Kako najti službo s pomočjo umetne inteligence? 7 načinov, ki vas bodo postavili pred množico kandidatov

Home » Kako najti službo s pomočjo umetne inteligence? 7 načinov, ki vas bodo postavili pred množico kandidatov
Foto: Adobe Stock

V današnjem hitrem digitalnem svetu se trg dela razvija eksponennto hitro, tradicionalne metode iskanja zaposlitve pa se umikajo digitalizaciji in optimizaciji. Zato je pomembno, da ste pri iskanju službe seznanjeni s trendi. Tukaj je 7 nasvetov, kako vam lahko umetna inteligenca pomaga pri iskanju službe.

Z umetno inteligence do boljše prijave na delovno mesto

Na današnjem vse bolj konkurenčnem trgu dela je za iskanje zaposlitve, ki ustreza vašim potrebam in merilom, potrebno veliko truda, osredotočenosti, predanosit in pogosto tudi pomoči. Seveda so na voljo tradicionalni viri, kot so storitve kariernega svetovanja ter številna spletna mesta, toda zdaj imamo na voljo novo mogočno orodje, ki nas lahko postavi na čelo množice kandidatov – umetna inteligenca.

Pri tem je dobro vedeti, da tudi rekruterji in delodajalci pri procesu zaposlovanja v malem morju prijav na delovno mesto uporabljajo UI. Na eno prosto delovno mesto v večjem podjetju se v povprečju prijavi približno 200 kandidatov, zato podjetja uporabljajo tehnološke rešitve za filtriranje življenjepisov. Poročila razkrivajo razkriva, da kar 98% podjetij s seznama Fortune 500 uporablja sistem za sledenje kandidatov. Gre za programsko opremo, ki jo poganja umetna inteligenca, ki nato razvršča nešteto življenjepisov v preproste kategorije »sprejmi« ali »zavrni« na podlagi dejavnikov, kot so ključne besede, trajanje izkušenj, zgodovina izobraževanja in drugo. Notranje delovanje teh vplivnih algoritmov, ki lahko oblikujejo posameznikovo poklicno pot in posledično njegovo finančno prihodnost, ostaja skrivnost.

Do nedavnega so lahko kandidati le ugibali, katera čarobna kombinacija ključnih besed in sprejemljivih oblik življenjepisa bo prestala prvo »sito« in njihovo prijavo predala človeškemu vodji zaposlovanja – ki, mimogrede, za vsak življenjepis porabi v povprečju 7 sekund.

Zdaj imajo iskalci zaposlitve na voljo orodja z umetno inteligenco, s katerimi lahko odpravijo nekaj skrivnostnosti in frustracij pri iskanju zaposlitve. Od orodij za izdelavo življenjepisov, ki jih poganja umetna inteligenca, do optičnih bralnikov ključnih besed in orodij za sledenje vlogam – kandidati imajo vedno več možnosti za uporabo tehnologije v pogosto napornem, psihološko in finančno zahtevnem procesu iskanja zaposlitve.

Številne platforme za iskanje zaposlitve že zdaj uporabljajo umetno inteligenco, da bi izboljšale izkušnjo iskanja zaposlitve:

 • Prilagojena priporočila za zaposlitev: platforme, kot sta LinkedIn in Glassdoor, uporabljajo umetno inteligenco za analizo vašega profila, prejšnjih delovnih vlog, spretnosti in preferenc ter priporočajo delovna mesta, ki ustrezajo vaši poklicni poti.
 • Klepetalni roboti za poizvedbe: Številni zaposlitveni portali imajo integrirane klepetalne robote, ki lahko odgovarjajo na poizvedbe, vas vodijo skozi postopek prijave in celo organizirajo razgovore.
 • Ocenjevanje spretnosti: Nekatere platforme ponujajo orodja za ocenjevanje spretnosti, ki jih poganja umetna inteligenca in ki ocenijo vaše sposobnosti ter vas povežejo z ustreznimi delovnimi mesti.

Največ se uporablja ChatGPT

ChatGPT, izpopolnjen jezikovni model, ki ga je razvil OpenAI in ga podpira Microsoft, se je izkazal za odličnega pri oblikovanju različnih vsebin, od uvodnih e-poštnih sporočil do prilagojenih spremnih pisem. Zaposlovalci zdaj pogosto neuspešno iščejo prošnje za zaposlitev, ki so videti predobre, da bi bile pristne. Ena izmed raziskav je pokazala, da 43% strokovnjakov na svojem delovnem mestu uporablja ChatGPT, pri čemer jih skoraj 70% to skriva pred svojimi nadrejenimi.

7 načinov, kjer vam umetna inteligenca lahko olajša pot do zaposlitve

Foto: Adobe Stock

1. Izboljšajte svoje spremno pismo

Spremno pismo, ki je pogosto prvi vtis, ki ga naredite na potencialnega delodajalca, je pomemben del vaše prošnje za zaposlitev. Vendar je lahko priprava prepričljivega, prilagojenega spremnega pisma za vsako prošnjo za zaposlitev dolgotrajen izziv. In tukaj vam umetna inteligenca ponovno lahko olajša življenje.

ChatGPT lahko postavi dobre temelje za učinkovito spremno pismo. Če pa imate raje specializirano orodje, razmislite o uporabi ustvarjalca spremnega pisma z umetno inteligenco, kot je Coverdoc.ai. Vnesite bistvene podatke o želenem delovnem mestu (kot so naziv delovnega mesta, ime podjetja in opis delovnega mesta), izberite želeni ton pisanja in povežite svoj LinkedIn profil. Ta platforma brez težav vključi znanje o ponudbi potencialnega podjetja in širšem sektorju, kar kandidatom omogoča, da prilagodijo svoje spremno pismo s pomembnimi pripombami.

Kako chatbotu podati dobre pozive?

Ne glede na izbrano orodje za umetno inteligenco morate poznati najboljše prakse za pisanje pozivov, ki ustvarjajo želene odzive. Pri tem vam lahko pomaga naš članek o pisanju boljših pozivov za Chat GPT. Spodaj vam predstavljamo nekaj dodatnih nasvetov o pisanju spremnega pisma:

 • Navedite podatke o svoji izobrazbi in delovnih izkušnjah: Objavite poenostavljeno različico svojega življenjepisa ali povzemite svoje najpomembnejše dosežke. Na primer: »Diplomiral sem iz književnosti in pred kratkim končal delavnico pisanja besedil. Z 8 izkušnjami učenja v javni šoli imam prenosljive organizacijske in medosebne spretnosti. Napiši motivacijsko pismo, v katerem poudariš moje prednosti kot osebe, ki se ukvarja s prehodom na novo poklicno pot.«
 • Podajte opis delovnega mesta: V besedilno polje prilepite opis delovnega mesta. Odstranite vse nepotrebne informacije ali nenavadno oblikovanje, da AI ne bo zmeden. Prosite ChatGPT, naj na podlagi predloženega opisa delovnega mesta in vaših kvalifikacij napiše motivacijsko pismo.
 • Prilagodite ga: V spremno pismo vnesite osebne podatke. Uvodni odstavek prilagodite tako, da omenite nekaj, kar vam je všeč pri podjetju ali zaposlenem, ki ga poznate. Zaključno izjavo prilagodite tako, da povzamete svoje znanje in spretnosti ter vrednost, ki jo boste prinesli ekipi.

2. Izboljšajte pisanje e-mailov

Ko se prijavite za delovno mesto, lahko naslednji koraki v komunikaciji bistveno vplivajo na vaše možnosti. S ChatGPT lahko pripravite prepričljivo uvodno e-poštno sporočilo, v katerem se predstavite in izrazite zanimanje za delovno mesto. Dobro pravilo je, da tri tedne po prijavi enkrat tedensko spremljajte vodjo zaposlitve. ChatGPT vam lahko pomaga pri pripravi teh nadaljnjih e-poštnih sporočil in poskrbi, da bodo profesionalna in prepričljiva. Z vnosom podrobnosti, kot so naslov delovnega mesta, ime podjetja in ime vodje zaposlitve, lahko ustvarite serijo nadaljnjih e-poštnih sporočil, pripravljenih za pošiljanje.

Prav tako lahko po razgovoru dobro pripravljeno zahvalno e-poštno sporočilo pusti trajen vtis. ChatGPT vam lahko pomaga izraziti hvaležnost in ponovno izraziti zanimanje za delovno mesto, s čimer boste ostali v ospredju misli vodje zaposlitve.

3. Izboljšajte svoj življenjepis in LinkedIn profil

LinkedIn, največje poklicno omrežje na svetu, je pogosto prvo mesto, kjer zaposlovalci preverijo potencialne kandidate. Ključnega pomena je, da vaš profil izstopa. Orodja umetne inteligence lahko analizirajo vaš profil v omrežju LinkedIn in ga primerjajo z industrijskimi standardi in najbolj uspešnimi profili na vašem področju. Ta orodja lahko zagotovijo uporabne vpoglede, na primer predlagajo optimizacijo ključnih besed, da bi bil vaš profil bolj prepoznaven, ali priporočajo spretnosti, ki jih je treba dodati glede na trende v panogi.

Pisanje življenjepisa, ki ga generira umetna inteligenca, zahteva podoben pristop kot pisanje motivacijskih pisem. Vanj vključite čim več podrobnosti o svojih kvalifikacijah, ciljni vlogi, delovnih izkušnjah in najpomembnejših spretnostih. Podrobno opišite svoje dosežke, vključno z metrikami ali primeri uspešnih projektov, hekatonov ali kampanj. Donbro je tudi, da vključite številke – odstotke, razpone, obsege, ugotovitve in rezultate. ChatGPT namreč ne ve, da ste vodili že več kot 50 projektov ali koliko denarja ste prinesli v svoje prejšnje podjetje, če mu tega eksplicitno ne poveste.

V nedavni raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot 1.000 sedanjih in preteklih iskalcev zaposlitve, jih je skoraj polovica navedla, da so pri pripravi življenjepisa ali spremnega pisma uporabljali ChatGPT. Med temi anketiranci jih je 70% zaznalo večjo stopnjo odzivnosti pri prijavah, 59% pa jih je dobilo zaposlitev.

Vendar je treba opozoriti, da ChatGPT kot jezikovni model umetne inteligence ne more brskati po zunanjih spletnih mestih, kar pomeni, da ne morete neposredno povezati svojega profila LinkedIn. Zato lahko posežete po razširitvi brskalnika, ki življenjepise ocenjuje na podlagi njihove skladnosti s ključnimi besedami iz opisa delovnega mesta. To orodje prepozna manjkajoče ključne besede, kar vam omogoča, da izboljšate svoj življenjepis in povečate verjetnost, da boste uspešno krmarili skozi notranji sistem podjetja.

4. Izboljšajte svoj spletni portfelj

Za številne strokovnjake, zlasti na področju oblikovanja, pisanja in drugih ustvarjalnih področjih, je spletna stran s portfeljem prvi vtis, ki ga naredijo na potencialne delodajalce ali stranke. Ena od najbolj transformativnih aplikacij umetne inteligence v spletnem oblikovanju je izboljšanje uporabniške izkušnje. Orodja umetne inteligence lahko analizirajo vedenje uporabnikov na vašem spletnem mestu in razumejo, kateri deli pritegnejo največ pozornosti in zaradi katerih obiskovalci morda zapuščajo spletno mesto. Z uporabo teh podatkov lahko izboljšate postavitev svojega portfelja in zagotovite, da so vaša najbolj učinkovita dela v ospredju in da lahko obiskovalci brez težav krmarijo po vašem spletnem mestu.

Ti klepetalni roboti lahko takoj vključijo obiskovalce, odgovorijo na poizvedbe o vašem delu, po potrebi zagotovijo več konteksta in se celo dogovorijo za sestanke ali intervjuje. Takšna takojšnja interakcija zagotavlja, da potencialni delodajalci ali stranke ostanejo vključeni in zlahka dostopajo do informacij, ki jih iščejo.

 • Povečanje prepoznavnosti s pomočjo SEO: Optimizacija za iskalnike (Seacrh engine optimization – SEO) je ključnega pomena za vsako spletno mesto in vaš portfelj ni izjema. Orodja z umetno inteligenco se lahko poglobijo v trende iskanja in analizirajo, katere ključne besede so najučinkovitejše za vašo panogo in kako se pozicionirajo konkurenti. S temi informacijami lahko AI predlaga izboljšave vsebine, meta opise in druge strategije SEO, da bi vaš portfelj v rezultatih iskanja zasedel višjo uvrstitev. Višje ko je vaš portfelj uvrščen, večja je verjetnost, da bo pritegnil pozornost potencialnega delodajalca ali stranke.
 • Prilagajanje vsebine z umetno inteligenco: Umetna inteligenca lahko pomaga tudi pri prilagajanju vsebine portfelja gledalcu. Z analizo podatkov, kot so lokacija obiskovalca, njegovo vedenje pri brskanju in celo čas obiska, lahko umetna inteligenca prilagodi prikazano vsebino in tako zagotovi, da je za gledalca najbolj ustrezna. Če na primer obiskovalec iz tehnološkega podjetja preživi nekaj časa na vaših projektih, povezanih s tehnologijo, lahko umetna inteligenca pri njegovem brskanju da prednost podobnim projektom in tako prikaže vaše najbolj relevantno delo.

5. Avtomatizirajte prijave za zaposlitev

Najbolj zamuden del iskanja zaposlitve je iskanje, shranjevanje in prijava na delovna mesta, ki ustrezajo vašim spretnostim in interesom. Vsako podjetje ima svoj nabor vprašanj, formatov in zahtev. Orodja umetne inteligence je zdaj mogoče usposobiti za razumevanje teh nians. Z vnosom vaših osnovnih podatkov, delovnih izkušenj in kvalifikacij lahko ta orodja v vašem imenu samodejno izpolnijo prijavne obrazce. S tem ne prihranite le časa, temveč tudi zagotovite doslednost in natančnost v vseh svojih vlogah.

Danes imamo na voljo platforme, ki lahko pregledajo opis določenega delovnega mesta, ki ga iščete, in v realnem času predlagajo spremembe vašega življenjepisa. Platforme, kot so Indeed, LinkedIn in Glassdoor, uporabljajo tehnike strojnega učenja za povezovanje kandidatov s prostimi delovnimi mesti, ki ustrezajo njihovim referencam. Če želite, da vam ponudijo prilagojena delovna mesta, na te platforme naložite svoj življenjepis in izčrpno izpolnite svoj profil. Poudarite morebitne certifikate, leta dela na tem področju in želene delovne nastavitve.

Ste utrujeni od ročnega vnašanja podatkov o svojem življenjepisu v obrazce za prijavo tudi po tem, ko ste ga naložili? Razširitev za Chrome Simplify samodejno izpolni besedilna polja na spletnih straneh s prošnjami za zaposlitev z informacijami, ki ste jih posredovali.

Potem je tu še LazyApply – razširitev brskalnika, namenjena poenostavitvi prijav za zaposlitev. Ko vnesete svoje podatke, kot so znanja in spretnosti, želeno delovno mesto in raven izkušenj, razširitev samodejno izpolni prijave za zaposlitev namesto vas. Vendar ne pozabite, da je ključnega pomena zmernost. Omejite število delovnih mest, na katera se prijavite, najbolje med 10 in 20 dnevno. Poleg tega lahko izključite podjetja, ki vam niso všeč. Sonara prav tako ponuja primerljivo storitev.

6. Pomagajte si pri domačih nalogah, ki vam jih zastavijo rekruterji

 • Za delovna mesta, ki zahtevajo analizo podatkov, lahko umetna inteligenca korenito spremeni pravila igre. Namesto ročnega prebiranja velikih zbirk podatkov lahko orodja, ki jih poganja umetna inteligenca, hitro analizirajo podatke, ugotavljajo vzorce in celo napovedujejo trende. To ne le pospeši postopek, temveč tudi zagotovi natančnejše in celovitejše vpoglede, kar vam omogoča, da v okviru svoje naloge predstavite dobro utemeljeno analizo.
 • Za delovna mesta na področju ustvarjanja vsebin, trženja ali komuniciranja domače naloge pogosto vključujejo pripravo člankov, trženjskih strategij ali komunikacijskih načrtov. Orodja umetne inteligence, zlasti tista, ki temeljijo na obdelavi naravnega jezika, lahko pomagajo pri ustvarjanju idej za vsebino, optimizaciji vsebine za SEO in celo predlagajo izboljšave glede slovnice, sloga in skladnosti.
 • Pri vlogah, ki se osredotočajo na oblikovanje, lahko umetna inteligenca ponuja orodja, ki optimizirajo postavitve, predlagajo barvne palete na podlagi trenutnih trendov in celo zagotavljajo povratne informacije o uporabniški izkušnji digitalnih modelov. Z umetno inteligenco lahko zagotovite, da vaše zasnove niso le estetske, temveč tudi usklajene z industrijskimi standardi in najboljšimi praksami.

Eden od najdragocenejših vidikov umetne inteligence je njena sposobnost zagotavljanja povratnih informacij v realnem času. Medtem ko delate na domači nalogi, lahko platforme, ki jih poganja umetna inteligenca, ponudijo predloge, izpostavijo področja za izboljšave in celo simulirajo, kako bi se potencialno občinstvo lahko odzvalo na vaše delo. Ta ponavljajoči se postopek zagotavlja, da je končni izdelek, ki ga predložite, izpopolnjen in da odmeva pri predvidenem občinstvu.

7. Trenirajte odgovore na vprašanja za razgovor

Mimo so časi, ko ste preprosto prebrali seznam možnih vprašanj in pred ogledalom vadili odgovore. Platforme, ki jih poganja umetna inteligenca, lahko zdaj simulirajo pravo izkušnjo razgovora. Te platforme lahko generirajo vprašanja na podlagi določenega delovnega mesta, za katerega se prijavljate, in tako zagotovijo, da vadite scenarije, ki so neposredno povezani z vašim bodočim delovnim mestom.

Ena od izrazitih značilnosti umetne inteligence je njena sposobnost prilagajanja. Med vadbo lahko umetna inteligenca ugotovi, na katerih področjih ste odlični in na katerih je treba posvetiti več pozornosti. Na podlagi vaših odgovorov lahko umetna inteligenca prilagodi težavnost in osredotočenost vprašanj ter tako zagotovi celovito pripravljalno sejo, ki pokriva vse možne podlage. Morda je najbolj dragocen vidik uporabe umetne inteligence pri pripravi na razgovor takojšnje povratne informacije. Po odgovoru lahko umetna inteligenca poda vpogled v kakovost vašega odgovora, predlaga izboljšave in celo ponudi nasvete o govorici telesa, tonu in tempu. Te povratne informacije so neprecenljive, saj vam omogočajo, da izboljšate svoje odgovore in pristop ter tako zagotovite, da boste na dan razgovora predstavili svojo najboljšo različico.

Z umetno inteligenco do boljše samozavesti pri iskanju službe: Poleg tehničnih podrobnosti odgovarjanja na vprašanja je pri razgovorih pomembna tudi samozavest. Z vajami z umetno inteligenco ne izboljšate le svojih odgovorov, temveč tudi pridobite zaupanje v svoje sposobnosti za reševanje nepričakovanih vprašanj in scenarijev. Bolj ko vadite, bolje se seznanite s postopkom razgovora, kar zmanjšuje tesnobo in zagotavlja, da boste v razgovorno sobo vstopili z vedrino in samozavestjo.

Kakšne napake delajo kandidati pri pisanju prijav s ChatGPT?

Čeprav tehnologija umetne inteligence ponuja ogromno prednosti, ni brez izzivov. Tukaj je nekaj potencialnih pasti, na katere morate biti pozorni pri vključevanju orodij, kot je ChatGPT, v postopek prijave za zaposlitev:

 • Odsotnost človeškega elementa: UI deluje tako, da obdeluje velike količine podatkov in sprejema odločitve na podlagi določenih parametrov. To sicer zagotavlja učinkovitost, vendar ji lahko manjka osebni pristop. Sistem umetne inteligence lahko spregleda nianse in vidike, ki bi jih človeški zaposlovalec ali vodja zaposlitve seveda opazil.
 • Napačna razlaga podatkov: Obstaja tveganje, da umetna inteligenca napačno razbere podatke ali spregleda ključne podrobnosti, kar lahko povzroči netočno oceno znanj in spretnosti. To je lahko še posebej težavno za iskalce zaposlitve, ki si prizadevajo za specifične vloge ali imajo edinstvene sklope spretnosti.
 • Izzivi pri mehkih veščinah: Umetna inteligenca je odlična pri natančnem prepoznavanju trdih veščin, kot so določeni programski jeziki ali certifikati. Morda pa ni tako spretna pri prepoznavanju mehkih veščin, kot sta učinkovito komuniciranje ali sodelovanje. Zato morate te pogosto vpeljati sami, organsko.

Na koncu je treba umetno inteligenco jemati z integriteto

Foto: Adobe Stock

Umetna inteligenca ponuja pomembne prednosti pri iskanju zaposlitve, vendar jo je treba uporabljati etično. Ni priporočljivo, da umetno inteligenco uporabljate za nepošteno povečevanje svojih prednosti ali izmišljevanje dosežkov. Ne glede na to, kako uglajen je videti vaš življenjepis, boste morali na koncu te trditve utemeljiti. Napačne navedbe v življenjepisu lahko pogosto privedejo do odpovedi delovnega razmerja. Optimalen pristop k uporabi umetne inteligence pri iskanju zaposlitve je, da ji dovolite, da okrepi resnico. Namesto da se pri pripravi življenjepisa ali spremnega pisma zanašate izključno na UI, jo uporabite za pridobivanje vpogledov in priporočil, ki lahko okrepijo vašo tržno uspešnost. Ta spoznanja izkoristite za bolj samozavesten in pripravljen pristop k razgovorom ter pokažite svojo pristnost. Pretirano zanašanje na umetno inteligenco lahko zasenči vašo edinstveno prodajno prednost – vašo individualnost.

Sorodni članki: