Trgovanje s kriptovalutami je vedno bolj priljubljena aktivnost v finančnem svetu. Številni trgovci dosegajo velike uspehe v tej panogi, ki privablja številne druge. Ključna motivacija za pridružitev so vedno bili dobički, ki jih ljudje ustvarijo pri trgovanju s kriptovalutami. Vendar pa je za uspeh pri trgovanju pomembno tudi, da najdemo dobre kripto borze.

Kaj so kripto borze in kako delujejo?

Poenostavljeno povedano, kripto borza je platforma, ki trgovcem s kriptovalutami omogoča sklepanje poslov. Ta platforma vam omogoča, da svoje kriptovalute kupite ali prodate na priročen način, kadar to želite. Kripto borza trgovcem omogoča tudi zamenjavo ene digitalne valute za drugo. Tako lahko na primer svoje bitcoine pretvorite v ether, in obratno.

Trgovec s kriptovalutami lahko na borzi kupi tudi navadno (fiat) valuto. Bitcoin lahko na primer kupite v ameriških dolarjih. Pri prodaji bitcoinov jih lahko pretvorite v običajni denar v želeni valuti, če seveda platforma to možnost ponuja. Tako je mogoče, da vam kripto borza ponudi nakazilo gotovine na vaš bančni račun, če svojo kriptovaluto zamenjate za denar.

Kako izbrati kripto borzo?

Finančni strokovnjaki trdijo, da ni ene same kripto borze kriptovalut, ki bi bila popolna za vse uporabnike. Toda obstajajo pa pomembni faktorji, na podlagi katerih lahko ugotovimo, ali gre za dobro kripto borzo:

Dostopnost: Do vseh kripto borz ni mogoče dostopati na vseh lokacijah, zato je dobro najprej preveriti dostopnost. Lahko se zgodi, da vam bo zaradi vaše lokacije onemogočeno trgovanje. Kitajska npr. svojim državljanom ne dovoljuje dostopa do kripto borz kriptovalut. Države, kot so ZDA, imajo stroge regulativne zahteve, ki se jih morajo držati tako trgovci kot posredniki kriptovalut.

Varnost: Za razliko od običajnih bank kripto borze nimajo centralne institucije, ki bi hranila valute. Sistem zaščite ni enak kot pri običajnih bankah. Najboljše platforme na svetu so vzpostavile varnostne sisteme, ki bi zaščitili vaš denar. Nekatere na primer stanja svojih rednih valut nalagajo na zavarovane bančne račune. Nekateri svoje finančne storitve zavarujejo pred vdori, kar varuje digitalne valute v trgovalni platformi. Varnost je vsekakor nepogrešljivega pomena.

Pristojbine: Nekateri menijo, da so pristojbine, ki jih zaračuna kripto borza kriptovalut, pomemben dejavnik. To je odvisno od vaših finančnih ciljev. Vendar naj vas visoke provizije nikoli ne odvrnejo od menjave. Možno je najti dobro borzo z visokimi pristojbinami. To lahko pomeni tudi, da so vzpostavili dobre sisteme za vašo zaščito.

Ponudba kriptovalut: Več kovancev ponuja kripto borza, več trgovalnih možnosti imamo. Na večini platform so večinoma na voljo večje in uveljavljene kriptovalute . Preučiti in preveriti morate, ali imajo digitalne valute, s katerimi bi želeli trgovati. Najpogostejše kriptovalute, ki jih morate najti, so Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) in Cardano (ADA).

Pomoč uporabnikom: Za kripto borzo je pomembno, da uporabnikom omogoča enostaven dostop do pomoči.

Kakšna je razlika med trgovalnimi platformami (npr. eToro) in kripto borzami (npr. Binance)?

eToro je platforma za trgovanje z več naložbami, ki ponuja tako naložbe v delnice in kriptovalute kot tudi trgovanje s CFD-ji. Binance je ena od vodilnih kripto borz, ki ponuja Bitcoin in ostale kriptovalute.

Top 5 kripto borze v Sloveniji 2024

Pri izbiri najboljše kripto borze za vaše potrebe je treba upoštevati zgoraj omenjene dejavnike – na te smo se osredotočili tudi mi pri izbiri tega seznama najboljših kripto borz. Preden pa se spustimo vanj, bi vas radi opozorili, da so kriptovalute špekulativne naložbe in se jih lahko lotite le, če ste pripravljeni sprejeti divja nihanja cen in tudi tveganje, da izgubite vse.

5. Bitpanda

kripto borze bitpanda

Bitpanda ima sedež v Avstriji in deluje predvsem na evropskem gospodarskem območju. Borza je bila ustanovljena leta 2014 in je od takrat postala ena najbolj priljubljenih kripto borz v Evropi. Borza je za mnoge zelo privlačna, saj ponuja zelo intuitiven in enostaven vmesnik za nakup in prodajo kriptovalut. Prav tako borza ponuja veliko različnih plačilnih možnosti, ki začetnim navdušencem nad kriptovalutami olajšajo nakup kriptovalut, kot je Bitcoin.

Zanesljivost in regulacije: Čeprav BitPanda ni regulirana borza, je podjetje še vedno zelo ugledno in ima od svojega začetka leta 2014 zelo malo pritožb. Na borzi BitPanda nikoli ni prišlo do vdorov ali izgube sredstev. Prav tako je borza leta 2016 prejela nagrado za uspešno zagonsko podjetje.

Ponudba kriptovalut: Gre za zelo preprosto kripto borzo, namenjeno začetnikom, zato ponujajo omejeno število kriptovalut: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dash (DASH), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Ripple (XRP).

Depoziti in izplačila: BitPanda trgovcem ponuja veliko različnih načinov plačila in izplačila. To je eno od področij, na katerem borza zelo močno izstopa od ostalih.

>> odprite račun na Bitpanda.com <<

4. Bitstamp

kripto borza bitsamp

Bitstamp je s svojo preprosto in razumljivo nastavitvijo pristojbin ter možnostjo nakupa kriptovalut s fiat valuto neposredno z bančnega računa, kreditne ali debetne kartice lahko dobra izbira za tiste, ki šele vstopajo v svet kriptovalut in se želijo držati glavnih kovancev ali bolj priljubljenih altcoinov.

Varnost: 98 % sredstev je shranjenih »offline«, opcija zavarovanja pred krajo ali goljufijo in 2FA. Pri tem velja omeniti, da je Bitstamp leta 2015 bil tarča uspešnega hekerskega napada.

Ponudba kriptovalut: Bitsmatp ponuja več kot 30 različnih kriptovalut, med katerimi so tudi največje, kot so: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dash (DASH), Litecoin (LTC), Cardano (ADA).

Depoziti in izplačila: Bitstamp ponuja plačilo preko bančnega nakazila SEPA.

Pristojbine: 0-0,5 % pristojbina za trgovanje; 15 % pristojbina za »stakanje« Ethereuma; 5 % pristojbina za nakup s kartico.

3. KuCoin

kripto borze kucoin

KuCoin je vse bolj priljubljena kripto borza, ki je danes znana tudi kot »Ljudska borza«. S širokim naborom kriptovalut, inovativnimi funkcijami in uporabniku prijaznim vmesnikom si je KuCoin na ustvaril poseben status tako med novinci kot med izkušenimi trgovci in »HODLarji«. V tej recenziji boste izvedeli vse, kar morate vedeti o tej zanimivi platformi.

Zanesljivost in regulacije: Za shranjevanje, varovanje in prenos digitalnih valut uporabljajte varno in regulirano storitev digitalne denarnice za več valut. KuCoin se drži najvišje stopnje mednarodnih varnostnih standardov, pridobili so tudi več licenc in spoštujejo najstrožje zakone o varstvu podatkov, kot je GDPR.

Ponudba kriptovalut: KuCoin ponuja več kot 700 kriptovalut, med katerimi so tudi največje, kot so: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dash (DASH), Litecoin (LTC), Cardano (ADA).

Depoziti in izplačila: KuCoin ponuja več kot 50 različnih fiat valut ali neposreden nakup kriptovalut z bančno kartico, bančnim nakazilomApple Pay in BTC Direct.

Pristojbine: KuCoin ponuja dodatne popuste pri pristojbinah za trgovanje imetnikom lastnega žetona KuCoin Shares (KCS). Več o tem si lahko preberete tukaj.

>> odprite račun na KuCoin in se potegujte za 700 USDT nagrado <<

2. Coinbase

kripto borze coinbase

Coinbase je znana kripto borza, ki omogoča enostaven nakup, prodajo in izmenjavo kriptovalut. Coinbase omogoča, da je nakup bitcoinov tako enostaven kot nakup delnic prek spletne borze, vendar bodite pozorni na pristojbine in slabe storitve za stranke. Coinbase ima uporabnike v več kot 100 državah.

Zanesljivost in regulacije: Medtem ko kripto borze niso zaščitene s strani FDIC ali SIPC, Coinbase trdi, da je vsa digitalna valuta, ki jo hrani na spletu, zavarovana. Podjetje pravi, da na spletu hrani manj kot 2% sredstev strank, preostanek pa je shranjen v hladnem skladišču brez povezave – stran od morebitnih spletnih napadov – in pravi, da bi v primeru vdora v spletnego skladišče “zavarovalna polica izplačala kritje vseh sredstev strank, ki bi bila zaradi tega izgubljena”.

Varnost: Coinbase je zavarovan za primer vdora v spletno stran, kar je v svetu kriptovalut redka ponudba.

Ponudba kriptovalut: Coinbase je močno razširil svojo ponudbo kriptovalut in ima zdaj dostop do skoraj 100 kriptovalut.

Depoziti in izplačila: Coinbase ponuja več metod plačila: Coinbase denarnica ali ameriški bančni račun, debetna kartica, ACH nakazilo.

Pristojbine: Coinbase ima v primerjavi z drugimi kripto borzami višje provizije (in včasih nejasno strukturo provizij).

>> odprite račun na Coinbase.com in prejmite 10€ v BTC <<

1. Binance

kripto borze binance

Binance je kripto borza, ki v kripto svetu velja za 1. na svetu. Ta borza je bila vzpostavljena na Kitajskem, nato pa svoj sedež preselila na kriptovalutam prijazen otok Malta. Platforma je uporabniku prijazna in ponuja tri ravni, organizirane glede na izkušnje pri trgovanju. Prav tako ponuja široko paleto kriptovalut in omogoča enostavna nakazila in izplačila.  

Zanesljivost in regulacije: Čeprav je Binance ena od najnovejših kripto borz na trgu, ji je hitro uspelo pridobiti visoko raven zaupanja svojih uporabnikov in skupnosti digitalnih valut

Ponudba kriptovalut: Binance je bil pogosto pohvaljen zaradi svoje široke palete kriptovalut in jih ponuja nekaj 100, poleg tega pa pogosto dodaja nove žetone in trgovalne pare.

Depoziti in izplačila: Binance ponuja več metod plačila: bančno nakazilo SEPA, e-denarnice, debetna kartica, kreditna kartica in celo bankomat (ki seveda podpira to možnost).

Pristojbine: V času pisanja članka Binance zaračunava povprečno pristojbino v višini 0,1 % za vsako trgovino, ki jo opravi uporabnik. Tisti, ki se odločijo za plačilo prek BNB žetona, lahko dobijo 50% popust na provizijo za trgovanje. To so zagotovo ene najnižjih pristojbin, ki so trenutno na voljo.

>> odprite račun na Binance.com in prejmite vaučer v znesku 100 USDT <<

Zaključek

Končno postaja trg kriptovalut iz dneva v dan bolj priljubljen in predstavlja nov standard pri vlaganju v svojo prihodnost. Vse kripto borze kriptovalut, ki smo jih pregledali, so uveljavljene in zagotavljajo odlične funkcije za nakup, prodajo in trgovanje s kriptovalutami za izkušene vlagatelje in vlagatelje začetnike. Pri tem verjetno najbolj izstopata Binance, ki velja za številko 1 v svetu; izpostavili pa bi tudi KuCoin. Če ste novinec na trgu, so lahko procesi izmenjave kriptovalut za razumevanje zelo zapleteni. Zato si oglejte naš seznam borz kriptovalut in poiščite tisto, ki je za vas najprimernejša za začetek vaše kripto kariere.

Če želite začeti trgovati s kriptovalutami ali investirati, je pomembno, da izberete najboljšo borzo za svoje cilje. Ne glede na to, ali želite največ valut, najnižje pristojbine ali najlažjo izkušnjo.

Binance

Nizke provizije, široka ponudba ...

Binance
4.8/5

Pogosta vprašanja

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri kripto borze?

Kako odpreti račun na kripto borzi?

Kakšna je razlika med kripto borzo in kripto denarnico?

Dodaj odgovor