Kripto kriza: FTT po odločitvi Binance o prodaji padel za 50%

Home » Kripto kriza: FTT po odločitvi Binance o prodaji padel za 50%
ftx

S tedenskimi odlivi stablecoinov, ki so presegli pol milijarde dolarjev, vlagatelji svoje žetone umikajo s FTX, ravno ko je Binance napovedal postopno prodajo kriptovalute FTT.

Ponovna panika na kripto trgu. Ko je izvršni direktor Binance Changpeng “CZ” Zhao na tviterju izjavil, da bo Binance postopoma prodal svoje zaloge žetona FTT v vrednosti 529 milijonov dolarjev, so se množični umiki z borze FTX pospešili, saj so po podatkih Nansena tedenski odlivi stablecoinov s FTX dosegli neverjetnih 451 milijonov dolarjev. Prav nasprotno pa je Binance v istem obdobju zabeležil več kot 411 milijonov dolarjev neto prilivov.

Vrednost kriptovalute FTX v času pisanja tega članka znaša pičlih 11 dolarjev, kar pomeni 50% padec v zadnjih 24 urah (CoinMarketCap).

Ne zapuščajo ba borze FTT samo stablecoini. V dodatnih transakcijah je FTX podjetju za kriptoposojila Nexo poslal kriptovalute v vrednosti približno 94 milijonov dolarjev, od tega 73,9 milijona dolarjev v Ethereumu. Z borze so bili preneseni tudi drugi žetoni, kot sta Fantom (~1,1 milijona USD) in Chainlink (~1,4 milijona USD).

Ta panika je zagotovo tudi odraz svežega spomina na vrtoglavi zlom trga kriptovalut v začetku letošnjega leta, ki so ga zaznamovali propadi Terre, kripto posojilnice Celsius, Voyagerja in investicijskega sklada Three Arrows Capital.

Ugledna borza FTX s Samom Bank-Friedmanom na preizkušnji

Ta množični umik žetonov z borze FTX se je zgodil ob poročilih, da je Alameda Research, podjetje, ki ga je ustanovil mladi kripto milijarder Sam Bankman-Fried, imelo kar 5,8 milijarde dolarjev v lastnih žetonih FTT na borzi. Zaradi tako velike izpostavljenosti FTT so nekateri ugibali, da bi to lahko pomenilo likvidnostno krizo za družbo Alameda, če bi se trgi obrnili proti FTT, kar bi občutno zmanjšalo vrednost žetona.

Kmalu po tem, ko so ta poročila prišla na trg, je CZ na Twitterju objavil, da bo odprodal delež FTT. Binance je sredstva v FTT sicer prejel v okviru lanskega izstopa iz zgodnjega lastniškega položaja v FTX, ki ga je imela od leta 2019.

Sam Bank-Friedman odgovarja in miri vlagatelje

Ustanovitelj borze FTX pravi, da se vsa ta panika dogaja zaradi neutemeljenih govoric ter da so vsa sredstva uporabnikov na borzi podprta. Navedel je tudi direktorico družbe Alameda Research Caroline Ellison, ki je dejala, da je poročila predstavljajo posebno bilanca stanja za podskupino njihovih podjetij. Ellisonova je tudi trdila, da ima podjetje več kot 10 milijard dolarjev sredstev, ki se na bilanci ne odražajo. Bank-Friedman je še dodal, da izplačila in depoziti na FTX delujejo brezhibno in da je borza že obdelala transakcije v vrednosti več milijard dolarjev.

V zvezi z odločitvijo kripto borze Binance, da proda za več kot pol milijarde dolarjev svojih FTT, je Ellison ponudila nakup preostalih žetonov »preko pulta (OTC)« za 22 dolarjev, če bi CZ želel zmanjšati tržni vpliv nenadne poteze v že tako krhkem kripto obdobju.

Dodaj odgovor