Kako varno staviti na spletu

Home » Kako varno staviti na spletu

Športne stave so lahko zelo zabavne, vendar samo v primeru, če jih polagate na varen način. Kaj to pomeni, izveste v članku.

10 nasvetov za varno polaganje stav

Športne stave so na splošno odlična zabava za odrasle, kljub temu pa lahko tudi ta dejavnost pogosto povzroči veliko težav in škodo predvsem zaradi dejstva, da lahko pri ljudeh povzroči zasvojenost in polagalce stav olajša za kar nekaj denarja. Veliki večini polagalcev stav njihov hobi ne predstavlja težav, vendar obstajajo tudi ljudje, ki zaradi nespametnega stavljenja hitro razvijejo lažjo obliko zasvojenosti. V takem primeru uporabniki ne ogrožajo samo svojega denarja, temveč tudi svoje duševno zdravje, kar lahko na dolgi rok pusti trajne posledice.

Čeprav v prvi vrsti zabavna dejavnost lahko polaganje stav vodi tudi v zasvojenost, ki se je je zelo težko znebiti. Zaradi tega smo se odločili, da vam v tem članku predstavimo nasvete, s pomočjo katerih se bodo polagalci stav lahko izognili različnim pastem stavne industrije, ki lahko privedejo do zasvojenosti s športnimi stavami. Nasvete smo razdelili na več sklopov zaradi lažje preglednosti. Da se izognete morebitnim težavam, vam toplo priporočamo, da si ogledate spodnje nasvete za varno polaganje stav.

  1. Športne stave niso nadomestilo za redni zaslužek
  2. Na stave glejte kot na obliko zabave in ne na vir zaslužka
  3. Stavite samo z denarjem, ki ga lahko izgubite
  4. Nikoli se ne obremenjujte zaradi porazov
  5. Če menite, da izgubljate nadzor, prenehajte s polaganjem stav za nekaj časa
  6. Ne mešajte stav z alkoholom in / ali drogami
  7. Stav ne polagajte, ko ste nervozni ali ko imate druge težave, ki vas bremenijo
  8. Zaradi stavljenja ne smete izgubiti občutka za resnični svet
  9. Bodite pozorni na simptome zasvojenosti s stavami
  10. Poiščite pomoč

Nasvet: Med polaganje stav bodite izredno pozorni na svoja občutja in obnašanje. V primeru, da vaše obnašanje kaže prve znake zasvojenosti, takoj poiščite strokovno pomoč.

1. Športne stave niso nadomestilo za redni zaslužek

Velika večina ljudi si predstavlja, da bodo s polaganjem stav lahko dali odpoved v trenutni službi, saj bodo lahko lagodno živeli samo od polaganja stav. Spet drugi pa poskušajo s polaganjem stav rešiti svoje finančne težave, in sicer v želji po hitrih in visokih zaslužkih skoraj brez dela.

Takšno razmišljanje pa je lahko zelo nevarno, saj lahko vztrajno stremljenje za velikimi dobički ustvari težko nadzorljivo željo po še višjih stavah, kar lahko hitro vodi v zasvojenost. Še huje je, če zaradi začetniške sreče na samem začetku dobite veliko vsoto denarja, saj to ustvari lažen občutek, da so športne stave donosen posel za polagalce stav.

Če se želite izogniti kakršnim koli oblikam zasvojenosti, se morate zavedati, da športne stave niso nadomestilo za redni zaslužek!

Kvote, stavne linije, hendikepi in vsi drugi elementi športnih stav so zasnovani v korist športnih stavnic, kar pomeni, da ste že na samem začetku na slabšem. Seveda lahko z nekaj sreče stave obrnete v svojo korist, vendar ima tudi sreča rok trajanja. Verjetno nam ni treba omenjati, kaj se zgodi, ko rok trajanja poteče.

Velikokrat se zgodi, da polagalci stav pretiravajo s stavljenjem, potem ko so si na začetku priigrali kar nekaj denarja. Zaradi lahkomiselnega polaganja stav se lahko kaj hitro zgodi, da bo vedno več naslednjih stav ne-dobitnih, zaradi česar lahko hitro izgubite priigrane dobičke.

2. Na stave glejte kot na obliko zabave in ne na vir zaslužka

Če želite polagati športne stave samo zaradi dobička in reševanja finančnih težav, potem vam polaganje stav odsvetujemo. Stavljenje naj predstavlja samo kratkočasno dejavnost, pri kateri si lahko sem ter tja priigrate dobiček. Vsekakor pa vam stavljenje ne sme predstavljati edinega načina za zaslužek. Konec koncev so spletne stavnice neke vrste podjetja, ki niso ravno navdušena nad razdajanjem dobičkov.

Zato vam dobiček nikakor ne sme biti glavna motivacija za polaganje stav. Stave polagajte raje iz ljubezni do izbranega športa, saj boste lahko na ta način preverili svoje znanje in sposobnosti. Mogoče pri tem dobite kar nekaj denarja, mogoče tudi ne – vsekakor se med tem ne pozabite zabavati.

3. Stavite samo denar, ki ga lahko izgubite

Ta nasvet velja za enega ključnih! Vedno stavite samo denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti. Zmage in porazi so sestavni deli polaganja stav. Zato nikoli ne stavite denarja, ki bi ga sicer potrebovali za plačilo položnic, saj lahko v primeru poraza kar naenkrat zmanjka tega denarja. V skrajnem primeru se lahko zgodi, da si boste denar začeli izposojati od sorodnikov in prijateljev. Da se izognete takim pripetljajem, je vsekakor priporočljivo, da stavite majhne zneske, zaradi katerih vas v primeru poraza ne bo bolela glava.

Priporočamo vam, da pred začetkom polaganja stav določite razpoložljiva finančna sredstva, ki jih ne smete prekoračiti. Nato naj višina vplačil znaša okoli 2 % vseh sredstev na vašem stavnem računu, s čimer se boste izognili marsikateremu neprijetnemu položaju zaradi pretiranega polaganja stav.

Nasvet: Če se vam zdi, da nimate več nadzora nad višino vplačil in da stavite večje zneske, kot ste si jih zadali na začetku, potem takoj poiščite strokovno pomoč, saj že kažete znake blage zasvojenosti.

Prav tako si je vredno zapomniti, da si nikoli ne izposojajte denarja za polaganje stav. Mogoče manjše zneske od dobrega prijatelja, vsekakor pa ne visokih zneskov od banke in podobnih ustanov.

Na prvi pogled se vam bo manjše posojilo verjetno zdelo popolnoma nedolžno, vendar že to, da potrebujete posojilo denarja, kaže na to, da nimate dovolj svojega denarja, ki bi ga lahko porabili za stave. Prav gotovo vam tudi posojilo ne po pomagalo iz zagate oz. bo celotno stvar še poslabšalo, saj boste ta denar morali vrniti, zaradi česar lahko izgubite tudi dobrega prijatelja.

4. Nikoli se ne obremenjujte zaradi porazov

Popolnoma razumljivo je, da se boste v primeru poraza počutili slabo, s čimer ni nič narobe. Težava nastane, ko izgubite živce zaradi poraza in po možnosti položite nekaj stav v afektu, kar se po navadi ne konča dobro.

Precej bolj pomembno je, da tudi v primeru poraza ohranite mirno kri in da vedno stavite racionalno. V nobenem primeru pa ne pričakujte, da boste lahko samo s polaganjem stav rešili svoje finančne težave. Prav tako se pripravite na poraze, saj se jim ne boste mogli izogniti.

5. Če menite, da izgubljate nadzor, prenehajte s polaganjem stav

Če ste že sami opazili, da za stavljene porabite vedno več časa in denarja, potem je verjetno čas, da za vsaj nekaj časa popolnoma prekinete to dejavnost. Vse več ponudnikov vam nudi tudi možnost, da vam za določeno obdobje zamrznejo stavni račun in s tem pomagajo nadzorovati željo po stavah.

Na ta način lahko vsak dan omejite polaganje stav samo na nekaj ur ali pa račun zamrznete za nekaj let, če ste opazili oblike hude zasvojenosti s stavami. Tako boste lahko do svojega stavnega računa dostopali šele po preteku izbranega obdobja, kar vam bo omogočilo, da v miru premislite o nadaljevanju oz. menjavi dejavnosti.

Lahko se odločite tudi za samodejno zamrznitev stavnega računa v izbranih stavnicah, toda v tem primeru boste morali čakati med enim in sedmimi dnevi, preden bodo strani normalno dostopne.

Zamrznitev profila je vsekakor dobra varovalka, vendar tudi to lahko brez večjih težav zaobidete, saj se morate samo prijaviti v drugi spletni stavnici. Če se vam zdi, da morate kljub dezaktiviranemu profilu obiskati drugo spletno stavnico, predlagamo, da takoj poiščete strokovno pomoč, saj gre za znak zasvojenosti.

6. Ne mešajte stav z alkoholom in/ali drogami

Verjetno nam ni treba posebej poudarjati, da stavljenje pod vplivom alkohol in/ali drog nikakor ni dobra ideja. Če ne morete sprejemati racionalnih odločitev zaradi prevelike količine zaužitega alkohola, potem niti ne pomislite na to, da bi začeli staviti, saj lahko na tak način popolnoma po nepotrebnem izgubite kar nekaj denarja.

Polaganje stav od vas zahteva hitro in predvsem trezno razmišljanje, kar pomeni, da alkoholne pijače in druga omamna sredstva zagotovo ne spadajo zraven. Mešanje stav z alkoholom ni nevarno samo zaradi izgube precejšnega dela finančnih sredstev na stavnem računu, temveč tudi zaradi tega, ker lahko zaradi vse pogostejših porazov padete v depresijo in zasvojenost s stavami. Če želite uspešno staviti na športne dogodke, potem to počnite s trezno glavo.

7. Stav ne polagajte, ko ste nervozni ali ko imate druge težave, ki vas bremenijo

Tako kot alkohol tudi osebne težave niso mesto za spletne stavnice, saj je iskanje utehe v stavah napačen način za reševanje kakršnihkoli težav. Če vas pestijo težave ali če se obremenjujete glede pomembne odločitve, potem raje prenehajte s stavljenjem, saj se lahko hitro zgodi, da boste nehote storili napako, ki vas bo konkretno udarila po žepu.

Ljudje, ki so tako ali drugače obremenjeni, uteho pogosto iščejo v različnih igrah na srečo, kot so stave, saj te predstavljajo neke vrste beg iz resničnosti. Verjemite pa nam, ko vam rečemo, da stave ne bodo rešile vaših težav, temveč jih bodo slej ko prej še dodatno poglobile. Raje se obrnite na partnerja, sorodnike, prijatelje ali poiščite strokovno pomoč, tako da boste čim hitreje ponovno v top formi za polaganje stav.

8. Zaradi stavljenja ne smete izgubiti občutka za resnični svet

Če boste preveč časa porabili za polaganje športnih stav, se lahko hitro zgodi, da boste izgubili občuten za resnični svet okoli sebe, kar lahko povzroči kar nekaj težav.

Na delovnem mestu boste vedno pogosteje mislili na stave in zaradi tega zanemarjali svoje dolžnosti, kar se bo kazalo v nižji produktivnosti. Pomislite tudi na svoje bližnje, ki bodo deležni vedno manj pozornosti. Vse to se lahko stopnjuje do zasvojenosti s stavljenjem, zaradi česar ne bodo trpeli samo odnosi v službi, temveč tudi med družinskimi člani in prijatelji.

V skrajnih primerih lahko odvisnost od stavljenja vodi v izgubo službe, prekinitev stikov z bližnjimi, kar so vsekakor katastrofalne posledice. Zato vam priporočamo, da polaganje stav časovno omejite, saj se boste na tak način najlažje zavarovali pred morebitnimi posledicami.

9. Bodite pozorni na simptome zasvojenosti s stavami

Najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti pri polaganju stav, je, da se v vašem življenju ne vrti vse okoli športnih stav! Če menite, da zaradi polaganja stav zanemarjate druge stvari oz. vam primanjkuje časa za družino in svoje hobije, potem je skrajni čas, da ukrepate.

Tudi na naši strani lahko najdete članek, v katerem govorimo o reševanju problemov, ki jih prinaša prepogosto polaganje stav. Prvi korak pa je, da si sploh priznate, da imate problem, saj sta zanikanje in omilitev problema pogosta spremljevalca vseh vrst zasvojenosti. Verjetno vam bo lažje, če pomislite, kakšno škodo lahko v takšnem stanju naredite svojim najbližjim.

Tudi če imate zelo trdno voljo, bodite med polaganjem stav zelo pozorni tudi na svoje obnašanje, saj se veliko polagalcev stav ne zaveda svojih problemov. Samo s samoopazovanjem boste hitro in učinkovito preprečili razvoj kakršne koli oblike zasvojenosti.

10. Poiščite pomoč

Četudi razvijete zasvojenost s stavami, je dobro vedeti, da niste edini in da se tudi številni drugi polagalci stav soočajo s podobnimi težavami. Zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da najdete osebo, ki ji zaupate, in se z njo pogovorite.

Naj si bo zasvojenost s stavami ali drugimi oblikami iger na srečo – prav vsaka zasvojenost ima svoje specifične lastnosti in je že zaradi tega ne bi smeli jemati zlahka. Če ne poznate osebe, ki bi ji lahko zaupali, vam priporočamo, da poiščete strokovno pomoč. Obstajajo številni centri in skupine, ki vam lahko pomagajo pri premagovanju zasvojenosti, vendar morate prvi korak narediti sami.

V Sloveniji se lahko obrnete na Nacionalni inštitut za javno zdravje ali Inštitut VIR oz. zavod za preprečevanje odvisnosti.

Veliko boste že naredili, če upoštevate naše nasvete za varno polaganje stav, čeprav gre za malenkosti, ki pa so vam lahko v veliko pomoč. Kljub temu pa vas prosimo, da v primeru prvih znakov zasvojenosti takoj prenehate s polaganjem stav in poiščete strokovno pomoč.

Dodaj odgovor