Kje se nahaja največje letališče na svetu?

Home » Kje se nahaja največje letališče na svetu?
največje letališče na svetu
Foto: Adobe Stock

Istanbul? Doha? Peking? Danes si bomo pogledali, kje se nahaja največje letališče na svetu ter »preleteli« svet letalskih rekordov!

Letalski promet je postal bistvena sestavina svetovnega gospodarstva, saj je najučinkovitejši način prevoza na dolge razdalje. Omogoča hitro in varno premikanje turistov, poslovnih potnikov in vojaškega osebja ter daleč presega hitrost in udobje železniškega, cestnega ali pomorskega prevoza. 

Prišli smo do točke, ko ima letalska industrija več kot 9.4 milijarde dolarjev letno, od tega 2.5 milijarde v Evropi. In to seveda pomeni, da mora biti infrastruktura temu primerno zgrajena. Kot rezultat imamo na svetu vedno bolj osupljiva letališča, ki so tako arhitekturni kot logistični presežek. 

Največje med njimi bo končano leta 2030, stalo pa je kar 25 milijard evrov.

Evolucija letališč

Izum letala sega v 17. december 1903, ko sta brata Wright, Orville in Wilbur, v Kitty Hawku v Severni Karolini opravila prvi trajni polet z motorjem. Ta pionirski polet, ki je trajal le 12 sekund in premagal 40 metrov, je pomenil začetek sodobnega letalstva. Resnično je impresivno, kako daleč smo prišli od takrat, od krhkih lesenih konstrukcij do prefinjenih reaktivnih letal in današnjih prostranih letališč, ki kot po tekočem traku transportirajo na milijone ljudi dnevno.

Sprva so bila letališča preprosta letališča z osnovno opremo. V obdobju po prvi svetovni vojni je prišlo do velike rasti, ko se je začelo razvijati komercialno letalstvo. Uvedba reaktivnih motorjev v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja je povzročila revolucijo v letalskem prometu, zaradi česar so bile potrebne daljše vzletno-pristajalne steze in večji terminali za hitrejša in večja letala. Občinska letališča so razširila vzletno-pristajalne steze in zgradila nove terminale, da bi lahko obvladovala naraščajoči letalski promet.

Ključni zgodovinski mejniki za letališča:

 • 1930: Uvedba komercialnega letalskega prevoza s povezavami čez vse celine.
 • 1950: Pojav reaktivnih motorjev, ki je privedel do gradnje naprednejših letaliških objektov.
 • 1970: Razvoj letal z veliko zmogljivostjo, kot je Boeing 747, ki so še povečala obseg potniškega prometa.
 • 1990: Uvedba digitalnih tehnologij, vključno z računalniškim sistemom za prodajo vozovnic in kontrolo zračnega prometa.
 • 2000 in pozneje: Uvedba navigacije GPS, sistemov ADS-B in izboljšanih varnostnih ukrepov po 11. septembru 2001.

Kako definirati »največje letališče na svetu«?

Seveda se tukaj poraja vprašanje – kaj točno mislimo z izrazom največje letališče? Je to fizična velikost, število potnikov ali morda število poletov? Osredotočimo se najprej na prvo.

In največje letališče na svetu je …

Mednarodno letališče kralja Fahda (DMM) v bližini Dammama v Savdski Arabiji je največje letališče na svetu po površini, saj se razprostira na impresivnih 776 kvadratnih kilometrih. Za primerjavo, to je več kot celotna sosednja država Bahrajn. Letališče je bilo poimenovano po kralju Fahdu in je bilo uradno odprto za komercialne dejavnosti novembra 1999. Kljub njegovi ogromni velikosti je za delovanje letališča aktivno uporabljenih le 50 kvadratnih kilometrov, kar ga še vedno uvršča med 10 največjih letališč na svetu po aktivni uporabi površine.

Zanimiva dejstva:

 • Kljub veliki površini pa le tretje najbolj obremenjeno letališče v Savdski Arabiji, saj ga letno obišče le 10 milijonov potnikov
 • Letališče ima dve vzporedni vzletno-pristajalni stezi, vsaka je dolga 4.000 metrov
 • Gradnja naj bi ustvarila približno 150.000 delovnih mest, od operaterjev kontrole zračnega prometa do natakarjev
 • Cilj projekta je na začetku oskrbeti 120 milijonov potnikov, do leta 2050 pa naj bi se število potnikov povečalo na 185 milijonov

Kaj vse lahko najdemo na največjem letališču na svetu?

Šestnadstropna stavba glavnega terminala obsega 327.000 kvadratnih metrov površine. Ima 15 vrat in 11 fiksnih mostov za vkrcavanje potnikov, načrtovana pa je razširitev na 31 mostov. Terminal je opremljen s številnimi okenci za pomoč strankam, brezcarinskimi trgovinami, restavracijami, kavarnami, bankami in trgovinami s spominki.

Letališče ima tudi impresivno mošejo, ki se nahaja nad parkiriščem, se lahko zbere do 2.000 vernikov. Zasnovana je v mešanici sodobnega in islamskega arhitekturnega sloga in je lahko dostopna po klimatiziranih mostovih. 

Kraljevi Terminal: Ta 25.000 kvadratnih metrov velik terminal, rezerviran za savdsko kraljevo družino in vladne uradnike, je razkošno opremljen in vključuje štiri mostove, ki ga povezujejo z letali. Kljub njegovi veličini ga kraljeva družina redko uporablja, saj za večino potovanj raje uporablja terminal letalske baze kralja Abdulaziza.

Katera so še ostala na seznamu največjih letališč?

 1. Denver International Airport (DEN), ZDA: Mednarodno letališče Denver je z 137 kvadratnimi kilometri največje letališče v Združenih državah Amerike. Ima šest vzletno-pristajalnih stez, obsežno ponudbo za potnike ter je znano po svoji značilni arhitekturi in javnih umetniških postavitvah. Letališče je glavno vozlišče za domače in mednarodne lete.
 1. Dallas/Fort Worth International Airport (DFW), ZDA: Letališče DFW je eno najbolj obremenjenih in največjih letališč na svetu s petimi terminali in sedmimi vzletno-pristajalnimi stezami. Letno oskrbi več kot 73 milijonov potnikov in ponuja široko paleto storitev, vključno z nakupovalnimi centri, restavracijami in celo studiem za jogo.
 1. Istanbul Airport (IST), Turčija: Leta 2019 odprto istanbulsko letališče je sodobno vozlišče z ambicioznimi načrti, da postane največje na svetu po številu potnikov. Trenutno ima pet vzletno-pristajalnih stez in načrtuje širitev na šest, zmogljivosti pa so zasnovane tako, da bodo do leta 2025 lahko letno sprejele do 200 milijonov potnikov.
 1. Kuala Lumpur International Airport (KUL), Malezija: Letališče KUL, ki je glavna mednarodna vstopna točka Malezije, je zasnovano tako, da bo s stalnimi širitvami lahko letno sprejelo do 100 milijonov potnikov. Z vlakom visoke hitrosti je dobro povezan s središčem Kuala Lumpurja in ima obsežno opremo za potnike.

Kaj pa letališče Jožeta Pučnika?

Poglejmo si, kako se z največjimi svetovnimi letališči primerja naše letališče Jožeta Pučnika na Brniku.

Mednarodno letališče kralja FahdaLetališče Jožeta Pučnika
Velikost776 km29.3 km2
Potniki na leto10 milijonov 1.7 milijona
Infrastrukturavelika mošeja, stanovanjske soseske, tovorni objekti, Royal Terminalen sam potniški terminal, malo trgovin in restavracij
Vzletno-pristajalne stezeDve vzporedni vzletno-pristajalni stezi, vsaka dolga 4.000 metrov.Ena vzletno-pristajalna steza, dolga 3.300 metrov.
Leto ustanovitve19991963
Tovorna zmogljivost125.000 ton letno, z možnostjo razširitve na 176.000 tonMinimalna
Posebne značilnostiRoyal Terminal, mošeja za 2.000 vernikovSlikoviti razgledi

Še nekatera letališča z osupljivimi rekordi

 • Letališče z največ prometa: Mednarodno letališče Hartsfield-Jackson Atlanta v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia je po številu potnikov stalno najbolj obremenjeno letališče na svetu. Leta 2023 je na njem potovalo več kot 104 milijone potnikov. To letališče je glavno vozlišče za domače in mednarodne lete, zato je ključno vozlišče v svetovnih omrežjih zračnega prometa.
 • Najvišje ležeče komercialno letališče na svetu: Mednarodno letališče El Alto, ki se nahaja v kraju El Alto blizu La Paza v Boliviji, je najvišje mednarodno letališče na svetu, saj leži na nadmorski višini 4061 metrov. Ta nadmorska višina predstavlja poseben izziv za letala in potnike zaradi redkejšega zraka, ki vpliva na zmogljivost motorjev in zahteva daljše vzletne razdalje. Kljub tem izzivom letališče učinkovito služi kot zelo pomembna povezava za regijo, saj omogoča potovanja in trgovino.
 • Najstarejše letališče na svetu: Letališče College Park v ameriški zvezni državi Maryland je bilo ustanovljeno leta 1909 in velja za najstarejše neprekinjeno delujoče letališče na svetu. Sprva sta ga brata Wright uporabljala za vojaško usposabljanje za letenje, nato pa se je razvilo v letališče za splošno letalstvo. Na letališču je muzej, ki prikazuje njegovo bogato zgodovino in prispevek k letalstvu.
 • Najnevarnejše letališče (za pristati): Letališče Lukla v Nepalu, znano kot letališče Tenzing-Hillary, se zaradi zahtevnih pogojev za pristajanje pogosto navaja kot najnevarnejše letališče na svetu. Letališče ima kratko vzletno-pristajalno stezo, dolgo le 527 metrov, s strmim padcem na enem koncu in visokim terenom na drugem. Poleg tega k težavam prispevajo nepredvidljivo vreme in močan veter, zaradi česar je letališče kritična, a nevarna vstopna točka za plezalce, ki se odpravljajo na Mount Everest.
 • Največji letališki terminal: Mednarodno letališče Daxing v Pekingu, odprto leta 2019, se ponaša z največjim letališkim terminalom v eni stavbi na svetu, ki obsega približno 696.773 kvadratnih metrov. Edinstvena oblika terminala v obliki morske zvezde omogoča učinkovit pretok potnikov, pri čemer je najdaljši čas hoje do katerih koli vrat krajši od osmih minut. Terminal, ki so ga zasnovali Zaha Hadid Architects, ima veliko naravne svetlobe in zelenih tehnologij, kot sta fotovoltaična proizvodnja električne energije in sistemi za zbiranje deževnice.

Zaključna misel

Mednarodno letališče kralja Fahda v Dammamu v Savdski Arabiji prikazuje impresivno pot svetovnega letalstva. Od pionirskih poletov bratov Wright do današnjih obsežnih letaliških kompleksov je to zgodba o izjemnem tehnološkem napredku in širjenju povezav. Prihodnost letališč je vznemirljiva, saj jih čakajo nove inovacije na področju trajnosti in izkušnje potnikov. Ker se število letalskih prevozov še naprej povečuje, bodo ta ogromna letališča ključnega pomena pri zbliževanju ljudi, kultur in gospodarstev. Samo nebo je meja!

Pogosta vprašanja

Katero je po največje letališče na svetu po površini?

Katero letališče ima največji terminal na svetu?

Katero letališče je najbolj obremenjeno glede na število potnikov?

Katera so največja letališča na svetu?