Kdaj na Zanzibar? Vse, kar morate vedeti o tem afriškem dragulju

Home » Kdaj na Zanzibar? Vse, kar morate vedeti o tem afriškem dragulju
Kdaj na Zanzibar
Foto: Adobe Stock

Ni skrivnost, da se je v zadnjih nekaj letih povzpel na vrh seznama najbolj zaželenih počitniških destinacij za Slovence. Toda kdaj na Zanzibar? Danes vas bomo seznanili z vsemi informacijami in nasveti za nepozabne počitnice na tem sanjskem afriškem otoku!

Zanzibar, tropski biser Tanzanije

Zanzibar, arhipelag ob obali Tanzanije, je znan po svojih neokrnjenih plažah, bogati kulturni dediščini in živahnem morskem življenju. Zanzibar je sestavljen iz dveh glavnih otokov, Unguja (običajno imenovanega otok Zanzibar) in Pemba, in je iskana destinacija za popotnike, ki iščejo mešanico sprostitve, pustolovščin in kulturnega doživetja. Le kdo nima kakšnega znanca ali prijatelja, ki ne neha hvaliti to prečudovito destinacijo?

Ena od najbolj očarljivih zanimivosti Zanzibarja je vrsta osupljivih plaž. Plaži Nungwi in Kendwa na severozahodni obali sta znani po bistri turkizni vodi in minimalnih spremembah plimovanja, zato sta kot nalašč za kopanje in sončenje. Za tiste, ki iščejo mirnejše doživetje, sta na vzhodni obali mirni plaži Jambiani in Paje, ki sta zaradi stalnih vetrov priljubljeni točki za kajtanje.

Zanzibar je zaradi svojega zgodovinskega pomena v trgovini z začimbami znan tudi kot »otok začimb«. Obiskovalci si lahko ogledajo plantaže začimb in se seznanijo z gojenjem klinčkov, vanilje, muškatnega oreščka in drugih začimb, ki so bile stoletja osrednjega pomena za otoško gospodarstvo. 

Poleg plaž in zgodovinskih znamenitosti ponuja Zanzibar tudi edinstvena doživetja v divjini. Gozdni rezervat Jozani, kjer živi redka opica rdeči kolobar, omogoča vpogled v raznolikost flore in favne otoka. Obiskovalci se lahko odpravijo tudi na safari za delfine v Kizimkazi ali raziskujejo bogato morsko življenje na potovanjih s potapljanjem in snorklanjem okoli atola Mnemba.

Kdaj na Zanzibar?

Zanzibar je s svojim tropskim podnebjem celoletna destinacija, vendar vsak letni čas ponuja edinstvena doživetja, prilagojena različnim tipom popotnikov. Poglejte, kdaj je pravi čas za obisk Zanzibarja za vas:

Sušna sezona (od junija do oktobra)

 • Najprimernejše za: Vreme je idealno, kulturno raziskovanje in dejavnosti na prostem.
 • Vreme: Hladnejše in bolj suho, s povprečnimi dnevnimi temperaturami okoli 28°C. Noči so hladnejše in se spustijo na približno 20 °C.
 • Dejavnosti: To obdobje je idealno za počitnice na plaži, potapljanje, snorkljanje in kajtanje. Zaradi suhega vremena je idealno za raziskovanje Stone Towna in drugih kulturnih znamenitosti. Junija se začne sezona valjenja želv, ki omogoča edinstveno doživetje divjih živali.

Vroča in suha sezona (od decembra do februarja)

 • Najprimernejše za: Najbolje za iskalce sonca, ljubitelje potapljanja in snorkljanja.
 • Vreme: Vroče in razmeroma suho, najvišje temperature so februarja okoli 33°C. V primerjavi z deževnimi obdobji je manj vlažno.
 • Dejavnosti: V tej sezoni so v čistem morju odlični pogoji za potapljanje in snorkljanje, zlasti ob južni obali. To je tudi priljubljen čas za dejavnosti na plaži in uživanje v toplem morju.

Deževni sezoni (od marca do maja in novembra)

 • Najprimernejše za: Popotnike z omejenim proračunom, , ki iščejo mirnejše vzdušje.
 • Vreme: April je, yako kot pri nas, najbolj moker mesec. Kratkotrajno deževje nastopi novembra, zanj so značilni kratki, a močni nalivi. Povprečne temperature v teh obdobjih znašajo okoli 30 °C.
 • Dejavnosti: Čeprav se nekatere plaže na vrhuncu deževnega obdobja zaprejo, je v tem času na voljo bujna pokrajina in manj turistov. Idealen je za tiste, ki želijo doživeti naravne lepote Zanzibarja v samoti in z nižjimi stroški. V teh mesecih so dobre možnosti tudi kulturne dejavnosti in raziskovanje v zaprtih prostorih, kot je obisk plantaž začimb in zgodovinskih znamenitosti.

Kaj potrebujem za obisk Zanzibarja?

Potniki iz EU potrebujejo potni list, ki je veljaven vsaj šest mesecev po datumu vstopa na Zanzibar in ima vsaj eno prazno stran za vstopne in izstopne žige. Večina državljanov EU, vključno s Slovenci, za vstop na Zanzibar potrebuje vizum. Enkratni vstopni vizum lahko dobite ob prihodu za približno 45-90 EUR ali pa pred potovanjem zaprosite za e-vizum. Vlogo za eVizo lahko izpolnite prek spletišča tanzanijske službe za priseljevanje, njena obdelava pa običajno traja približno deset dni.

Potrebne so tudi nekatere zdravstvene zahteve: 

 • Cepljenje proti rumeni mrzlici je potrebno, če potujete iz države, kjer obstaja tveganje prenosa rumene mrzlice.
 • Priporočena so cepljenja proti hepatitisu A in B, trebušnemu tifusu, steklini in redna cepljenja (MMR, davica, tetanus, kašelj itd.). Zaradi velike nevarnosti malarije v Zanzibarju se priporoča tudi jemanje zdravil proti malariji.

Kaj pa letalska karta?

Cena letalske vozovnice iz EU na Zanzibar se precej razlikuje glede na sezono in čas rezervacije. V povprečju znaša cena povratne vozovnice od 500 do 1.200 EUR. Največji letalski prevozniki, ki ponujajo lete, so Qatar Airways, Turkish Airlines in Ethiopian Airlines. Priporočljivo je zgodnja rezervacija, da bi dobili kar najboljše cene.

Najboljše plaže na Zanzibarju

Kdaj na Zanzibar
Foto: Adobe Stock

No, zdaj ko smo pokrili obsove, pa se lotimo bolj zabavnih stvrai – seznam rajskih plaž na Zanzibarju.

1. Plaža Nungwi

Plaža Nungwi, ki se nahaja na severni konici Zanzibarja, slovi po osupljivih sončnih zahodih, živahnem nočnem življenju in čistem modrem morju. Zaradi minimalnih sprememb plimovanja je idealna za plavanje, potapljanje in snorkljanje. Na plaži je veliko restavracij, barov in letovišč, ki ponujajo živahno vzdušje.

2. Plaža Kendwa

Plaža Kendwa je južno od Nungwija in ponuja bolj mirno okolje. Znana je po široki peščeni obali, nežnih valovih in znamenitih zabavah ob polni luni. Kendwa je idealna za tiste, ki se želijo sprostiti in uživati v vodnih športih brez živahne gneče.

3. Plaža Paje

Plaža Paje se nahaja na jugovzhodni obali in je zaradi močnih vetrov priljubljena točka za kajtanje in windsurfing. Na plaži vlada sproščeno vzdušje z več bari in kavarnami, ki so namenjeni popotnikom in ljubiteljem vodnih športov. Ob nizki plimi se razkrijejo široke peščene ravnice, ki so kot nalašč za sprehode po plaži.

4. Plaža Jambiani

Plaža Jambiani je slikovita plaža, ki se nahaja južno od mesta Paje in je kot nalašč za popotnike, ki iščejo miren pobeg. Zaradi plitve in čiste vode je odlična za potapljanje. Bližnja vasica ponuja vpogled v lokalno življenje in kulturo, z možnostmi za kulturne oglede in interakcije.

5. Plaža Matemwe

Plaža Matemwe se nahaja na severovzhodni obali in je znana po svojem nedotaknjenem belem pesku in bližini atola Mnemba, ki je eno najboljših mest za potapljanje na Zanzibarju. To je idealna plaža za tiste, ki želijo raziskati morsko življenje, saj ponuja možnosti za izlete s potapljanjem in snorklanjem.

6. Plaža Michamvi

Plaža Michamvi, ki se nahaja na jugovzhodni obali, slovi po mirnem okolju in čudovitih sončnih zahodih. Plaža je manj komercializirana, zato je kot nalašč za sprostitev in sprehode po plaži. Mirno morje je idealno za kopanje, plaža pa je pogosto manj polna ljudi.

Stone Town, zgodovinsko središče Zanzibarja

zanzibar stone town
Foto: Adobe Stock

Stone Town, zgodovinsko središče Zanzibarja, je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in je znan po svoji bogati kulturni dediščini in labirintnih ulicah. Ko se boste sprehajali po ozkih ulicah, boste naleteli na fascinantno mešanico arhitekturnih slogov, ki odražajo multikulturno preteklost Zanzibarja, vključno s svahilskimi, arabskimi, perzijskimi, indijskimi in evropskimi vplivi.

Ena od znamenitosti, ki jih morate obiskati v Stone Townu, je Hiša čudes ali Beit-al-Ajaib. V tej veličastni stavbi, ki je bila prvotno zgrajena kot slavnostna palača za sultana, je zdaj muzej, ki prikazuje zgodovino in kulturo Zanzibarja in svahilske obale. Čeprav jo trenutno obnavljajo, je še vedno simbol dediščine Zanzibarja.

Druga pomembna znamenitost je stara utrdba (Old Fort), ki so jo Omani zgradili v 17. stoletju za obrambo pred portugalskimi vpadi. Danes trdnjava služi kot kulturno središče, kjer se odvijajo različni dogodki, v njej pa so trgovine z izdelki domače obrti. V bližini se vrtovi Forodhani vsak večer spremenijo v živahno živilsko tržnico, kjer lahko poskusite lokalne dobrote, kot so zanzibarska pica, kebab z morskimi sadeži in sok iz sladkornega trsa.

Stone Town je znan tudi kot rojstni kraj Freddieja Mercuryja, legendarnega pevca skupine Queen. Muzej Freddieja Mercuryja, ki se nahaja v njegovi rojstni hiši, ponuja vpogled v njegovo življenje in kariero. Oboževalci si lahko ogledajo spominke in se seznanijo z Mercuryjevimi zgodnjimi leti v Zanzibarju.

Verske in zgodovinske znamenitosti, kot sta anglikanska katedrala, zgrajena na nekdanjem trgu za sužnje, in katedrala svetega Jožefa, znana po svojih dveh stolpih, omogočajo globlje razumevanje zapletene zgodovine otoka. Anglikanska katedrala vključuje razstave o vzhodnoafriški trgovini s sužnji, ki so pretresljiv opomnik na preteklost Zanzibarja. Obisk tržnice Darajani je nujen za tiste, ki želijo spoznati lokalno življenje. Na tej živahni tržnici se prodaja vse od svežih pridelkov in začimb do oblačil in gospodinjskih predmetov. 

Nočno življenje na Zanzibarju

Zanzibarsko nočno življenje ponuja edinstveno mešanico kulturnih doživetij in živahne zabave, tako da bo vsak popotnik našel nekaj zase. Zabava se običajno začne zgodaj z otoško tradicijo sončnih večerov, ko se domačini in turisti zberejo in ob pijači in glasbi opazujejo sončni zahod.

V Stone Townu, urbanem središču Zanzibarja, boste našli nekaj najbolj vznemirljivih krajev nočnega življenja. Klub Garage morate obiskati vsi, ki radi plešete na mešanico housa, hiphopa, reggaeja in afroevropskega popa. Ta klimatizirani klub je znan po živahnem vzdušju in je ob koncih tedna odprt do sončnega vzhoda. Za bolj sproščene večere ponuja klub Starehe miren ambient z balkonom s pogledom na zaliv, zaradi česar je priljubljen tako med domačini kot obiskovalci. Če se želite družiti z mlajšo publiko, je priljubljena izbira Dharma Lounge v bližini državne univerze Zanzibar, ki se ponaša z velikim plesiščem in sodobnim klubskim vzdušjem.

Za edinstveno nočno doživetje obiščite vrtove Forodhani. Na tej živahni nočni tržnici so stojnice s hrano, prodajalci in nastopajoči, ki ponujajo pristen vpogled v lokalno življenje. Poskusite lokalne dobrote, kot so zanzibarska pica in kebab z morskimi sadeži, in uživajte v živahnem vzdušju. Še en vrhunec je zabava ob polni luni Kendwa Rocks, ki se vsak mesec odvija na čudoviti plaži Kendwa. 

V Nungwiju sta bara Gerry’s Bar in Cholo’s Disco Bar, ki ponujata sproščeno vzdušje ob plaži, glasbo, pijačo in čudovit razgled na sončni zahod. Paje by Night na vzhodni obali je znan po tematskih zabavah, zato je odličen kraj za zabavno in sproščeno nočno zabavo po dnevu dejavnosti na plaži.

Kje nakupovati na Zanzibarju?

Zanzibar potovanje
Foto: Adobe Stock

Zanzibar ponuja bogato nakupovalno izkušnjo z različnimi tržnicami in trgovinami, kjer lahko najdete edinstvene spominke, izdelke domače obrti in začimbe. Tukaj je nekaj najboljših mest za nakupovanje na otoku:

Stone Town je glavno nakupovalno središče s številnimi tržnicami in butiki z različnimi izdelki. Trg Darajani je središče trgovske dejavnosti v Stone Townu, na katerem živahno ždijo prodajalci svežih pridelkov, začimb, tekstila in drugih izdelkov. To je odličen kraj za spoznavanje lokalnega življenja in nabiranje začimb, ki jih lahko odnesete domov. Druga pomembna točka so vrtovi Forodhani, ki so še posebej živahni zvečer, kjer lahko najdete ulično hrano in različne lokalne izdelke.

V trgovini Memories of Zanzibar je na voljo izbrana ponudba spominkov, od nakita in oblačil do izdelkov za dom. To je odličen kraj za iskanje dobro izdelanih in edinstvenih daril. Poleg Stone Towna je na območjih Nungwi in Kendwa na severni obali več trgovin in stojnic z oblačili za plažo, ročno izdelanim nakitom in lokalnimi umetninami. Ta območja so idealna za nakup nečesa posebnega za spomin na potovanje, poleg tega pa so blizu nekaterih najbolj priljubljenih plaž na otoku.

Trajnostni turizem

Pri Zanzibarju ne smemo pozabiti na trajnostni turizem. Vlada je začela kampanje, kot sta Zeleni Zanzibar in Zanzibarska turistična deklaracija, da bi zagotovila pozitiven prispevek turističnih dejavnosti k okolju in lokalnim skupnostim na otoku. Te pobude spodbujajo trajnostne prakse v hotelih, vključno z varčevanjem z vodo, odgovornim ravnanjem z odpadnimi vodami in uporabo obnovljivih virov energije. Poudarjajo tudi pomen sodelovanja z lokalno skupnostjo, saj ponujajo zaposlitvene možnosti in spodbujajo krepitev vloge lokalnih prebivalcev.

Ta prizadevanja dopolnjuje zasebni sektor, saj okolju prijazni hoteli in letovišča sprejemajo trajnostne prakse, da bi čim bolj zmanjšali svoj vpliv na okolje. Projekt Azure v Michamvi na primer daje prednost skrbnemu ravnanju z okoljem z uporabo sončne energije ter varovanjem morskih ekosistemov in mangrov.

Zaključna misel

Potovanje na Zanzibar je pustolovščina, polna osupljivih naravnih lepot in živahne kulturne tapiserije. Zaradi zavezanosti otoka trajnostnemu turizmu se lahko obiskovalci odgovorno potopijo v njegova čudesa ter pomagajo ohranjati edinstveno okolje in tradicije. Ne glede na to, ali se sprehajate po zgodovinskih ulicah Stone Towna, poležavate na idiličnih plažah ali se družite z lokalnimi skupnostmi, vam Zanzibar obljublja nepozabne in okolju prijazne počitnice. Srečno popotovanje!

Pogosta vprašanja

Ali Slovenci za obisk Zanzibarja potrebujejo vizum? 

Kdaj je najboljši čas za obisk Zanzibarja? 

Koliko stanejo letalske vozovnice na Zanzibar? 

Katere kraje morate obiskati v Zanzibarju?