Kriptovaluta na temo popularne serije Squid Game se je po atrononski rasti 86.000% izkazala za prevaro

Home » Kriptovaluta na temo popularne serije Squid Game se je po atrononski rasti 86.000% izkazala za prevaro

Te dni je kripto svet prejel novo opozorilo glede volatilnosti trga in potencialnih prevar za male investitorje. Potem ko so vlagatelji v novo kriptovaluto, ki jo je navdihnila priljubljena Netflixova serija “Squid Game”, vložili več milijonov dolarjev, je njena vrednost v nekaj minutah padla do skoraj nične vrednosti.

S kriptovaluto, imenovano »SQUID«, se je začelo trgovati v začetku prejšnjega tedna po ceni le enega centa na žeton. V naslednjih dneh je tako na račun popularnosti serije pritegnila pozornost številnih osrednjih svetovnih medijev. V začetku ponedeljka se je na kripto borzi Pancakeswap kovanec trgoval po 38 dolarjev za žeton.  

Nato se je Squid podal na neverjetno vožnjo po toboganu, ki jih je kripto svet v svojem novem bull runu vajen. Po podatkih spletne strani za spremljanje podatkov o kriptovalutah CoinMarketCap se je vrednost žetona v ponedeljek v 10 minutah povečala s 628,33 na 2.856,65 dolarja. Nato pa se je pet dramatičnih minut kasneje z njim trgovalo po 0,0007 dolarja. Po podatkih BscScan, iskalnika in analitične platforme, si je po zlomu žeton še vedno lastilo več kot 40.000 ljudi. Med njimi je bil tudi 30-letni John Lee iz Manile. Povedal je, da je za žetone Squid porabil 1.000 dolarjev, saj je “nekoliko instinktivno” mislil, da je bil žeton avtoriziran s strani Netflixove oddaje. Gospod Lee je dejal, da je bil presenečen, ko je izvedel, da žetona ne bo mogel takoj prodati. Žetone sicer lahko proda zdaj, vendar bi mu ostalo “skoraj nič”, je dejal.

Sharon Chan, tiskovna predstavnica Netflixa, zadeve ni želela komentirati.

Razlogi za propad žetona Squid, niso bili popolnoma jasni. Prav tako ni bila znana identiteta njegovih ustvarjalcev. Videti je bilo, da je bilo njegovo spletno mesto onemogočeno. Elektronsko sporočilo, poslano njegovim razvijalcem, se je vrnilo nazaj kot nedostavljeno. Videti je bilo, da so bili njegovi kanali družbenih medijev zaprti. Twitter račun  ni sprejemal neposrednih sporočil ali odgovorov.

Svetu kriptovalut zdaj postaja jasno, da je bil SQUID nekaj, kar je znano kot »rug pull« (poteg preproge). Ta manever se zgodi, ko ustvarjalci žetona opustijo projekt z zamenjavo večikega števila žetonov za pravi denar. S tem iz produkta hitro izčrpajo likvidnost, s čimer vrednost kovanca dejansko znižajo na praktično nič, drugi vlagatelje pa v očitni prevari pustijo na cedilu. BscScan označil dva kriptografska naslova kot povezana s SQUID “rug pullom”. Na enem od njih je bilo zamenjanih 3,38 milijona dolarjev vrednih kriptovalut Squid v priljubljeno kriptovaluto BNB. Za izvedbo transakcij sta oba naslova uporabljala Tornado Cash, ki je “mešalec kovancev” oziroma programsko podjetje, ki služi kot posrednik med strankami in otežuje sledljivost transakcij. Peščica posameznikov je tako brez sledu pobegnila z več deset milijoni dolarjev.

Ta prevara opozarja na regulativne vrzeli glede kriptovalut, saj vladne agencije in zasebna podjetja želijo obvladati te nestanovitne, a vse bolj priljubljene naložbe. Toda zaenkrat je kripto svet še vedno kot divji zahod. Decentralizacija in deregulacija sta sicer osnovni ideji kriptovalut in v teoriji dober protistrup rigidnim bančnim in finančnim sistemom, toda istočasno to pomeni veliko večje tveganje za (male investitorje). Sploh v zadnjem času, v sezoni t.i. »memecoinov«, kjer lahko vsakdo ustvari privlačen meme kovanec brez prave uporabnosti ter kateremu se vrednost astrononsko povečuej zgolj na podlagi internetne popularnosti (SHIBA, DOGE), so razočaranja investitorjev vedno pogostejša. Zato je pametno investirati v zanesljive projekte z realno uporabnostjo ter znanimi ekipami.

Dodaj odgovor