Do zdaj smo se že najbrž navadili, da se večina kul stvari iz kripto sveta zgodi na Twitterju. Mehiški milijarder Ricardo Salinas Pliego je nedavno v prazničnem pozdravu na omrežju pozval sledilce, naj se izogibajo fiat valutam in vlagajo v Bitcoin.

“Ne uporabljajte fiat denarja,” je Salinas dejal v videoposnetku v španskem jeziku, ki je bil 24. decembra objavljen na Twitterju. “Dolar, evro, jen, peso – vse to je ista zgodba. Gre za lažni denar, [narejen] iz papirnatih laži, centralne banke pa proizvajajo več denarja kot kdaj koli prej. Investirajte v Bitcoin.”  To ni prvič, da je Salinas, po Forbesu tretji najbogatejši Mehičan, spodbujal uporabo Bitcoina. Salinas je 16. decembra tvitnil, da bo trgovec Grupo Elektra, eno od podjetij v njegovem konglomeratu Grupo Salinas, kot plačilo začel sprejemati Bitcoine.

Salinas je junija tudi tvitnil, da priporoča uporabo bitcoinov in si prizadeva, da bi njegova banka Banco Azteca postala prva v Mehiki, ki bi jih sprejemala. Vendar pa je ta cilj še nedosežen. Mehiška centralna banka je naslednji dan nemudoma izdala izjavo, da virtualno premoženje, kot je bitcoin, ni zakonito plačilno sredstvo in da finančne institucije niso pooblaščene za ponujanje transakcij s kriptovalutami.

Milijarderji so že zgodaj vrgli oko na Bitcoin

Če se vrnemo k začetkom Bitcoina, je bila to tehnologija, ki je pritegnila pozornost številnih prvih vlagateljev. Ne glede na to, ali so v Bitcoinu videli način shranjevanja vrednosti v digitalni obliki namesto v zlatu (Peter Thiel) ali pa so v njem videli boljšo tehnologijo transakcij, so bila velika imena v Silicijevi dolini in na Wall Streetu zgodnji vlagatelji:

  • Chamath Palihapitiya, ki je večino svojega denarja zaslužil z delom pri Facebooku, zdaj pa vodi investicijsko podjetje Social Capital, je dejal, da je okoli leta 2011 kupil 100 000 Bitcoinov za približno 100 dolarjev za vsakega in da je od takrat vložil še več. Ni jasno, koliko ima še vedno v lasti, vendar bi bilo 100.000 žetonov bitcoinov danes vrednih približno 3,4 milijarde dolarjev.
  • Cameron in Tyler Winklevoss se z Bitcoini ukvarjata že od leta 2012, in čeprav uradno nista povedala, koliko jih imata, jih je po poročilih približno 100.000, kar je danes vredno približno 3,4 milijarde dolarjev.
  • Tim Draper je leta 2014 kupil 30.000 Bitcoinov za 19 milijonov dolarjev oziroma 633 dolarjev na kovanec in je bil letos eden najbolj glasnih »bikov«. Leta 1985 je soustanovil podjetje Draper Fisher Jurvetson in je po podatkih revije Forbes znan vlagatelj tveganega kapitala, vreden 1,5 milijarde dolarjev.

V mreži zgodnjih vlagateljev v bitcoine se omenjajo tudi Peter Thiel, Dan Morehead iz družbe Pantera Capital in Michael Novogratz, nekdanji član skupine Fortress Investment Group.

Milijarderji in njihova podjetja podpirajo Bitcoin infrastrukturo

Toliko denarja, kolikor ga Bitcoin neposredno prinaša prvim vlagateljem, lahko podjetja, ki stojijo za Bitcoinom, drugimi kriptovalutami in blockchainom, zaslužijo še več. In še enkrat, ne bogatijo mali vlagatelji, temveč bogati vlagatelji tveganega kapitala, ki z naložbami v kriptovalute zaslužijo milijarde.

Družba tveganega kapitala Andreessen Horowitz je vložila v 25 milijonov dolarjev vreden krog financiranja serije B družbe Coinbase. Po analizi, ki jo je opravil CNBC, se je ta krog po debitantski ceni na borzi Nasdaq vrnil 381-kratnik začetne naložbe. Družba Andreessen Horowitz je imela v podjetju 9,7 milijarde dolarjev vreden delež; to pa ni vse, kar vlaga v kriptovalute. Podjetje je investiralo v več kot dva ducata zagonskih podjetij, povezanih s kriptovalutami, pred kratkim pa je ustanovilo 2,2 milijarde dolarjev vreden sklad Crypto Fund III.

Podjetje za tvegani kapital Founders Fund, ki ga vodi Thiel, je vlagalo v podjetja, kot sta Bullish, ki se je pravkar dogovoril za 9 milijard dolarjev vreden posel SPAC, in BitDAO, ki je nedavno prejel 230 milijonov dolarjev, poleg tega pa je vlagalo tudi v sam Bitcoin.

Michael Saylor je podjetje MicroStrategy hitro spremenil v stavo na Bitcoin, saj ima podjetje zdaj več kot 105.000 žetonov. Saylor je bil eden od najbolj glasnih podpornikov Bitcoina v letu 2021.

Kaj pomenijo milijarderji v kripto svetu?

Mali vlagatelji morajo vedeti, v kaj se spuščajo s kriptovalutami, kot je Bitcoin. Ne glede na to, ali je to dobro ali slabo, milijarderji so bili prvi pri koritu in verjetno bodo na področju kriptovalut sprejemali poteze, s katerimi bodo zaščitili svoje bogastvo. Zelo so lahko na primer koristni v borbi proti vladnim regulacijam kriptovalut, poleg tega pa tudi povečujejo adopcijo že samo s svojim ugledom.

Dodaj odgovor