Pa smo dočakali tudi to: Melania Trump je pričela z lastnim NFT projektom na Solani, medtem pa pri Solana Labs pravijo, da je niso povabili.

Prednost javnega blockchain omrežja brez potrebe po dovoljenjih je tudi, da lahko na njem gradi vsakdo. Toda takšen odprt pristop pomeni tudi, da lahko ustvarjalci in projekti s seboj prinesejo svojo slavo ali pa kontroverznost.

Ustvarjalci Solane so te dni občutili to na lastni koži, potem ko je Melania Trump, nekdanja prva dama Združenih držav Amerike, na omrežju razkrila svojo prvo kolekcijo NFT. Slavna Slovenka/Američanka je svoje načrte objavila včeraj zjutraj, kmalu zatem pa se je predstavnik podjetja Solana Labs oglasil in pojasnil, da podjetje ni neposredno odgovorno za to, da je projekt prišel v njihovo omrežje.

“V izogib nejasnostim sem vas želel obvestiti, da je bila Melanijina odločitev za uporabo verige blokov Solana povsem organska in da ta projekt ni del nobene pobude pod vodstvom Solane,” je v izjavi za portal Decrypt povedal njen predstavnik. Solana Labs predstavlja osrednjo ekipo, ki gradi Solanin ekosistem, vključno s prvotnimi ustanovitelji platforme. Fundacija Solana je bila medtem najavljena junija 2020, podjetje Solana Labs pa je nanjo preneslo vso intelektualno lastnino in precejšnjo količino kriptovalute SOL, da bi podprlo njen dolgoročni razvoj.

NFT Melanije Trump

“Ponosna sem, da lahko naznanim svoje novo prizadevanje v obliki NFT, ki uteleša mojo strast do umetnosti in bo podpiralo mojo stalno zavezanost otrokom v okviru pobude Be Best,” je v izjavi povedala Melania, ki je svojo pobudo Be Best predstavila leta 2018.

Njen NFT, slika z imenom “Melania’s Vision” umetnika Marca-Antoina Coulona, je na voljo na njeni spletni strani od danes do 31. decembra in se prodaja po ceni 1 SOL, kar trenutno znese približno 185 dolarjev. V prihodnosti namerava izdati dodatne zbirateljske predmete NFT in 11. januarja 2022 organizirati dražbo, ki bo vključevala digitalna in fizična umetniška dela ter neopredeljen “svojevrstni fizični dodatek “. NFT deluje kot z veriženjem blokov podprto potrdilo za edinstven digitalni predmet, vključno s slikami, video datotekami in predmeti iz video iger.

V Melanijini izjavi je navedeno, da je njena NFT platforma podprta s storitvijo Parler, ki je priljubljena med skrajno desničarskimi konservativci in skrajneži. Parler je bil odstranjen iz različnih trgovin z aplikacijami in tržnic po uporu na Kapitolu Združenih držav Amerike 6. januarja. Plačila s kreditnimi karticami za Melanijino platformo NFT izvaja podjetje MoonPay. Trumpova je dejala, da bo pobuda NFT podprla njeno kampanjo za ozaveščanje javnosti Be Best in da bo nedoločen del prihodkov od prodaje NFT namenila za “pomoč otrokom, ki izstopajo iz sistema rejništva”.

Slavni na veliko vstopajo v svet NFT

Melanija Trump je le zadnja v vrsti številnih slavnih oseb, ki so posegli po NFT-jih. Naslednjih nekaj let bo verjetno še zelo zanimivih. Po novem poročilu analitične platforme DappRadar je obseg trgovanja z NFT v tretjem četrtletju leta 2021 presegel 10 milijard dolarjev, kar je sedemkrat več kot v prejšnjem četrtletju. Čeprav pomemben del tega dogajanja predstavljajo uspešnice, kot so NBA Top Shot, CryptoPunks in igralna platforma Axie Infinity, se primeri uporabe NFT hitro širijo tudi na ostala področja, saj ustvarjalci prepoznavajo njihov potencial.

V bližnji preteklosti so imeli zvezdniki, ki so se želeli okoristiti z razvijajočo se kripto sceno, le malo možnosti. Večinoma so bili omejeni na to, da so se udeležili začetne ponudbe kovancev (ICO) ali vložili svoj denar v zagonsko podjetje, ki se jim je zdelo obetavno. Zahvaljujoč NFT-jem pa lahko zdaj izkoristijo svojo zvezdništvo in izdajo iskane digitalne zbirateljske predmete, ki predstavljajo skoraj vse: umetniška dela, albume, trgovalne kartice ali blago. S temi zbirateljskimi predmeti v obliki mnezamenljivih žetonov lahko nato na prostem trgu trgujejo oboževalci in vlagatelji.

Glasbena industrija je popoln NFT inkubator

Od glasbenikov in športnikov do igralcev in supermodelov – zvezdniki se ukvarjajo s kovanjem (mintanjem) in licitiranjem vrtoglave palete sredstev in blaga, ki temeljijo na tehnologiji blockchain in so zanimivi za digitalno usmerjeno množico. Z NFT se lahko javne osebnosti povežejo z oboževalci na digitalnem področju in si ob tem odprejo nov vir prihodkov.

V začetku tega leta je kanadska glasbenica Grimes prodala za skoraj 6 milijonov dolarjev NFT, ki vključujejo umetniška dela in avdiovizualne animacije. Medtem ko so bili nekateri žetoni enkratni, je bilo izvodov drugih, cenejših predmetov, na tisoče. Čeprav se zdi, da je to dejstvo v nasprotju s konceptom NFT – mar ne bi moral biti vsak NFT dokazano edinstven? – so zadevne “kopije” zbrale več kot 5 milijonov dolarjev.

Verjetno ni presenetljivo, da glasbeniki vse pogosteje uporabljajo NFT za dopolnitev svojih prihodkov: Prehod na pretočno predvajanje v zadnjem desetletju je močno vplival na zaslužek umetnikov. Tudi svetovna pandemija COVID-19 je bila velik udarec za industrijo, saj so se številni glasbeniki zanašali na zaslužek od nastopanja v živo. Med izvajalci, ki so se Grimes pridružili v »zajčji luknji« NFT, so Snoop Dogg, Eminem, Jay-Z, Shakira, Lewis Capaldi, Steve Aoki, Shawn Mendes, Kings of Leon, Soulja Boy in Aphex Twin.

Dodaj odgovor