Kripto denarnice: Najboljše strojne denarnice v 2022

Home » Kripto denarnice: Najboljše strojne denarnice v 2022

Znano je, da so strojne (»hladne«) denarnice najvarnejši način shranjevanja vaših kriptovalut. Toda katero izbrati? Pripravili smo vam seznam najboljših strojnih denarnic po našem mnenju.

Če imate v svojem kripto portfelju zaklenjenih nekaj sto dolarjev in so vsi shranjeni na ugledni borzi, vam ni treba preveč skrbeti, zlasti če imate omogočene vse dodatne možnosti dvostopenjskega preverjanja pristnosti, če vaša borza ponuja to funkcijo. Najboljše borze imajo vzpostavljene dobre varnostne postopke in vsako leto porabijo veliko denarja za njihovo vzdrževanje.

Vendar si je treba zapomniti, da če svoje kriptovalute hranite na borzi – ne glede na to, kako priznana in varna je -, nad njimi nimate nadzora. Zasebne ključe vaše kriptovalute ima borza in če gre kaj narobe, lahko storite le malo ali nič. Zato marsikdo z večjim portfeljem ali enostavno željo po večji kontroli in zaščiti posega po strojnih denarnicah.

Strojne denarnice so z razlogom smatrane kot najbolj varne. V njih so zasebni ključi do vaših kriptovalut shranjeni v varnem okolju brez povezave, kar pomeni, da so v nasprotju s programskimi denarnicami popolnoma odporne na spletne napade. Najboljše med njimi so odporne tudi proti fizičnim posegom.

Strojne ali hladne denarnice so idealne za vse, ki želijo varno shraniti večji portfelj kriptovalut ali ga nositi s seboj na poti. Prav tako so odlična izbira za vse, ki želijo svoje kripto premoženje hraniti dolgoročno in do njega ne potrebujejo rednega dostopa. Trenutno je na trgu več deset možnosti, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi ter ciljno skupino uporabnikov. Da bi vi lažje izbrali pravo denarnico za vas, smo pripravili seznam 8 vodilnih kandidatov.

1. Ledger Nano S Plus

Ledger Nano S Plus je najnovejša novost v ponudbi Ledgerjevih strojnih denarnic in se nahaja med napredno denarnico Nano X in osnovno denarnico Nano S. Ima enako velik zaslon kot Nano X in večjo zmogljivost shranjevanja kot Nano S ter se polni s kablom USB-C in ne s starim micro-USB, ki je bil na Nano S. Edino področje, na katerem izgublja v primerjavi z Nano X, je pomanjkanje povezave Bluetooth in notranje baterije, zaradi česar uporabniki iOS nimajo možnosti povezave denarnice z iPhonom (uporabniki sistema Android lahko Ledger s svojo mobilno napravo povežejo prek kabla).

Zaradi začetnikom prijaznega postopka namestitve in podpore za širok nabor kriptovalut je idealna za kripto novince, in če nujno ne potrebujete povezati strojne denarnice z iPhonom, je verjetno najboljša vsestranska denarnica, ki je trenutno na trgu.

2. Trezor Model T

Na drugem mestu je Trezor Model T, najnovejši produkt podjetja SatoshiLabs. Model T je oblikovno podoben starejšemu modelu Trezor Model One – čeprav ima večji vmesnik z zaslonom na dotik in podporo za veliko širši nabor kriptovalut. Čeprav drag, velja Trezor Model T za eno najboljših strojnih denarnic na trgu, zlasti za tiste, ki jih skrbijo varnostne posledice povezave Bluetooth, s katero so opremljene številne znane denarnice.

Julija 2021 je bil predstavljen paket Trezor Suite, celostna namizna aplikacija, ki je nadomestila prejšnjo spletno aplikacijo Trezor Wallet kot glavni vmesnik za denarnice Trezor. Omogoča bolj poenostavljeno in varno uporabniško izkušnjo s funkcijami, kot sta integracija z brskalnikom Tor z enim klikom in možnost nakupa kriptovalute, ki jo lahko pošljete neposredno v svojo strojno denarnico.

3. Ledger Nano X

Ledger Nano X, ki je bil prvič izdana leta 2019, je vodilni model v vrsti Ledgerjevih strojnih denarnic. Gre za občuten napredek v primerjavi s starejšim modelom Ledger Nano S, saj ima povečan notranji pomnilnik, ki omogoča shranjevanje do 100 aplikacij (namesto dveh ali treh, ki jih je zmogel model Nano S). Prav tako ima prenovljeno zasnovo z večjim zaslonom, notranjo baterijo in podporo za Bluetooth, ki omogoča brezžično sinhronizacijo naprave z aplikacijo Ledger Live za pametne telefone.

Tako kot njena predhodnica tudi denarnica Nano X podpira veliko različnih kriptovalut in je ena najbolj enostavno prenosnih denarnic. Zato je idealna za tiste, ki so redno na poti. Od izida Nano X so bile z vrsto posodobitev vdelane programske opreme dodane funkcije, med drugim poenostavljen postopek posodabljanja naprave in popolna podpora za Ethereum 2.0. To je tudi edini model v Ledgerjevi ponudbi, ki bo ob zagonu združljiv s prihodnjo razširitvijo brskalnika Ledger Connect. Vendar z izdajo naprave Ledger Nano S Plus naprava Nano X le stežka upraviči svojo višjo ceno – razen če je pomanjkanje povezljivosti Bluetooth pri napravi S Plus za vas bistven faktor.

4. Ledger Nano S

Ledger Nano S je bil pravi biser med denarnicami, toda letos bo njegova proizvodnja ukinjena. Zamenjal ga bo zgoraj omenjeni Nano S Plus. Vendar ne zanemarite starega delovnega konja; Nano S je privlačna, enostavna za uporabo denarnica, ki je primerna za tiste, ki iščejo zanesljivo varnost s skromnim proračunom. Ledger Nano S podpira več kot 5.000 kriptovalut in ima vgrajen varni element bančne kakovosti. Zaradi majhnega zaslona je interakcija z napravo težavna – za vsak naslov kriptovalute je treba preleteti več zaslonov -, vendar je to majhen kompromis glede na njeno ugodno ceno.

Občasne posodobitve osvežujejo uporabniško izkušnjo, čeprav je strojna oprema vedno bolj zastarela; med drugim je v napravi Nano X na voljo funkcija Control Center, ki omogoča prilagajanje nastavitev in brisanje aplikacij v napravi, ne da bi morali uporabljati namizno programsko opremo Ledger Live. Tudi poenostavljen postopek uvajanja je prijazen do novincev. To je idealna denarnica za uporabnike z omejenim proračunom ali za izkušene uporabnike, ki iščejo poceni sekundarno napravo.

5. Trezor Model One

Trezor Model One, ki ga je podjetje SatoshiLabs prvič izdalo leta 2014, je bil ena prvih strojnih denarnic na trgu. Kljub svoji starosti Trezor One še vedno navdušuje s svojimi varnostnimi funkcijami, podporo velikemu številu kriptovalut in združljivostjo z več deset zunanjimi denarnicami. Trezor One je ena izmed starejših denarnic na trgu in ima privlačno ceno, vendar se po funkcijah še vedno kosa z nekaterimi najboljšimi. Tako kot njen dražji bratranec, model T, ima tudi model One koristi od možnosti uporabe aplikacije Trezor Suite kot vmesnika za denarnico.

Če imate v lasti obsežnejše kripto premoženje, morda raje razmislite o modelu Trezor Model T (nasledniku modela One) ali si omislite Ledger Nano S Plus.

6. CoolWallet S

CoolWallet S je vitka strojna denarnica, ki je zasnovana tako, da jo lahko spravite v denarnico skupaj s plačilnimi in kreditnimi karticami. CoolWallet S ima podporo za večino glavnih kriptovalut in je ena redkih vodoodpornih strojnih denarnic na trgu. CoolWallet S je opremljen tudi s povezavo Bluetooth, ki vam omogoča upravljanje portfelja iz skoraj vsake naprave, ki podpira Bluetooth.

To je odlična možnost za trgovce, zlasti tiste, ki se ukvarjajo s kratkoročnim trgovanjem. CoolWallet S je podprta v operacijskih sistemih iOS in Android. Ponuja odlično varnost in podpira vse glavne kriptovalute: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Bitcoin Cash, Horizen, ICX, vodilni stablecoini in vsi žetoni ERC20.

7. KeepKey

KeepKey je preprosta strojna denarnica z vrhunsko zasnovo in občutkom. KeepKey je zasnovan tako, da je lahko dostopen, uporabnikom pa omogoča shranjevanje najbolj priljubljenih kriptovalut v na hladnem in izmenjavo sredstev neposredno na napravi zaradi vgrajene funkcije ShapeShift. KeepKey je ena najcenejših strojnih denarnic na tem seznamu in zagotavlja odlično razmerje med ceno in kakovostjo, zlasti za tiste, ki ne potrebujejo vrhunskih funkcij.

Če jo primerjamo z glavno konkurenco (Trezor One in Ledger Nano X), ji še vedno manjkata širša podpora za kriptovalute in ugled podjetja.

8. SafePal S1

Z Binance podprta denarnica SafePal S1 je manj znana strojna denarnica, ki želi povečati varnost shranjevanja kriptovalut s popolnoma samostojno napravo, ki nima USB, Bluetooth, Wi-Fi in drugih načinov povezovanja. Ta razmeroma poceni naprava (dobite jo že za 35 EUR) ima vgrajeno kamero in šest fizičnih gumbov, kar je vse, kar potrebujete za shranjevanje in dostop do več tisoč različnih kriptovalut s skeniranjem kod QR v povezani mobilni aplikaciji. SafePal S1 podpira osnovne kriptovalute: Bitcoin, Ethereum, Binance Coin in žetoni ERC-20.

Ko potegnemo črto

Tako kot pri večini stvari bo tudi pri izbiri strojne denarnice za kriptovalute, ki vam bo najbolj ustrezala, verjetno treba upoštevati vaše individualne potrebe in želje. Vsaka denarnica na tem seznamu bo zagotavljala boljšo varnost kot standardna programska ali mobilna denarnica, vendar vse ne ponujajo enake enostavnosti uporabe, funkcij in nabora podprtih kriptovalut. Ledgerjeva ponudba je samo na področju varnosti verjetno najbolj preizkušena med vsemi, saj izkorišča znanje varnostne ekipe podjetja Donjon.

KeepKey je ena najenostavnejših denarnic za uporabo, zato je dobra izbira za novince na področju kriptovalut; Ledger Nano S in X sta zaradi intuitivne aplikacije Ledger Live tudi zelo dostopna. Na drugi strani je denarnica SafePal S1 manj dostopna neizkušenim uporabnikom. Kar zadeva podporo kriptovalut, Ledger Nano X in S Plus preprosto prekašata vse druge naprave na seznamu, vendar je za to vsestranskost treba plačati razmeroma visoko ceno. Za dobro kombinacijo razmerja med ceno in kakovostjo ter podporo sredstev bi moral Ledger Nano S Plus predstavljati sprejemljivo sredino za večino uporabnikov, Trezor Model One pa ponuja podobno vrednost za tiste z raznolikim portfeljem kriptovalut. Dodatne funkcije, kot je funkcija 2FA, so na voljo v več napravah na seznamu, vključno z modeli Trezor Model One ter Ledger Nano X in S Plus, medtem ko modeli Trezor Model T, CoolWallet S in Ledger Nano X ponujajo podporo Bluetooth za večjo prilagodljivost.

Na splošno menimo, da je Ledger Nano S Plus najboljša kombinacija varnosti, podpore za kriptovalute in dodatnih funkcij, saj ponuja enake specifikacije kot njegov sorodnik Nano X, brez drage dodatne povezljivosti Bluetooth.

Katera je najboljša strojna denarnica po vašem izboru? Odprite debato pod komentarji.

Dodaj odgovor