Končno: Ethereum 2.0 se bliža

Home » Končno: Ethereum 2.0 se bliža
etherum 2.0

Težko pričakovani Ethereum 2.0 se končno zdi za vogalom. Predlog za izboljšanje ethereuma (Ethereum Improvement Proposal – EIP) 1559 je od avgusta, ko je bil uveden, iz obtoka umaknil več kot 2 milijona druge največje kriptovalute ETH oz. kar 6 milijard dolarjev vrednosti v ETH. Kaj to pomeni?

Iz obtoka odstranjena 2 milijona ETH

Ethereumovi mehanizmi sežiganja (burn) so prestavili v višjo prestavo. Po podatkih ultrasound.money je drugo največje omrežje na trgu kriptovalut od začetka delovanja uradno uničilo skupno 2.004.379 ETH v času pisanja tega članka. V dolarjih to pomeni 6,03 milijarde dolarjev, ki so bili trajno umaknjeni iz obtoka. EIP-1559 je nedvomno najpomembnejša posodobitev omrežja Ethereum, ki je bila izvedena z »vilico« London hard fork avgusta lani. Predlog je temeljito spremenil dinamiko provizij v sistemu Ethereum. Z EIP-1559 osnovno pristojbino samodejno določi protokol Ethereum in se nato sežge, namesto da bi jo rudarji prejeli kot nagrado.

Ta mehanizem pomeni, da je ob skokovitem porastu dejavnosti v Ethereumu mogoče, da bo uničenje ponudbe v obtoku preseglo količino, ki je bila izdana z nagradami za bloke. To povzroči deflacijski učinek, pri katerem je na trgu vse manj ETH, ki bi jih bilo mogoče kupiti. Trenutno se v omrežju Ethereum na minuto porabi vsaj 6 ETH. Večina torej meni, da bo kriptovaluta ETH postala deflacijska. Kar za začetek ni čisto res, bo pa Ethereum s tem postal manj inflacijski. Čez čas pa najbrž tudi deflacijski.

Sežgani ETH in Consensus Layer

Poleg London Hard Forka se ethereum približuje tudi svoji doslej najobsežnejši nadgradnji. Ethereum 2.0 naj bi po besedah soustanovitelja Ethereuma Joe Lubina tudi izboljšal hitrost transakcij v omrežju, znižal stroške in odpravil problem ogljičnega ali energetskega odtisa Ethereuma. Z nadgradnjo bo Ethereum prešel z mehanizma konsenza “proof-of-work” (PoW), ki ga za potrjevanje transakcij uporablja tudi Bitcoin, na drug model, imenovan “proof-of-stake” (PoS). Slednji mehanizem je okolju prijaznejši, saj za doseganje primerljive ravni varnosti zahteva manj računalniške moči.

Še ena zanimiva stvar pri prehodu na proof-of-stake je, da proof-of-work zahteva veliko izdajanja ETHz namenom spodbujanja tiste ljudi s težko infrastrukturo, da posodijo svoje vire in potrdijo transakcije v omrežju. Manjše število izdajanja pomeni, da se bo na trgu razdelilo manj ETH-jev. To in mehanizem sežiganja pomeni, da bo Ethereum vsak dan sežgal več ETH-jev, kot jih je izdanih, saj bo za zaščito omrežja izdanih veliko manj kovancev. Po besedah soustanovitelja Lubina bodo vse te spremembe uvedene do drugega četrtletja ali morda v tretjem četrtletju.

Nov koncept že v testni fazi

Navdušenci so se prejšnji teden razveselili novice, da so razvijalci ta združitveni dogodek (Merge) preizkusili v testnem omrežju Kiln. Postopek je bil v veliki meri uspešen, razen za eno stranko, ki ji ni uspelo dosledno izdelovati blokov. Pri Ethereum Foundation upajo, da bo Kiln zadnje testno omrežje za združevanje, ki bo vzpostavljeno pred posodobitvijo sedanjih javnih testnih omrežij. Ko bo združitev v javnem omrežju Ethereum zaživela, bo vzpostavljen Consensus Layer. Ta pomembna nadgradnja torej ne bo le zmanjšala porabe energije in pristojbin za plin (gas fee), temveč bo izboljšala tudi splošno hitrost transakcij v omrežju.

Vpliv dogodka na tržno vrednost ETH

Medtem pa je kriptovaluta ETH zaradi navdušenja nad prehodom Ethereuma na zasnovo PoS prešla v pozitivno rast cene. V zadnjih sedmih dneh je ETH pridobil približno 18,4 % in se ponovno prodaja po ceni nekaj več kot 3 tisoč dolarjev.

Dodaj odgovor