Bitcoin spet pod 25.000 dolarji. Je razlog SpaceX?

Home » Bitcoin spet pod 25.000 dolarji. Je razlog SpaceX?
bitcoin

Dokaj dolgočasno kripto poletje se je 17. avgusta prevesilo v krvavo razpoloženje na trgu, ko je cena Bitcoina padla za kar 8% v 10 minutah. Je razlog SpaceX?

Bitcoin (BTC) se je na kripto borzi Binance v prostem padu spustil pod 25.000 dolarjev, kar je pomenilo 10% pade cene v obliki neprijetne rdeče sveče. Ehereum (ETH) se ni odrezal nič bolje, saj je padel za 11% na približno 1.600 dolarjev. Med večjimi kriptovalutami jo je sicer najslabše odnesel Algorand (ALGO), ki je po podatkih CoinMarketCap dosegel novo najnižjo vrednost v zgodovini, in sicer 0,09 USD, kar je posledica širokega medvedjega gibanja na trgu.

Čeprav natančen vzrok za to močno razprodajo kripto trga ostaja negotov, se je pojavilo več teorij, ki pojasnjujejo nestanovitnost:

1. SpaceX je prodal svojo zalogo Bitcoina

Eden od domnevnih vzrokov je poročilo Wall Street Journal, ki je namigovalo, da je podjetje SpaceX Elona Muska prodala del ali vse svoje imetje bitcoinov v vrednosti 373 milijonov dolarjev. Musk je vplivna osebnost na področju kriptovalut, zato bi lahko večja prodaja BTC iz njegovega vodilnega podjetja pomenila velik pritisk na cene. Muskovi pretekli tviti o kriptovalutah so premaknili trge, zato bi ta poročana likvidacija, ki prihaja iz njegovega podjetja in ne iz njegovega osebnega Twitterja, še vedno lahko prestrašila vlagatelje.

2. Ameriške obrestne mere v višave

Še en dejavnik, ki bi lahko botroval prodaji, je nadaljnje naraščanje svetovnih obrestnih mer, zlasti v ZDA, kjer se je 30-letna državna obveznica po podatkih Bloomberga dvignila na 4,42 %, kar je najvišja raven po letu 2011. Desetletni donos na ravni 4,32 se je zvišal na le eno bazično točko, kar je le malo manj od približno 15-letne najvišje vrednosti. To je pomagalo zavreti ne le cene kriptovalut, ampak tudi tveganih sredstev na splošno. Čeprav se je indeks Nasdaq v petek obdržal na enaki ravni, je v mesecu avgustu nižji za približno 6 %.

Višji donosi obveznic pomenijo šibkejši razlog za naložbe v delnice. Ožji obseg posojil vodi k nižji rasti, višje diskontne stopnje znižujejo vrednotenje denarnih tokov, premija za tveganje pri delnicah pa je padla na raven iz leta 2007. Pri tem velja omeniti, da višji donosi obveznic prav tako kažejo na slabšo investicijsko upravičenost nedonosnih sredstev, kot sta BTC in zlato. In ne glede na to, kako močna so trdna sredstva, donosnost je donosnost, BTC in zlato pa je nimata.

3. Kripto kiti na pohodu

Čeprav je bilo veliko drugih novic, ki bi lahko nosile odgovornost, je psevdonimni trgovec z izvedenimi finančnimi instrumenti TheFlowHorse poročal, da bi lahko bil nenaden premik navzdol posledica velike prodaje enega samega velikega akterja, kar je nato povzročilo nadaljnji pritisk na izvedene finančne instrumente. Po podatkih platforme za kriptoanalitiko Coinglass je bilo v štirih urah do objave članka likvidiranih več kot 427 milijonov dolarjev dolgih pozicij Bitcoina. V zadnjih 24 urah (članek se piše v petek, 18. avgusta 2023) je bilo za več kot 822 milijonov dolarjev likvidacij za trgovce z odprtimi dolgimi pozicijami – stavo, da se bo cena kriptovalut premaknila navzgor.

4. Stečaj družbe Evergrande

Medtem ko se je cena Bitcoina že prej čez dan znižala, je večji padec sovpadel z novico, da je kitajski nepremičninski velikan Evergrande v ZDA zaprosil za stečajno zaščito. To je spodbudilo špekulacije, da bi se lahko razvijajoča se dolžniška kriza podjetja Evergrande razširila na širše gospodarske pretrese na Kitajskem. Z več kot 300 milijardami dolarjev obveznosti je propad podjetja Evergrande sprožil najhujšo krizo na nepremičninskem trgu na Kitajskem. Stečajna prijava je spodbudila zaskrbljenost zaradi širjenja negativnih vplivov, kar bi lahko povzročilo beg iz tveganega premoženja. Bitcoin in kriptovalute so se razprodali, saj so se nekateri vlagatelji znebili sredstev, ki so veljala za špekulativna. Čeprav kriza družbe Evergrande ni dokončno vzrok, je morda prispevala k vrtinčastemu vetru, s katerim se spopada bitcoin v okolju, kjer je tveganje že tako ali tako zmanjšano.

ETF sklad za bitcoin v ZDA

Medtem ko »bitcoin biki« opozarjajo na to, kar upajo, da bo SEC kmalu odobrila promptni ETF za bitcoin, ni nobenega zagotovila, da bo SEC leta 2023 sploh sprejela odločitev o kateri koli od številnih vlog, ki so predložene agenciji, kaj šele, da bi jo odobrila. Drug pozitiven katalizator bi lahko bila ugodna odločitev sodišča za podjetje Grayscale – lastnika sklada Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) – v njegovi tožbi proti SEC, s katero želi izsiliti odobritev svojega poskusa preoblikovanja tega sklada v ETF. Bilo je nekaj upanja, da bi lahko sodbo sprejeli v torek, vendar je ta dan minil in zdaj opazovalci kot možnost vidijo petek.

Fear and Greed indeks je padel na 37

Po zlomu je »indeks strahu in pohlepa« za kriptovalute na portalu CoinMarketCap padel na 37, kar kaže na velik strah in medvedje razpoloženje, ki se vrača na trg. Fear and Greed Index meri razpoloženje na trgu, ki sega od skrajnega strahu, ki kaže na morebitne priložnosti za nakup, do skrajnega pohlepa, ki kaže na morebitno precenjenost. To orodje pomaga vlagateljem pri ocenjevanju pretiranih odzivov trga in sprejemanju informiranih naložbenih odločitev. V bistvu služi kot barometer čustvenega stanja na trgu kriptovalut v danem trenutku.