Kripto borza Crypto.com po pomoti uporabnici poslala 10 milijonov dolarjev

Home » Kripto borza Crypto.com po pomoti uporabnici poslala 10 milijonov dolarjev
crypto com arena

Uporabnica je od borze kriptovalut zahtevala vračilo 100 dolarjev, a je namesto tega prejela 10,5 milijona dolarjev – in jih nato začela zapravljati.

Kripto borza Crypto.com, ki sponzorira areno Los Angeles Lakers in sodeluje z Mattom Damonom, je zaradi precej nesrečne tiskarske napake avstralski stranki namesto standardnih 100 AUD (68 USD) pomotoma nakazala 10,5 milijona AUD (~7,2 milijona USD). Po poročanju avstralskega medija 7News je borza napako opazila šele po sedmih mesecih, do takrat pa je del denarja že izginil. Do prvega prenosa je prišlo maja 2021, ko je zaposleni v polje za znesek plačila pomotoma vnesel številko računa. Družba Crypto.com je napako ugotovila šele pri reviziji decembra 2021.

V nasprotju s kripto transakcijami izven borz, ki so dokončne in nepovratne, lahko centralizirane finančne institucije stornirajo napačne transakcije. Vendar pa glede na čas, ki je bil potreben za odkritje napake, in glede na to, da so bila sredstva iz Crypto.com po prejemu nakazana s prvotnega računa, preprosta razveljavitev transakcije v tem primeru ne bi bila mogoča.

Zadevna stranka Thevamanogari Manivel naj bi namesto prijave nepravilnega povračila podjetju Crypto.com prenesla denar na skupni račun, ki si ga deli s sestro, in porabila 1,3 milijona AUD (približno 890.526 USD) za razkošno hišo s petimi spalnicami.  Sestri iz Melbourna v Avstraliji zdaj preganjajo sodišča, saj so pri Crypto.com sprožili sodni postopek, vrhovno sodišče Viktorije pa je odredilo prodajo hiše in vrnitev denarja, kot je navedeno v poročilu. Poleg tega je borza februarja uspešno zamrznila Manivelov račun.

To ni prvič, da je kripto borza »sama sebe ustrelila v nogo«

Kripto zima ni edini razlog, zakaj borze kriptovalut v zadnjem času izgubljajo denar – grožnja so tudi debelimi prsti zaposlenih. Ena sama napaka v sistemu DeFi ima lahko trajne in zelo drage posledice. Decentralizirana borza za trgovanje z opcijami OptiFi je v ponedeljek sporočila, da je pomotoma zaprla svoj program v glavnem omrežju Solana, kar pomeni, da so vsa sredstva v aplikaciji zdaj trajno nedostopna. Škoda? Skupno za približno 661.000 dolarjev stablecoinov USDC.

OptiFi je obljubil, da bo povrnil sredstva vseh uporabnikov, vendar so opozorili, da je približno 95 % nedostopnih sredstev v kriptovalutah hranil član ekipe. Postopek vračila bo trajal do dva tedna, je zapisala ekipa. Ustvarjalci so v objavi podrobno opisali postopek, s katerim so njeni razvijalci pomotoma zaprli dostop do programa. OptiFi je v začetku tega meseca začel delovati na mainnetu in zdaj očitno namerava uvesti novo različico svojega programa. Dejali so, da bodo uporabili sistem za medsebojni nadzor, s katerim bodo zagotovili, da bodo pri vseh prihodnjih ukrepih v verigi blokov sodelovale vsaj tri osebe. Glede na svojo objavo ekipa upa, da bo tak sistem zmanjšal verjetnost za nadaljnje napake.

Dodaj odgovor