, uporabnikom omogočajo nakup kriptovalute, vendar z nekaterimi omejitvami.

Kje in kako shraniti kriptovalute?

Ko izberete način in kraj nakupa kriptovalut, jih morate nekje shraniti. In to mesto se imenuje kripto denarnica. Število blockchain denarnic še naprej narašča, trenutno jih je v uporabi že več kot 50 milijonov.  Te digitalne denarnice podpirajo vrsto kriptovalut, vključno s stablecoini (ki so vezani v razmerju 1 : 1 s fiat ekvivalentom, kot je ameriški dolar), lastnimi sredstvi verige blokov, kot je BTC, in žetoni, ki temeljijo na ERC-20 in drugih standardih. Tudi ko ste se odločili, katere kriptovalute želite zbirati, je ohranjanje njihove varnosti še en ključni del sestavljanke. Na voljo je na desetine možnosti shranjevanja, vsaka pa ima svoje prednosti in kompromise.

Ko se registrirate na kripto borzi ali platformi, imajo te že vgrajene denarnice. Kako izbrati najprimernejšo borzo, si lahko pogledate v našem vodiču.

Kako delujejo kripto denarnice?

Kripto denarnice so nekakšni osebni spletni bančni računi. Vsaka denarnica ima naslov, javni in zasebni ključ. V denarnici niso shranjena vaša digitalna sredstva. Ta so v verigi blokov. Denarnica vam omogoča dostop do sredstev, naslov za njihovo prejemanje in vmesnik za izvajanje transakcij.

Če ste lastnik zasebnega ključa in ga ne delite z nikomer, so sredstva v denarnici vaša in samo vaša za porabo. V denarnici lahko kriptovalute pošljete prijateljem, družini ali trgovcem. Od drugih lahko prejmete žetone, si ogledate vrednost svojega portfelja kriptovalut in zamenjate eno sredstvo z drugim. Nekatere denarnice vam omogočajo tudi nakup kriptovalut z različnimi plačilnimi metodami. Vsaka denarnica ima javni in zasebni ključ.

Javni ključ: to je vaš javni naslov, kamor vam ljudje lahko pošiljajo kriptovalute. Je kot vaš e-naslov, kamor vam ljudje pošiljajo sporočila.

Zasebni ključ: Tega veste samo vi in ga ne smete deliti z nikomer. Je kot vaše geslo za denarnico.

No, zdaj pa pojdimo do zadnjega in glavnega koraka:

Kako kupiti Bitcoin (BTC) in ostale kriptovalute na Kriptomatu?

Zdaj vas verjetno že srbijo prsti in ste pripravljeni narediti velik korak – kupiti svoje prve kriptovalute. Da bi po tej poti stopali karseda brezskrbno, smo vam pripravili vodič za nakup kriptovalut pri varni in zanesljivi kripto borzi – Kriptomatu.

Platforma Kriptomat je zgrajena tako, da zagotavlja hiter, enostaven in varen način za rastvašega kripto portfelja – v samo nekaj klikih. Zagotavljajo tudi podatke in orodja, ki jih potrebujete za sprejemanje informiranih in učinkovitih trgovalnih odločitev. Oglejte si graf cene Bitcoina ali druge kriptovalute na desni strani, in ko boste pripravljeni na napad, preprosto pritisnite gumb “Kupi Bitcoin“!

Nakup lahko opravite v naslendjih korakih:

1. Ustvarite brezplačni račun na Kriptomatu

Računi Kriptomat so popolnoma brezplačni in za njihovo vzpostavitev potrebujete le nekaj trenutkov. Za najlažjo predstavo si oglejte njihov video.

>> odprite račun na Kriptomat.io tukaj <<

2. Opravite verifikacijo računa

Pred nakupom bitcoinov morate najprej verificirati (potrditi) svoj račun. Zaradi skladnosti s predpisi in seveda varnosti morate za potrditev svoje identitete predložiti osebno izkaznico ali potni list. Ta korak si lahko ogledate tukaj.

3. Kupite Bitcoin (BTC)

In to je to! Pripravljeni ste na nakup svoje prve kriptovalute. Kako to storite, si lahko ogledate tukaj.

 • Najprej greste na zavihek »Kupi/Prodaj«.
 • Tukaj boste našli seznam kriptovalut, ki jih lahko kupite. Recimo, da izberemo Bitcoin.
 • Nato vpišete vsoto Bitcoina, ki jo želite kupiti, bodisi v EUR ali v BTC.
 • Ko ste pripravljeni za nakup, kliknite »Predogled transakcije«. Tukaj boste videli, koliko Bitcoina boste prejeli za dano vsoto.
 • Za nakup boste zdaj morali potrditi transakcijo, kar storite s pritiskom na gumb »Kupi BTC«.
 • Sistem bo zdaj potreboval nekaj trenutkov, da potrdi nakup.
 • Stran se bo osvežila, na desni strani pa boste videlo okence s transakcijo. Kliknite nanj, če želite videti podrobnosti. Načeloma se transakcije izvedejo v nekaj sekundah, toda včasih ob zgoščenem prometu sistem potrebuje dlje.
 • Čestitke, kupili ste svojo prvo kriptovaluto!

Kako shranjujem kriptovalute, ki sem jih kupil/-a na Kriptomatu?

Po nakupu Bitcoina bodo vaši kovanci poslani neposredno v vašo varno denarnico Kriptomat BTC, ki jo Kriptomat samodejno in brezplačno ustvari za vsakega uporabnika. Opremljeni s tem zmogljivim virom boste lahko na Kriptomatu kupovali, prodajali, pošiljali, nalagali in hranili različne kriptovalute.

Kaj lahko storim s svojim Bitoinom?

Nakup

Ko se vam zdi čas za nakup ugoden, lahko vedno (do)kupite kriptovalute.

Držanje (Hold oz. HODL)

Če verjamete v tehnologijo kriptovalut in njihov potencial za prihodnost, lahko špekulativno držite kriptovalute in čakate na potencialne profite v prihodnosti.

Prodaja

Ko se vam zdi primerno, lahko svoje kriptovalute oz. del njih prodate.

Menjava

Enostavno zamenjajte eno kriptovaluto za drugo.

Pošiljanje

Enostavno pošljite svojo kriptovaluto svojemu prijatelju na njegov naslov.

Prejemanje

Enostavno prejmite kriptovalute preko javnega naslova.

Za na konec

Zdaj, ko veste, kako kupiti Bitcoin, ste oboroženi z vsem potrebnim znanjem za vstop v kripto svet. Kriptomat smo izbrali, ker je skrbno zasnovan tako, da je nakup Bitcoina lahkotna in prijetna izkušnja – hkrati pa zagotavlja visoko varnost in zanesljivost. Seveda pa obstaja malo morje borz in platform, med vodilne pa poleg Kriptomata spadajo še Binance, Bitstamp, Kraken in Coinbase.

Binance

Nizke provizije, široka ponudba ...

Binance
5.0/5

Pogosta vprašanja

To je odvisno od vsakega posameznika, velja pa nenapisano pravilo, da vedno vložite le toliko, kolikor lahko pogrešite.

Da, zaradi pristojbin, ki so lahko povezane s transakcijami v verigi blokov Bitcoin, je minimalni znesek nakupa pri Kriptomatu 15 EUR.

Najvišji znesek nakupa s kreditno/debetno kartico znaša 1.000 EUR. Če svoj račun Kriptomat polnite z bančnimi nakazili SEPA, je vaš nakup omejen le na znesek EUR na vašem računu Kriptomat.

Seveda! BTC, shranjeni v vaši Kriptomat Bitcoin denarnici, so vaši in z njimi lahko ravnate po želji.

Ne. Če želite opraviti bančno nakazilo SEPA in kupiti Bitcoin na Kriptomatu, morate biti imetnik računa.

Čeprav se je težko odločiti, da bi se ločili od katere koli kriptovalute, je Kriptomat poskrbel, da lahko svoje Bitcoine prodate, kadar koli se odločite – 24 ur na dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. Za razliko od delničasrkega trga so kripto trgi odprti 24/7, 365 dni na leto.

Dodaj odgovor