Kriptovalute Slovenija: Kako se pripraviti na naslednji bull run?

Home » Kriptovalute Slovenija: Kako se pripraviti na naslednji bull run?
Kriptovalute Slovenija - Bull Run

Po katastrofalnem kripto letu 2022 smo se zdaj znašli v obdobju postopnega okrevanja trga, ko se v ljudeh spet prebuja želja za nakup kriptovalut. Preživetje tekom brutalnega medvedjega trga se seveda mora izplačati, in to se ponavadi zgodi na vsaka 4 leta. Se bo bikovski trg ponovil leta 2024? Joker bo danes pojasnil vse kar morate vedeti, da se boste kar najbolje pripravili za naslednji cikel kriptovalut.

Za kriptovalute je znano, da so izjemno nestanoviten trg in da so zanje značilni dramatični rekordi cen, ko števeilni kovanci dosežejo vesoljske cene, čemur pa nato sledi dolgotrajno obdobje upadanja – pri čemer več kot 80% padec ni nič nenavadnega. Tudi najbolj stabilna (no, z izjemo stablecoinov) in uveljavljena kriptovaluta Bitcoin (BTC) v času pisanja tega članka trguje pri 30.000 dolarjih, kar je še vedno skoraj 60% nižje od rekorda cene pri skoraj 69.000 dolarji.

Zaradi tega izjemnega cenovnega gibanja je trg kriptovalut postal eden od najbolj donosnih špekulativnih sektorjev, tako za »bike« kot za »medvede«, saj je ob uporabi pravih strategij mogoče doseči impresivne donose.

Marsikdo, ki je bil priča bikovskim trgom leta 2017/2018 ali 2020/2021, pozna ta »adrenalinski« občutek. Bikovski trg kriptovalut ni podoben ničemur drugemu v naložbenem svetu. Ko se enkrat začne, posameznik lahko samo opazuje svoj hitro rastoči kripto portfelj, ko kriptovalute beležijo po 50% rasti v eni sami uri. Seveda pa ima ta evforija omejen čas trajanja, saj tako nenapovedano, kot je prišel bikovski trend, pride medvedji in odplakne večino dobičkov trgovcev, ki si niso pripravili dobre izhodne strategije.

Zaradi vsega tega je zmožnost pravilnega predvidevanja gibanja trga ali na bolj podrobni ravni – kateri kripto projekti in platforme bodo najbolj uspešni – ključnega pomena za kripto trgovce.  Priprava na bikovski trg zahteva kombinacijo tehnične analize, obvladovanja tveganja in discipline. In v tem članku bo naš Joker obravnaval prav to – kako se pripraviti na naslednji bikovski trg kriptovalut.

4-letni cikel trga kriptovalut

Kralj kriptovalut Bitcoin ima zgodovinsko gledano približno štiriletni cenovni cikel, njegova cena pa se spreminja glede na bližino datuma dogodka Bitcoin razpolovitve ali halvinga, ko se na vsaka približno štiri leta prepolovijo nagrade Bitcoin rudarjem. Če vas bolj podrobno zanima rudarjenje kriptovalut, si lahko preberete naš članek na to temo.

Bitcoin je tako že doživel 3 takšne cikle, pri čemer je med vsakim razpolovljenjem dosegel novo rekordno ceno – zato je smiselno, da se pri napovedovanju cene Bitcoina številni sklicujejo na ta vzorec.

Cikel na splošno poteka v 4 različnih fazah:

1. Faza akumulacije (accumulation phase)

Faza akumulacije se začne po fazi upadanja cen kriptovalut, ko je trg dosegel dno in »pametni« denar začne kupovati, ker verjame, da se je večina padcev že zgodila. Za to fazo je značilna nizka stopnja razburjenja, pogosto pa jo označuje fraza »buy the dip« oz. nakup pri dnu. Novi vlagatelji pa redko vstopijo na trg v tej fazi, saj imajo kriptovalute običajno negativno razpoloženje in jih osrednji mediji pogosto kritizirajo.

2. Faza rasti (markup phase)

Za to fazo je značilen močan preboj iz faze akumulacije, ko se poveča obseg trgovanja in povpraševanje po Bitcoinu, ki se povečuje skupaj z naraščajočo adopcijo kriptoavlut. To vodi do znatnega zvišanja cene Bitcoina – pri čemer cena v tej fazi običajno preseže svoj prejšnji rekordni rekord. Razpoloženje na trgu se prevesi v optimistične napovedi, mnoge vlagatelje, zlasti nove, pa prevzame strah pred zamujanjem (FOMO).

3. Faza razporeditve (distribution phase)

Za to fazo je značilna sprememba ravnovesja med kupci in prodajalci, ko zgodnji vlagatelji začnejo pobirati dobiček. To povzroči počasen padec cen in mešano razpoloženje, saj nekateri menijo, da gre za začasen padec, drugi pa, da to pomeni začetek medvedjega trga. Zaradi vsega tega se zmanjša obseg trgovanja, cena pa se začne gibati horizontalno, na ravni platoja.

4. Faza panike (panic phase)

To je zadnja faza pred medvedjim trgom. Gre za razprodajo na trgu in cena Bitcoina znatno pade. To pogosto privede do dlje trajajočega medvedjega trga, ki lahko traja več mesecev ali celo let, preden se ponovno začne faza akumulacije. V tej fazi večina ljudi ne zmore prenesti padca in na koncu prodajajo z izgubo – kar še dodatno zniža ceno.

In zdaj pridemo do zanimivega zaklučka – če se trg kriptovalut giblje tako kot v prejšnjih ciklih, smo trenutno nekje v pozni fazi akumulacije. To bi pomenilo, da so številne kakovostne kriptovalute verjetno pri svojih najnižjih cenah ali blizu njih – kar za špekulante predstavlja privlačno razmerje med tveganjem in donosom. Seveda pa pred kakršnimkoli vlaganjem opravite lastno raziskavo – DYOR.

>> Katere kriptovalute kupiti <<

Spreminjanje naracij in priljubljenost različnih sektorjev

Vsak bikovski trg prinaša s seboj vrsto ključnih tem in trendov, ki se hitro razširijo med vlagatelji. Tako kot so bili 2017 popularni razni DeFi protokoli, so leta 2020 prišli na plan NFT, metaverse in  play-to-earn igre.

Projekti, ki ustrezajo tem trendom, pogosto presegajo tržno povprečje, medtem ko se lahko prvonagrajenci včasih uvrstijo med največje in najbolj znane blockchain projekte. To se je zgodilo z zgoraj omenjenimi play-to-earn igrami, ko so se med top 50 kriptovalut po tržni kapitalizaciji izstrelili projekti, kot so Sandbox, Axie Infinity in Decentraland. Kmalu so se jim nato pridružili še move-to-earn projekti, kot je Stepn.

Za obdobje 2019-2022 pa je bilo najbolj značilno hitra adopcija in širjenje decentraliziranih financ (DeFi), ki je zrasel na tisoče decentraliziranih aplikacij (Dapps) in na stotine različnih primerov uporabe.

V tem času se je skupna zaklenjena vrednost (TVL) v protokolih DeFi na Ethereumu povzpela na več kot 100 milijard USD na vrhuncu, medtem ko so DeFi platforme, kot sta Uniswap in Compound začele uspešno tekmovati z dejavnostjo svojih centraliziranih konkurentov.

Trenutna kripto narativa z umetno inteligenco na čelu

  • Umetna inteligenca (AI)

Seveda je tudi blockchain sektor prevzela eksplozija umetne inteligence in uspeh klepetalnih robotov, kot sta ChatGPT ali Google Bard.

V AI blockchain področju se je posledično močno povečala razvojna dejavnost, medtem ko je vrednost uglednih projektov umetne inteligence zaradi vse večjega povpraševanja skokovito narasla, o čemer si lahko preberete tukaj.

Pri nekaterih najbolj priljubljenih kripto projektih umetne inteligence se je samo v zadnjih treh mesecih premoženje povečalo za več kot 500% – med njimi so SingularityNET (AGIX), Artificial Liquid Intelligence (ALI) in Fetch.ai (FET).

Če vas zanima, v katere AI kripto žetone je dobro investirati, si preberite naš seznam najboljših kriptovalut na področju umetne inteligence v 2023.

  • Blockchaini 2. plasti (ZK-layer-2)

Med prejšnjim bikovskim trgom so priljubljene 1. plasti, kot so Ethereum, Bitcoin in BNB Chain dosegle svoje tehnične meje, saj je število aktivnih denarnic skokovito naraslo skupaj z naraščajočo dejavnostjo v DeFi.

Toda zdaj pridejo na vrsto platforme 2. plasti. te lahko pomagajo zmanjšati obremenitev prvega nivoja, tako da združujejo transakcije zunaj verige, preden predložijo dokazilo o veljavnosti prvi plasti za dokončanje transakcij. To lahko pomaga bistveno povečati število transakcij, ki jih lahko obdela 1. plast, hkrati pa izboljša učinkovitost »plin«a za pametne pogodbe in uporabnike.

V letu 2023 je priljubljenost Zk-layer 2 dobila vse večji zagon in na desetine projektov si zdaj prizadeva zagotoviti prednosti 2. plasti.

  • Arbitrum

Februarja je Arbitrum prvič zabeležil več transakcij v verigi kot Ethereum blockchain. Prav tako je skupna zaklenjena vrednost (TVL) v protokolih DeFi in aplikacijah DApps, ki temeljijo na Arbitrumu, zdaj skoraj 2 milijardi dolarjev, s čimer je Arbitrum četrta največja veriga blokov po vrednosti TVL.

V zadnjih tednih se je število aktivnih naslovov Arbitrum znatno povečalo – samo v prvih dveh mesecih leta se je več kot podvojilo. Skupno se je število aktivnih naslovov Arbitrum v enem letu povečalo za 1000 %. Ta nedavna rast je privedla do znatne širitve ekosistema in Dappov, številni zgodnji vlagatelji in novi izvajalci v ekosistemu Arbitrum pa so v zadnjih tednih zabeležili impresivne donose.

Izvirni žeton ARB je bil lansiran šele marca, preko airdropa pa so ga prejeli zgodnji uporabniki ekosistema Arbitrum. Žeton bo kmalu uvrščen na številne največje centralizirane in decentralizirane kripto borze, kot so Binance, Coinbase, Bitfinex in Bybit.

Trg kriptovalut: Trenutna situacija (april 2023)

Kot ste najbrž opazili, se trg kriptovalut trenutno širi. Samo v prvih 3 mesecih leta 2023 se je skupna tržna kapitalizacija vseh kriptovalut povečala s 795 milijard dolarjev na 1,2 bilijona dolarjev, povprečna kriptovaluta je v tem času zabeležila 37% rast. Od začetka leta se je vrednost Bitcoina (BTC) povečala za 42 %, s čimer je precej presegla tržno povprečje. To se običajno zgodi običajno v fazi akumulacije tržnega cikla, ko Bitcoin običajno vodi na trgu, medtem ko temeljno močni altcoini dosegajo impresivne donose. Zato se je dominanca bitcoina na trgu od začetka leta nekoliko povečala – s 40 % na približno 42 %. Na polnopravnem bikovskem trgu ni nenavadno, da prevlada Bitcoina na vrhuncu preseže 70% ali pa včasih pade pod 40 %.

>> Top Altcoini za nakup v Aprilu 2023 <<

Tržna revlada Bitcoina se običajno poveča v zgodnjih fazah medvedjega trga, saj se denar iz altcoinov preliva v BTC. Ko trg spremeni prestavo in preide v bikovski trg, se denar preliva z velikih kovancev na kovance s srednjo tržno kapitalizacijo ter nazadnje na kovance z majhno in mikro tržno kapitalizacijo. Posledica tega je postopno zmanjševanje prevladujočega položaja Bitcoina.

Zaradi tega je konec bikovskega trga pogosto povezan z dramatično rastjo altcoinov, ki služi kot zadnja priložnost, preden trg preide v medvedji trg. Poleg tega se število BTC, umaknjenih z borz (odlivi), običajno zmanjša, ko glavni akterji na trgu preidejo v način akumulacije. Povečano število umikov lahko pomeni, da se trg preveša v bikovski trend, saj se zdi, da so imetniki manj pripravljeni trgovati s svojimi BTC.

Financiranje kripto projektov se spreminja

2017: Na bikovskem trgu leta 2017 je velika večina novih projektov izvedla začetno ponudbo kovancev (ICO), ki je posameznim in neprofesionalnim vlagateljem omogočila nakup žetonov po najboljši razpoložljivi ceni, preden so bili uvrščeni na javne borze. Mnogi od današnjih največjih projektov so leta 2017 izvedli ICO, med drugim Filecoin in Polkadot.

2020/2021: Na bikovskem trgu 2020-21 se je glavni način zbiranja sredstev z javno prodajo spremenil in večina projektov je namesto tega izvedla začetno ponudbo na borzi (IEO) ali začetno ponudbo na decentralizirani borzi DEX (IDO), kjer so projekti lahko pridobili množično financiranje od uporabnikov CEX oziroma DEX.

Ti projekti bi lahko nato neposredno uvrstili svoj žeton na ustrezno platformo za izmenjavo, kar bi poenostavilo postopek za projekte in udeležence. Zbiranja IDO in IEO so bila leta 2017 običajno precej nižja od povprečja ICO, vendar je bilo skupno število projektov, ki so zbirali sredstva, precej višje. Za primerjavo: leta 2017 je bilo izvedenih približno 966 ICO, medtem ko je bilo leta 2020 izvedenih več tisoč IDO.

Kako kažejo kazalci zbiranja kripto sredstev?

Po zadnjih podatkih se je zbiranje sredstev za kriptovalute od decembra 2022 iz meseca v mesec povečevalo, vendar je skupni zbrani znesek še vedno najnižji od decembra 2020. Kljub temu se je tokrat prvič po avgustu 2021 zgodilo, da se je zbiranje sredstev povečalo 3 mesece zapored.

Kako se pripraviti na naslednji bikovski kripto trg?

Seveda nič ni garantirano, vendar je verjetno, da se približuje nov bikovski trg. Boste tudi vi del njega? Ste že v procesu oblikovanja novih pozicij? Če bo BTC sledil podobnemu tržnemu vzorcu kot v zadnjih dveh ciklih, bi lahko bikovski trg pričakovali leta 2024, kar bo vlagateljem dalo dovolj časa za oblikovanje novih pozicij.

Če vas zanimajo osnove kripto trgovana, si preberite naš celostni kripto vodič. Spodaj pa vam predstavljamo kripto strategije v pripravljanju na novi bikovski trg:

1. Kupi in drži (HODL)

Običajno se pričakuje, da bo bikovska serija trajala daljše obdobje, zato je nakup kriptovalut in njihovo držanje dobra strategija. Poleg tega lahko z njo služite tudi pasivni dohodek s staking nagradami.

2. Povprečenje dolarskih stroškov (Dollar-cost averaging – DCA)

Strategija DCA pomaga ublažiti nestalna nihanja cen in izravnati povprečne cene. Gre za strategijo, pri kateri v rednih časovnih presledkih kupujete (ali prodajate) enak znesek premoženja v dolarjih, ne da bi upoštevali kratkoročna gibanja cen – namesto da kupite (ali prodate) celoten pavšalni znesek, ko menite, da je trg dosegel dno (ali vrh). Kot je razvidno iz imena, bi morali v povprečju za naložbo na dolgi rok teoretično plačati manj v dolarjih, kot če bi poskušali časovno opredeliti trg. Najbolj primeren čas za DCA je 10-12 mesecev po začetku medvedjega trga.

Vendar pa na močnem bikovskem trgu DCA morda ne bo najboljša možnost, če bodo cene še naprej rasle. V takšnih primerih je morda bolj donosno vložiti znaten znesek v kakovostno kriptovaluto in jo obdržati.

3. Upravljajte tveganja

Trg kriptovalut je poln tveganj, vendar obstajajo načini za njihovo obvladovanje ne glede na razmere na trgu. Eden od načinov je postavitev naročil stop-loss, ki samodejno izvedejo vaše naročilo, ko se cena sredstva spusti na vnaprej določeno raven. Druga možnost je izračun razmerja med tveganjem in donosom, ki vam pomaga določiti razumno omejitev stop-loss in prevzema dobička.

4. Ne uporabljajte prevelikega finančnega vzvoda

Joker razume, da se finančni vzvod sliši kot privlačna tehnika, toda že veliko izkušenih trgovcev je izgubilo svoje premoženje na ta način. Uporaba finančnega vzvoda predstavlja postopek uporabe izposojenih sredstev za naložbe v kriptovalute, s čimer povečate svoj položaj. Trgovanje s finančnim vzvodom vedno izvajajte zmerno, saj lahko sicer povečate svoje dobičke, vendar ste izpostavljeni tudi veliki izgubi, saj je vaša naložba lahko predmet poziva za kritje ali celo likvidacije, če cena pade pod določen prag.

5. Redno si izplačujte dobičke

Določanje idealnega časa za prodajo/nakup na trgu kriptovalut je zaradi nenehno spreminjajočih se pogojev in izjemne volatilnosti praktično nemogoče. Glede na to je redno uzplačevanje dobička pametna ideja. S prodajo majhnega dela pozicije z dobičkom lahko zaklenete svoje dobičke, hkrati pa ohranite možnost, da izkoristite prihodnja povečanja cen.

6. Izogibajte se strahu pred zamujanjem (FOMO)

Marsikateri začetnik na začetku bikovskega trga okleva pri nakupu in nato vstopijo na trg, ko je bitcoin že precej pridobil. Zamujanje na začetku bikovskega trga je lahko drago, kar zadeva oportunitetne stroške.Mnoge torej zajame strah pred zamujanjem (FOMO). V najhujših primerih vstopijo blizu vrha in vztrajajo predolgo, potem ko je očitno, da se je trg kriptovalut prevesil v medvedji trg, in beležijo visoke izgube.

7. Raznolikost portfelja

Diverzifikacija portfelja je pomembna za zmanjšanje tveganja v vsakem naložbenem portfelju, še posebej v nestanovitnem svetu kriptovalut. Vlagajte v različne kriptovalute z različnimi profili tveganja, da zmanjšate vpliv nestanovitnosti cen posameznega sredstva na celoten portfelj. Poleg uveljavljenih (blue chip) žetonov in NFT-jev razmislite tudi o naložbah v stabilne kovance, kot sta USD Coin (USDC) in Tether (USDT). Tako boste vedno imeli pripravljen denar za nakup kriptovalut ob padcih cen (buy the dip).

Ko potegnemo črto

Kot lahko vidimo, se cikli večinoma ponavljajo, spreminjajo pa se narative. Bistveno je, da dobro preučite kripto svet in kriptovalute, v katere nameravate investirati ter da ohranite mirno in racionalno perspektivo ter da sledite svoji premišljeni strategiji. Če se želite dobro informirati o kriptovalutah in se naučiti osnov, se lahko sprehodite v Jokerjevo rubriko Kripto šola. Ste pripravljeni na naslednji bull run? Zdi se, da se že počasi začenja. Pa srečno!

>> Kako kupiti kriptovalute <<

Pogosta vprašanja

Kdaj bo naslednji bikovski trg kriptovalut?

Bo Bitcoin dosegel novi rekord 2023?

Katere so faze 4-letnega bitcoin tržnega cikla?

Kako se pripravim na kripto bikovski trg?