Kripto borza Coinbase za svoje evropsko središče izbrala Irsko

Home » Kripto borza Coinbase za svoje evropsko središče izbrala Irsko
coinbase

Priljubljena ameriška borza za kriptovalute Coinbase Centralni banki Irske zaprosila za licenco v skladu z novo uredbo EU o trgih kriptovalut (MiCa). Če bo uspešna, bo lahko svoje storitve po sistemu »Passport« izvajala po državah EU.

Coinbase, priznana ameriška kripto borza, je uradno izbrala Irsko za svoje glavno evropsko središče.  Ta strateška odločitev je skladna z njihovo mednarodno strategijo »Go Broad, Go Deep« in z ambicijami podjetja, da okrepi svojo prisotnost v Evropi in zagotovi skladnost s prihajajočo uredbo o trgih kriptovalut (MiCA), ki naj bi bila uveljavljena do decembra 2024. Tako bi lahko Coinbase v enem regulativnem okviru in z enim nacionalnim nadzornikom oskrbuje eno največjih gospodarstev na svetu s 450 milijoni ljudi v 27 državah, je podjetje še zapisalo v sporočilu.

Coinbase že ima pisarno v Dublinu od 2018

Coinbase je del irskega poslovnega prostora od leta 2018, saj ima v Dublinu pisarno, v kateri je zaposlenih približno 100 ljudi. Podjetje je pri irski centralni banki uradno zaprosilo za licenco MiCA. Ko bo ta licenca odobrena, bo Coinbase z uporabo mehanizma »potnega lista«  lahko razširil svoje storitve na druge države EU, vključno z Nemčijo, Francijo, Italijo in Nizozemsko. Mary Buckley, izvršna direktorica pri IDA Ireland, je izrazila navdušenje nad odločitvijo družbe Coinbase in poudarila privlačnost Irske kot svetovnega središča finančnih storitev.

Trenutno ima Coinbase že licenco institucije za izdajo elektronskega denarja in registracijo ponudnika storitev virtualnega premoženja (VASP) na Irskem, licenco za kriptovalute v Nemčiji in več nacionalnih registracij v drugih državah članicah EU.

Pristop po načelu »najprej EU«

To je zagotovo dobra novica za EU. Coinbase tudi razmišlja, da bi nove produkte najprej predstavil v Evropi, nato pa jih uvedel v ZDA. EU z novim zakonom lahko namreč služi kot primarna platforma za Coinbase za raziskovanje praktičnih uporab kriptovalut, ki skrbijo za vsakodnevne potrebe, pri čemer se osredotoča na dejavnosti, kot so plačila in transakcije, ne pa na trgovanje.

Uvedba MiCA in njenih jasnih smernic omogoča družbi Coinbase, da uvaja inovacije. Pričakujemo lahko, da bo veliko teh praktičnih aplikacij debitiralo v EU. Daniel Seifert, podpredsednik družbe Coinbase za regijo EMEA, je omenil, da družba načrtuje integracijo z različnimi ponudniki plačil. Namen te poteze je poenostaviti postopek, s katerim lahko uporabniki prek Coinbase pridobijo digitalne žetone.

Kripto borza ima doma težave z regulatorji

Čeprav so evropske ambicije Coinbase jasne, se podjetje sooča z izzivi, zlasti s strani ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). SEC je Coinbase obtožila, da deluje brez ustrezne registracije, zaradi česar je borza kriptovalut okrepila svoja prizadevanja za širitev, pri čemer se je osredotočila predvsem na Evropo. Zavezanost borze Coinbase Evropi se kaže tudi v njenem sodelovanju z drugimi evropskimi subjekti:

  • Poročila kažejo, da podjetje tesno sodeluje z avstrijsko borzo kriptovalut Bitpanda, da bi vzpostavilo povezave z evropskimi bankami.
  • Septembra je Coinbase pri španski centralni banki pridobil registracijo za skladnost s predpisi proti pranju denarja, kar je podjetju omogočilo, da svoje storitve menjave kriptovalut ponuja malim in institucionalnim vlagateljem v skladu z zakonodajo te države.

Z registracijami, ki jih je nedavno pridobila v Evropi, namerava Coinbase diverzificirati svoje poslovanje med trgovalne in netrgovalne primere uporabe ter ustvarjati stvari, ki se lahko uporabljajo vsak dan.