Legendarni investitor: Kitajska je imela prav, ko je prepovedala kriptovalute

Starosta investitorskega sveta Charlie Munger se je ponovno spravil na kriptovalute in dejal, da si želi, da nikoli ne bi obstajale.

Home » Legendarni investitor: Kitajska je imela prav, ko je prepovedala kriptovalute

Charlie Munger, ugledni milijarder in podpredsednik družbe Berkshire Hathaway, je ponovno napadel kriptovalute, hkrati pa odločno podprl odločitev Kitajske, da znotraj države prepove večino dejavnosti v povezavi s kriptovalutami.

“Kitajci so sprejeli pravilno odločitev, in sicer da jih preprosto prepovejo,” je dejal Munger na investicijski konferenci Sohn Hearts & Minds v Sydneyju, je poročal avstralski časnik Financial Review.

Kitajska, največji kripto skeptik

Kitajska je v začetku leta začela obsežno zatiranje kripto industrije, zaradi česar so morali glavni bitcoin rudarji zapustiti državo. Trgovanje s kriptovalutami in druge dejavnosti, povezane z virtualnimi valutami, so bile prepovedane, kar je premešalo karte na svetovnem kripto trgu. Nekatere nedavne kitajske politike so prizadele tudi bolj tradicionalna podjetja, kot sta Alibaba in Tencent, katerih delnice so tekom leta strmo padle.

Kljub zaskrbljenosti vlagateljev Munger meni, da je Kitajska ravnala “odraslo”. Milijarder je še dejal, da želi “zaslužiti denar s prodajo stvari, ki so dobre za ljudi, in ne stvari, ki so slabe zanje”. Izjavil je celo, da bi si želel, da kriptovalute nikoli ne bi bile izumljene, ter da je naložbeno okolje, ki ga je ustvarila nastajajoča tehnologija, doseglo skrajno raven. Ob tem je ta sektor primerjal z dot-com mehurčkom v 90. letih prejšnjega stoletja.

“Mislim, da je bil razcvet dot-com bolj nor v smislu vrednotenja. Na splošno pa menim, da je to obdobje še bolj noro kot obdobje v dot-com mehurčku,” je dejal Munger.

Mungerjeva zgodovina z Bitcoinom

To ni prvič, da se je Munger spravil na kriptovalute. V začetku tega leta je 97-letni poslovni mogotec priznal, da sovraži Bitcoin in da je “celoten ta prekleti razvoj odvraten in v nasprotju z interesi civilizacije”. “Seveda sovražim uspeh bitcoinov,” je dodal. “Ne podpiram valute, ki je tako uporabna za ugrabitelje, izsiljevalce in tako naprej, prav tako mi ni všeč, da iz svojih dodatnih milijard dolarjev prelijete nekomu, ki je pravkar izumil nov finančni produkt iz zraka.”

Zagovorniki bitcoina in kriptovalut se z Mungerjem seveda ne strinjajo. Menijo, da je bitcoin dober hranilec vrednosti, ki se lahko uporablja za varovanje pred inflacijo. Trdijo, da je bitcoin trden finančni sistem, ki deluje na podlagi medsebojne izmenjave. Bitcoin, najstarejša in najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu, ima tržno kapitalizacijo 930 milijard dolarjev. V času pisanja tega članka je cena BTC menjala lastnike po približno 50.000 dolarjev, kar je 177% rast v zadnjem letu, po podatkih platforme CoinMarketCap.

Munger je v svojem zadnjem intervjuju še okrepil svoj pristop in dejal, da ljudje, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, ne razmišljajo o strankah, temveč le o sebi. “Samo poglejte jih. Ne bi si želel, da bi se kdo od njih poročil v mojo družino,” je dodal Munger. Medtem ko Mungerjevo stališče o kriptovalutah morda odmeva pri nekaterih oblikovalcih politike in tradicionalnih finančnih akterjih, je predsednik Zveznih rezerv (Fed) Jerome Powell nedavno razkril, da ne namerava slediti kitajskemu zgledu in popolnoma prepovedati kriptovalut. Powell meni, da je ustreznejši pristop regulacija posebnih področij v panogi, kot so stabilni kovanci (stablecoins), ki jih je primerjal z bančnimi pologi.

Dodaj odgovor