Kripto drama v Nigeriji: Pridržani uslužbenci borze Binance

Home » Kripto drama v Nigeriji: Pridržani uslužbenci borze Binance

Nigerija velja za državo z eno najvišjih stopenj kripto adopcije na svetu. Toda nigerijski vladi ni všeč, kaj kriptovalute počnejo z nacionalno valuto.

Medtem ko kripto svet proslavlja nov rekord cene Bitcoina (BTC) praktično vsak teden, pa se eni največjih kripto borzi Binance ne godi najbolje. Potem ko je lani zaradi regulativnih pritiskov moral odstopiti slavni izvršni direktor CZ, je bilo zdaj Binancovo osebje v Nigeriji pridržano.

Tigran Gambaryan, vodja preiskav pri Binance, in Nadeem Anjarwalla, regionalni vodja kripto platforme za Afriko, sta bila vodilna delavca, ki sta bila pridržana ob obisku Nigerije. Njuno pridržanje je del širšega ukrepanja nigerijskih oblasti proti borzam s kriptovalutami, ki je usklajeno z vladnimi prizadevanji za oživitev nacionalne valute naira in zajezitev nezakonitih finančnih tokov.

Pridržanja sledijo ukrepom Nigerije proti deviznim špekulacijam in prizadevanjem za zagotovitev davčnih prihodkov od transakcij s kriptovalutami, kar je glede na približno 70% devalvacijo naire v primerjavi z dolarjem, ki je še poslabšala krizo življenjskih stroškov, zelo zaskrbljujoče. Guverner nigerijske centralne banke Olayemi Cardoso je izpostavil izgubo davčnih prihodkov zaradi neregistriranih borz kriptovalut in imenoval borzo Binance v povezavi z omogočanjem 26 milijard dolarjev transakcij iz neidentificiranih virov.

Nigerijska zahteva, da Binance razkrije 100 največjih uporabnikov v državi in celotno zgodovino transakcij v zadnjih šestih mesecih, kaže na strog pristop k urejanju prostora kriptovalut in odpravljanju pomislekov glede izogibanja davkom. Ta zahteva prihaja ob obtožbah proti Binance, da deluje nezakonito in omogoča nezakonite finančne tokove, pri čemer pridržanim vodstvenim delavcem potencialno grozijo obtožbe, povezane z manipulacijo z valuto, izogibanjem davkom in nezakonitim poslovanjem.

Binance sodeluje z nigerijskimi oblastmi

Binance je zaradi poostrenega regulativnega nadzora prekinil svoje storitve v nairi (NGN), kar odraža sporno pogajalsko okolje v Nigeriji, ki je ključni trg za kriptovalute v Afriki. Razmere so se zaostrile do te mere, da je nigerijski parlament zagrozil z izdajo naloga za aretacijo vodstva družbe Binance in poklical glavnega izvršnega direktorja, da se odzove na preiskave o domnevni vpletenosti družbe v pranje denarja in financiranje terorizma.

In medtem ko pridržana še nista bila obtožena nobenega kaznivega dejanja, pa se razmere še ne umirjajo. Iz sodnih dokumentovje razvidno, da je Komisija za gospodarski in finančni kriminal (EFCC), nigerijska agencija za boj proti kriminalu, sprva dobila odredbo o 14-dnevnem pridržanju obeh, da bi olajšala preiskavo. Odredba se je iztekla v torek, omenjena pa še nista bilaizpuščena, ker je EFCC zaprosil vrhovno sodniško sodišče v Abudži za podaljšanje pripora med nadaljevanjem preiskav.

Ta incident ni osamljen; Binance se z regulativnimi izzivi sooča po vsem svetu. V Združenih državah Amerike se je dogovorila, da bo plačala 4,3 milijarde dolarjev, kar je ena največjih kazenskih sankcij v zgodovini, in s tem poudarila širše regulativne ovire, s katerimi se platforma srečuje v različnih jurisdikcijah.