Najboljše digitalne banke za uporabnike v Sloveniji

Home » Najboljše digitalne banke za uporabnike v Sloveniji

Le kdo še ni slišal za Revolut ali N26? V zadnjih nekaj letih je Evropo zajel val digitalnih bank. Te spletne banke ali neobanke zaradi priročnosti, nizkih provizij in številnih visokotehnoloških funkcij hitro postajajo priljubljena alternativa tradicionalnim bankam. Danes vam bo Joker predstavil seznam top 5 digitalne banke za slovenske uporabnike.

Kaj je digitalna banka?

Digitalna preobrazba je dosegla prav vsak segment družbe in gospodarstva, in finančni sistem ni nobena izjema. Digitalna banka je finančna institucija, ki v celoti posluje prek spleta. Nimajo fizičnih poslovalnic kot tradicionalne banke, temveč za zagotavljanje vseh bančnih storitev strankam uporabljajo digitalne platforme. Digitalne banke postajajo vse bolj priljubljene zaradi svojih edinstvenih prednosti:

 • Priročnost: Tradicionalne banke imajo strog delovni čas in morda boste morali za pogovor z bančnim uslužbencem čakati v dolgih vrstah. V digitalni banki lahko do svojega računa dostopate kadar koli in kjer koli prek računalnika, pametnega telefona ali tabličnega računalnika. To pomeni, da lahko preverite stanje na računu, plačate račune, prenesete denar in zaprosite za posojilo, in to v udobju svojega doma ali pisarne.
 • Nizke pristojbine: Tradicionalne banke pogosto zaračunavajo visoke provizije za storitve, kot so prekoračitve, tuje transakcije in vzdrževanje računa. Spletne banke pa imajo nižje splošne stroške in lahko svojim strankam ponudijo nižje pristojbine. To pomeni, da lahko prihranite pri bančnih provizijah in več denarja namenite za svoje prihranke ali naložbe.
 • Napredna tehnologija: Digitalne banke ponujajo tudi napredno tehnologijo, ki omogoča učinkovitejše in varnejše bančništvo. Številne online banke uporabljajo umetno inteligenco in strojno učenje, da analizirajo vaše potrošniške navade in ponujajo prilagojene finančne nasvete. Uporabljajo tudi najsodobnejše varnostne funkcije, kot so dvofaktorsko preverjanje pristnosti, šifriranje in biometrična identifikacija, da je vaš denar varen.
 • Dostopnost za vse generacije: digitalne banke niso namenjene le tehnično podkovanim milenijcem. So odlična izbira tudi za starejše odrasle, ki morda težko potujejo v fizične poslovalnice ali imajo težave z mobilnostjo. Digitalne banke ponujajo uporabniku prijazen vmesnik in podporo strankam prek klepeta, e-pošte ali telefona, kar strankam olajša dostop do bančnih storitev in pomoč, ko jo potrebujejo.

Na kaj naj bom pozoren/-a pri izbiri digitalne banke v Sloveniji?

Medtem ko imajo vse digitalne banke za slovenske uporabnike zgoraj naštete prednosti, pa se medsebojno razlikujejo v določenih segmentih. Da bi izbrali najbolj primerno digitalno banko za vas, se osredotočite na naslednje: varnost, pristojbine in ponujene funkcije.

Top 5 digitalnih bank za uporabnike Slovenije:

1. Revolut

Revolut najbrž ne potrebuje posebne predstavitve, saj je ena največjih digitalnih bank na svetu, ki ima v svojem ekosistemu več kot 25 milijonov strank ter več kot 500.000 podjetij, obratuje pa v 33 državah.

Revolut je zasnovan kot uporabniku prijazna in stroškovno učinkovita alternativa tradicionalnim bankam. Svoje finance lahko upravljate prek pametnega telefona, vključno s pošiljanjem in prejemanjem denarja, plačevanjem računov in preverjanjem stanja na računu.

Prednosti:

 • Brezplačna registracija in osnovni račun
 • Takojšnje mednarodne transakcije
 • Trgovanje z delnicami, kriptovalutami in blagom
 • Računi v več valutah
 • Enostaven prenos med prijetelji, ki so tudi uporabniki Revoluta

Pomanjkljivosti:

 • Najboljše funkcije so v plačljivih računih (Revolut Premium 6,99 EUR, Revolut Metal 12,99 EUR)
 • Nekateri računi strank so zaradi varnostnih razlogov začasno zamrznjeni

Ena od najbolj privlačnih funkcij storitve Revolut je zmožnost zagotavljanja poceni mednarodnih denarnih prenosov v različnih valutah z nizkimi stroški. Še ena prednost Revoluta je funkcija računa v več valutah. Z njo lahko hranite in izmenjujete do 28 različnih valut, kar je še posebej koristno za tiste, ki pogosto potujejo ali opravljajo mednarodne transakcije. Menjalni tečaji, ki jih ponuja Revolut, so običajno boljši od tistih, ki jih ponujajo tradicionalne banke, zato je privlačna možnost za tiste, ki morajo redno menjati valute.

Revolut ima poleg osnovnega računa 2 nadgradnji:

 • Revolut Premium (7,99 EUR/mesec): Na voljo so vam neomejeni prenosi tujih valut, visoke omejitve dvigov na bankomatih in številne dodatne potovalne funkcije. Poleg tega ta plan ponuja tudi znižane pristojbine za trgovanje s kriptovalutami.
 • Revolut Metal (13,99 EUR/mesec): Prejmete višji limit brezplačnih dvigov na bankomatih v višini 1.200 EUR na mesec, do 1% povračila denarja (cashback) pri transakcijah s kartico, bonusne potovalne ugodnosti in ekskluzivno 18g kovinsko kartico. Poleg tega imate še dodatne zavarovalne ugodnosti.

Z Revolutom lahko odprete 1-5 računov za otroke, vlagate v delnice ali kriptovalute od 1 evra naprej, pridobite številne potovalne ugodnosti in težko prislužen denar v tujini porabite kot domačini, saj boste dobili pravi menjalni tečaj.

Zaradi vsega naštetega je Joker postavil Revolut na 1. mesto tega seznama.

2. N26

Fintech startup N26 je začel delovati leta 2013, banka pa je bila uradno ustanovljena leta 2015. Danes je ta berlinska neobanka N26 je poleg Revoluta najbolj priljubljena v Evropi. Z več kot 8 milijoni strank in drugo najvišjo tržno kapitalizacijo v Nemčiji, ki znaša 9 milijard dolarjev, si je ta digitalna banka upravičeno zaslužila svoje mesto med bančnimi velesilami.

Prednosti:

 • Druga največja digitalna banka v EU
 • Brez stroškov, če s kartico porabite denar v drugi valuti
 • Brez mesečnih pristojbin (razen če se odločite za nadgradnjo)
 • Pomoč uporabnikom poteka 24/7 in je zelo učinkovita

Ena ključnih prednosti sistema N26 je preprostost. Aplikacija je enostavna za navigacijo in strankam omogoča, da na svojem pametnem telefonu opravijo vrsto bančnih dejavnosti, vključno z odprtjem računa, prenosom denarja in plačili. Ta digitalna anka ponuja številne možnosti računov, vključno z osebnimi in poslovnimi računi, stranke pa lahko glede na svoje potrebe izbirajo med več različnimi paketi. Aplikacija ponuja tudi orodja za načrtovanje proračuna in opozorila, ki strankam pomagajo učinkovito upravljati njihove finance.

N26 nadgrajeni paketi:

 • N26 You (9,90 EUR/mesec): Ta paket je idealen za popotnike. Ponuja ugodnosti, kot sta nakupovalno in potovalno zavarovanje Allianz, ter mednarodne dvige brez dodatnih provizij in neomejena mednarodna plačila. 
 • N26 Metal (16,90 EUR/mesec): S paketom N26 Metal boste poleg vseh ugodnosti storitve N26 You deležni tudi VIP podpore za stranke in dodatnih ekskluzivnih ponudb, kot so zavarovanje mobilnega telefona, brezplačni dvigi na bankomatih po vsem svetu, 10 dodatnih podračunov ter debetna kartica Mastercard, izdelana iz 18 gramov jekla.
 • N26 Business: Kot pove že ime, gre za poslovni račun.  Idealen je za samostojne delavce, ki želijo ločiti osebne in poslovne račune.  Za ta račun sta na voljo brezplačna in plačljiva možnost.

Poleg tega N26 ponuja tudi trgovanje z delnicami in kriptovalutami. S storitvijo N26 Crypto lahko svoj denar v hipu spremenite v kriptovalute ali obratno. Kupite in prodajte skoraj 200 različnih kovancev, vključno z Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) in Dogecoin (DOGE).

Zaradi svoje preprostosti, osredotočenosti na varnost in vrste dodatnih funkcij je N26 privlačna izbira za številne stranke. Zato ni presenetljivo, da je N26 druga najbolj priljubljena digitalna banka za uporabnike v Sloveniji in da se je znašla pri vrhu Jokerjevega seznama.

3. Trade Republic

Trade Republic je diskontni posrednik s sedežem v Berlinuki je bil ustanovljen leta 2015. Osredotoča se na štiri vrste finančnega premoženja: delnice, ETF, kriptovalute in izvedene finančne instrumente. V poslovnem svetu je Trade Republic dvignil veliko prahu, ko je sredi neugodnih gospodarskih razmer v zadnjem krogu financiranja zbral približno 250 milijonov evrov in s tem in zvišal tržno kapitalizacijo podjetja na 5 milijard evrov.

Prednosti:

 • EU bančna licenca
 • Transparentne in nizke pristojbine
 • Trade Republic ponuja eno najobsežnejših ponudb naložbenih produktov v smislu širine in globin
 • Dobro regulirana naložbena platforma s sedežem v Nemčiji, ki ima zanesljive varnostne postopke za zaščito sredstev strank

Ena od stvari, ki je bila Jokerju najbolj všeč pri Trade Republic, je preprosta uporaba. Aplikacija ima čist in preprost vmesnik ter je zelo intuitivna. Ni vam treba biti finančni strokovnjak, da bi razumeli, kako platformo uporabljati.

Še ena odlična lastnost Trade Republic so nizke provizije. Platforma ne zaračunava vsako opravljeneotransakcije, temveč plačate pavšalno pristojbino v višini 1 EUR na transakcijo. Zaradi tega je to cenovno ugodna možnost za tiste, ki želijo začeti vlagati, vendar nimajo na voljo veliko denarja. Od številnih funkcij najbolj izstopajo naslednje 3:

 • Frakcijsko investiranje:  Ta funkcija uporabnikom omogoča nakup in prodajo delnih delnic delnic in skladov ETF. Ta funkcija je še posebej uporabna za vlagatelje začetnike, ki raje vlagajo z majhnim zneskom kapitala ali razpršijo svoj portfelj, ne da bi kupili celotne delnice.
 • Trgovanje brez provizije: Uporabniki lahko vlagajo v delnice, sklade ETF in izvedene finančne instrumente brez plačila provizij. Za začetek investiranja boste morali plačati le 1 evro pavšalnega zneska za stroške tretjih oseb.
 • Mobilno investiranje: Dodelana mobilna aplikacija je eden od njenih najbolj edinstvenih vidikov, po katerem se razlikuje od drugih naložbenih platform. Z aplikacijo Trade Republic lahko uporabniki dostopajo do svojega naložbenega portfelja in upravljajo svoje naložbe z mobilnih naprav, zato je priročna in dostopna možnost za vlagatelje na poti.

Trade Republic je odlična aplikacija za vse, ki želijo začeti vlagati. Je enostavna za uporabo, cenovno ugodna in ima odlično skupnost.

4. bunq

bunq je digitalna banka s sedežem v Amsterdamu, obratuje od leta 2012 in ima danes 5,4 milijona strank. Ne le, da ima bunq veliko funkcij, kot so lokalni IBAN računi, enostavne naložbe ali hipoteke, ampak se osredotoča tudi na trajnostno bančništvo. S tržno kapitalizacijo pri 1,9 milijarde dolarjev je bunq že zdavnaj dosegel zlati status v svetu digitalnih bank.

Prednosti:

 • Odlična uporabniška izkušnja na spletu in v aplikaciji
 • Trajnostna banka, ki sadi drevesa in ponuja “Zeleno kartico” za okoljsko ozaveščene stranke
 • Prilagodljivost pri oblikovanju proračuna

Ena od stvari, ki nam je všeč pri digitalni banki bunq, je prilagajanje bančne izkušnje. Izbirate lahko med različnimi računi, od katerih ima vsak svoje edinstvene funkcije in prednosti. Poleg tega lahko svojo kartico prilagodite z lastnim dizajnom, tako da lahko ob vsakem nakupu pokažete svojo osebnost.

Bunq od drugih bank razlikuje predvsem po svoji zavezanosti k trajnosti. Bunq je certificirana družba B Corp, kar pomeni, da izpolnjuje stroge standarde družbene in okoljske uspešnosti, odgovornosti in preglednosti. Poleg tega banka uporablja 100% obnovljivo energijo in vlaga v zelene projekte, zato se lahko pri bančništvu z njo dobro počutite.

Enostavno si razdelite račun s prijatelji: Še ena odlična funkcija aplikacije Bunq je, da lahko stroške razdelite s prijatelji in družino. Če greste skupaj na večerjo ali izlet, lahko v aplikaciji preprosto razdelite račun in plačate svoj delež z nekaj dotiki zaslona.

Bunq paketi:

 • Easy Bank (2,99 EUR/mesec): Kljub temu da je pri tem osnovnem paketu na voljo le ena kartica, je kot polnopraven račun, ki vam omogoča, da na svojih potovanjih uživate v medbančnem menjalnem tečaju, pa tudi kategorizacijo plačil in obrestovanje sredstev na tekočem računu. Zagotavlja tudi dobro varnost in mavrično obarvano kartico.
 • Easy Money (8,99 EUR/mesec): Paket, ki vam omogoča, da v vsej EU poslujete kot domačin. Z IBAN-i iz več evropskih držav in vrsto različnih kartic z globalnim sprejemom, ki so vključene v naročnino, je ta plan odlična izbira za brezskrbno bančništvo. Ta načrt ne bo pokrival le vaših vsakodnevnih potreb, temveč bo zagotovil tudi nekaj wau funkcij.
 • Easy Green (17,99 EUR/mesec): Easy Green je bunqov vrhunski paket. Glavna prednost je možnost, da brez težav izravnate svoje emisije CO2, saj za vsakih 100 EUR, porabljenih na računu bunq, samodejno posadite drevo. Poleg tega ima Easy Green funkcijo skeniranja računov s kamero telefona, podaljšano garancijo in zaščito pri nakupu.

Bunq je fantastična banka za vse, ki želijo svoje finance popestriti z nekaj zabave. S svojo barvito zasnovo, prilagojenimi funkcijami in zavezanostjo k trajnosti je Bunq banka z zanimivim pridihom.

5. Wise

Wise je preprosto najugodnejša brezplačna digitalna banka v EU. Čeprav je treba plačati enkratno nadomestilo 8 EUR za fizično debetno kartico, ki je pa v bistvu niti ne potrebujete, če račun povežete z Apple ali Google Pay.

Nima mesečnih provizij in vam omogoča ne eno, ne dve, ampak 10 lokalnih številk računov (IBAN), s katerimi lahko preprosto prejmete plačilo ali preprosto prejmete denar kot domačini.  Poleg tega lahko kartico uporabljate v več kot 170 državah in dvigujete denar v 50+ valutah na več kot 2 milijonih bankomatov ter imate na računu 50 različnih valut z nizkimi pristojbinami za prenos denarja.

Prednosti:

 • Različne možnosti pošiljanja denarja, kar olajša mednarodne prenose
 • Pristojbine so pregledne in na splošno nizke, brez pribitka na menjalne tečaje
 • Wise je enostaven za uporabo in dostopen prek spleta ali aplikacije
 • Odlična podpora strankam

Wise pa od drugih digitalnih bank izstopa predvsem po svoji zavezanosti k preglednosti. Pri Wise so odkriti glede svojih provizij in menjalnih tečajev ter nimajo nobenih skritih stroškov ali presenečenj. Tako lahko preprosto načrtujete svoj proračun in finance, ne da bi vas pri tem skrbelo, da vas čakajo nepričakovane provizije ali stroški.

Na koncu naj še omenimo, da z Wise računom ni mogoče financirati nekaterih trgovalnih dejavnosti, kot so trgovanje s kriptovalutami, CFD ali forex. Če vam je to prioritetno, vam svetujemo, da izberete drugega finančnega ponudnika.

Ko potegnemo črto

Digitalne banke so priročen, cenovno ugoden in varen način upravljanja vaših financ. Ponujajo vse tradicionalne bančne storitve, ki jih potrebujete, vendar z dodatnimi prednostmi, kot so napredna tehnologija, nižje provizije in dostop 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Večino spletnih računov lahko odprete v 5 do 10 minutah z malo ali nič dokumenti, pogosto le z osebnim dokumentom. Za katero digitalno banko se boste odločili, je odvisno od vaših potreb in želj. Upamo, da vam bo ta Jokerjev vodič v pomoč!

Pogosta vprašanja

Kaj je digitalna banka?

Kaj naj upoštevam pri izbiri digitalne banke v Sloveniji?

Katere so najboljše digitalne banke za slovenske uporabnike?

Kakšne funkcije računa naj iščem pri digitalni banki?

Kako si ustvarim račun pri digitalni banki?