Najboljše WordPress gostovanje za vašo spletno stran

Home » Najboljše WordPress gostovanje za vašo spletno stran
Wordpress gostovanje

Ali ste vedeli, da po ocenah strokovnjakov kar 43.2% spletnih strani poganja WordPress, sistem za upravljanje vsebin, ki ima, kljub svoji tehnični zmogljivosti, uporabniku prijazno zasnovo?

To je le eden od številnih razlogov, zakaj ga spletni mojstri tako hvalijo. Med drugim je tudi varen ter popolnoma prilagodljiv po meri. In ne, za rokovanje z njim ne rabite posedovati programerskega znanja; pogosto je za nadgradnjo njegove temeljne funkcionalnosti dovolj že aktivacija preprostega vtičnika, ki ga lahko namestite z le nekaj kliki. Podobno velja za prilagoditev njegove grafične podobe, saj za popolno preobrazbo zadostuje že namestitev nove teme, ki jo prav tako lahko aktivirate s klikom ali dvema.

Seveda pa je za dosego optimalnega delovanja vašo WordPress stran smiselno gostovati na enem od tonamenskih paketov gostovanja, posebej prilagojenem za kar najbolj tekočo izkušnjo. Tako boste razpolagali z ravno pravšnjo mero strežniških resursov, vaš izbran ponudnik pa vam bo najverjetneje primaknil še nekaj drugih bonbončkov, npr. v obliki samodejnih posodobitev.

V nadaljevanju bomo obelodanili nekaj ključnih dejavnikov, na katere morate biti pozorni pri izbiri WordPress gostovanja, z vami pa bomo delili tudi nekaj kratkih recenzij tovrstnih ponudnikov, ki so še posebej priljubljeni, tako v tujini kot v domačih krajih.

Na kaj paziti pri izbiri WordPress gostovanja?

Pri izbiri WordPress gostovanja velja upoštevati splošne smernice za izbiro ponudnikov gostovanja za spletne strani, o katerih smo se podrobneje razpisali v enem od naših nedavno objavljenih prispevkov. Vabimo vas, da si ga preberete, za vas pa smo prav tako pripravili nekaj poglavitnih iztočnic:

1. Zahtevnost in vrsta strani

Ker je WordPress prilagojen širokemu spektru namenov uporabe, je na vas, da presodite, kakšno vrsto spletne strani nameravate gostovati. Vprašajte se, kako zahtevna je vaša stran in koliko prometa pričakujete.

Gre zgolj za manjši blog, na katerem se kanite razpisati o vaših hobijih ali deliti vaša dognanja? Potem bo popolnoma zadostovalo čisto osnovno deljeno WordPress gostovanje, ki je hkrati tudi najugodnejša rešitev. V kolikor pa se nameravate spustiti v poslovne vode in upravljati e-trgovino z večjim številom izdelkov in povečanim deležem prometa, pa vam toplo svetujemo, da razmislite o vzdrževanem WordPress gostovanju.

2. Lokacija strežnika

Od kod bo prihajal levji delež vaših obiskovalcev? Je to Slovenija ali tujina? V kolikor računate na organski promet z iskalnikov, je lokacija strežnika eden od ključnih dejavnikov – bližje, kot se le-ta fizično nahaja lokaciji vaših obiskovalcev, odzivnejša bo stran in hitreje se bo nalagala. V vsakem primeru pa je hitrost nalaganja vaše spletne strani dejavnik, ki lahko tako pritegne kot tudi odvrne obiskovalca, še preden si vzame čas, da bi pregledal njeno vsebino.

3. Varnost

Kibernetska varnost je več kot le pompozni izraz, ki ga pogosto lahko zasledimo v IT krogih. Dandanes skorajda ne mine dan, brez, da bi se v novicah vrstili številni naslovi o še enem kibernetskem vdoru. Ne dovolite, da postanete naslednja medijska zgodba prav vi!

V tem primeru ne le, da boste deležni slabe publicitete ter si boste tako nakopali nezaupanje strank, lahko vas v sklopu zakonodaje GDPR doleti tudi kakšna sočna kazen, v kolikor pride do kraje osebnih podatkov (in to niso ravno mali zneski).

Zatorej velja pri izbiri ponudkikas WordPress gostovanja nekaj pozornosti nameniti tudi varnostnim funkcijam, ki jih omogoča vaš paket. To so lahko samodejne posodobitve (preventiva), zaznavanje in odstranjevanje zlonamerne programske opreme, obnovitev podatkov iz varnostne kopije, dodatna enkripcija in podobno.

4. Podpora strankam

Že nekaj minut nedelovanja spletne strani vas lahko stane potencialnih strank. Ko nastopijo težave, je treba ukrepati brez oklevanja! Zato se nagibajte k ponudnikom, ki vam bodo v čim krajšem času priskočili na pomoč.

Poleg odzivnosti, je pomembno tudi, da so strokovni, izkušeni, prijazni in da vam nudijo več kanalov, prek katerih lahko navežete stik. Mednje spadajo klepet v živo, e-pošta, telefon in ostali.

Kratke recenzije najboljših ponudnikov WordPress gostovanja za spletno stran

Zdaj, ko ste nekoliko bolje seznanjeni z dejavniki, katere velja upoštevati pri izbiri WordPress gostovanja, je čas, da nekaj besed namenimo še ponudnikom, ki prejemajo kar najboljše ocene strank.

1. Neoserv

Neoserv
5.0/5

Neoserv je zagotovo eden najboljših ponudnikov WordPress gostovanja v Sloveniji, kot tudi paketov gostovanja nasploh. Ne le, da so njihovi strežniki postavljeni na domačih tleh, omogočajo vam tudi samodejno namestitev WordPressa v le nekaj klikih. To lahko enostavno postorite s pomočjo nadzorne plošče, ki je prav tako popolnoma prevedena v slovenski jezik, tako da ne bo težav pri navigaciji možnosti, ki se vam ponujajo v glavnem meniju.

Velika prednost tega ponudnika je tudi v transparentnosti paketov WordPress gostovanja, ki se cenovno začnejo že od 1,49 EUR na mesec. Vsem od njih sta skupni neomejena količina prometa na mesec in brezplačen SSL certifikat, vendar vam le zeleni paket (od 1,99 EUR na mesec) in višji omogočajo tudi neomejeno porabo prostora na trdem disku (z najcenejšim dobite zgolj 5 GB, kar je načeloma dovolj za amaterske spletne strani). Najdražji paket je rdeči (9,99 EUR na mesec). Primeren je za najkompleksnejše spletne strani, predvsem pa takšne, pri katerih je pomembno, da zdržijo naval obiskovalcev.

Plačate lahko tudi s kriptovalutami. V kolikor se kaj zalomi, lahko brez težav stopite v stik z njihovo službo za podporo strankam, ki je dosegljiva prek telefona in e-pošte.

2. Hostko

Hostko je še eden od bolj znanih ponudnikov WordPress gostovanja v Sloveniji, ki se lahko pohvali z izredno ugodnimi cenami in bliskovito hitrim delovanjem. Novopečene stranke so v prvem letu deležne posebnega znižanja paketov WordPress gostovanja; najugodnejši vas bo stal manj kot evro na mesec, kar je prvovrstna ponudba za začetnike in amaterske blogerje. Tudi najdražji paket ne stane več kot 2,5 EUR na mesec, kar je izredno ugodno.

Prav vsak izmed njihovih paketov WordPress gostovanja je optimiziran za hitro delovanje in nalaganje strani, prejeli pa boste tudi antivirusno zaščito Imunify360, redne varnostne kopije, prosto izbiro med različicami PHP, brezplačen SSL certifikat, brezplačen prenos gostovanja, pohvalimo pa lahko tudi podporo strankam, ki je dosegljiva vsako uro in vse dni v tednu. Razlike med paketi se pojavljajo predvsem z vidika prostora na trdem disku, ki ga imate na voljo (5, 10, ali 20 GB), števila e-poštnih predalov (10, 20, nešteto), dovoljenega mesečnega prometa (10 GB, neomejeno, neomejeno) in števila SQL baz (1, 2, neomejeno).

Njihovi podatkovni strežniki se nahajajo v Sloveniji, kar je izredno pomembno, v kolikor so vaša ciljna publika Slovenci. Hostko zagotavlja 99,9% dosegljivost strežnikov. Da se popolnoma prepričate o kakovosti tega ponudnika WordPress gostovanja, imate na voljo 7 dni časa brezplačnega preizkusnega obdobja, v roku 30 dni pa lahko zahtevate tudi vračilo denarja brez vprašanj.

3. Hitrost

Hitrost.com sicer ni najcenejše WordPress gostovanje, a ker gre za slovenskega ponudnika, si ga bomo vendarle vzeli pod drobnogled. Na kratko povedano, za 9,99 EUR za prvo leto dobite v uporabo 5 GB prostora na trdem disku, pravico do gostovanja 1 domene, neomejeno pripetih domen, neomejeno število podatkovnih baz (te so lahko tipa MySQL ali MariaDB), neomejeno število poštnih predalov in neomejeno število FTP računov.

Omenjen paket gostovanja je optimiziran za poganjanje platform WordPress, Joomla, Drupal, OpenCart, PrestaShop in WooCommerce. Poleg tega lahko računate na dnevne varnostne kopije, varnostno zaščito Imunify360, zaščito pred DoS napadi, 200+ aplikacij, katere lahko namestite zgolj s klikom ali dvema, interaktivni gradilnik spletnih strani, Hitrost pa vam podari tudi brezplačen SSL certifikat. To velja za vse pakete ponudnika WordPress gostovanja Hitrost.

Kar smo opisali, je njihov osnovni paket, po vrsti pa si cenovno sledijo takole: 9,99 EUR, 19,99 EUR, 29,99 EUR, 69,99 EUR, 99,99 EUR in nenazadnje 199,99 EUR za eno leto. Z vsako nadgradnjo povečate prostor na trdem disku (min 5 GB, max 90 GB), število gostujočih domen (min 1, max 40), maksimalno število tekočih procesov, fizični pomnilnik, največje dovoljeno število hkratnih povezav na strežnik, diskovno pasovno širino, število e-poštnih sporočil, ki jih lahko pošljete na dan, in mnogo več.

V kolikor naletite na težave, vam bo njihova tehnična podpora bliskovito priskočila na pomoč vse dni v tednu, ne glede na to, koliko je ura. Prav tako pa si lahko preberete številne vodnike v njihovi spletni bazi znanja ali pa jih pokličete na uradno telefonsko številko.

4. IONOS

Za vse, ki ciljate na globalni trg, je morda primernejša izbira ponudnik WordPress gostovanja iz tujine. V tem vidiku je IONOS zagotovo eden boljših, vsaj sodeč po mnenju uporabnikov. Odlikuje ga zajamčena 99,9% dosegljivost strežnikov, brezplačen SSL certifikat, vsem novim strankam pa IONOS poklanja tudi brezplačno registracijo domene.

Izbirate lahko med tremi paketi WordPress gostovanja. Najpopularnejši med njimi (Business) vas bo stal zgolj 1 dolar na mesec (to velja za prvo leto – nato cena skoči na 10 dolarjev na mesec). Že najcenejši paket vam omogoča neomejeno gostovanje poljubnega števila spletnih strani, neomejeno prostora na disku in neomejeno število podatkovnih baz. IONOS nudi tudi dnevno ustvarjanje varnostnih kopij, tako da lahko mirno spite, vedoč, da so vaši podatki na varnem, četudi pride do vdora v strežnik.

V kolikor želite po enem letu plačevati zgolj 6 dolarjev na mesec, je na voljo tudi možnost zakupa naročniškega paketa Essential, vendar ste v tem primeru omejeni na zgolj 10 GB prostora na trdem disku in 10 podatkovnih baz, kar bi moralo povsem zadostovati za začetnike. Za napredne uporabnike pa je na voljo paket Expert, ki prvo leto stane 8 dolarjev na mesec, nato pa se cena dvigne na 16 dolarjev. Višjo ceno upraviči večja procesorska zmogljivost, antivirusna zaščita in napredna analitika, kar vsekakor pride prav, če upravljate spletno mesto z večjo količino prometa.

5. HostGator

HostGator je še eden ponudnik WordPress gostovanja, ki je v tujini precej priljubljen, pa tudi dobro ocenjen. V kolikor ga želite preizkusiti tudi sami, imate 30 dni časa, da to postorite, saj vas v tem začetnem obdobju ščiti garancija vračila denarja.

Kakor je za pričakovati, boste tudi pri tem ponudniku imeli možnost izbire med več različnimi paketi WordPress gostovanja. Najcenejši med njimi stane nekoliko manj, kot 3 dolarje, je pa to cena, ki velja za vse novopridružene stranke za prvo leto gostovanja. Dobra novica je, da vas tudi najdražji paket pri ponudniku WordPress gostovanja HostGator ne bo stal kaj dosti več, kot 5 dolarjev na mesec.

Poglejmo si, kaj prejmete kot njihova stranka. Ne glede na izbran paket gostovanja, vam HostGator pokloni brezplačno domeno po vaši izbiri (s tem imate za eno leto pokrite stroške registracije), SSL certifikat, neomejeno pasovno širino in neomejeno uporabo prostora na trdem disku. Nadzorna plošča je sila enostavna za uporabo, kakor namigne že samo ime gostovanja, pa boste WordPress lahko enostavno namestili že s klikom ali dvema. Za gostovanje neomejene količine domen boste potrebovali paket Baby ali Business, torej vsaj za eno stopnjo višje kot začetni.

Sklepna misel

WordPress je znan po svoji napredni funkcionalnosti in prijaznosti uporabniku – z njim lahko zgradite spletno stran po meri in urejate vsebino na njej, brez, da bi za to potrebovali kakršno koli tehnično predznanje. Namestite ga lahko z le nekaj kliki, podobno pa velja tudi za namestitev vtičnikov in menjavo grafične podobe. V kolikor ste prepričani, da je WordPress platforma, za katero želite, da poganja vašo spletno stran, potem je WordPress gostovanje jasna izbira. V tem prispevku ste si lahko prebrali nekaj kratkih recenzij najboljših ponudnikov WordPress gostovanja, za katere smo prepričani, da vam bodo pomagali pri izbiri pravega.

Neoserv
5.0/5