Mt. Gox premaknil za 7 milijard dolarjev Bitcoinov, cena BTC posledično padla za 1.2%

Home » Mt. Gox premaknil za 7 milijard dolarjev Bitcoinov, cena BTC posledično padla za 1.2%

Od zgodnjih azijskih ur v torek se je premaknilo skoraj 107.000 bitcoinov, pri čemer je cena bitcoina padla za približno 1,2 % zaradi pričakovanj o prodajnem pritisku.

Se že spomnite prve kripto borse Mt. Gox? Denarnice, povezane z zdaj propadlo borzo, so v torek zgodaj zjutraj v azijskih jutranjih urah na neznani naslov prenesle več kot 107.000 bitcoinov (BTC) v vrednosti približno 7 milijard dolarjev.  Nekoč največja borza bitcoinov na svetu, je leta 2014 prenehala delovati, potem ko je v vdoru izgubila več sto tisoč bitcoinov. Od takrat upniki čakajo na poplačilo svojih imetij, kar po splošnem prepričanju povzroča prodajni pritisk na trge BTC.

Aktivnosti iz teh kripto denarnic kažejo, da so bili prenosi opravljeni s 13 transakcijami. Verjetna testna transakcija v vrednosti 3 dolarjev je bila opravljena 20. maja, v torek pa je sledila manjša transakcija v vrednosti 160 dolarjev. Druge transakcije so bile vredne od 1,2 milijona do 2,2 milijarde dolarjev bitcoinov.

To je prvi prenos sredstev iz hladnih denarnic borze Mt. Gox po več kot petih letih, ki je verjetno del načrta za razdelitev sredstev upnikom pred 31. oktobrom 2024. Vsi bitcoini so bili preneseni na nov naslov 1JbezDVd9VsK9o1Ga9UqLydeuEvhKLAPs6, kot je zapisal vodja raziskav pri CryptoQuant, Julio Moreno na Twitterju. Pričakuje se, da bodo večino prenesenih bitcoinov zadržali upniki in jih ne bodo prodali na prostem trgu.

Kljub temu se je zdelo, da so se udeleženci na trgu obrnili proti gibanjem, saj je bitcoin od začetka azijskega trgovanja izgubil 1,4 %. Po ponedeljkovem vrhu nad 70.000 dolarjev je padel celo na 67.680 dolarjev.

Kaj se je zgodilo z Mt. Gox?

Mt. Gox
Foto: Adobe Stock

Mt. Gox, nekoč največja borza Bitcoin na svetu, je začela delovati leta 2010 in do leta 2014 opravila do 70% vseh transakcij z Bitcoini. Padec borze se je začel z vrsto kršitev varnosti in regulativnih težav. Junija 2011 je na borzi Mt. Gox prišlo do velikega vdora, v katerem so napadalci izkoristili kompromitiran računalnik za prenos bitcoinov, kar je povzročilo veliko izgubo sredstev uporabnikov in bliskovit padec cen bitcoinov.

V naslednjih letih se je borza soočala z vse večjim pritiskom regulatorjev, zlasti ameriških organov, ki so z njenih računov zasegli več kot 5 milijonov dolarjev, ker je delovala kot neregistriran posrednik denarja. Razmere so se še poslabšale leta 2013, ko so stranke začele doživljati dolgotrajne zamude pri dvigovanju sredstev.

Februarja 2014 je kripto borza Mt. Gox ustavila vsa izplačila bitcoinov zaradi tehnične napake, znane kot »nepravilnost transakcij«. Ta zaustavitev je povzročila padec zaupanja strank. Konec meseca je družba Mt. Gox vložila prošnjo za stečaj in razkrila, da je v kraji, ki je bila več let neopažena, izgubila 850 000 bitcoinov, ki so bili takrat vredni približno 500 milijonov dolarjev.

Sledile so pravne bitke in poskusi izterjave izgubljenih sredstev, pri čemer je odkritje 200.000 bitcoinov v stari digitalni denarnici upnikom dalo nekaj upanja. Kljub tekočim preiskavam in sojenjem, vključno z aretacijo in sojenjem izvršnemu direktorju Marku Karpelesu, je popolna povrnitev ukradenih bitcoinov še vedno negotova.

Vas zanimajo najboljše kripto borze? Preberite si naš seznam.

Top kripto borze 2024:

Registriraj se

hitro in enostavno

Kupuj, trguj in vlagaj!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje

4.8

Registriraj se in prejmi:

$25 v BTC

darila!

4.8