Kripto borza Gemini odslej tudi v Sloveniji

Home » Kripto borza Gemini odslej tudi v Sloveniji
gemini

Brata Winklewoss razširjata svojo borzo Gemini v Evropo. Najnovejše države na seznamu so Slovenija, Hrvaška, Madžarska, Ciper in Romunija.

Pri kripto borzi Gemini so v ponedeljek objavili, da so svoje storitve razširili še na 5 evropskih držav, vključno s Slovenijo. Tako da je na stari celini ta borza prisotna že v 12 državah, čeprav cene kriptovalut trenutno še vedno trpijo v medvedjem trgu. Kripto navdušenci v Sloveniji, na Hrvaškem, Cipru, Madžarskem in v Romuniji lahko dostopamo do več kot 100 kriptovalut na platformi, ki sta jo ustanovila dvojčka Winklevoss – vključno z več deset DeFi žetoni. Platforma bo sprejemala evre in funte.

Novica o omenjenih 5 državah prihaja le nekaj dni po tem, ko se je Gemini razširil na Dansko, Švedsko, Portugalsko, Češko, Latvijo in Lihtenštajn. V Evropi je borza najprej začela delovati v Združenem kraljestvu leta 2020.

Finančne institucije, fintech zagonska podjetja in druge družbe bodo prav tako pridobile dostop do Geminijevih storitev skrbništva, kliringa, izvrševanja poslov, odkrivanja cen in upravljanja portfeljev. Gemini zdaj skupno deluje v več kot 65 državah. Širitev poslovanja na svetovni ravni je po njihovih besedah pomemben cilj celotnega podjetja, pri čemer ima Evropa osrednje mesto.

Poteza je glede na situacijo nenavadno, a vendarle spodbudna

Do razširjanja prihaja sredi dolgotrajnega medvedjega trga kriptovalut, saj sta Bitcoin in Ethereum v zadnjih nekaj mesecih padla na najnižjo raven (CoinMarketCap). Širitev borze lahko pomeni, da je borza pripravljena poskrbeti za vlagatelje, ki iščejo več alternativ, čeprav se regulatorji trudijo urediti panogo po propadu Terre v začetku letošnjega leta.

Ta nova pot borze je v nasprotju z valom zmanjševanja števila zaposlenih, ki je zajel Gemini med nedavnimi pretresi na trgu kriptovalut. Pri Gemini so odpustili približno 10% svojih 1.000 zaposlenih, borzi Crypto.com in BlockFi pa sta sprejeli enako odločitev in odpustili 5% oziroma 20% svojih zaposlenih. To je vplivalo na približno 260 oziroma 170 zaposlenih. Takrat je tudi borza Robinhood zaradi upada prihodkov odpustila 713 zaposlenih, in sicer le tri mesece po tem, ko je že zmanjšala število zaposlenih za 9 %.

EU in kripto trg

Eden izmed razlogov za samozavest pri širitvi je zagotovo adopcija kriptovalut. V sosednjih državah EU, kot je Turčija, so kriptovalute začeli pospešeno zaradi visoke inflacije, ki naj bi letos v Turčiji dosegla kar 85,5 %. Inflacija v EU je relativno bolj omejena in se giblje okoli 10 %.

Zakonodajalci EU so ta teden preložili glasovanje o prelomnem zakonu MiCA, ki bi med drugim uvedel obvezne rezerve za izdajatelje stablecoinov in druge določbe za zaščito vlagateljev. MiCA naj bi tako zagotovila večjo pravno varnost in možnost, da podjetja ponujajo storitve po vsej EU. Velja pa opozoriti na dodatne ukrepe in premisleke, ki jih je treba sprejeti, kot sta uskladitev zahtev za preprečevanje pranja denarja v državah članicah in “razvoj regulativnih tehničnih standardov, opredeljenih v MiCA. Kripto regulacija v EU se torej pričenja, čas pa bo pokazal, ali se bodo regulacije spodbudne za kripto industrijo.

Dodaj odgovor