Kripto in glasba: Kaj imajo skupnega blockchain, NFT ter Evrovizija 2023?

Home » Kripto in glasba: Kaj imajo skupnega blockchain, NFT ter Evrovizija 2023?
evrovizija 2023

Tehnologija blockchain je uporabnost našla v praktično vsaki industriji, in glasba ni nobena izjema. Poglejmo si, kako blockchain rešuje določene probleme glasbene industrije, kaj za glasbo pomenijo NFT-ji, kako so zmagovalci Evrovizije 2022 prodali svoj NFT za 900.000 dolarjev ter kako staviti na tekmovanje Evrovizije.

Poročilo portala Statista pravi, da se bodo skupni prihodki svetovne glasbene industrije letos povečali na 65 milijard dolarjev, kar je znatno povečanje v primerjavi z 51 milijardami dolarjev iz 2017. Čeprav zgornji statistični podatki kažejo na zdravo stopnjo rasti, pa se včasih zgodi, da lahko takšni statistični podatki prikrijejo temeljne strukturne težave v industriji.

Problemi današnje glasbene industrije

Dandanes imajo največje platforme za pretakanje glasbe imajo na 100 milijonov mesečnih uporabnikov, vendar številni umetniki kljub trudu in števinim ogledom nedobijo pravičnega deleža. Po delitvi prihodkov s člani ekipe, producenti in založbo glasbeniku običajno ostane presenetljivo malo. Podatek, ki bode v oči je predvsem, da zgornji 1% umetnikov zasluži 77% vseh prihodkov, ki jih prejmejo umetniki.

Nedavno se je pojavila nova tehnologija z ogromnim potencialom, da olajša težave v tej panogi: blockchain. Priznani glasbeniki, kot so Lupe Fiasco, Pitbull in naš Gramatik, se zavzemajo za decentralizirane tehnologije v glasbi, zagovorniki pa zagovarjajo tehnologijo porazdeljene glavne knjige kot pošten in pregleden način učinkovitega izdajanja glasbe, racionalizacije plačil avtorskih honorarjev, odprave dragih posrednikov in vzpostavitve točke izvora za glasbene ustvarjalce.

Še nekaj zanimivih in morda presenetljivih podatkov:

  • Platforme za pretakanje obdržijo 30% prihodkov od pretakanja
  • Glasbeni založniki za zastopanje glasbenikov prejmejo 15% prihodkov
  • Glasbene založbe dobijo 55% prihodkov; umetnikom plačajo določen odstotek tega zneska, vendar jim še vedno pripada levji delež

Kako blockchain rešuje glasbeno industrijo

Kot je razvidno iz zgornjih podatkov, trenutni sistem od umetnikov zahteva, da so odvisni od posrednikov, kot so glasbene založbe, radiji in storitve pretakanja. Njihov uspeh je odvisen od tega, kako ti posredniki tržijo njihova dela. Kaj pa, če bi lahko umetniki neposredno sodelovali s poslušalci? Potrošniki bi tako dobili neposreden dostop do novih talentov, umetniki pa bi lahko odkrili povsem nove trge. In tukaj vstopi v igro blockchain, ki zaradi doživlja razcvetna račun priljubljenosti kriptovalut, kot so Bitcoin, Ethereum in tisoče ostalih. Blockchain glasbeni industriji pomaga na več načinov:

  • Decentralizacija: Blockchain rešitve delujejo v decentraliziranem omrežju brez enega osrednjega strežnika. To zagotavlja, da ima vsak udeleženec v omrežju enake pristojnosti. Poleg tega hekerji ne morejo spreminjati podatkovnih zapisov s prevzemom osrednjega strežnika, saj bi za to morali prevzeti nadzor nad več kot 51 % vozlišč omrežja.
  • Izboljšanje upravljanja avtorskih pravic: Umetnikom lahko blockchain prinese neposredno upravljanje avtorskih pravic in intelektualne lastnine, saj bi imeli na voljo obsežno podatkovno zbirko peer-to-peer, v kateri bi bili shranjeni podrobni podatki o glasbenih avtorskih pravicah in intelektualni lastnini. Pri tem se uporabljajo pametne pogodbe, ki vsebujejo najnovejše informacije, ki si jih lahko vsakdo ogleda in preveri, s čimer se zagotovi, da za uporabo vsebine nadomestilo dobijo pravi ljudje.
  • Odpravljanje potrebe po preštevilnih posrednikih: Decentralizacija odpravlja potrebo po posrednikih, zato bi lahko platforma za distribucijo glasbe z veriženjem blokov umetnike neposredno povezala s poslušalci. Ker sodobna kriptografija in algoritmi konsenza ščitijo podatke, to zagotavlja, da bo tudi najosnovnejša rešitev veriženja blokov zaščitena pred goljufijami.
  • Takojšnja »mikroplačila«: Z uporabo pametnih pogodb bi lahko rešili tudi vprašanje ustreznega nadomestila za umetnike in imetnike pravic s takojšnjimi mikroplačili. S pametnimi pogodbami bi lahko glasbeniki po vsaki prodaji ali prenosu prejeli delčke plačila, kar bi omogočilo, da bi postopek izplačila avtorskih honorarjev potekal v nekaj sekundah namesto v več mesecih.
  • Blockchain platforme za pretakanje glasbe: So odlična alternativa za obstoječe platforme, kot so Spotify in Apple Music. Umetnike in oboževalce povezujejo neposredno, brez posrednikov, s čimer v veliki meri rešujejo vprašanje plačil, saj dobijo do 90 % prihodkov od pretakanja. Te platforme, katerih namen je olajšati ustvarjanje, potrošnjo in distribucijo glasbe v deljenem gospodarstvu, lahko prinesejo visoko raven zaupanja, avtomatizacije in preglednosti procesa.
  • Tesnejši odnos med umetniki in oboževalci: Blockchain umetnikom omogoča tudi dostop do nekaterih drugih pomembnih virov prihodkov za neodvisne glasbenike: angažiranih skupin ali oboževalcev. Platforme za distribucijo glasbe bi lahko umetnike neposredno povezale s poslušalci in tako vzpostavile neposreden odnos med prodajalcem in potrošnikom. Vsi bi imeli enake možnosti, da bi bili najdeni na podlagi relevantnosti glede na iskalno poizvedbo, namesto da bi jih potiskal algoritem.

Viberate – slovensko blockchain podjetje v glasbeni industriji

Morda ste že slišali za Viberate – slovensko podjetje, zagotavlja inteligentno analitiko glasbenih podatkov za založbe, A&R, menedžerje, agente in druge strokovnjake v glasbeni industriji. Vas zanima, kaj je v trendu? Oglejte si Viberate izbrane profile, ki poudarjajo prihajajoče nastope, sodelovanje v družabnih medijih in glasbene videoposnetke umetnikov. Podjetje uporablja tehnologijo blockchain za upravljanje milijonov podatkovnih točk, ki jih pridobi množica, z razvrstitvami in profili v realnem času. Udeležence skupnosti nagrajuje z žetoni VIB, ki so izvirna valuta podjetja.

NFT: Revolucija tudi v glasbi

Vse več umetnikov v glasbenem svetu zdaj množično vstopa v svet NFT. Ti nezamenljivi žetoni veljajo za popoln način za ustvarjanje dokazil o pristnosti digitalnih vsebin. Tako imenovanim neodvisnim umetnikom in drugim ustvarjalcem obljubljajo boljši dostop do svetovnih trgov za predstavitev in prodajo njihove umetnosti.

NFT je lahko unikat, kot je skladba, ali pa ena kopija od mnogih – toda veriga blokov beleži, kdo je lastnik datoteke. Zaradi teh lastnosti so NFT idealni za tokenizacijo glasbe. Glasbene NFT lahko tehnično vsebujejo kar koli digitalnega, kot so logotipi, ovitki albumov, nastopi v živo, koncertni foto odtisi, videoposnetki itd. NFT omogočajo nakup in prodajo lastništva edinstvenih digitalnih predmetov in sledenje temu, kdo jih ima v lasti in ima od tega dobiček, saj lahko obdrži odstotek od vseh prihodnjih prodaj NFT.

Evrovizija: Kako so zmagovalci Evrovizije 2022 s prodajo NFT zaslužili skoraj milijon evrov in pomagali Ukrajini

Zmagovalci tekmovanja Evrovizija 2022, skupina Kalush Orchestra, je na dražbi za dobrodelne namene uspešno prodala svoj NFT. Dražba je potekala na portalu MetaHistory – uradnem ukrajinskem dobrodelnem muzeju NFT – in je v kriptovalutah za Ukrajino zbrala 900.000 dolarjev.  Kupec kristalnega mikrofona je bila ukrajinska kripto borza WhiteBIT, katerega NFT nakup je podrl 2 ukrajinska rekorda. Izvedli so najdražji (500 ETH) nakup NFT in istočasno največji znesek donacije med prenosom v živo. Podjetje ima cilj širiti tehnologijo blockchain in razširiti skupnost kriptovalut in morda jih je prav to spodbudilo k vzpostavitvi rekorda in največji donaciji v podporo svoji državi s kriptovaluto.

Hkrati pa se sodelovanje med NFT in glasbo nikončalo pritem. Soustanovitelji Kalush Orchestra, ukrajinska glasbena založba ENKO, so začeli pripravljati NFT glasbeni album s povabljenimi znanimi ukrajinskimi in tujimi umetniki. Edinstvena platforma MetaHistory, s pomočjo katere je potekala dražba, razblinja stereotipe o NFT in jih promovira kot brezčasne in pomembne načine komunikacije s svetom.

Evrovizija 2023 in stavnice

Tekmovanje za pesem Evrovizije poteka že od leta 1956 in se odvija vsako leto (z izjemo 2020). Po kvalifikacijah se 26 držav z vsega sveta v finalu bori za nagrado za zmagovalca, o kateri odločajo strokovne žirije v vsaki državi in glasovi javnosti. Zaradi izjemne priljubljenosti Evrovizije 2023 so stave zelo priljubljene med stavnicami po vsem svetu, Slovenci pa tudi nismo izjema.

Stave na zmagovalca Evrovizije so daleč najbolj priljubljen stavni trg. Stave lahko sklenete pred začetkom tekmovanja, med polfinalom ali pred/med velikim finalom. Če stalno predvidite, kateri posamezniki ali skupine gredo v naslednji krog in kdo na koncu zmaga, lahko to znanje pretvorite v denar.

Tekmovalne linije in kvote

Evrovizija je eden najbolj gledanih nešportnih dogodkov na svetu, zato privablja veliko rekreativnih in resnih športnih stavnikov. Čeprav nikoli ne morete v celoti vedeti, kdo stavi tam, kjer ste vi, lahko na nekaterih stavnih straneh prepoznate, na katerih so izkušeni morski psi in na katerih rekreativni amaterji.

Oglejte si, koliko točk so države zbrale v zadnjih Evrovizijah, saj se države, kot je Slovenija, na tekmovanju običajno zelo slabo odrežejo, ne glede na to, kdo zastopa državo. Nekatera stavna mesta lahko ponudijo trg točk, na katerem lahko stavite na to, koliko točk bo država skupaj prejela. Običajno stavite na razpon, na primer 5-10 točk, 20-30 točk, 40-50 točk itd. To je lahko zabavna stavna kategorija, ki poveča razburjenje ob razglasitvi točk posamezne države.

Jokerjeva stavna napoved za Evrovizijo 2023

Ključ do zmage Evroviziji ni le kakovosti pesmi. To je veliko bolj zapleteno, zato je Evrovizija eden najbolj nepredvidljivih stavnih dogodkov. Politično dogajanje, lobiji v državah, vrstni red nastopov so nekateri od dejavnikov, ki smo jih upoštevali. Kvote za Evrovizijo 2023 kažejo nekaj jasnih favoritov, poleg tega nam lahko uhajanje informacij iz posameznih držav pomaga določiti, kdo bo najverjetneje zmagal:

1. Ukrajina: Samoumevna izbira, saj je nedavna ruska invazija v Ukrajino prevladujoča tema v novicah. Vojna je imela številne posledice na športnih in kulturnih dogodkih in tudi Evrovizija ni ostala nedotaknjena.

2. Italija: Lanskoletni uspeh pesmi ”Brividi” se je marsikomu vtisnil v spomin. Pesem je v Italiji postala velika uspešnica, prodanih je bilo več kot 300.000 singlov, na Spotifyju pa je podrla rekord v pretočnosti. Letos bo Italijo zastopal Marco mengoni s pesmijo Due Vite.

3. Švedska: Ena od držav z največjim številom zmag (šest) uživa zimzeleno priljubljenost na Evroviziji.

Točne stavne kvote in več stavnih nasvetov najdete na portalu stava.si.

Pogosta vprašanja

Kako blockchain nadgrajuje glasbeno industrijo?

Kaj pomenijo NFT za glasbo?

Kako je tehnologija NFT povezana z Evrovizijo?

Kateri so glavni kriteriji pri stavah za Evrovizijo?