Kako začeti s kriptovalutami v 2023? 5 tehnologij, ki vam bodo v pomoč

Home » Kako začeti s kriptovalutami v 2023? 5 tehnologij, ki vam bodo v pomoč
kriptovalute
Kako začeti s kriptovalutami v 2023? 5 tehnologij, ki vam bodo v pomoč

Svet kriptovalut se z vidika uporabniške izkušnje marsikomu zdi zahteven zalogaj. Predstavljamo vam 5 novih tehnologij, ki vam bodo pomagale premagati začetne izzive uporabniškega vmesnika in vas vključiti v kriptovalute, DeFi in Web3.

Široko sprejetje kriptovalut je sicer vedno bližje na obzorju, a še vedno se zdi daleč čas, ko bodo transakcije s kriptovalutami tako rutinske kot vsakodnevni klepet ali ko bodo šole polne razprav, povezanih s kriptovalutami. In ključni, a pogosto podcenjeni element, ki spodbuja množično uporabo, je uporabniška izkušnja (UX).

Zapletenost blockchain sveta predstavlja pomembne ovire za njeno sprejetje, saj se začetniki pogosto »prestrašijo« kompleksnosti tehnologije. Zgodovinsko gledano se kriptovalute, Web3 in DeFi že od samega začetka spopadajo z izzivi UX. Razumevanje temeljnih konceptov, kot so kripto algoritmi, digitalne denarnice ter nianse javnih in zasebnih ključev, da ne omenjamo razumevanja vozlišč veriženja blokov, je lahko za povprečnega posameznika zastrašujoče. Ta zapletenost mnoge odvrača od tega, da bi se poglobili v svet kriptovalut. To poudarja, da morajo razvijalci nujno oblikovati uporabniku prijaznejše vmesnike in dosledne uporabniške izkušnje, ki demistificirajo interakcije z blockchain svetom.

Razumevanje pomena uporabniškega vmesnika pri sprejemanju kriptovalut:

  • Uporabniška izkušnja (UX) ima ključno vlogo pri spodbujanju množičnega sprejemanja kriptovalut. Velik odstotek potrošnikov se v primeru negativne izkušnje izogne ponovnemu obisku spletnega mesta ali aplikacije.
  • Zapletenost kripto algoritmov, digitalnih denarnic in vozlišč veriženja blokov je lahko za mnoge zastrašujoča. Zato obstaja nujna potreba po bolj intuitivnih vmesnikih in standardiziranih uporabniških izkušnjah.
  • Prepričanje Steva Jobsa, da mora biti tehnologija »bodisi lepa bodisi ostati nevidna«, poudarja pomen UX. Uspeh Web2 pofjetij, kot je Apple, poudarja pomen čiste uporabniške izkušnje pri privabljanju in ohranjanju uporabnikov.

No, Web 3 industrija se pospešeno razvija, da bi vsakomur olajšala začetek uporabe tehnologije brez predhodnega znanja. V nadaljevanju je predstavljenih pet ključnih tehnologij, ki že pomagajo izboljšati uporabniško izkušnjo Web3:

1. Metamask Snaps

metamask
Metamask kripto denarnica

MetaMask, najbolj priljubljena kripto denarnica, je nedavno predstavila aplikacije tretjih oseb, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo denarnice (o čemer smo se podrobneje razpisali tukaj). Danes se denarnica ponaša se z več kot 30 milijoni aktivnih uporabnikov in podpira široko paleto 17.000 protokolov in Web 3 aplikacij.

Kljub priljubljenosti so nekateri uporabniki izrazili pomisleke glede uporabniške izkušnje in opozorili, da je nekoliko zastarela. Z uvedbo MetaMask Snaps pa naj bi odpravili številne od teh izzivov. »Snaps« so zunanje aplikacije, namenjene razširitvi funkcionalnosti denarnice. Snapi, ki delujejo kot Web3 različica trgovine z aplikacijami, ponujajo funkcije, kot so povezovanje z različnimi blockchain protokoli ne le z Ethereumom, zagotavljanje vpogleda v transakcije, pošiljanje opozoril, uvajanje novih orodij za zasebnost in identiteto ter še veliko več.

Cilj funkcije Snaps je uporabnikom ponuditi osveženo možnost upravljanja decentraliziranih aplikacij in denarnic prek vmesnika MetaMask. Omogočajo interakcije med aplikacijami, ki temeljijo na Ethereumu, in drugimi verigami blokov, kot je Solana, neodvisnim razvijalcem pa omogočajo razvoj in vključevanje razširitev, ki povečujejo potencial MetaMask in uporabnikom predstavljajo širši nabor možnosti.

2. Poenostavitev KYC sistema preverjanja

KYC
Postopek preverjanja KYC

Na področju varnosti in skladnosti s predpisi izstopajo postopki poznavanja strank (Know Your Customer – KYC). Ti postopki, ki so obvezni za številne kriptoplatforme, so bili nekoč okorni in nedosledni na različnih platformah. Toda pokrajina se spreminja. Postopki KYC so zdaj enostavnejši in vse bolj dosledni na različnih platformah. Podjetja, kot je Checkin.com, v ospredju te preobrazbe. Za Decrypt je poudaril, da če izdelki učinkovito izvajajo postopek KYC, to ne le vzbuja zaupanje pri uporabnikih, temveč zagotavlja tudi varnejše poslovanje.

Podjetje Checkin.com s sedežem na Švedskem je specializirano za razvoj rešitev KYC, prilagojenih regulativnim standardom različnih držav, v katerih poslujejo njene stranke. Od svoje ustanovitve leta 2017 se je podjetje uveljavilo kot ponudnik poenostavljenih rešitev KYC za subjekte, kot so Ryanair, plačilna storitev DECTA in podjetja v sektorjih, kot so e-trgovina, izobraževalne tehnologije, zdravstvo in iGaming. Trenutno pomagajo tudi podjetjem, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, pri doseganju skladnosti KYC. Uporabljajo tudi umetno inteligenco za prilagoditev postopka vkrcavanja v določene kraje. Poleg tega so vse informacije, ki jih obdelujejo, varno šifrirane in usklajene s standardi obdelave podatkov GDPR.

3. Denarnice s pametnimi pogodbami

Vroče denarnice
Vroče kripto denarnice

Kljub izboljšavam uporabniškega vmesnika ostajajo kripto denarnice za nove uporabnike velika ovira, ki jo morajo premagati. Njihovo bistvo je niz ključev, ki so zaščiteni s semenskim stavkom (seed phrase). Vendar pa se je to, da imajo denarnice, ki lahko hranijo več vrst digitalnega premoženja, eno samo točko napake, izkazalo za mamljivo za hekerje. Zgodbe o denarnicah z napakami in zadnjimi vrati, ki odločnim hekerjem omogočajo, da jih izpraznijo, so postale običajne. To povzroča tudi težave pri obnovi računa; če izgubite semensko besedo, denarnica in sredstva v njej za vedno izginejo.

Tu pridejo na vrsto denarnice s pametnimi pogodbami. Pri njih namesto zasebnega ključa nadzoruje koda. To omogoča ustvarjanje denarnic, ki jih je mogoče programirati, kar pomeni, da lahko dodate dodatne funkcije, zaradi katerih je kripto denarnica bolj podobna bančnemu računu, kot so obnovitev gesla, omejitve prenosov in zamrznitev računa. S temi izboljšavami postane denarnica bogatejši in navsezadnje bolj uporaben prostor za shranjevanje in hranjenje sredstev.

4. Strojne denarnice nove generacije

strojna denarnica
Strojna kripto denar Trezor

Tudi strojne denarnice – fizične naprave, namenjene shranjevanju sredstev brez povezave, so doživele pomembne spremembe. V preteklosti te denarnice niso bile najbolj prijazne do uporabnika, saj so imele zapleteno upravljanje in uporabniško izkušnjo, prilagojeno predvsem tehnično podkovanim posameznikom. Takšen oblikovalski pristop je bil v veliki meri posledica tega, da so začetno fazo kriptovalut vodili tehnični navdušenci, predvsem inženirji in razvijalci. Njihov glavni cilj je bil zagotoviti, da bo tehnologija varna, decentralizirana in odporna proti motnjam, pri čemer je bila prijaznost do uporabnika pogosto postavljena na stranski tir. Vendar se trend spreminja. Sodobne strojne denarnice, kot je Ledger Stax, se razvijajo v bolj intuitivne, pri čemer se zgledujejo po priljubljeni potrošniški elektroniki, vključno z napravami, kot je Applov iPhone. Sprva so denarnice bile omejene na podpisovanje transakcij z uporabnikovimi zasebnimi ključi, zdaj pa postajajo bolj podobne ključu, ki lahko odklene številne druge storitve, ki običajno niso povezane s strojno denarnico.

Tako imamo danes na trgu številne novosti:

  • Arculus ponuja dostop do NFT tržnic in DeFi prek vmesnika API, ki je povezan z vašim telefonom. Vašo hladno denarnico lahko upravljate prek pametnega telefona, zato ni več treba fizično povezati naprave z aplikacijami tretjih oseb.
  • Keepser, še ena hladna denarnica, uporablja podobno tehniko. Namesto aplikacije ima razširitev brskalnika, združljivo z vsemi brskalniki, ki temeljijo na Chromu in Firefoxu, ki imetniku omogoča interakcijo z borzami.
  • Ledger, eden največjih proizvajalcev strojne denarnice, je v svoj vmesnik Ledger Live vgradil dodatne funkcionalnosti, vključno s funkcijami stakinga, zamenjave in pošiljanja.

5. Transakcije brez pristojbin za plin

Ethereum napoved 2023
Ethereum

Kriptovalute so sprva obljubljale nov način nakupa blaga in storitev. Vendar je njihova inherentna nestanovitnost v kombinaciji s pristojbinami za transakcije (aka gas fees) povzročila precejšnja nihanja cen. Letos so se na primer zaradi velikega obsega trgovanja z memecoini povečale provizije za plin ethereum na 14 evrov na transakcijo (ko se je dogajala PEPE manija). To sicer bledi v primerjavi z letom 2021, ko so se povprečne pristojbine za transakcije gibale med 50 in 90 evri. Zaradi teh nihajočih pristojbin za plin niso bili nepredvidljivi le stroški transakcij, temveč so predstavljali tudi izziv za novince, ki so morali kupiti žetone, da so lahko aktivirali svoje denarnice. Vendar pa je cilj uvedbe transakcij brez plina ali meta-transakcij odpraviti te probleme.

Metatransakcije, ki so bile prvič uvedene v Ethereumu, zdaj pa se širijo tudi po drugih verigah, so transakcije, pri katerih pristojbino za plin namesto pošiljatelja transakcije plača tretja oseba. To pomeni, da lastnik dapka krije stroške plina za transakcije svojih uporabnikov, kar zagotavlja bolj brezhibno uporabniško izkušnjo in uporabnikom omogoča, da takoj začnejo uporabljati svoje denarnice.