7 načinov kako služiti z Ethereumom v 2022

Home » 7 načinov kako služiti z Ethereumom v 2022
ethereum

Ethereum je najbrž najbolj zanimiv oz. uporaben projekt v kripto svetu. Njegove pametne pogodbe omogočajo, da tehnologija blockchain prodira v skoraj vsako industrijo, izvirni žeton Ether (ETH) pa je po tržni kapitalizaciji druga največja kriptovaluta, takoj za Bitcoinom. Ethereum pa omogoča tudi različne možnosti zaslužka za posameznike. Spodaj vam predstavljamo 7 načinov.

Ethereum (ETH) je eno najuspešnejših finančnih sredstev v zadnjem desetletju, saj se je s cene 0,31 dolarja ob ICO leta 2014 povzpel na tisoče dolarjev danes (v času pisanja tega članka se giblje okoli 1700 dolarjev) in novembra 2021 dosegel svojo rekordno vrednost pri 4875 dolarjev. Številni vlagatelji so prepričani, da se bo njegova bikovska serija kmalu nadaljevala in da mu 10.000 dolarjev v naslednjih nekaj letih ne uide.

Vendar je kot vsaka kriptovaluta tudi Ether zelo nestanoviten, zato se morda raje izognite poskusom trgovanja z nihanji (recimo day-trading), če niste izkušen trgovec. Namesto tega lahko uporabite svoj ETH za različne možnosti zaslužka, kot jih opisujemo v tem članku.

1. Investiranje in »HODL«

Ok, ta opcija se morda ne sliši tako zanimiva. Vendar je ta metoda nizko tveganje in zagotavlja, da boste zaslužili denar, dokler bo cena ETH naraščala. To je klasična kripto formula: kupi kriptovaluto, jo drži in čakaj na adopcijo oz. bikovski trend na trgu. Leta 2014 je bil ETH vreden 0,30 dolarja. Na začetku 2020 je bil vreden okoli 200 dolarjev. Danes je ob medvedjem trgu vreden 1800 dolarjev.

Za primerjavo: Če bi leta 2014 ob začetku vložili 100 dolarjev v ETH, bi na njegovem vrhuncu leta 2021 imeli 1,452,000 dolarjev v ETH, kar je 14520-kratnik vrednosti. Vam prepustimo računico, ampak dejstvo je, da splošni trend gre navzgor in da načeloma nagrajuje potrpežljive. Seveda ob predvidevanju, da se bodo kriptovalute vedno bolj spejemale.

2. Zastavljanje oz. staking

Staking je, ko žetone hranite določen čas, da bi podprli določeno blockchain omrežje ali DeFi protokol. Staking bodo uporabljali predvsem blockchaini z mehanizmom konsenza proof-of-stake (PoS), kjer potrjevalci potrebujejo zastavljene žetone za preverjanje transakcij. S preprostim nagrajevanjem v žetonih za staking je to eden najlažjih načinov za zaslužek pri kriptovalutah.

Staking Ethereuma omogoča, da uporabnik deluje kot potrjevalec v proof-of-stake verigi – Ethereum Beacon Chain in tako podpira Ethereum 2.0. Slednji je dolgo pričakovana nadgradnja omrežja Ethereum. Nadgradnja je bila izvedena za izboljšanje skalabilnosti, hitrosti in učinkovitosti omrežja. Če želite delovati kot potrjevalec oz. validator, boste morali opraviti minimalni polog v višini 32 ETH, kar je znesek, ki je za mnoge uporabnike verjetno prevelik. Vendar obstajajo bolj dostopni načini za staking z manj ETH-jev.

Katere so najboljše platforme za ETH staking?

Binance

Največja kripto borza Binance bo sodelovala pri potrjevanju omrežja Ethereum. Kar zadeva APY, še ta ni povsem jasen in se bo izračunal na podlagi postopka stakinga in stanja omrežja Ethereum. Binance spodbuja APY v višini 20 %. Borza bo ETH vlagateljem zagotovila žeton BETH, ki bo služil kot dokazilo za zastavljeni ETH. BETH je mogoče zamenjati za ETH (v razmerju 1:1). BETH se bo samodejno zamenjal za ETH, takoj ko bo končana prva faza ETH 2.0. Upoštevajte, da lahko ta postopek traja do 2 leti.

Coinbase

Coinbase svojim uporabnikom ponuja APY v višini približno 6 %. To je po odbitku 25% provizije za staking nagrade. Coinbase obljublja, da bo pokril vse izgube, ki nastanejo, če obveznosti potrjevalca niso izpolnjene. Borza bo vlagateljem ETH zagotovila žeton ETH2, ki bo služil kot dokazilo za zastavljeni ETH. Slaba stran za uporabnike borze Coinbase je, da ne morejo dvigniti deponiranega ETH, dokler ne bo v celoti vzpostavljen ETH 2.0.

Kraken

Kraken ponuja APY med 5 in 7 %. To se lahko spremeni glede na razvoj protokola za staking, znesek zastavljenih ETH ali provizije platforme. Novo zastavljeni Ethereum bo vezan 20 dni ali dlje, preden bo začel prinašati obresti. Uporabniki, ki želijo zamenjati svoj zastavljeni ETH za nezastavljeni ETH, lahko to storijo na trgu ETH2.S/ETH.

Lido

Lido je likvidna rešitev za ETH 2.0, ki uporabnikom omogoča združevanje ETH bazenov (pool). To poteka decentralizirano, kar pomeni, da ETH ni deponiran na borzi. S tem, ko Lido naredi zastavljeni ETH likviden, ustvari vrata za vse, ki želijo zastaviti svoj ETH. Uporabniki prejmejo žetone stETH v razmerju 1 : 1, ki predstavljajo njihov stavljeni ETH. stETH se dnevno posodabljajo, da odražajo nagrade za staking.

Guarda

Pri Guardi lahko svoj ETH lahko pošljete neposredno k njim in ga v razmerju 1:1 zamenjate za GETH ali pa ETH zamenjate za GETH na Dexu Uniswap po razmerjih od 1:1 do 1:1,5. Guarda imetnikom GETH vsak mesec zagotovi nagrade za staking, ki jih nakaže neposredno v vašo denarnico. Podobno kot Coinbase in Kraken tudi GETH ne morete zamenjati za ETH v razmerju 1:1 do naslednje faze Ethereum 2.0, vendar lahko GETH kadar koli zamenjate za ETH na Uniswapu, če želite – čeprav v razmerju, ki je manjše od 1:1. Staking vam poleg rasti vrednosti samega ETH prinese dodatnih ~5 %, zamenjava GETH pa vam lahko prinese dodaten “enkratni bonus”, če ste pripravljeni vztrajati, dokler ne boste lahko zamenjali nazaj na ETH v razmerju 1:1 prek sistema Guarda.

3. Služenje z obrestmi

Naslednja možnost je, da svoj ETH shranite na mestu, kjer lahko z njim služite obresti. Teh možnosti pa je kar nekaj. V tem segmentu izstopajo nekatere velika imena iz kripto sveta – BlockFi in Nexo, ki delujejo na enak način: deponirajte kripto sredstva, zaslužite obresti. Vendar se zdi, da ta podjetja pogosto privlačijo polemike, njihove stopnje pa nihajo, vendar so blizu stopenj pri stakingu (4-6 %). Prednost je, da ni pretvorbe, tako da vaš ETH ostane ETH. Dober hibridni pristop k temu načinu je, da te račune, ki prinašajo obresti, uporabite kot območje za staking. S kopičenjem ETH služite obresti, nato pa jih umaknite v denarnico, ko imate dovolj za staking.

Če ne želite stakinga, hkrati pa vas skrbijo temni pravni oblaki, ki se zbirajo nad Celsiusom in BlockFi, si lahko ogledate Gemini. Pri tem podjetju brata Winklevoss vodita pristop, ki je usmerjen v regulacijo. Njihove obrestme mere vam bodo prinesle le okoli 2 %, vendar njihova pripravljenost in želja po igranju po pravilih pomeni manjše tveganje za vlagatelje.

4. DeFi: Posojanje

Podobno kot pri stakingu, lahko pasivni dohodek s posojanjem zaslužite tako, da svoje ETH ali katerekoli žetone za določeno obdobje položite na račun. Kot ste morda že uganili, ko platformi posodite kriptovalute, ji dovolite, da jih da v najem drugim posojilojemalcem kriptovalut. V zameno za to dobite obresti. Običajno pametne pogodbe razdelijo obračunane obresti sorazmerno z zneskom sredstev, ki ste jih zaklenili.

Ena glavnih prednosti posojil znotraj DeFi je, da je tveganje, da posojilojemalec ne bo poravnal svojih obveznosti, praktično ničelno, saj celoten postopek posojanja in izposojanja poteka prek pametnih pogodb. Zato je vaše premoženje vedno varno. Večina platform za posojanje DeFi vam bo omogočila tudi, da kadar koli umaknete svoje kriptožetone brez izstopnih provizij.

Obstaja več dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri izbiri katere koli posojilne platforme. Predstavljamo vam nekaj ključnih dejavnikov:

 • Obrestne mere – Izberite platformo glede na obrestno mero posamezne kriptovalute na določeni platformi.
 • Tveganja platforme – Za boljše razumevanje preberite dosedanje rezultate platforme.
 • Stroški – Primerjajte stroške različnih platform za različne kovance.
 • Omejitev depozita – Preverite, ali je zahtevana minimalna višina depozita ali ne.
 • Trajanje izposoje – Preverite, ali je fiksno ali ne.
 • Zavarovanje – Primerjajte znesek zavarovanja, ki ga potrebujete za pridobitev določenega zneska posojila med različnimi platformami.

Večja imena med tovrstnimi platformami so: Aave, Binance, MakerDAO, BlockFi, Compound.

5. DeFi: Yield farming

Glavna razlika med stakingom in yield farmingom je, da slednje zahteva dva posamezna žetona za sklenitev enega trgovalnega para. Glavni koncept je torej, da DEX-u posodite svoje digitalne žetone, da lahko ta kupcem in prodajalcem ponudi zadostno raven likvidnosti na določenem trgovalnem paru.

 • Par / en žeton
 • Denimo, da DEX ponuja trgovalni par ETH/ADA.
 • Za zamenjavo ETH za ADA ali ADA za ETH mora biti na voljo ustrezna količina likvidnosti za kritje zamenjave.

Tukaj pridejo v igro yield farmerji. Če želite zaslužiti donos na svoje žetone, morate v ETH in ADA vplačati enak znesek. Na primer 1.000 USD v vrednosti ETH in ADA po trenutnem menjalnem tečaju. Dokler vaši žetoni ETH in ADA prispevajo k likvidnostnemu skladu ETH / ADA na izbrani borzi DEX, boste zaslužili odstotek provizij za trgovanje. To so pristojbine, ki jih kupci in prodajalci plačajo za dostop do ustreznega trgovalnega para na DEX-u. Posledično yield farming ponuja odličen način, da ponudite pasivni dohodek od svojih neizkoriščenih žetonov. Vendar pa boste morali imeti dostop do obeh žetonov iz trgovalnega para, da bi lahko zagotovili likvidnost.

Od leta 2020, ko se je koncept yield farming začel, so uporabniki dosegli donose v obliki letnega odstotka donosa (APY), ki lahko dosežejo trimestne številke. Seveda pa je ta potencialni donos povezan z velikim tveganjem, saj so zasluženi protokoli in kovanci podvrženi izjemni nestanovitnosti in t.i. rug-pullom, ko razvijalci opustijo projekt in pobegnejo s sredstvi vlagateljev. Yield farming se sliši privlačno, toda zaradi vseh omenjenih faktorjev tveganja vam svetujemo pazljivost.

Staking in yield farming: Razlike

 • V večini primerov se vam pri yield farmingu ni treba dogovoriti za minimalno obdobje zadržanja. To pomeni, da lahko svoje žetone kadar koli umaknete.
 • Pri stakingu pa se pogosto zahteva, da svoje žetone zaklenete za določeno minimalno časovno obdobje.
 • Običajno je pri stakingu na voljo fiksni letni donos. To pomeni, da vedno natančno veste, koliko boste prejeli nazaj, ko se izteče obdobje stakinga. Vendar pa je yield farming veliko bolj nestanovitna stvar – zato nikoli ne veste povsem natančno, kakšen donos boste dosegli.
 • Pri stakingu je treba vplačati le eno kriptovaluto. Po drugi strani pa vam yield farming omogoča, da zaslužite obresti na trgovalni par. To pomeni, da boste morali deponirati enake zneske vsakega žetona v paru.

Dobro znane platforme v svetu yield farminga: DeFi Swap, eToro, Crypto.com, BlockFi, Coinbase.

6. Rudarjenje ETH

Transakcije znotraj Ethereumovega omrežja so javno distribuirane in za upravljanje ne potrebujejo osrednjega organa. Zato omrežje Ethereum potrebuje globalni sistem računalnikov za sestavljanje in preverjanje vsakega svežnja transakcij (tj. bloka) v verigi blokov platforme. Tu vstopi v igro rudarjenje. Rudarji uporabljajo računsko moč namenske strojne opreme za reševanje zapletenih ugank. Ta postopek ne omogoča le delovanja omrežja, temveč ga tudi ščiti pred vdori in drugimi zlonamernimi napadi. Rudarji v zameno za svoje storitve prejmejo pristojbino za transakcijo – vnaprej določen znesek etherja ob uspešni potrditvi bloka.

Obstajajo 3 različni načini rudarjenja ETH:

 • Pool mining: to je najbolj preprost način rudarjenja ETH, zlasti če nimate veliko strojne opreme. To pa zato, ker je rudarjenje postalo vse težje in dolgotrajnejše, ko je v obtok prišlo več kovancev. Skupinsko rudarjenje rudarjem omogoča, da združijo svojo kolektivno računalniško moč in rešijo bloke v krajšem času. Nagrade pa se razdelijo med skupino na podlagi prispevka moči, ki se imenuje hashpower.
 • Solo mining: to je bolj zapletena in zahteva precejšnjo moč. Če želite sami rešiti uganke v realnem času, boste verjetno potrebovali celo farmo zapletenih rudarskih naprav, ki jih poganja na desetine grafičnih kartic. Če se odločite za to pot, je treba razmisliti o finančnih in prostorskih posledicah. Poleg stroškov opreme, ki bi lahko znašali na tisoče, če ne celo desettisoče dolarjev, morate oceniti tudi dejavnike, kot so prezračevanje, hrup, stroški električne energije in fizični prostor. Zaradi teh razlogov je samostojno rudarjenje na splošno priporočljivo le za profesionalne rudarje, ki so pripravljeni vložiti znatne kapitalske naložbe. Kljub temu je lahko ta pristop dolgoročno donosnejši, saj bi se izognili pristojbinam in deljenim dobičkom.
 • Cloud mining: je običajno najlažji pristop k rudarjenju z vidika vstopnih ovir. Pri tem pristopu vam za rudarjenje ni treba kupiti zahtevnega sistema ali posvetiti svojega osebnega računalnika. Namesto tega drugemu rudarju plačate vnaprejšnjo pristojbino, da za vas rudari kovance. Rudar izvaja rudarjenje, vi pa prejmete na novo izklesane kovance. Vendar pa najem računalniške moči drugega rudarja prinaša dodatna tveganja, kot so prevare in goljufije. Če te storitve ne zaupate uglednemu rudarju, se lahko zgodi, da preprosto vzame vaše vnaprejšnje plačilo in pobegne.

Rudarjenja se v grobem lotite v naslednjih korakih:

 1. Izberete svoj pristop k rudarjenju
 2. Odprete svojo kripto denarnico
 3. Prepričajte se, da imate pravo strojno in programsko opremo
 4. Izberite svoj mining pool
 5. Poberite svoje nagrade

7. Služenje z Ethereum Name Service (ENS)

Ok, ta opcija ni tako direktno povezana z Ethereumom kot preostale, ampak je vseeno zanimiva in relevantna možnost zaslužka. Storitev Ethereum Name Service (ENS) ponuja uporabnikom edinstveno priložnost, da ustvarijo domeno .eth. Protokol uporablja tehnologijo NFT za ustvarjanje varnih poverilnic v Ethereumovem blockchainu. Cilj projekta je poenostaviti plačevanje s kriptovalutami in spodbuditi njihovo sprejetje.

Trenutno je aktivnih več kot milijon ENS domen, prek platforme pa se dnevno registrira na tisoče novih domen. Najbolj priljubljene so domene ENS, sestavljene iz štirih znakov ali manj, verjetno zaradi njihove redkosti. Teh domen je le 10.000 in so bile razprodane v šestih urah po objavi. Nekatere so se na sekundarnem trgu prodale za do 90 ETH (približno 145.000 dolarjev po današnji ceni ETH).

Sistem deluje že nekaj let, financiral pa ga je celo sam Ethereum. Čeprav storitev Ethereum Name Service temelji na verigi blokov Ethereum, pa ne uporablja samo ETH. Z denarnicami sistema lahko pošiljate in prejemate skoraj vse vrste kriptovalut, čeprav se letne pristojbine za storitev plačujejo v Etherju. Sistem ima tudi lastni žeton – ENS. Tako lahko z Ethereum Name Service služite tako z domenami kot z žetonom ENS.

Če želite izvedeti več o konceptu, si preberite naš članek.

Ko potegnemo črto

Ethereum bi zagotovo lahko spremenil številne vidike sveta, kot ga poznamo. Njegov vpliv že opažamo na področju bančništva in financ, vendar bo njegova tehnologija zajela tudi socialna omrežja, identiteto, zavarovalništvo, pravo, vladanje, nepremičnine ter nešteto drugih področij in panog. Vendar je še vedno relativno zgodaj v smislu adopcije in ETH je poceni v primerjavi s tem, kar bi lahko postal. Nedvomno pa obstaja tudi tveganje. Noben donos ni zagotovljen in ob pravem sklopu omejitev ali dogodkov se lahko vse skupaj sesuje. Enako lahko rečemo za vsako naložbo. Če ste pripravljeni tvegati, so lahko koristi velike. Nakup in HODL lahko zlahka prineseta 2-4-kratnik v nekaj letih, če ne mesecih. Staking bi vam lahko prinesel 5% letnega dobička, ki bi lahko tekmoval s pričakovanji delniškega trga, tudi če bi vrednost ETH ostala enaka. Lahko pa ste drzni in agresivno investirate v DeFi in potencialno veliko pridobite.

Na koncu si postavite vprašanje, ali verjamete v vizijo Ethereuma ali ne. Če je odgovor pritrdilen, potem je to dobra naložba. Če ne verjamete ali niste prepričani, si najprej vzemite čas za učenje. Še vedno je relativno zgodaj in kripto svet bo zelo gotovo še dolgo naokoli. Priložnosti bodo na voljo še nekaj časa.

Dodaj odgovor