Kriptovalute Slovenija: Tedenski pregled 23.06.2023

Home » Kriptovalute Slovenija: Tedenski pregled 23.06.2023
bitcoin

Bitcoin nad 30.000 dolarjev prvič po aprilu 2023, borza kriptovalut Binance napovedala lastno verigo plasti 2, imenovano opBNB, tradicionalne finančne institucije, kot je BlackRock, dale zeleno luč kriptovalutam.

1. Bitcoin (BTC) spet nad 30.000 dolarji

Bitcoin je v četrtek podaljšal svojo rast, potem ko je dan prej že drugič letos presegel mejo 30.000 dolarjev. Cena Bitcoina se je v zadnjih 24 urah podražila za skoraj 5% na 30.180 dolarjev v času pisanja tega članka, na tedenski ravni paje kralj kriptovalut zabeležil kar 22% rast (CoinMarketCap).

Vrednost Bitcoina se je začela vzpenjati, ko je več velikanov tradicionalnih financ – TradFi, vključno z BlackRock, Invesco in WisdomTree, vložilo vloge za promptne ETF za bitcoin. Medtem je v torek začela delovati tudi kripto borza EDX, ki jo podpirajo glavni akterji v TradFi. Borzo podpirajo družbe Fidelity Digital Assets, Charles Schwab in Citadel Securities, v ZDA pa bo ponujala štiri kriptovalute: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash in Litecoin. Po tej novici je zrasel tudi Bitcoin cash (BHC), ki je na dan pridobil 25 %.

Bančni velikan Deutsche Bank je prav tako v torek sporočil, da je v Nemčiji zaprosil za licenco za hrambo digitalnega premoženja. Zdi se, da TradFi velikanov regulativni ukrep ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) proti borzam s kriptovalutami ne odvrača. Vsekakor se zdi, da bodo največja investicijska podjetja v bližnji prihodnosti popolnoma prestrukturirala trg kriptovalut. Več vlagateljev bo imelo dostop do naložb v kriptovalute z veliko manjšimi tveganji. Pomembno je opaziti, da je zelo majhen odstotek strank BlackRock ali Fidelity, ki se zanimajo za promptne ETF-je BTC, dovolj, da se cena Bitcoina premakne še bolj proti zelenem območju.

Med altcoini je izstopal Stacks (STX), domači žeton Bitcoin plasti 2 Stacks omrežja, ki je pridobil 16% v enemsamem dnevu. Tudi priljubljeni meme kovanec (memecoin) PEPE te dni doživlja rast cene, saj je poskočil za kar 43,8 %, s čimer se je skupni dobiček v tem tednu približal 79%.

Bitcoin dominanca prav tako raste

https://twitter.com/intocryptoverse/status/1671515963311681544

Bitcoin dominanca (=delež Bitcoina na celotnem kripto trgu) je v zadnjem tednu doživela opazen porast in dosegla raven nad 51%. To je pomemben mejnik, ki pomeni dvoletno najvišjo vrednost za prevlado Bitcoina na trgu. Povečanje prevladujočega položaja Bitcoina kaže na vse večjo pomembnost in vpliv Bitcoina na celotnem medvedjem trgu. Nazadnje je bila prevlada Bitcoina tako visoka aprila 2021.

2. Kripto borza Binance napovedala lastno plast 2, opBNB

Dobre novice prihajajo tudi s strani priljubljene kripte borze Binance. Njihova veriga BNB Chain je predstavila novo verigo plasti 2, za katero upa, da bo rešila izziv skalabilnosti, ki pestijo številne verige plasti 1, kot sta tudi Ethereum in Polygon. Ti enostavno niso bili zasnovani za obvladovanje velikih količin transakcij in intenzivnih dnevnih aktivnih uporabnikov velikih aplikacij.

Tako so 19. junija  2023 predstavil opBNB, ki je začela delovati kot testno omrežje. Nova rešitev za skaliranje drugega sloja temelji na Optimism OP Stack, za katero pravi, da bo blockchain omrežju Binance dodala dodatno varnost in skalabilnost. Veriga BNB trenutno opravi približno 2.000 transakcij na sekundo, stroški transakcij pa znašajo približno 0,10 USD. Glede na napoved lahko opBNB podpira več kot 4.000 prenosnih transakcij na sekundo s povprečnimi transakcijskimi stroški, nižjimi od 0,005 USD.

OpBNB ima cilj revolucionarno spremeniti način upravljanja obsežnih Web 3 uporab, kot so:

Optimizacija s pomočjo Optimism

Poleg tega opBNB omogoča tudi optimizacijo dostopnosti podatkov, predpomnilniške plasti in prilagoditev algoritma postopka predložitve, ki omogoča hkratne operacije. To mu omogoča, da poveča omejitev plina na 100 milijonov na blok s 30 milijonov, kolikor jih omogoča Optimism (ki smo ga že omenili med našimi top kripto projekti).

Optimism za skaliranje transakcij uporablja t.i. Optimistic Rollups, tako da samodejno predpostavlja, da so podatki o transakciji, ki se obdelujejo iz korenske verige, veljavni, dokler se ne dokaže drugače.

Poleg tega storitveni sloj RPC (remote procedure call) poenostavlja postopek integracije, saj ponuja uporabniku prijazen vmesnik. To razvijalcem omogoča, da se osredotočijo na gradnjo aplikacij, ne da bi jih skrbelo, kako zapleteno je skaliranje plasti 2.

opBNB izboljšuje več področij omrežja BNB Chain:

  • Varnost: S sekvencerji, dokazovalniki in preverjalniki je zavarovano varnostno stanje prehodov in transakcij. Še vedno imamo koristi od BSC-jevih rešitev za soglasje in razpoložljivost podatkov, s čimer dobimo zanesljivo varnost.
  • Interoperabilnost: Zahvaljujoč sistemu opStack sistem opBNB ni vezan na eno samo izvedbo odjemalca in lahko sodeluje z drugimi platformami L2. To omogoča odprt in sodelovalen ekosistem.
  • Prilagodljivost: OpBNB omogoča preklapljanje različnih shem razpoložljivosti podatkov glede na varnostne in zmogljivostne potrebe. Trenutno ustvarjajo platformo, ki je prilagodljiva spreminjajočim se zahtevam, torej je res future-proof (odporna na prihodnost).
  • Bogata integracija ekosistema: opBNB ni le samostojna rešitev plasti 2, temveč je del širšega in živahnega ekosistema BSC. Ta integracija razvijalcem in projektom omogoča interakcijo z bogato paleto drugih projektov in žetonov, vključno z BNB, USDT in drugimi prihodnjimi žetoni ERC20, ki jih podpira opBNB.
  • Združljivost z EVM: Združljivost z Ethereum Virtual Machine – EVM pomeni, da opBNB predstavlja dostopno platformo za razvijalce, ki poznajo orodja in decentralizirane aplikacije na Ethereumu. Ta združljivost poenostavlja migracijo ali razširitev obstoječih aplikacij Ethereum na BSC ter zagotavlja širši doseg v smislu občinstva in virov. Razvijalci lahko to prednost izkoristijo za izkoriščanje najboljših lastnosti obeh ekosistemov pametnih verig Ethereum in BNB.

BNB je 3. največji blockchain na svetu

Po podatkih portala DefiLlama je BNB Chain tretja največja veriga blokov, takoj za Ethereumom in Tronom, glede na skupno zaklenjeno vrednost (TVL). Njen TVL znaša 3,38 milijarde dolarjev, 24-urni obseg 264 milijonov dolarjev in približno milijon aktivnih dnevnih uporabnikov.

3. Bitcoin rudarji se usmerjajo v umetno inteligenco

Številni rudarji bitcoinov si prizadevajo za diverzifikacijo virov prihodkov z raziskovanjem alternativnih virov zunaj kriptovalut. Eden teh primerov je Hut 8.

Bitcoin rudarska družba Hut 8 je ta trend sprejela in se razširila na storitve, ki niso povezane s kripto rudarjenjem. Junija je s kanadskim zdravstvenim organom Interior Health podpisala pogodbo o zagotavljanju kolokacijskih storitev iz svojega podatkovnega centra v Kelowni do leta 2028. Pri podjetju so povedali, da so januarja 2022 kupili pet običajnih podatkovnih centrov za storitve v oblaku in kolokacijske storitve. Prihodki podjetja iz rudarjenja bitcoinov so se v prvem četrtletju leta 2023 zmanjšali za 70% na 14,5 milijona USD, medtem ko so se prihodki iz dejavnosti HPC povečali za 36 % glede na primerljivo četrtletje na 4,5 milijona USD.

V drugem primeru je podjetje XYZ AI s sedežem v Združenem kraljestvu sodelovalo s podjetjem Hut 8, ko je potrebovalo približno 200 grafičnih procesnih enot (GPU) za pogon svoje programske opreme AI, ki besedilo pretvarja v 3D predmete. Podjetje Hut 8 se osredotoča na dejavnosti, ki niso povezane z rudarjenjem, saj se sooča s precejšnjo oviro pri proizvodnji bitcoinov. V zadnjih dveh četrtletjih se je njena proizvodnja zmanjšala za več kot 50 %, predvsem zaradi izzivov pri oskrbi z energijo.

Bitcoin in AI: Zanimiva sinergija

Avstralski Iris Energy je pred kratkim razkril, da poleg rudarskih dejavnosti enako poudarja svojo strategijo visoko zmogljivih podatkovnih centrov, kar pomeni, da sta oba vidika enako pomembna za poslovni izid. Dejansko se osrednje dejavnosti podjetja vrtijo okoli vodenja izjemno učinkovitih podatkovnih centrov, zaradi česar je podjetje več kot le kripto rudarsko podjetje.

To omogoča podjetjem, ki potrebujejo računalništvo v oblaku v realnem času, skupne skupne diske, minimalno zakasnitev in računalniško moč, da se pri izpolnjevanju svojih zahtev zanesejo na podjetje.

Pri uresničevanju strategije podatkovnih centrov je podjetje marca 2020 sklenilo partnerstvo s podjetjem Dell Technologies. Z memorandumom o soglasju sta Iris in Dell združila moči za razvoj rešitev podatkovnih centrov za energetsko intenzivne aplikacije.

Umetna inteligenca: