Katera je najboljša kripto denarnica v 2023? Kripto denarnice so bistveno orodje za nakup, trgovanje in prodajo kriptovalut. Trgovci jih potrebujejo za varno shranjevanje kriptovalut ter za zaščito in potrjevanje podatkov o transakcijah. Naj gre za strojno ali programsko denarnico (imenovano tudi vroča in hladna), kripto denarnice po meri ponujajo trgovcem namenske rešitve v primerjavi s tistimi iz kripto borz.

Kripto denarnica je varen prostor za shranjevanje zasebnih ključev za dostop do kriptovalut. Tako vam zagotavlja mirno vest vsakič, ko dostopate do svojega virtualnega denarja, ga prodate, kupujete ali zamenjate. Ni se vam treba bati, da bi tretja oseba na kakršen koli način manipulirala z vašimi transakcijami brez vaše privolitve.

V tem članku vas bomo seznanili z različnimi vrstami kripto denarnic, njihovim delovanjem in tem, katera je najprimernejša za vas.

Najboljša kripto denarnica za začetnike: Coinbase

kripto borze coinbase

Denarnico Coinbase smo izbrali kot najboljšo kripto denarnico za začetnike, ker je intuitivna in zelo varna denarnica, ki jo podpira znana kripto borza.

Coinbase denarnica je odlična za tiste, ki imajo malo ali nič izkušenj s kriptovalutami. Aplikacija se lahko poveže z večino glavnih bančnih računov, njen vmesnik pa je prijazen in enostaven za navigacijo, sestavljen iz preproste postavitve s tremi zavihki in jasno prepoznavnih funkcij. Denarnica Coinbase lahko shranjuje tudi nezamenljive žetone (Non-fungible tokens – NFT) in digitalne zbirateljske predmete, podpira pa več kot 500 kripto sredstev – največ med vročimi denarnicami na tem seznamu.

Pomembno je razlikovati med borzo Coinbase in denarnico Coinbase. Denarnico Coinbase lahko uporabljate, ne da bi odprli račun na eni največjih borz kriptovalut. Prav tako je nelastniška, kar pomeni, da je njen zasebni ključ shranjen v vaši napravi – ne v strežnikih Coinbase – zato vam ni treba skrbeti, da bi bile vaše valute iz kakršnega koli razloga zaklenjene ali izpostavljene kibernetskemu napadu na spletno stran.

Prednosti:

 • Uporabniku prijazen vmesnik, ki ga je enostavno krmariti
 • Podpira več kot 500 kriptovalut
 • Podpora za več podpisov in dvofaktorsko avtentikacijo
 • Podprta s strani ugledne borze, ki lahko povrne izgubljena ali ukradena sredstva

Slabosti:

 • Podobna varnostna vprašanja in šibke točke kot pri drugih alternativah za vroče shranjevanje
 • Na voljo samo na mobilnih in tabličnih napravah (razen razširitve za Chrome)

Najboljša kripto denarnica za Bitcoin: Electrum

denarnica za kriptovalute electrum

Electrum smo izbrali za najboljšo denarnico za Bitcoin zaradi obsežnih varnostnih funkcij in visoke stopnje prilagodljivosti.

Electrum, ki je bil ustanovljen leta 2011, je danes ena najstarejših in najbolj znanih kripto denarnic. Je tudi ena redkih preostalih kripto denarnic, ki posluje samo z Bitcoinom, valuto, za katero je Electrum edinstveno opremljen. Denarnica gosti številne močne varnostne funkcije, ki jih druge nimajo, uporabniki pa lahko prilagodijo tudi provizije glede na to, koliko časa so pripravljeni čakati na izvedbo transakcije: Če plačate več pristojbin, bo transakcija izvedena hitreje.

Ena od največjih prednosti denarnice je uporaba lahkega odjemalca. Lahke odjemalce lahko nastavite v nekaj minutah, v računalniku pa zavzamejo manj prostora kot tradicionalni odjemalci denarnic. Z uporabo preprostega preverjanja plačil (SPV) denarnica prenese le dele verige blokov, kar pospeši transakcije brez ogrožanja varnosti.

Prednosti:

 • Hitra in enostavna nastavitev
 • Večja varnost kot pri drugih vročih denarnicah
 • Prilagodljive pristojbine za transakcije
 • Zaradi konfiguracije strežnika denarnice ne trpijo zaradi izpadov

Slabosti:

 • Podpira samo trgovanje z Bitcoini
 • Nastavitev in vmesnik nista idealna za začetnike
 • Brez podpore strankam prek klepeta, e-pošte ali telefona

Najboljša kripto denarnica za mobilnik: Mycelium

kripto denarnica mycelium

Mycelium smo izbrali za najboljšo kripto denarnico za mobilne naprave zaradi velikega poudarka na varnosti in naprednih informacij o zgodovini transakcij.

Mycelium je še ena uveljavljena kripto denarnica, ki se osredotoča na Bitcoin. Na trgu je bila predstavljena že leta 2008 in je že dolgo časa programska denarnica, ki je namenjena samo mobilnim napravam, ter je še vedno ena najboljših možnosti za uporabnike operacijskih sistemov Android in iOS.

Varnost in transakcijske možnosti Myceliuma sta dve izmed glavnih prednosti denarnice. Aplikacija je v celoti ponovljiva, kar pomeni, da je mogoče njeno kodo podvojiti in jo primerjati z izvirnikom ter tako poiskati morebitne varnostne težave, poleg tega pa ima več ravni zaščite PIN-a. Aplikacija denarnice ima prilagojene pristojbine za transakcije s štirimi priporočenimi ravnmi – nizko prednostno, običajno, ekonomsko in prednostno – in več različnih vrst uporabniških računov.

Prednosti:

 • Združljiva s priljubljenimi rešitvami za hladno shranjevanje (Ledger, Trezor, KeepKey)
 • Na voljo so računi za porabo HD in varčevalni računi z enim naslovom
 • Izmenjava kriptovalut in izobraževalno gradivo, vključeno v aplikaciji
 • Ponuja transakcije brez povezave

Slabosti:

 • Po naravi ne tako varna kot strojne denarnice
 • Začetnikom se morda zdi težko za razumevanje
 • Podpira samo žetone Bitcoin, Ether in ERC-20

Najboljša kripto denarnica brez povezave: Ledger Nano X

ledger

Ledger Nano X smo izbrali za najboljšo kripto denarnico brez povezave zaradi številnih podprtih kriptovalut, visokih varnostnih standardov in možnosti mobilnega trgovanja.

Ledger je ena najbolj znanih blagovnih znamk strojnih denarnic, ki so danes na trgu. Njena začetna priljubljenost se je začela s prvo denarnico, Ledger Nano S, ki je bila opremljena s funkcijami in je veljala za zelo varno hladno denarnico. Ledger Nano X pa zdaj razširja uspeh naprave Nano S z vgrajeno baterijo in funkcijami, kot so Bluetooth in večje možnosti upravljanja sredstev.

Cena naprave Ledger Nano X trenutno znaša 123 EUR, na voljo je v matirani črni barvi in ima zaslon z ločljivostjo 128 x 64 pikslov za pregledovanje aplikacij. Denarnica podpira več kot 1800 kripto kovancev in žetonov – največje število na našem seznamu – in jih lahko prek aplikacij v napravi hkrati upravlja do 100. Njeno povezljivost Bluetooth Low Energy je mogoče kadar koli izklopiti in omogoča uporabo naprave Nano X z aplikacijo Ledger Live na napravah Android ali iOS za izmenjavo kriptovalut na poti.

Najboljša namizna kripto denarnica: Exodus

kripto denarnica exodus

Exodus smo izbrali kot najboljšo kripto denarnico za namizne računalnike zaradi hitrosti transakcij, enostavnosti uporabe in raznolike funkcionalnosti njegovega odjemalca.

Exodus je ena najbolj vizualno privlačnih in intuitivnih denarnic na trgu. Prvotno je bila denarnica Exodus namenjena le namiznim računalnikom, zdaj pa ima tudi aplikacije za iOS in Android ter je združljiva tudi z denarnicami Trezor, priljubljeno blagovno znamko strojne denarnice. Kljub temu je namizna aplikacija še vedno osrednja ponudba denarnice, ki se posodablja vsaka dva tedna.

Ena od glavnih privlačnosti denarnice Exodus je število valut, ki jih podpira. Denarnica podpira več kot 145 kriptovalut, kar je večje število kot številne druge vroče denarnice. To vključuje uveljavljene altcoine, kot so Ether, Litecoin, Tether in Dash, ter priljubljene memecoine, kot sta Dogecoin in Shiba Inu.

Prednosti:

 • Podpira več kot 145 kriptovalut
 • Združljiva s strojnimi denarnicami Trezor One in Trezor T
 • Uporabnikom omogoča nakup bitcoinov s storitvijo Apple Pay
 • Podpora strankam 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 7 dni v tednu

Slabosti:

 • Visoke pristojbine za transakcije na kripto borzi v denarnici
 • Pomanjkanje lastne dvofaktorske avtentikacije lahko moti nekatere uporabnike
 • Ni podpore za več podpisov

Ostale kripto denarnice, ki jih je vredno omeniti:

Trezor

Trezor je dobro znana blagovna znamka v svetu kriptovalut, saj je izdal prve strojne denarnice za kriptovalute. Oba njena trenutna modela odlikujejo odlični varnostni ukrepi in podpirajo številna sredstva. Ni se uvrstil na naš top seznam, saj sta modela, ki ju ponuja Ledger, prekašala Trezorjeva, kar zadeva izdelavo in število podprtih valut. Kljub temu Trezor priporočamo vsem, ki uporabljajo Exodus kot svojo glavno denarnico za kriptovalute, zaradi njegove optimizirane integracije z modeli Trezor.

Prednosti:

 • Izbirate lahko med cenovno ugodnejšima modeloma Trezor One in Trezor Model T
 • Intuitiven in priročen vmesnik

Slabosti:

 • Dražja kot druge strojne denarnice s podobno funkcionalnostjo
 • Ne podpira za naprav iOS

Metamask

MetaMask je kripto denarnica, ki jo lahko uporabljate v brskalnikih Chrome, Firefox in Brave. To je tudi razširitev brskalnika. To pomeni, da deluje kot most med običajnimi brskalniki in verigo blokov Ethereum.

Veriga blokov Ethereum je omrežje, v katerem lahko uporabniki gradijo svoje aplikacije (ki se imenujejo dApps) in kriptovalute. Ethereum svojim uporabnikom omogoča tudi pisanje smernic za transakcije, ki se imenujejo pametne pogodbe. MetaMask se lahko uporablja samo za shranjevanje ključev za kriptožetone Ethereum. Denarnico MetaMask lahko torej uporabljate za shranjevanje ključev za žetone Ether in ERC-20 v treh različnih spletnih brskalnikih. Uporabnikom omogoča tudi brskanje po verigi blokov Ethereum iz standardnega brskalnika.

Prednosti:

 • Odprtokodna razširitev
 • Zasebni ključi v brskalniku
 • Enostavna uporaba
 • Uporablja se za dostop do verige blokov Ethereum
 • Integracija z napravami Ledger

Slabosti:

 • “Vroča” denarnica – varnostni pomisleki
 • Podpira samo Ethereum in žetone ERC-20

KeepKey

Še ena strojna denarnica, KeepKey, je odlična rešitev za tiste, ki iščejo cenovno dostopno strojno denarnico, ki trenutno stane 50 EUR. Njen privlačen zaslon in vmesnik sta bolj prijazna do začetnikov kot pri denarnicah Trezor in Ledger. Denarnica prav tako upošteva vrhunske varnostne standarde. Vendar pa je bil KeepKey, tako kot modela Trezor, na nekaterih področjih, ko je šlo za najboljšo denarnico brez povezave, prekošen.

Prednosti:

 • Cenovno ugodna strojna denarnica
 • Zaslon naprave podpira kode QR

Slabosti:

 • Podpira omejeno število kovancev
 • Težja od konkurentov s podobno ceno

Atomic Wallet

Atomic Wallet je vroča denarnica za shranjevanje z veliko prednostmi. Uporabnikom za uporabo ni treba odpreti računa, podpora strankam je na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu in podpira precejšnjo količino sredstev. Eden od vrhuncev je funkcija Atomic Swap, ki za izmenjavo valut brez tretjih oseb uporablja decentralizirano borzo kriptovalut, ki se nahaja v sami denarnici. Na našem seznamu najboljših kripto denarnic ni pristala enostavno zato, ker druge denarnice ponujajo boljše različice večine njenih funkcij.

Prednosti:

 • Podpira več kot 300 kovancev in žetonov
 • Podpira nakupe s kreditno kartico ter menjave in pretvorbe v denarnici

Slabosti:

 • Brez integracije strojne denarnice
 • Za funkcijo Atomic Swap ni na voljo veliko kovancev

Pogosta vprašanja

Kako delujejo kripto denarnice?

Kakšna je razlika med javnim in zasebnim ključem?

Katere vrste kripto denarnic poznamo?

Kaj so vroče denarnice?

Kaj so hladne denarnice?

Dodaj odgovor