Microsoft bo 18. junija izdal osebni računalnik z umetno inteligenco Copilot+

Home » Microsoft bo 18. junija izdal osebni računalnik z umetno inteligenco Copilot+

Microsoft je predstavil vrsto osebnih računalnikov z umetno inteligenco Copilot+ in trdi, da so te naprave »najhitrejši in najinteligentnejši osebni računalniki s sistemom Windows doslej«. Poglejmo, kakšne novosti prinaša!

Tudi Microsoft se je podal v AI vode

Bolje pozno, kot nikoli. Microsoft z uvedbo »Copilot Plus PCs« znatno krepi svoje prizadevanje za vključitev umetne inteligence v prenosne računalnike. Ta blagovna znamka bo označevala prenosne računalnike Windows, opremljene z vgrajeno strojno opremo AI in celovitimi AI funkcijami v operacijskem sistemu.

Na nedavnem dogodku na sedežu družbe Microsoft je izvršni direktor Satya Nadella napovedal, da bodo vsi glavni partnerji za prenosne računalnike, vključno z družbami Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer in Asus, ponujali računalnike Copilot Plus. Poleg tega bo Microsoft v svoji liniji Surface predstavil dva prenosnika z izboljšano umetno inteligenco. Čeprav je velik poudarek na vključevanju čipov Arm v prenosnike z operacijskim sistemom Windows, je Nadella poudaril, da bodo te zmogljivosti umetne inteligence podpirali tudi prenosniki s čipi Intel in AMD.

Copilot+PC

microsoft copilot+
Foto: Adobe Stock

Novi osebni računalniki Copilot+ Windows so opremljeni s prilagojenim silicijem, zasnovanim za povečanje zmogljivosti aplikacij umetne inteligence in strojnega učenja, ter ponujajo različne funkcije umetne inteligence, namenjene povečanju produktivnosti.

Po Microsoftovih besedah so ti novi osebni računalniki z umetno inteligenco 20-krat zmogljivejši in do 100-krat učinkovitejši za izvajanje delovnih obremenitev umetne inteligence v primerjavi s konkurenčnimi napravami. No, za te številke se bomo lahko kmalu prepričali, ali držijo.

Ti računalniki imajo funkcije umetne inteligence, kot je Copilot, Microsoftov pomočnik z umetno inteligenco, do katerega lahko dostopate z novo tipko za bližnjice – prvo posodobitev tipkovnice po uvedbi tipke Windows leta 1994. Microsoft je izboljšal zmogljivosti svojega pomočnika z umetno inteligenco, saj je v glasovne interakcije Copilota vključil nov model GPT-4o podjetja OpenAI, zaradi česar po njihovih besedah zvenijo bolj naravno.

Te naprave lahko izvajajo velike jezikovne modele, medtem ko so povezane z Microsoftovo storitvijo Azure Cloud. Uporabljajo lahko tudi manjše Microsoftove jezikovne modele, kot je novi Phi-3 mini, za izvajanje delovnih obremenitev AI neposredno v napravi.

Zmogljivost, ki se kosa z Applovim Macom

Novi osebni računalniki Copilot+ so opremljeni s prilagojeno nevronsko procesno enoto (NPU), zasnovano posebej za naloge nevronskih omrežij, ki izboljšuje zmogljivost umetne inteligence. Ti računalniki bodo na začetku opremljeni s procesorji Snapdragon X Elite in X Plus ter grafičnim procesorjem Adreno podjetja Qualcomm, kar jim omogoča izvajanje 40 bilijonov operacij na sekundo (TOPS). Microsoft je potrdil načrte za razširitev te strojne podpore na sisteme drugih proizvajalcev, kot so Intel, AMD in Nvidia.

Varnost je zagotovljena z vključitvijo varnostnega procesorja Microsoft Pluton Security, ki zagotavlja varnost delovnih obremenitev v sistemu Windows 11.

Medtem ko točne cene za EU trg še niso znane, pa so v ZDA ti računalniki cenovno učinkovita alternativa Applovim napravam Mac, ki so po podatkih družbe Omdia vodilni na trgu računalnikov z umetno inteligenco. Microsoft trdi, da računalniki Copilot+ s ceno 999 dolarjev po večnitni zmogljivosti prekašajo 15-palčni računalnik Apple MacBook Air, ki stane 1299 dolarjev.

Volumetrične aplikacije za boljšo produktivnost in ustvarjalnost

Z Microsoftovimi novimi osebnimi računalniki Copilot Plus bodo volumetrične aplikacije spremenile pravila igre na področju osebnega računalništva. Te aplikacije izkoriščajo napredne zmogljivosti umetne inteligence za zagotavljanje potopitvenih 3D-izkušenj, kar uporabnikom omogoča bolj intuitivno in privlačno interakcijo z digitalnimi vsebinami. Vgrajena strojna oprema z umetno inteligenco v osebnih računalnikih Copilot Plus PC omogoča tem volumetričnim aplikacijam upodabljanje kompleksnih 3D modelov in okolij v realnem času, kar olajša naloge, kot so virtualni sestanki, sodelovanje pri oblikovanju in izobraževalne simulacije.

Z vključitvijo AI funkcij lahko volumetrične aplikacije bistveno povečajo produktivnost in ustvarjalnost. Arhitekti lahko na primer svoje projekte vizualizirajo v 3D-prostoru, kar jim olajša odkrivanje napak v zasnovi in prilagajanje v realnem času. Podobno lahko pedagogi ustvarijo interaktivne učne ure, ki učencem omogočajo raziskovanje znanstvenih pojavov ali zgodovinskih dogodkov v virtualnem okolju.

Prenosni računalnik Surface in Surface Pro

Microsoftova prenosnika Surface Pro in Surface sta v ospredju pobude Copilot Plus. Najnovejši modeli Surface, vključno s Surface Pro 9 in Surface Laptop 5, so opremljeni s prilagojeno strojno opremo AI, ki izboljšuje njihove računalniške zmogljivosti.

Surface Pro, ki je znan po svoji vsestranskosti in lahki zasnovi, ima zdaj funkcije umetne inteligence, ki optimizirajo delovanje baterije, izboljšujejo zmogljivost in varnost. Prenosnik Surface Laptop pa združuje elegantno estetiko z robustno strojno opremo, zato je idealna izbira tako za profesionalce kot za običajne uporabnike. Obe napravi imata novo tipko Copilot, ki omogoča hiter dostop do Microsoftovega pomočnika z umetno inteligenco pri opravilih, kot so pisanje e-pošte, ustvarjanje predstavitev in upravljanje urnikov.

Funkcija »Recall« za lažje iskanje

Ena od glavnih značilnosti novih računalnikov Copilot Plus je funkcija Recall, ki je zasnovana tako, da je iskanje datotek bolj intuitivno in učinkovito. Ta funkcija izkorišča umetno inteligenco za indeksiranje in iskanje datotek na podlagi kontekstualnih namigov in vedenja uporabnika, kar znatno zmanjša čas in napor, ki sta potrebna za iskanje pomembnih dokumentov.

Za razliko od običajnih iskalnih funkcij, ki temeljijo na natančnih imenih datotek ali metapodatkih, Recall uporablja algoritme za obdelavo naravnega jezika in strojno učenje, s katerimi razume poizvedbe uporabnikov na bolj človeški način. Če mora uporabnik na primer najti dokument, povezan z določenim projektom, vendar se ne more spomniti imena datoteke, lahko preprosto opiše vsebino ali kontekst in funkcija Recall bo poiskala ustrezne datoteke.

Ta funkcionalnost je še posebej koristna za strokovnjake, ki obdelujejo velike količine podatkov in potrebujejo hiter dostop do določenih informacij. Z racionalizacijo postopka iskanja Recall ne le poveča produktivnost, temveč tudi zmanjša frustracije in izboljša splošno uporabniško izkušnjo.

Urejanje slik in prevajanje v živo

Microsoftovi novi osebni računalniki Copilot Plus so opremljeni z naprednimi zmožnostmi umetne inteligence, vključno z zmogljivimi orodji za urejanje slik in funkcijami za prevajanje v živo. Aplikacija Windows Photos, ki izkorišča moč umetne inteligence, zdaj ponuja funkcije, kot je Generative Erase, ki uporabnikom omogoča nemoteno odstranjevanje neželenih predmetov s slik. To orodje izboljšuje prejšnjo funkcijo Spot Fix, saj zagotavlja bolj realistične in celostne rezultate pri brisanju velikih območij slike. Poleg tega lahko uporabniki zameglijo ozadja in jih nadomestijo z nadomestnimi elementi, ki jih ustvari umetna inteligenca, zaradi česar je urejanje fotografij bolj intuitivno in učinkovito.

Prevajanje v živo je še ena ključna funkcija, ki jo poganjajo napredni modeli umetne inteligence, vključeni v sistem. Ta funkcija omogoča prevajanje govorjenega jezika v realnem času in podpira več kot 40 jezikov, vključno s slovenščino. Takšne zmožnosti so namenjene povečanju produktivnosti in lažji komunikaciji v različnih jezikih, zato so te naprave še posebej uporabne za mednarodno sodelovanje in komunikacijo.

Ko potegnemo črto

Microsoft te nove naprave predstavlja kot začetek novega obdobja za prenosne računalnike s sistemom Windows, kar je morda več kot le marketinška trditev. Prehod na čipe na osnovi Arm, s katerim se je Microsoft že prej soočal, bi lahko bistveno podaljšal življenjsko dobo baterije prenosnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows. Poleg tega so nove funkcije umetne inteligence zasnovane tako, da so združljive z različno procesorsko strojno opremo. Ta razvoj predstavlja dve veliki stavi na razmeroma nepreverjeno strojno in programsko opremo, vendar lahko v primeru uspeha dosežeta preobrazbo. Prvi računalniki Copilot Plus s procesorji Qualcomm bodo predstavljeni 18. junija 2024, modeli s procesorji Intel in AMD pa pozneje.