Koliko je Kazahstan zaslužil od rudarjenja kriptovalut

Home » Koliko je Kazahstan zaslužil od rudarjenja kriptovalut

Kazahstanska vlada je kljub ostremu nasprotovanju novi davčni politiki za rudarjenje kriptovalut iz aprila, izpadu interneta in potratni energetski infrastrukturi še naprej profitirala iz dejavnosti rudarjenja kriptovalut.

Vlada Kazahstana, ene od največjih držav na svetu glede na porazdelitev stopnje rudarjenja bitcoinov, je sporočila proračunske prihodke iz rudarjenja kriptovalut. Kazahstanski odbor za državne prihodke pri ministrstvu za finance je v ponedeljek objavil poročilo o znesku vseh pristojbin za energijo, ki so jih plačali lokalni rudarji kriptovalut v prvem četrtletju leta 2022.

V proračun v prvem četrtletju letošnjega leta je bilo tako dodanih dodanih 652 milijonov kazahstanskih tenge (1,5 milijona USD), potem ko je vlada 1. januarja 2022 uvedla pristojbine za digitalno rudarjenje. Odbor je poudaril, da velik del pričakovanih pristojbin ni bil prejet, saj je vlada zaprla številna podjetja za rudarjenje kriptovalut, da bi zagotovila energetsko varnost. Poleg tega je organ omenil, da vlada v okviru novega zakona o kriptovalutah razmišlja o povečanju lokalnih pristojbin za rudarjenje kriptovalut. Odbor je tudi ugotovil, da kazahstanski davčni zakonik ne predvideva davčnega poročanja o plačilih, povezanih z digitalnim rudarjenjem.

Kazahstanski kripto začetki

Konec leta 2019, ko je vrednost bitcoina strmo padla, je kazahstanski kripto trg postal odprt. Spodbujala se je aktivnost rudarjev, čeprav kriptovaluta ni priznana kot zakonito plačilno sredstvo. Kazahstanski predsednik Kassym-Jomart Tokajev je v svojem govoru o stanju države leta 2020 državo izzval, naj v naslednjih petih letih ustvari 1,2 milijarde dolarjev naložb v kriptovalute, letos pa se je tudi sestal z izvršnim direktorjem kripto borze Binance, Changpeng Zhaom.

V Kazahstanu se je torej takrat začelo razvijati kripto poslovanje, ki sta ga privlačila poceni elektrika in pomanjkanje regulacije. V poročilu državnega odbora za prihodke je navedeno, da pristojbina, pobrana v prvih treh mesecih letošnjega leta, temelji na dejanski količini električne energije, porabljene za izvajanje rudarskih dejavnosti.

Ko je Kitajska prepovedala rudarjenje kriptovalut, se je velik del le-tega prestavil v Kazahstan, katerega hashrate je z 10% tretji največji na svetu. Za primerjavo: država ima le 19 milijonov prebivalcev, a predstavlja 13.3% delež svetovnega rudarjenja bitcoinov.

Januarja letos je Kazahstanska agencija za finančni nadzor sporočila, da se je po inšpekcijskih pregledih, ki jih je odredil predsednik Kasym-Jomart Tokajev, “prostovoljno” zaprlo 55 rudarskih podjetij. Ta so povsem ustavila dejavnosti, demontirala in odstranila opremo s številnih lokacij. Ta ukrep se je zgodil predvsem zaradi pretirane porabe elektrike.

Rudarji morajo plačati prostojbine

Za pomoč pri zagotavljanju varnosti omrežja, ki je računsko zapleten in energetsko potraten postopek, rudarji prejmejo nadomestilo v obliki novih kovancev. V skladu s sprejetim državnim zakonom morajo rudarji del svojih stroškov energije plačati vladi. Na 20. dan zadnjega meseca vsakega četrtletja morajo rudarji plačati 0,0024 USD na kilovat. Kot je poudaril SRC, parlament trenutno razpravlja o tej pristojbini.

Kaj lahko prinese prihodnost

Kazahstansko združenje za podatkovne centre in blockchain je konec leta 2021 ocenilo, da bi lahko rudarjenje kriptovalut državi v petih letih prineslo kar 1,5 milijarde dolarjev prihodkov.

Dodaj odgovor