Končno zelena luč za Bitcoin ETF?

Home » Končno zelena luč za Bitcoin ETF?
Bitcoin ETF

Pri SEC so se odločili, da se ne bo pritožila na sodno odredbo, ki zahteva pregled vloge družbe Grayscale za preoblikovanje njenega sklada Bitcoin Trust v promptni sklad Bitcoin ETF. Tržni strokovnjaki ocenjujejo, da je zdaj 90% verjetna možnost, da bo SEC odobrila promptne Bitcoin ETF.

Za tiste, ki se šele spoznavajo z Bitcoin ETF, naredimo korak nazaj. Bitcoin ETF je v bistvu vrednostni papir, ki sledi ceni Bitcoina. Predstavljajte si ga kot most med tradicionalnim finančnim svetom in decentraliziranim področjem kriptovalut. Z nakupom delnic Bitcoin ETF se lahko vlagatelji izpostavijo ceni Bitcoina, ne da bi jim bilo treba neposredno kupiti ali shraniti kriptovaluto. V preteklosti je bilo več poskusov odobritve Bitcoin ETF v ZDA, vendar so mnogi naleteli na ovire in zavrnitve ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). Glavni pomisleki? Tržna manipulacija in nezadostna zaščita vlagateljev.

Nedavni dogodki pa so začeli nagibati tehtnico v bolj pozitivno smer. Pozorno se je spremljal spor med Grayscale, pomembnim akterjem na področju kriptovalut, in Komisijo za vrednostne papirje in borzo. Ne da bi se spuščal v pravne podrobnosti, si je Grayscale prizadeval za svoj promptni Bitcoin ETF. Komisija za vrednostne papirje in trge je imela nekaj pomislekov, a tu je bistvo: Grayscale je v sodni bitki zmagal.

Čeprav so podrobnosti sodne razsodbe zapletene, je bistvo v tem, da se je SEC odločila, da se ne bo pritožila na poraz proti podjetju Grayscale. In kaj to pomeni za povprečnega Janeza? Odpravljena je bila pomembna pravna ovira za ustanovitev Bitcoin ETF.

Možnost odobritve Bitcoin ETF poskočila na 90%

V kripto »čenčah« se pojavljajo številne napovedi. Na ulici (ali v digitalnih uličicah interneta – predvsem na socialnem omrežju X  – bivšem Twitterju) se govori, da so se možnosti, da bo ETF Bitcoin prejel soglasje SEC, povečale. Nekateri jih ocenjujejo celo na več kot 90%.

Posledice uvedbe Bitcoin ETF

Sprašujete se, zakaj je to pomembno? Zelena luč za Bitcoin ETF bi lahko spremenila pravila igre. Zato:

  • Mainstream sprejetje: Tradicionalna investicijska skupnost, ki se pogosto boji zapletenosti in zaznanih tveganj, povezanih z nakupom in shranjevanjem bitcoinov, bo zdaj imela na voljo preprostejšo pot. To bi lahko privedlo do tega, da bi se v sektor kriptovalut steklo več institucionalnega denarja.
  • Povečana likvidnost: Z večjim številom udeležencev in trgovalnih dejavnosti bo trg postal bolj likviden, kar bi lahko zmanjšalo nestanovitnost cene Bitcoina.
  • Dozorevanje trga: ETF bo naznanil zrelost trga kriptovalut, saj bo Bitcoin postavil ob bok tradicionalnim sredstvom.
  • Regulativna jasnost: S tiho podporo SEC ETF za Bitcoin bi se lahko izboljšala regulativna jasnost, kar bi privedlo do večjega zaupanja vlagateljev in institucij.

Posledično »kiti« akumulirajo BTC in prodajajo ETH

Ta teden so opazovalci opazili izrazito razhajanje med gibanjem Bitcoina in Ethereuma, dveh vodilnih kriptovalut. Po podatkih analitičnega podjetja Glassnode, ki se ukvarja z analizo na verigi, glavni imetniki ethereuma s portfelji v višini 1.000 ETH ali več (v vrednosti približno 1,5 milijona USD) od leta 2020 vztrajno zmanjšujejo svoje deleže in so skupaj prodali za 20 milijonov USD v ETH.

Nasprotno pa pomembni vlagatelji v Bitcoin, tisti, ki imajo v lasti 1.000 ali več BTC (ocenjeno na 26,9 milijona USD), diskretno povečujejo svoje deleže. Njihovi deleži so v istem obdobju večinoma ostali nespremenjeni, z le nekaj pomembnimi padci, ki jih je mogoče pripisati dogodkom, kot je propad kripto borze FTX, ali izkoriščanju dobičkov iz bikovskega trenda v letu 2021.

Glavni razlog za to, da številni posamezniki z visokim premoženjem (kiti) prehajajo z ETH na BTC, so regulativni izzivi, s katerimi se sooča industrija. Ethereum se namreč sooča z večjim regulativnim nadzorom kot Bitcoin. Medtem ko Bitcoin kot boljša oblika denarja ponuja preprosto vrednost, bi ga lahko zapletene funkcije Ethereuma, zlasti zaradi zapletenosti pametnih pogodb in pomembnih posodobitev protokola, zapeljale na napačno pot.

Bitcoin dominanca se še naprej povečuje

Čeprav Ethereum (ETH) kiti ostajajo trdni, je prevlada Ethereuma na trgu v zadnjem času upadla. Na začetku leta je ethereum predstavljal približno 18,4% tržne vrednosti kriptovalut, vrednih 1 bilijon dolarjev. Od takrat se je ta odstotek zmanjšal na 17,8%, saj se Ethereum sooča z upadajočimi tržnimi trendi. Bitcoin je medtem svojo dominanco okrepil nad 50% in tako ponovno potrdil svojo trajno prevlado na področju kriptovalut. Takšni premiki poudarjajo, da se Ethereum bori za ohranitev prvega mesta med alternativnimi kovanci.