Kriptovalute Slovenija: Tedenski pregled 18.07.2023

Home » Kriptovalute Slovenija: Tedenski pregled 18.07.2023
xrp

Spet pester teden na kripto prizorišču. Ripple na sodišču zmagal nad neutrudnim regulatorjem SEC in povzročil pravi mali altseason, zaživel je Polygon 2.0, kripto uporabniki propadle borze FTX pa si bodo lahko povrnili izgubljena sredstva.

1. Ripple z zgodovinsko zmago proti SEC, cena XRP poskočila za 96% v enem dnevu

Stari maček kripto scene Ripple je dosegel pomembno pravno zmago in si zagotovil ugodno sodbo v primeru, ki ga je proti blockchain podjetju začela ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC). Sodba, ki je bila izrečena 13. julija 2023, je sprožila valovanje po vsej kripto skupnosti in širše ter predstavlja pomemben mejnik, kjer je kripto dobil sodbo proti regulatorjem kriptovalut. Sodišče je namreč razsodilo, da večina prodaje XRP ne spada med transakcije z vrednostnimi papirji. To je sprožilo vprašanja o morebitnih posledicah za kriptovalute, kot so Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC) in druge kriptovalute, ki se soočajo s podobnimi obtožbami, da so neregistrirani vrednostni papirji.

Bitka, ki je trajala 3 leta

Decembra 2020 je SEC vložila tožbo proti družbi Ripple Labs in njenima ustanoviteljema Bradu Garlinghousu in Christianu Larsenu, v kateri je trdila, da so podjetje in njegovi vodilni delavci s prodajo XRP izvedli neregistrirano ponudbo vrednostnih papirjev. To je dodobra vplivalo na ceno XRP, ki se kljub bikovemu trendu ni pobrala in zaostajala za rekordi cene iz 2017/2018, poleg tega so žeton XRP zaradi pritiska umaknile številne kripto borze, med njimi tudi Binance.

Ameriški sodnik je razsodil, da podjetje Ripple Labs Inc s prodajo žetona XRP na javnih kripto borzah ni kršilo zvezne zakonodaje o vrednostnih papirjih. Ta delna zmaga je prinesla kanček olajšanja industriji kriptovalut, ki je zadevo pozorno spremljala. Sodba je povzročila tudi skokovit porast vrednosti kovanca XRP, kar je še dodatno poudarilo vpliv regulativnih odločitev na trge kriptovalut. Tako je cena XRP v nekem trenutku poskočila na 0,91 dolarja.

Vpliv na širšo industrijo kriptovalut

Ok, lahko si priznamo, da je najbolj zanimiva posledica tega dogodka bil mini altseason, ko so številni altcoini beležili dvomestne odstotke rasti cene. Toda ta prelomna sodba je več kot le zmaga za Ripple, temveč tudi za širšo kripto industrijo. Sodnikova odločitev pomeni udarec prizadevanjem SEC in ostalim regulatorjem, da bi kriptovalute smatrali za vrednostne papirje. To bi lahko pomenilo precedens za druga kripto podjetja, ki se soočajo s podobnimi tožbami, kar bi lahko privedlo do novega obdobja v kripto industriji in pospeši adopcijo kriptovalut.

Spomnimo, da je agencija v tožbah proti vodilnima borzama kriptovalut Binance in Coinbase trdila, da se vsaj 12 žetonov lahko smatra za vrednostne papirje, med njimi Binance Coin (BNB), Binance USD (BUSD), Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Cosmos (ATOM), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Axie Infinity (AXS) in COTI (COTI).

Čeprav je ta sodba pomembna zmaga za Ripple, je treba omeniti, da imata tako Ripple kot SEC razlog, da ta izid oba razumeta kot potencialno zmago. Dodeli je kredibilnost razpravi v zvezi s kriptovalutami in vrednostnimi papirji – temi, ki je bila predmet spora med blockchain podjetji in regulativnimi organi. Upamo, da bo dogodek spodbudil regulatorje, da izboljšajo svoj pristop, izvedejo bolj diferencirane preiskave in zagotovijo jasnejše smernice za izdajatelje kriptovalut za zagotavljanje skladnosti.

2. Prihaja Polygon 2.0! Bo cena MATIC kmalu dosegla nove rekorde?

Eden najbolj priljubljenih blockchain projektov plasti 2 Polygon je naredil velik skok naprej z izdajo Polygon 2.0, načrta z vrsto posodobitev, ki obljubljajo revolucijo v načinu ustvarjanja, programiranja in izmenjave vrednosti v digitalnem svetu. Načrt za Polygon 2.0 je načrt za izgradnjo tega, kar ekipa imenuje Value Layer. V prihodnjih tednih namerava Polygon pripraviti podroben načrt, ki bo usmerjal razvoj in izvajanje te ambiciozne nadgradnje.

Čeprav podrobnosti tega časovnega načrta še niso objavljene, je pričakovanje v kripto skupnosti očitno, saj bo nadradnja imela pozitivne posledice na širši trg. Z omogočanjem ustvarjanja in izmenjave vrednosti vsakomur bo Polygon 2.0 demokratiziral dostop do tehnologije blockchain in spodbudil nov val inovacij na tem področju. To lahko potencialno privede do razvoja novih aplikacij in primerov uporabe, ki izkoriščajo edinstvene zmogljivosti omrežja Polygon.

Med drugim so predstavili nadgrajeni žeton protokola POL, ki je bil ustvarjen in zasnovan za zagotavljanje varnosti, usklajenosti in rasti celotnega ekosistema Polygon. Medtem se bodo morali imetniki kriptovalute MATIC, domače kriptovalute omrežja Polygon, prilagoditi spremembam, ki jih prinaša uvedba POL, saj bodo njihovi žetoni MATIC nadgrajeni v POL v razmerju 1:1.

»Hiperproduktivni« žeton

Da bi si predstavljali, koliko potenciala ima POL, so pri Polygon označili Bitcoin (BTC) za neproduktivni žeton. Čeprav je kralj kriptovalut seveda izredno pomemben del trga kriptovalut, imetniki BTC ne morejo sodelovati v sistemih in oživljati nagrad za sodelovanje. Po drugi strani pa je ETH produktivni žeton, saj lahko imetniki tega sredstva postanejo potrjevalci verige blokov Ethereum ter prejemajo staking nagrade in pristojbine ETH.

Poligon 2.0 je omrežje verig L2, ki jih poganja ZK in so združene z novim protokolom usklajevanja med verigami. Omrežje je zasnovano tako, da uporabnikom omogoča izkušnjo ene same verige. Kot so pri Polygonu pojasnili v zapisu na blogu, je omrežje vrhunec več sodelovanja med podjetjem Polygon Labs, upravljavci vozlišč in peščico drugih pomembnih članov skupnosti. Arhitektura projekta je oblikovana kot zbirka protokolnih slojev, ki so zasnovani tako, da delujejo skupaj. Najpomembnejši primer takšne večplastne arhitekture je verjetno paket protokolov s štirimi plastmi (Link, Network, Transport, in Application Layer), ki poganjajo internet.

Vsak protokol kasneje olajša določen podproces. Logična ločitev pomaga poenostaviti razmišljanje, izvajanje in nadgradnje omrežne arhitekture. Omeniti velja tudi, da je Poligon 2.0 sestavljen iz 4 protokolnih plasti. Vse te plasti omogočajo pomemben proces v omrežju. Vključujejo Staking Layer, Interop Layer, Execution Layer, in Proving Layer.

Pozitivni sentiment na trgu

Občutki na trgu so bili po nedavni napovedi večinoma pozitivni, saj so člani skupnosti skupaj izrazili navdušenje nad prihodnjimi meseci. Medtem pa je bil hrup okoli Polygon 2.0 še vedno koristen za celotno omrežje Polygon. Ob novici je vrednost žetona MATIC začela naraščati. MATIC se je 11. julija povečal za 10%, saj se je odprto zanimanje za pare MATIC povečalo s 109 milijonov USD na 160 milijonov USD. V času pisanja tega članka se cena MATIC giblje okoli 0,76 dolarja.

3. Aave Protokol lansiral lastni stabilni kovanec GHO

DeFi protokol Aave je na glavni mreži Ethereum predstavil svoj algoritemski stablecoin GHO (izgovori se »go«), ki je vezan na ameriški dolar. Do zdaj je bilo izrudarjenih za 2,5 milijona dolarjev GHO. Uvedbo so skoraj soglasno odobrili imetniki upravljalnega žetona protokola AAVE. Kripto skupnost je začetek prodaje sprejela z navdušenjem, kar odraža vse večje zanimanje za decentralizirane in stablecoine.

Aave DAO nadzoruje upravljanje GHO, vključno z določanjem in prilagajanjem skupne ponudbe, obrestne mere in zgornje meje za kovanje, določanjem parametrov tveganja ter odobritvijo in upravljanjem.  Facilitator je protokol ali subjekt, ki ga Aave DAO pooblasti za kovanje GHO. V končnem glasovanju je za začetek glasovalo 421 denarnic s skupno 881.059 žetoni AAVE. Le tri denarnice, ki so imele skupaj 10 žetonov AAVE, so zavrnile glasovanje; ena od treh denarnic, ki so glasovale proti, je imela 10 žetonov AAVE, drugi dve pa delčke tega števila.

GHO je bil nameščen na Aavovem V3. Uporabniki ga lahko izrudarijo tako, da kot zavarovanje predložijo druge kriptovalute, ki so uvrščene na Aave V3, vključno z AAVE, ETH, USDT, USDC in DAI. V uradnem zapisu na blogu, objavljenem ob začetku prodaje, je navedeno, da ima Aave V3 kot Facilitator skupno zmogljivost kovanja 100 milijonov GHO. Čeprav trenutna ponudba kaže, da je bilo do zdaj izkopanih le 2,5 %, lahko Aave DAO po novem glasovanju skupnosti to zgornjo mejo razširi.

Stablecoini rastejo znotraj medvedjega trga

Z uvedbo GHO se je še enkrat povečala vrsta algoritemskih stabilnih kovancev, ki temeljijo na tehnologiji DeFi. Protokol DeFi Curve je 4. maja predstavil svoj vodilni algoritemski stablecoin crvUSD. V času pisanja tega članka je bil največji algoritemski stablecoin v obtoku stablecoin DAI od MakerDAO, ki temelji na Ethereumu in ima po podatkih DefiLlama tržno kapitalizacijo v višini 4,3 milijarde dolarjev. Vendar na celotnem trgu stablecoinov še vedno prevladujejo centralizirani izdajatelji, kot sta Tether in Circle.