Ljubljana je najbolj kriptovalutam naklonjeno mesto na svetu

Home » Ljubljana je najbolj kriptovalutam naklonjeno mesto na svetu

Ljubljana in Slovenija sta še enkrat potrdili svoj napredni status v adopciji kriptovalut.

Adopcija kriptovalut je v zadnjih nekaj letih doživela neverjeten porast priljubljenosti – zato vse več popotnikov išče kriptovalutam prijazne potovalne destinacije, ki omogočajo enostavno in izvedljivo digitalno plačevanje v tujini. Poleg popotnikov takšne destinacije izbirajo tudi digitalni nomadi, ki se dobro znajdejo v digitalnem svetu in želijo poskusiti življenja v novih državah in mestih.

Italijansko letalsko podjetje Fast Private Jet je izvedlo globalno študijo, da bi ugotovilo, katere države so najbolj prijazne do kriptovalut. Slovenija se je uvrstila na prvo mesto, medtem ko je Češka zasedla drugo mesto. Prvih šest mest so zaokrožile še Argentina, Japonska, Španija in Kolumbija. Za kriterij so uporabili število mest, ki sprejemajo plačila v digitalni valuti. To so na primer lokali, hoteli, restavracije in trgovine.

V Sloveniji je več fizičnih lokacij, kjer sprejemajo kriptovalute, kot v celotnih ZDA. Slovenska vlada je potrdila 10% pavšalni davek za menjavo kriptovalut za fiat. To velja tudi za nakupe, opravljene s kriptovalutami. Preden stopi v veljavo pa mora biti zakon sprejet še v parlamentu. Naše največje nakupovalno središče v državi se zelo primerno imenuje “BTC”. Nakupovalno središče se postopoma spreminja v “Bitcoin City” in se hitro razvija v zanimivo študijo primera za globalno sprejetje.

Kripto plačila v Sloveniji

Infrastruktura novega »kripto igrišča« v Sloveniji izhaja iz omrežja GoCrypto. Razvilo ga je slovensko podjetje Eligma, ki pravi, da je v Sloveniji zdaj 1333 kriptovalutam prijaznih barov in restavracij, trgovin in športnih objektov. Družba BTC je združila moči z ekipo GoCrypto in svojim trgovcem ponudila celovito testno okolje za sprejemanje plačil v kriptovalutah. Trgovci so pokazali veliko zanimanje za inovativni plačilni pristop, ki je zdaj na voljo v več kot 100 poslovalnicah. Prvo plačilo s kriptovalutami je bilo izvedeno aprila 2018, uporaba kriptoplačil se je do danes povečala za skoraj 900 %.

https://twitter.com/GoCrypto_/status/1116247503425409024

Ostala mesta na seznamu:

5. Dunaj, Avstrija: Dunaj je eden glavnih kandidatov za kripto počitniško destinacijo. Tu boste našli osem hotelov, ki trenutno sprejemajo kriptovaluto kot obliko plačila, in več kot deset restavracij, barov in kavarn.

4. Rim, Italija: Tisti, ki iščejo številne hotelske možnosti, je Rim dobra izbira. Glavno mesto Italije se trenutno ponaša s skupno 20 kriptovalutam prijaznimi hoteli in prenočišči ter petimi restavracijami, ki sprejemajo digitalno valuto.

3. Madrid, Španija: Španska prestolnica je na 3. mestu z več kot 19 znamenitostmi, več kot ducatom kavarn in restavracij ter šestimi različnimi nočnimi klubi, ki trenutno sprejemajo kriptovalute. Edina pomanjkljivost je, da sta na voljo le dva hotela.

2. Praga, Češka: Praga je na drugem mestu, čeprav bi jo lahko potniki, ki jih zanimata kultura hrane in nočno življenje, uvrstili na prvo mesto. Mesto se ponaša s 33 restavracijami in petimi nočnimi klubi, ki trenutno sprejemajo digitalne valute.

Kriptovalutam najmanj naklonjena država je Kitajska

Rezultati raziskave so pokazali, da so »kripto destinacije« najpogosteje locirane v Evropi, pri čemer sta državi, kot sta Španija in Avstrija, vodilni po številu hotelov, restavracij in trgovin, ki trenutno sprejemajo plačila v digitalni valuti. Med kriptovalutam najmanj prijazne destinacije pa spadata Kitajska in Katar, ki sta kriptovalute popolnoma prepovedala.

Oman, Egipt, Alžirija, Irak, Tunizija, Maroko in Bangladeš imajo prav tako negativno stališče do industrije in so se uvrstili poleg Kitajske. Združeni arabski emirati pa so bili uvrščeni najnižje glede na število kripto bankomatov, saj je bil v Dubaju le en tovrstni avtomat.

Dodaj odgovor