Kako se prepletata tehnologija blockchain in umetna inteligenca ter ali imata skupno prihodnost?

Home » Kako se prepletata tehnologija blockchain in umetna inteligenca ter ali imata skupno prihodnost?
blockchain in ai

Z nedavnim porastom priljubljenosti umetne inteligence se je to področje odprlo tudi v kripto svetu. V tem članku si bomo pogledali, kako se omenjena koncepta prepletata ter kaj bi lahko prinesla prihodnost.

Znano je, da trg kriptovalut spodbujajo zgodbe, po NFT-jih pa je najnovejši trend postal umetna inteligenca.

Zadnjih nekaj mesecev je bilo za razvoj umetne inteligence (AI) zelo uspešnih, o čemer priča dejstvo, da je najbrž vsaka teta in babica že slišala za ChatGPT. Obdelovalniki slik, kot je Midjourney, in razni generatorji besedil so v javnosti sprožili veliko zanimanja in razprav. V nasprotju z obljubo o samovozečih avtomobilih se zdi, da so te aplikacije že kar pripravljene na resnično komercialno uporabo. To bi lahko predstavljalo težavo za tehnološke inovatorje, ki se osredotočajo na javne blockchaine in porazdeljeno računalništvo. Umetna inteligenca bo v bližnji prihodnosti vsaj velik tekmec za financiranje naložb, zlasti glede na škodo, ki so jo ugledu kriptovalut v zadnjem letu povzročili različni prevaranti in goljufije.

Seveda obstajajo tudi globlje razlike med konceptoma. Do zdaj je umetna inteligenca za usposabljanje dejansko zahtevala velike centralizirane podatkovne predale, kar bi lahko pripomoglo k ustvarjanju takšnih tveganj za zasebnost in varnost, ki jim kripto in blockchain skupnosti močno nasprotujejo. Poleg tega je zaradi te odvisnosti od podatkovnih predalov umetna inteligenca pripravljena, da jo prevzamejo velike, centralizirane korporacije. Ta korak se je že zgodil, ko je Microsoft v ChatGPT vložil osupljivih 10 milijard dolarjev.

No, pa vendar obstaja povsem drugačen pristop k umetni inteligenci, ki bi lahko pomagal odpraviti to nedemokratično pristranskost.

Umetna inteligenca in demokratizacija omrežij

Poleg digitalnega denarja je ena od najočitnejših primerov uporab tehnologije upravljanje porazdeljenih računalniških virov. Verige blokov se lahko uporabljajo za usklajevanje in preverjanje storitev v omrežju, pri čemer žetoni zagotavljajo spodbude za vlagatelje. Do zdaj so bile verige blokov uporabljene za spodbujanje in upravljanje stvari, kot sta porazdeljeno shranjevanje v oblaku (Filecoin) in porazdeljeno vrhunsko grafično računanje (Render Network).

Še en zanimiv primer je večini poznani BitTorrent, ki se je začel uporabljati kot peer-to-peer omrežje za izmenjavo datotek brez tokenov. Vendar so raziskovalci okoli leta 2017 začeli teoretizirati, da bi s tokenizacijo omrežja izboljšali njegovo delovanje za vse uporabnike, saj bi nagradili uporabnike z najhitrejšimi povezavami. Leta 2018 je ustanovitelj podjetja Tron Justin Sun kupil storitev in predlagal prav to, in BitTorrent je dobil lastni žeton BTT.

Številni blockchain projekti so razširili logiko porazdeljenega računalništva s žetoni na umetno inteligenco. Najpomembnejši je verjetno SingularityNET, ki ga je leta 2017 zagnal veteran in raziskovalec umetne inteligence Ben Goertzel. Gre za je vodilno svetovna decentralizirana tržnica umetne inteligence, ki deluje na blockchainu. Njihovo osrednje poslanstvo je po besedah ustanoviteljev razvoj umetne splošne inteligence (AGI) za koristno tehnološko singularnost. Goertzel opisuje SingularityNET kot odprto arhitekturo za povezovanje različnih tako imenovanih “ozkih” umetnih inteligenc, kot so jezikovni procesorji, navigatorji ali generatorji slik, ki so dobre v določenih stvareh. Pravi, da bi takšno »sestavljivo« omrežje umetne inteligence lahko demokratiziralo razvoj umetne inteligence na enak način, kot kriptovalute in pametne pogodbe (v teoriji) demokratizirajo finance.

Zaznavanje prevar s pomočjo AI

Pri blockchainu varne transakcije ni mogoče spreminjati, poleg tega zagotavlja, da je vsaka zapisana transakcija skladna s pravili, ki so vnaprej določena v verigi blokov (programirana v platformi ali dodana kot pametne pogodbe). Varnost verige blokov lahko pomaga pri zmanjšanju možnosti goljufivih transakcij in izboljša odkrivanje goljufij. Če na transakcije naložimo umetno inteligenco, lahko odkrijemo nepravilnosti v verigi blokov v velikem obsegu. Pri odkrivanju goljufij je treba presejati ogromne količine podatkov in iskati nenavadne vzorce.

Primer: Stranka ima račun, ki vsak mesec investira enak znesek v ETF. Nato pa en mesec nenadoma investira 10x večji znesek od običajnega, ta ta transakcija bi bila opredeljena kot sumljiva in potencialno goljufiva. To bi v bankah sprožilo algoritme za odkrivanje goljufij. Umetno inteligenco in tehnologijo blockchain je mogoče združiti za odkrivanje sumljivih transakcij in dejavnosti ter jih zaustaviti pri viru.

Avtomatizacija ter višja učinkovitost

Avtomatizacija za umetno inteligenco ni nov koncept, vendar lahko kombinacija umetne inteligence in tehnologije blockchain omogoči sinergije v obsegu in učinkovitosti. Blockchain lahko iz večstranskih transakcij odstrani nepotrebne tretje osebe, kar na koncu pospeši hitrost transakcij in poveča učinkovitost vseh transakcij. Zmanjšanje trenja med temi transakcijami posameznikom omogoča, da si lastijo svoje podatke, blockchain pa zagotavlja varnost postopka transakcije.

Na katerih področjih lahko sodelujeta umetna inteligenca in tehnologija blockchain?

  • Zdravstvo

Umetna inteligenca lahko pripomore k napredku na skoraj vseh področjih v zdravstvu, od odkrivanja vpogledov v zdravljenje in podpore potrebam uporabnikov do prepoznavanja vpogledov iz podatkov o pacientih in razkrivanja vzorcev. S podatki o pacientih v blockchainu, vključno z elektronskimi zdravstvenimi kartotekami, lahko organizacije sodelujejo pri izboljšanju oskrbe in hkrati varujejo zasebnost pacientov.

  • Farmacija

Blockchain in umetna inteligenca lahko v farmacevtski industriji povečata vidnost in sledljivost v dobavni verigi zdravil ter znatno povečata uspešnost kliničnih preskušanj. Združevanje napredne analize podatkov z decentraliziranim okvirom za klinična preskušanja omogoča celovitost podatkov, preglednost, sledenje bolnikov, upravljanje soglasij ter avtomatizacijo sodelovanja v preskušanju in zbiranja podatkov. Tehnologiji blockchain je naklonjeno tudi matično podjetje našega Leka, Novartis.

  • Finance

Blockchain in umetna inteligenca spreminjata finančno, saj omogočata zaupanje, odpravljata trenja pri večstranskih transakcijah in pospešujeta hitrost transakcij. Vzemimo za primer postopek najema posojila. Prosilci podelijo soglasje za dostop do osebnih podatkov, shranjenih v blockchainu. Zaupanje v podatke in avtomatizirani postopki za ocenjevanje vloge pripomorejo k hitrejšemu zaključevanju posojil in večjemu zadovoljstvu strank.

  • Dobavne verige

Umetna inteligenca in tehnologija blockchain z digitalizacijo postopkov (ki večinoma še vedno temeljijo na papirju), omogočanjem izmenjave in zaupanja v podatke ter dodajanjem inteligence in avtomatizacije pri izvajanju transakcij, spreminjata dobavne verige v različnih panogah in ustvarjata nove priložnosti. Proizvajalec lahko na primer spremlja podatke o emisijah ogljika na ravni izdelka ali delov, kar dodaja natančnost in inteligenco prizadevanjem za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Primer: Tehnologija blockchain IBM Food Trust in zmogljiva umetna inteligenca platforme IBM Watson Decision Platform for Agriculture izboljšujeta odločanje na ravni kmetij in pospešujeta transakcije na podorčju gojenja kave in kakava v Hondurasu.

Kako pa umetna inteligenca pripomore k trgovanju s kriptovalutami?

Tehnologija umetne inteligence lahko izboljša področje kriptovalut na več področjih:

  • Pomoč pri napovedovanju s pomočjo napovedne analize
  • Boljši DEX-i s podporo AI robotov, ki so usposobljeni za analizo čustev
  • Izboljšana uporabniška izkušnja zaradi prilagojenega uporabniškega vmesnika
  • Izboljšana varnost za rešitve, ki temeljijo na podjetjih. S tem se lažje prepreči vdore in napade

Ko potegnemo črto

Marsikatera tehnološka področja, ki jih poznamo in ki se eksponentno vzpenjajo, so zelo specializirana in centralizirana. Blockchain in umetna inteligenca sta lahko katalizatorja za tehnologijo, ki se osredotoča na celostne rešitve z večjo hitrostjo transakcij, preglednostjo in varnostjo. Poleg tega lahko DeFi pomeni večji nabor vlagateljev, saj vse več ljudi dobi dostop do finančnih trgov. Več kot bo vlagateljev, več bo podatkov, ki jih brez umetne inteligence ne bi bilo mogoče obdelati. Blockchain zagotavlja podlago za pametne pogodbe za izboljšanje preglednosti in upravljanja podatkov, medtem ko se lahko umetna inteligenca uporabi za razširjanje procesov, pospeševanje transakcij in pridobivanje vpogledov iz velikih količin podatkov. Koncepta morda ne bosta popolnoma spremenila finančne industrije, kot jo poznamo, zagotovo pa bosta spremenila način interakcije s podatki.

Pogosta vprašanja

Kako se umetna inteligenca in tehnologija blockchain lahko uporabljata?

Katera področja lahko umetna inteligenca izboljša v sodelovanju s tehnologijo blockchain?

Lahko umetna inteligenca napove cene kriptovalut?

V čem je prednosti umetne inteligence pri trgovanju?