Kripto utopija »Satoshi Island« ima že 50.000 zainteresirancev

Home » Kripto utopija »Satoshi Island« ima že 50.000 zainteresirancev

Zdaj smo najbrž že navajeni, da kripto svet na vsake toliko postreže z neverjetnimi novicami, ki se včasih tudi izkažejo za resnične. Nova utopija je kar ambiciozna, pa vendar dobiva podobo: Kripto otok v južnem Pacifiku, kjer fiat valute niso dovoljene. Modularne hiše so že v gradnji, 50.000 prošenj za državljanstvo v obliki NFT in obljuba decentralizirane prihodnosti.

Kripto otok

Vse kaže, da ima kriptovalutam naklonjeni Salvador konkurenco. Satoshi Island je 32 milijonov kvadratnih metrov velik zasebni otok v oddaljenem južnem Tihem oceanu in velja za kraj, ki ga je kripto skupnost vzela za svojega. Satoshi island je kombinacija medenih tednov, skrivališča Bondovih vilincev in naravnega paradiža, vendar z eno pomembno izjemo: je 100% kripto. Ekipo Satoshi Island, sestavljajo kripto navdušenci Denys Troyak, James Law, Taras Filatov in Benjamin Nero; ki so svoj ambiciozni projekt opisali kot “Pravo kripto gospodarstvo, kjer se bo vse plačevalo s kriptovalutami, vse lastništvo na otoku pa bo predstavljeno z NFT.”

Ekipa je dodala, da je otok, katerega ime je seveda navdihnil kripto oče in kreator Bitcoina (BTC) Satoshi Nakamoto, namenjen gostovanju dogodkov skozi vse leto, nastanitvi in sedežu kripto projektov ter zbirališču kripto navdušencev po vsem svetu. V nadaljevanju bi lahko otok deloval kot decentralizirana avtonomna organizacija.

Ustvarjanje kripto utopije se zdi zelo ambiciozno, tudi za zelo ambiciozne kripto skupnosti. Toda do zdaj so kupili otok, zagotovili gradbena dovoljenja in dosegli mejnik 50.000 vlog za pridobitev vizumskih NFT-jev, da bi postali neke vrste stalni kripto prebivalci. Šušlja se tudi o lastni NFT tržnici.

Vsak dom bo imel Satoshi Island Land NFT, s katerim bo mogoče trgovati. Za tradicionaliste lahko imetniki NFT svoje digitalne pravice spremenijo v fizično dokumentacijo v uradnem zemljiškem katastru Vanuatu.

Ok. Ampak spomnimo se Fyre festivala ali CryptoLand. Kako se ta projekt razlikuje od njiju?

Za razliko od teh znanih polomij ali kateregakoli drugega propadlega fantazijskega projekta preveč navdušene ekipe vlagateljev tveganega kapitala – ima Satoshi Island začrtano strategijo, v kateri je poskrbljeno za ključne dogodke. Ekipa je pri izbiri lokacije pregledala praktično cel svet, upoštevala pravni postopek in se izognila plačanemu trženju ali kampanjam »influencerjev«.

5-letni načrt

Vizija Satoshi Islanda se je začela uresničevati v času bikovskega trenda leta 2017, vendar je bilo treba v prihodnjih letih izpolniti natančen seznam ciljev, preden se je lahko uresničila. Izpolniti so morali naslednje pogoje:

  • otok mora biti dovolj oddaljen, da zagotavlja zasebnost, vendar ne tako oddaljen, da bi bil razvoj preveč otežen;
  • v idealnem primeru ne bi smel biti ogrožen zaradi podnebnih sprememb in bi moral biti zaščiten pred naravnimi nesrečami
  • k iskanju primerne lokacije je pripomoglo tudi spoznanje, da mora biti ekipa razmišljati realistično

Po tehtnem premisleku je padla odločitev: Vanuatu

Najpomembneje je bilo, da je bila vlada na ozemlju, na katerem se je nahajal otok, odprta za idejo o “kripto mestu”. Po večletnem iskanju se je ekipa odločila za Vanuatu, saj je tamkajšnja vlada pokazala pripravljenost za inovacije in je bila takoj odprta za pogovore. Pacifiške otoške države na splošno pridobivajo sloves kriptovalutam prijaznih držav. V bližnji Tongi bi lahko Bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo že novembra letos, medtem ko so sosednji Marshallovi otoki odprti za decentralizirane avtonomne organizacije (DAO).

Pomisleki

Kot pri vsaki predlagani utopiji pa so tudi pri razvoju Satoshi Islanda nekatere ovire. Vanuatu je lani sprejel zakon, ki podjetjem omogoča, da pridobijo posebno licenco za poslovanje s kriptožetoni. Komisija za finančne storitve, ki te licence zagotavlja, je pred kratkim izdala sporočilo za medije, v katerem je navedla, da otoku Satoshi Island ta licenca ni bila podeljena. Ekipa Satoshi Island se je sicer odzvala, da to ne drži.

Poleg tega NFT državljanstvo ne pomeni avtomatskega državljanstva Vanuatu, kjer vlada določa, da vsak navdušenec, ki se želi posloviti od fiat in pozdraviti »kripto življenje« na soncu, za dejansko državljanstvo potrebuje 130.000 ameriških dolarjev.

Vizije o utopiji so zgolj to, dokler ne propadejo. Ali pa postanejo realnost. Čas bo pokazal, v katero kategorijo bo padel Satoshi Island. Zaenkrat pa lahko rečemo, da se je ekipa tega projekta lotila celostno in *dokaj* realistično v primerjavi z ostalimi utopičnimi projekti.

Dodaj odgovor