Lastnik mega popularne igre GTA se spušča v Web 3

Home » Lastnik mega popularne igre GTA se spušča v Web 3
sugartown

Le kdo ni imel faze celovečernega igranja igre Grand Theft Auto (GTA)? Zdaj se lastnik priljubljene avanture z novo mobilno igro Sugartown spušča v svet Web 3.

Vesela novica za navdušence nad franšizo GTA in kriptovalutami. Gigant mobilnih iger Zynga, ki je v lasti podjetja Take-Two Interactive – istega podjetja, ki stoji za uspešnicami, kot sta Grand Theft Auto in Red Dead Redemption, se podaja v Web 3 vode. Podjetje Zynga, ki je tudi znana po seriji FarmVille, je namreč ustanovilo podružnični studio Zynga Web3 (ali ZW3) in napovedalo igro Sugartown. To ni le še ena igra, temveč celovita Web 3 igralna platforma, na kar namigujejo očarljivi risani liki v napovedniku.

Videoposnetek prikazuje nekakšen delovni prostor, v katerem je na mizi “Degen Cookbook”, utripajoče rdeče opozorilo pa prikazuje nekaj, za kar se zdi, da je črvina. Dogodek se stopnjuje, na nebu se pojavi elektrika, na nebu se odpre luknja, prostorsko-časovni predor se razširi, dvigne se vrtinec dima, iz črvine pa začnejo izhajati številna bitja, kar pomeni težave za nič hudega slutečega jazbeca, ki sedi na svojem stolu in bere.

V Sugartownu je domačim živalim uspelo za nagrado odpreti črvino v drugo dimenzijo, ki omogoča prehod bitjem, imenovanim Oras. Orasi nato Sugartown spremenijo v zabaven svet, v katerem se igrajo igre. Sugartown je zgrajen na Ethereum blockchainu, za vstop v igro pa bodo morali igralci kupiti enega od 10.000 NFT-jev Ora, ki bodo izdani nekje letos.  Igralci lahko zastavijo svoje Ora NFT in tako pridobijo energijo, ki se uporablja za igranje igre in zaslužijo Sugar, igralno valuto naslova. Potencial mesta Sugartown se razteza onkraj iger, saj se nekaj šušlja o tem, da bi lahko nastala Netflixova serija s temi liki.

Zyngov partner v igri je podjetje Forte, ki se ukvarja z blockchain infrastrukturo in je leta 2021 za svoje projekte zbralo 750 milijonov dolarjev. Podjetje Zynga je bilo sicer leta 2022 prodano založniku igre Grand Theft Auto, podjetju Take-Two Interactive, za 12,7 milijarde dolarjev.

Če bo ta igra oz. platforma uspešna, bo morda dala zeleno luč za preskok nekaterih velikih naslovov istega podjetja v Web3?

GTA 6 naj bi vključevala nagrade v kriptovalutah

Sugartown pa ni edina kripto ambicija ustvarjalcev franšize GTA. Grand Theft Auto naj bi v prihajajočo nadgrajeno različico GTA 6 vključil nagrade v kriptovalutah. Nadaljevanje igre GTA 5, ki bo predvidoma izšlo leta 2024, naj bi bilo velika nadgradnja svojega rekordnega predhodnika. Najnovejši del bo verjetno vključeval tehnologijo blockchain za izvajanje sistema nagrajevanja, ki temelji na kriptovalutah. Posamezni »leaki« z interneta kažejo, da se bo zgodba odvijala v Kolumbiji/Miamiju in bo vključevala kripto nagrade, ki jih bodo igralci lahko zaslužili in z njimi trgovali.

Uvedba kriptovalut in sistema play-to-earn je igralno industrijo tako prevzela, da je iz igranja naredila dodaten vir zaslužka. Glede na uhajanje informacij bi lahko igra GTA 6 kot način plačila in žeton za nagrado v igro vključila Bitcoin (BTC).

Play-to-earn igre potrebujejo nov zagon

Zakaj se Web3 igre ne uveljavljajo v tolikšni meri kot tradicionalne igre, sploh po tako uspešnem letu 2021, ko je vse kazalo na astronomski vzpon play-to-earn iger v mainstream? To je bila ena od tem, o katerih je bilo govora na panelu o Web3 igrah na Istanbul Blockchain Week 2023. Panel se je osredotočil predvsem na sprejemanje iger Web3, težave iger Web3 in vidik razvijalcev.

Odgovor (na zgornje vprašanje) soustanovitelja studia Curator Studios Uluça Yuca je bil še posebej izstopajoč. Svoj govor je začel z vprašanjem občinstvu, koliko je igralcev iger Web3. Dvignilo se je nekaj rok. “In to je blockchain dogodek!” je pripomnil in nato vprašal, koliko je tradicionalnih igralcev. Število dvignjenih rok se je znatno povečalo. Poudaril je, da je na svetu 3 milijarde tradicionalnih igralcev in le 15 milijonov igralcev Web3 iger. Sklep iz tega je jasen – smo šele na začetku adopcije.

In v tem pogledu smo blockchain navdušenci naredili nekaj napak: Skupnost Web3 vedno govori o funkcijah, kot so trgovanje s tretjimi osebami, lastništvo, zaslužek in interoperabilnost. Vendar te funkcije obstajajo, odkar obstajajo igre, vključno s predmeti v igri World of Warcraft, redkimi predmeti v igri Dota, dražbami v igri Diablo in primeri, ko se je igralna valuta igre RuneScape uporabljala kot lokalna tržna valuta, ko se je venezuelski denar razvrednotil. Torej, osredotočili smo se na funkcije, ki že obstajajo v različnih oblikah, in jih združili z igrami, ki niso zabavne. Če pomislimo v tej smeri, ali smo videli kakšno Web 3 igro, lki bi bila na nivoju in priljubljenosti Minecraft ali recimo Angry Birds? Morda se je temu približala Axie Infinity, ampak zares ne moremo našteti ene blockchain igre, ki bi bila igralni presežek. Gre za v najboljšem primeru povprečne igre z oznako »Web 3«, ter nobene dodane vrednosti.

Novo na sceni: Bitcoin casino na Bitcoin blockchainu

Ali ste vedeli, da je Satoshi Nakamoto morda bil navdušeni igralec pokra? Na ro namiguje prvotna koda 0.1.0 Bitcoina iz leta 2008, ki je vsebovala delčke kode za spletno igro pokra. Zdi se, da se z uvedbo Ordinalov, ki smo jih obravnavali tukaj, vračamo v to smer.

Ordinali so omogočili, da je osnovna plast Bitcoina postala dom številnim slikam, videoposnetkom in celo nekaterim osnovnim igram, prav tako pa je postavil temelje za protokole “DeFi on Bitcoin”, kot sta Trustless Computer (TC) in z njim povezan New Bitcoin City (NBC). Igralna platforma, ki je začela delovati v začetku avgusta, uporablja TC in prenaša igranje na NOS, Bitcoinovo plast 2, OG član Punk3700, ki pravi, da povečuje hitrost in učinkovitost ter zagotavlja, da se zapletene interakcije odvijajo zunaj glavnega omrežja Bitcoina.

No, kar zadeva samo igralno platformo, ne pričakujte tridimenzionalnega metaverse z visoko verodostojno grafiko. Spletna stran je zasnovana kot »pikseliran« zabaviščni park, kjer vsak šotor predstavlja igro, ki ponuja zelo osnovne igralniške igre, kot sta jackpot in igralni avtomat. Na voljo je tudi šotor za grafite, v katerem lahko vsak prispeva svoj piksel in nato dobi honorar, če nekdo kupi dokončano platno. Liga naj bi spodbujala trend “win-to-earn”, kjer igralci zaslužijo na podlagi svojih spretnosti (in morda sreče, saj gre za igralnico), razvijalci pa obljubljajo še več, saj naj bi se 26. septembra začela igra Mega Whales.

Novo na sceni 2: Sunflower Land

Če smo prej omenjali Sugartown, ki prihaja od ustvarjalcev Farmvilla, imamo danes na meniju še eno podobno igro – Sunflower Land. Gre za spletno farmersko igro, ki je zgrajena na Polygonu (MATIC) in se igra prek brskalnika. Igralci so dobrodošli z nekaj strogimi pravili: en račun na igralca, brez botov ali avtomatizacije. Jasno je tudi, da je Sunflower Land igra in ne finančni produkt – čeprav bo le čas pokazal, čemu bodo igralci dali prednost.

Osnovni način igranja je, da igralci posadijo semena, počakajo, da zrastejo, poberejo rastline, kupijo nova semena in tako naprej – podobno kot v starih igrah na Facebooku, kot sta FarmVille in CityVille. Vsi viri v igri, kot so semena, kuhana hrana in oprema, so NFT, ki jih je mogoče prenašati in z njimi trgovati na NFT tržnici OpenSea. Semena in rastline imajo v igri različne vrednosti, ki ustrezajo času, ki ga potrebujejo za rast. Sončnična semena na primer zrastejo v 30 sekundah in jih je mogoče prodati za 125 kovancev, bučna semena pa zrastejo v 30 minutah in jih je mogoče prodati za 25.000 kovancev.

Igra deluje gladko in brez težav, kar je – kot smo omenili zgoraj – redka lastnost Web 3 iger. Grafika je videti lepo, čeprav je glasba v ozadju zvenela zelo cenena. Če imate nostalgijo po igri Farmville in si želite Web 3 pridiha, je Sunflower Land morda kot nalašč za vas.