Kripto trg je te dni v prostem padu. Vrednosti bitcoina in ostalih kriptovalut so utrpele velik udarec in v samo dveh dneh s skupnega trga kriptovalut izbrisale za približno 300 milijard dolarjev.

Cena bitcoina je padla na približno 48.000 USD za bitcoin, potem ko je pred nekaj tedni znašala približno 69.000 USD, kar pomeni padec za več kot 30 %. Zaradi najnovejšega padca so druge večje kriptovalute (altcoini), vključno z ethereumom, BNB, solano, cardano in Ripplovim XRP, v samo 24 urah izgubile približno 20 %.

Glavna faktorja: delniški trgi in regulacije

Nenadna prodaja bitcoinov in kriptovalut, ki se je zgodila skupaj z nekaterimi resnimi padci na delniških trgih, sledi opozorilu znanega vlagatelja Louisa Navellierja, da bi široko pričakovana “zožitev” ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) lahko razpočila kripto mehurček.

“Fed zmanjšuje obseg, kar bi moralo povzročiti korekcijo tveganih sredstev, med katerimi je tudi bitcoin,” je Navellier zapisal v komentarjih, ki jih je prvi objavil Insider. “Bolj ko bo Fed ožal, večja bo volatilnost delnic in obveznic – in da, tudi bitcoina.”

Bitcoin in zlasti manjše kriptovalute so v primerjavi s tradicionalnimi trgi še vedno zelo volatilne, saj se tečaji ethereuma, BNB, solane, cardana in Ripplovega XRP v samo nekaj urah pogosto spreminjajo v dvomestne odstotke.

Kaj to potencialno pomeni za trg?

Navellier je opozoril, da bi lahko cena bitcoina padla pod 10.000 dolarjev za bitcoin, kar pomeni več kot 80% padec z najvišje vrednosti prejšnji mesec, ki je znašala skoraj 70.000 dolarjev. Cena bitcoina je v preteklosti že zabeležila podobne tovrstne padce, čeprav so vlagatelji v bitcoin in kriptovalute še vedno prepričani, da bo cena bitcoina v prihodnjih letih precej višja. “Padec pod 46.000 USD (200-dnevno drseče povprečje) bi bil rumeni alarm, padec pod spomladansko najnižjo vrednost 28.500 USD pa dokončen masivni dvojni vrh, ki kaže na padec pod 10.000 USD, kar bi potem ustrezalo številnim več kot 80% padcem v njeni bogati zgodovini,” je zapisal Navellier.

Navellier, ki trge opazuje od 90. let, je kot dokaz manije na trgu bitcoinov in kriptovalut izpostavil ogromno oglaševalsko porabo podjetij, ki se ukvarjajo s kriptovalutami. Trgovalne platforme, kot sta Crypto.com in FTX, so v zadnjih mesecih dvignile obrvi z večmilijonskimi kampanjami in sponzorskimi pogodbami.

Bitcoin v zadnjem letu in pol

Bikovski trend cene bitcoina, ki je kriptovaluto od najnižje vrednosti 4.000 dolarjev marca 2020 do najvišje vrednosti približno 69.000 dolarjev prejšnji mesec, se je lani vsaj deloma začel zaradi obsežnih spodbujevalnih ukrepov ameriške centralne banke in drugih centralnih bank po svetu, ki so se odzvale na gospodarski udarec pandemije Covid-19 in lockdownov, uvedenih zaradi obvladovanja pandemije.

Zaradi rasti bitcoinov se je skupna tržna kapitalizacija kriptovalut povečala s približno 500 milijard dolarjev v tem času lani na 3 bilijone dolarjev prejšnji mesec. Velik del teh dobičkov je bil posledica velikega povečanja cen manjših kriptovalut, pri čemer so ethereum in njegovi tekmeci BNB, solana in cardano v zadnjih 12 mesecih bistveno prehitevali bitcoin.

Spopadanje z inflacijo

Ameriški Fed je po strmem povečanju inflacije in skoraj popolnem okrevanju trga dela začel “ožati” svojo podivjano gospodarsko politiko. Novembrski podatki o zaposlenosti so bili sicer pod pričakovanji, vendar se je stopnja brezposelnosti v ZDA z oktobrskih 4,6 % znižala na 4,2 %, kar je najnižja vrednost v več kot letu dni.

“Nenavaden preobrat je, da lahko nižja rast v kombinaciji z morebitnimi težavami v dobavni verigi zaradi novega seva koronavirusa omikrona dejansko povzroči, da bo Fed agresivneje zvišal obrestne mere, kot je bilo prej mišljeno – vse to v prizadevanjih za boj proti naraščajoči inflaciji,” je za Forbes povedal Jay Pestrichelli, direktor investicijskega podjetja Zega Financial s sedežem na Floridi.

Prejšnji teden je milijarder in vlagatelj v kriptovalute Mike Novogratz opozoril, da bi lahko predsednik Fed Jerome Powell leta 2022 sprožil zlom kripto trga, saj si bo prizadeval zajeziti pobeglo inflacijo, ki je poskočila na najvišjo raven v 30 letih.

Dodaj odgovor