Kalifornija sprejela zakon o kriptovalutah

Home » Kalifornija sprejela zakon o kriptovalutah

Guverner Kalifornije je odobril zakon o digitalnem finančnem premoženju, ki naj bi začel veljati leta 2025. Ta zakon vzpostavlja regulativni okvir za kripto podjetja, podoben newyorškemu dovoljenju »BitLicense«.

Spet dober dan za kripto svet, ki vztrajno postaja prevelik, da ne bi bil reguliran. Tokrat prihaja novica iz najbolj sončne zvezne države v ZDA. Kalifornija, ki jo zaradi tehnološkega napredka in Silicijeve doline pogosto imenujejo »tehnološka Meka«, se je znova znašla na naslovnicah časopisov, vendar tokrat na področju kriptovalut. Guverner Gavin Newsom je pred kratkim podpisal težko pričakovani zakon BitLicense, s čimer je Zlato državo še bolj pognal na področje urejanja blockchaina in kriptovalut.

Zakon o digitalnem finančnem premoženju ima vzporednice z newyorškim zakonom »BitLicense« in velja za kalifornijski odgovor nanj. Ta nova zakonodaja razširja obstoječe državne predpise o prenosu denarja. Od datuma začetka veljavnosti zakona bo moral vsak subjekt, ki bo v Kaliforniji želel poslovati na področju digitalnega finančnega premoženja, pridobiti licenco ministrstva za finančno zaščito in inovacije (DFPI). Ta poteza velja za proaktiven pristop, s katerim se zagotavlja, da bančne storitve in storitve prenosa delujejo v mejah zakona. Guverner Newsom je v pismu poudaril potrebo po jasnosti za potrošnike, regulatorje in podjetja, za katera bo veljala ta nova licenčna struktura. Priznal je tudi izzive, ki jih predstavlja hitro razvijajoča se narava industrije kriptovalut, in izrazil svojo zavezanost k izpopolnjevanju regulativnega postopka v sodelovanju z avtorjem zakona.

Zanimivo je, da ta nedavni razvoj pomeni pomemben premik od prejšnjega stališča guvernerja Newsoma do regulacije kriptovalut. Leta 2022 je državni zbor Kalifornije sprejel podoben predlog zakona, katerega cilj je bil vzpostaviti licenčni in regulativni okvir za digitalno premoženje. Vendar ga Newsom ni želel podpisati, ker je navedel pomisleke glede prilagodljivosti zakona hitrim spremembam na trgu kriptovalut. Zavzel se je za bolj previden pristop in predlagal, naj država počaka na zvezne zakone, preden začne izvajati obsežne dejavnosti licenciranja kriptovalut.

Kalifornija: Svetilnik za regulacijo kriptovalut

Kalifornija je bila z gospodarstvom, ki je konkurenčno številnim državam, vedno v ospredju tehnoloških inovacij. S podpisom zakona o dovoljenju BitLicense je država še enkrat dokazala, da je zavezana prihodnosti. Ta poteza je skladna z vizijo predsednika Joeja Bidena o vključevanju inovacij na področju kriptovalut in veriženja blokov na zvezni ravni. Ker se ameriška kriptoa pokrajina še naprej razvija, bi lahko kalifornijska pionirska prizadevanja služila kot načrt za druge države. Proaktivni pristop Zlate države poudarja, kako pomembno je najti ravnovesje med spodbujanjem inovacij in zagotavljanjem varstva potrošnikov.

Podjetja lahko poslujejo z jasnejšim razumevanjem, kaj je dovoljeno in kaj ne, kar bi lahko privabilo več množičnih vlagateljev in uporabnikov.

Kako je na novico reagiral kripto trg?

Ta zakonodajna poteza se ni pretirano dotaknila trga kriptovalut. Zdi se, da je v zraku izrazito bikovsko razpoloženje, saj se je Bitcoin povzpel nad mejo 28.000 dolarjev. Takšen pozitiven vzpon kaže, da trg regulativno jasnost dojema kot pomemben korak k zmanjšanju sistemskega tveganja, povezanega z naložbami v kriptovalute. Cena Bitcoina ostaja v pozitivnem gibanju kljub fake news s strani portala Cointelegraph, ko so objavili napačne podatke o potrditvi Bitcoin ETF.

Pomisleki

Čeprav je regulativna jasnost bistvenega pomena, lahko pretirana regulacija zavira inovacije. Ravnotežje, ki ga bo dosegla Kalifornija, bo ključnega pomena pri določanju njene prihodnosti kot središča za kripto podjetja. Če bodo predpisi preveč obremenjujoči, bo za zagonska podjetja morda težko delovati, kar bi jih lahko vodilo v prijaznejše jurisdikcije. Po drugi strani pa lahko dobro premišljen regulativni okvir v zvezno državo privabi še več kripto podjetij in utrdi položaj Kalifornije kot tehnološke in zdaj tudi kripto velesile.