Največja jama na svetu ima lastno podnebje, njen obisk pa traja kar 5 dni. Vas zanima, koliko stane obisk?

Home » Največja jama na svetu ima lastno podnebje, njen obisk pa traja kar 5 dni. Vas zanima, koliko stane obisk?
Jama Son Doong
Foto: Adobe Stock

Največja jama na svetu se nahaja v Vietnamu, znana pa je tudi po tem, da ima kar lastno mikro podnebje. Danes boste izvedeli vse, kar morate vedeti o jami Son Doong: Kje se nahaja, kdaj in kako je bila odkrita, koliko traja njen obisk in koliko stane. Na koncu pa si še poglejmo primerjavo s Postojnsko jamo!

Jama Son Doong je dolga skoraj 9 kilometrov in se ponaša z osupljivo prostornino do 38,5 milijona kubičnih metrov, kar potrjuje njen status največje naravne jame na svetu. Ta ogromna velikost je kar 5x večja od prej znane Jelenove jame v Maleziji, ki je imela ta naziv pred odkritjem Son Doonga in  obsega 9,5 milijona kubičnih metrov. Vendar pa Son Doong resnično odlikuje in si zasluži svetovno priznanje zaradi izjemnega skritega sveta, ki se skriva v njenih globinah.

Veličastne dimenzije jame še vedno presenečajo, saj najvišji jamski lok doseže osupljivo višino 243,84 metra, njegova največja širina pa se razširi do 150 metrov. Če si to predstavljate, si zamislite, da bi vanjo umestili 40-nadstropno stavbo in 15.000 olimpijskih plavalnih bazenov!

Za mnoge obiskovalce je vstop v Hang Son Doong podoben vstopu v drug svet. Znana meteorologinja Ginger Zee, ki je poročala za oddajo Good Morning America televizije ABC News, je dih jemajoče razglede v Son Doongu primerjala s prizori iz priljubljenega filma Avatar. Dejansko sta veličastnost in nezemeljska lepota Son Doonga pustila neizbrisen vtis na vse, ki so imeli čast raziskovati njegove globine. Pri tem velja tudi omeniti, da je veliko več ljudi doseglo vrh Everesta, kot pa vstopilo v to jamo.

Kje se nahaja jama Son Doong?

Jama Son Doong

Jama Son Doongse nahaja v osrčju narodnega parka Phong Nha-Ke Bang v provinci Quang Binh v Vietnamu. To Unescovo območje svetovne dediščine slovi po osupljivih apnenčastih kraških pokrajinah, obsežnih jamskih sistemih in bogati biotski raznovrstnosti. Geografsko se narodni park Phong Nha-Ke Bang nahaja v osrednjem Vietnamu, med gorsko verigo Annamite na zahodu in obalnimi ravnicami Južnokitajskega morja na vzhodu. Park obsega več kot 2000 kvadratnih kilometrov, zanj pa so značilni razgiban teren, bujni gozdovi in vijugaste reke. Gre za nekakšen tropski kraški svet.

Dostopnost do jame Son Doong je zaradi oddaljenosti in zahtevnega terena razmeroma omejena. Najbližje večje mesto je Dong Hoi, ki je oddaljeno približno 50 kilometrov vzhodno od narodnega parka. Iz mesta Dong Hoi se obiskovalci običajno odpravijo po cesti do vhoda v park, kjer se lahko dogovorijo za vodene oglede za raziskovanje Son Doonga in tudi drugih bližnjih jam.

Tukaj je 3D slika jame Son Doong s portala National Geographic.

Jamo je odkril lokalni kmet, ki je lokacijo sprva pozabil

Izjemna zgodba o odkritju jame Son Doong sega v leto 1990, ko je lokalni kmet po imenu Ho Khanh naletel na vhod v jamo na razgibanem terenu gorovja Annamite v Vietnamu. Takrat je na izletu v gozd, ko je iskal agarjevec (zelo drago rastlino), naletel na nevihto in si moral poiskati zavetje, pri čemer je našel vhod v majhno jamo pod skalo. Ko se je približal, je Ho Khanh videl, da se iz nje dviga megla, in slišal zvoke žuborenja reke v njej.

Ko je začutil močan hladen veter, se je odločil, da se vrne brez nadaljnjega pregleda. Čez čas se mu je zdelo, da je ta jama podobna številnim drugim, ki jih je našel na svojih potovanjih po džungli, zato se ni posebej trudil, da bi si zapomnil točno lokacijo.

2007: Jamo s pomočjo kmeta odkrije mednarodna ekipa jamarjev

Leta 2007 sta Howard Limbert in Deb Limbert, vodilna člana britanske ekipe The British Vietnam Cave Expedition Team, prispela v Phong Nha, da bi opravila raziskave in pregled jam na tem območju. Na podlagi analize apnenčaste topografije, rečnih sistemov in prelomnih linij je Howard domneval, da za izhodom iz Hang En obstaja pomembna jama. Vendar je natančna lokacija ostala nedoločljiva.

Med pogovorom s Howardom je gospod Ho Khanh po naključju omenil, da je naletel na vhod v jamo, za katero so značilni močan veter, gosta megla in odmevni zvok deroče reke. Howard in Deb sta navdušena nad tem razkritjem pozvala Ho Khanha, naj se spomni lokacije in poti do jame.

Ho Khanh se je leta pozneje, navdihnjen z navdušenjem Howarda in njegove ekipe, lotil vztrajnega iskanja izmuzljive jame. Leta 2008, med drugim potovanjem v gozd, je imel srečo, saj je ponovno odkril vhod v jamo. Ko si je zapomnil lokacijo in v mislih začrtal pot z orientacijo po okoliških gorah in drevesih, se je vrnil odločen, da bo stopil v stik z ekipo odprave.

Howard Limbert je 7. aprila 2009 vodil skupino strokovnjakov za jamarstvo, ki je v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Univerze za znanost v Hanoju raziskovala jamo. Prvi, ki je stopil v jamo Son Doong, je bil Peter MacNab, član ekipe The British Vietnam Cave Expedition Team. Ta odprava je pomenila tudi Ho Khanhovo uvodno potovanje v jamo.

Od kod izvira ime jame?

Med raziskovanjem so potrdili, da je Son Doong največja jama na svetu in ima svoj edinstven ekosistem. Po premisleku so Ho Khanh in strokovna ekipa jamo krstili z imenom »Son Doong«, kar je mešanica dveh besed: »Son«, kar pomeni gora, in »Doong«, ime doline, v kateri od leta 1992 živi etnična manjšina Bru-Van Kieu in v kateri izvira reka Thuong. Od takrat je jama Son Doong postala svetovno znana kot glavna naravna znamenitost v Vietnamu.

Kakšna je geološka zgodovina jame?

Pred 2 do 5 milijoni let je rečna voda tekla skozi apnenec, ki je bil zakopan ob prelomu, in ga erodirala v ogromen podzemni predor, v katerem so deli stropa padli v luknje in postali današnji jamski lok v Son Doongu.

Edinstvene lastnosti jame

Foto: Adobe Stock

Tisto, kar Son Doong resnično odlikuje in naredi za svetovno senzacijo, pa ni le velikost, temveč skriti svet, ki se skriva v njej.

Jama ima lastno podnebje

Jama Son Doong se ponaša z impresivnim notranjim ekosistemom z lastno mikroklimo, ki podpira raznoliko rastlinsko in živalsko življenje, podobno tistemu v tropskem gozdu. Zaradi svoje ogromne velikosti – dovolj velike, da bi v njej lahko postavili nebotičnik – in edinstvenih geoloških značilnosti, kot so doline (vrtače, ki ustvarjajo naravna strešna okna), ima Son Doong zelo posebne podnebne razmere. 

V notranjosti so temperature razmeroma stabilne in se gibljejo med 17 in 25 stopinjami Celzija, odvisno od letnega časa. To stabilno podnebje v kombinaciji z naravno sončno svetlobo, ki vstopa skozi doline, omogoča razvoj bujnega rastlinja in celo podzemne džungle, ki se precej razlikuje od površinskega okolja. Različne ravni vlage, temperature in svetlobe zagotavljajo različne niše, v katerih uspevajo različne oblike življenja. 

Ogromni stalaktiti in stalagmiti

Ena od najbolj navdušujočih značilnosti jame je zbirka ogromnih stalagmitov in stalaktitov, od katerih so nekateri višji od Triumfalnega loka. Obseg teh formacij je težko razumeti, če jih ne vidimo v živo. Te geološke tvorbe so se oblikovale skozi tisočletja, nekatere pa so visoke tudi do 80 metrov, kar jih uvršča med največje znane. Masivni stalagmiti ne le povečujejo veličastno lepoto jame, ampak tudi prispevajo k zapletenemu ekosistemu, saj podpirajo različne mikrohabitate.

Podzemna reka

V jami Son Doong se nahaja očarljiv podzemni rečni sistem, ki še doda k njeni misterioznosti. Reka, ki teče skozi jamske prehode, se vije po podzemni pokrajini in na svoji poti izklesuje zapletene kanale in votline. Izvor in končni cilj reke ostajata zavita v skrivnost, saj se raziskovalci še niso podali tja.

Podzemna reka v jami Son Doong ima ključno vlogo pri oblikovanju edinstvenega jamskega ekosistema, saj zagotavlja pomembne vire vode za raznoliko rastlinstvo in živalstvo, ki je v jami doma. Obiskovalci jame lahko iz prve roke opazujejo moč in lepoto reke, ki kaskadno teče čez apnenčaste formacije in izginja v skritih podzemnih kanalih. 

»Veliki vietnamski zid«

»Veliki vietnamski zid«, skoraj 90 metrov visoka kalcitna pregrada, je ena od najbolj mogočnih naravnih značilnosti jame Son Doong. Ta strma stena je nastala iz mineralnih nahajališč skozi stoletja in predstavlja velik izziv za jamarje in pustolovce. V zadnjih letih je bila za pomoč plezalcem nameščena lestev iz nerjavnega jekla, ki se razteza 18 metrov ob vznožju stene, za preostali vzpon pa je dopolnjena z varnostnimi vrvmi in opremo.

Ogromne vrtače

Jama Son Doong je znana po velikanskih vrtačah, ki so nastale zaradi propadanja stropov zaradi erozijskih procesov v milijonih let. V jami Son Doong sta dve izstopajoči prevdsem 2 vrtači:

 • »Doline 1«: To je prostor s strešnim oknom, ki je nastal iz porušenega stropa in se odpira navzven. Od tal jame je visok 450 metrov. Ob sončnih dneh med januarjem in marcem se v Dolini 1 zgodi zapeljiv pojav, ko sončni žarki prodrejo skozi strešno okno in prodrejo globoko v jamo ter osvetlijo prehode.
 • »Doline 2«: Dolina 2, ki se nahaja približno kilometer od Doline 1, obiskovalce navdušuje z globokim, 200 metrov visokim notranjim pragozdom. Strešno okno v tem delu omogoča vstop sončni svetlobi, porozne apnenčaste stene jame pa omogočajo vdor vlage in ustvarjajo edinstveno mikroklimo. Ti pogoji podpirajo bujno in cvetoče zelenje, ki ga najdemo v Dolini 2.

Osupljiv ekosistem, poln endemitov 

Ekosistem Son Doonga je resnično izjemen zaradi prisotnosti številnih endemičnih vrst, ki jih ne najdemo nikjer drugje na Zemlji. Ta edinstvena bitja so se prilagodila temnim in vlažnim razmeram v jami ter si v tem podzemnem svetu ustvarila svoje niše. 

Raziskovalci so prav tako opazili opice, kako se spuščajo 200 metrov globoko v jamo, da bi se v džungli prehranjevale in nabirale polže. Pripovedujejo o srečanjih z različnimi bitji, kot so kače, veverice, podgane, leteče lisice, ptice in netopirji. Poleg tega je raziskovalna skupina odkrila sedem novih vrst, med njimi ribe, pajke, škorpijone, kozice, sinice in plankton, ki zaradi prilagoditve na večno temo nimajo pigmenta in vida.

Kljub pomanjkanju naravne svetlobe del jame osvetljujeta dve dolini, ki jo preplavljata z osupljivo sončno svetlobo. V obsežnih komorah so največji stalagmiti na svetu in džungla z visokimi drevesi, ki segajo do 50 metrov. Raziskovalci ugotavljajo, da je vidljivost lahko do 1,5 kilometra, čeprav notranji vremenski sistem jame občasno ustvarja impresivne oblake, ki lahko zakrijejo pogled.

Svetovni rekordi jame

Jama Son Doong ima številne svetovne rekorde, kar potrjuje njen status največjega in najznamenitejšega jamskega sistema na svetu. Tukaj je seznam rekordov te jame in nekaj zanimivih dejstev:

 • Guinnessov rekord za največjo jamo na svetu: 30. aprila 2013 je bila jama Son Doong uradno vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja jama na svetu.
 • Največji jamski prehod: Son Doong se ponaša z največjim jamskim prehodom na svetu, imenovanim Pasja roka, ki v dolžino meri več kot 5 kilometrov
 • Najvišji stalagmiti: V Son Doongu lahko obiskovalci občudujejo najvišje stalagmite, ki so bili kdaj koli odkriti in dosegajo višino več kot 80 metrov
 • Največji prerez stalagmita: V jami se nahaja največji prečni prerez stalagmita, ki je bil kdaj koli zabeležen, kar 4 metre.
 • Najgloblja vrtača: Son Doong ima eno najglobljih vrtač na svetu, ki sega skoraj 200 metrov od jamskega stropa do jamskega dna.
 • Največja prostornina jame: S skupno prostornino približno 38,5 milijona kubičnih metrov  je Son Doong po prostornini največja jama na svetu.
 • Unescova svetovna dediščina: Zaradi izjemne geološke in ekološke vrednosti je bil Son Doong priznan kot Unescov spomenik svetovne dediščine. Leta 2003 je bil na prestižni seznam vpisan tudi narodni park Phong Nha – Ke Bang, ki vključuje Son Doong, s čimer je bil poudarjen pomen jame v okviru svetovne naravne dediščine.

Kako lahko obiščem jamo Son Doong?

Jama Son Doong
Foto: Adobe Stock

Če želite rezervirati izlet v jamo Son Doong, morate opraviti strukturiran postopek rezervacije pri uradnem organizatorju potovanj, podjetju Oxalis Adventure Tours

 1. Postopek se začne s spletno rezervacijo, kjer izberete datum in izpolnite podroben obrazec, vključno z vašo zdravstveno in zdravstveno zgodovino. 
 2. Po oddaji obrazca boste prejeli elektronsko sporočilo z obvestilom, v katerem bo vaše mesto zadržano, medtem ko bo vaša prijava pregledana. 
 3. Če bo prijava odobrena, boste prejeli e-poštno sporočilo, da opravite plačilo in s tem dokončno opravite rezervacijo. 
 4. Ključnega pomena je, da podrobno in pošteno navedete svojo zdravstveno anamnezo, saj se na potovanju zaradi zahtevne narave odprave zahteva dobra telesna pripravljenost

Dostop do jame je strogo nadzorovan, saj je letno dovoljenih največ 1.000 obiskovalcev. Zaradi deževnega obdobja je obisk omejen na obdobje med koncem januarja in koncem avgusta, potem pa jama postane nedostopna.

Do narodnega parka Phong Nha-Ke Bang se lahko odpravite iz mesta Son Trach, ki leži 50 km severno od mesta Dong Hoi. Redni avtobusni prevozi povezujejo Dong Hoi s Huejem, Hoi Anom in Danangom. Običajno štiridnevno potovanje stane 3.000 €, od tega 660 € za narodni park Phong Nha Ke Bang. Vsaka turistična skupina je omejena na 10 obiskovalcev in vključuje vodnika (ki ga vodi vsaj eden od britanskih jamarjev iz prvotnega raziskovanja), varnostnega pomočnika, kuharje, nosače in čuvaja parka. Čeprav se zahteva določena raven telesne pripravljenosti, vam ni treba biti izkušen jamar ali plezalec; zadostujejo že nekatere pohodniške izkušnje.

Mreža jam v osrednjem Vietnamu je pomembno preoblikovala regijo. Nekoč je bila med najrevnejšimi območji Vietnama, zdaj pa je postala najbolj priljubljeno mesto za raziskovanje jam na svetu in najhitreje rastoča turistična destinacija v državi. Za Howarda Limberta in njegovo ekipo je ta uspeh dobrodošel, vendar ohranjanje okolja ostaja glavna prednostna naloga, zlasti ker je 70% jam v regiji še vedno neraziskanih

Pogoji za obisk jame so zato naslednji:

 • Zdravstvene zahteve in zahteve glede sposobnosti: Za oceno primernosti za fizično zahtevno naravo pohoda je treba podrobno in pošteno razkriti zdravstveno stanje in zdravstveno pripravljenost.
 • Zahteve glede izkušenj: Zaradi zahtevnega terena odprave so potrebne predhodne izkušnje s pohodništvom ali večje izkušnje na prostem.
 • Obvezna varnostna navodila: Udeleženci se morajo dan pred odpravo udeležiti varnostnih navodil in pregleda opreme.
 • Telesna pripravljenost: Odprava vključuje približno 25 km trekinga po džungli in 9 km jamarjenja.
 • Ustrezna oprema: Obvezna je ustrezna obutev in oprema za prečkanje rek, strme vzpone in spremenljive vremenske razmere v jami.
 • Starostne in zdravstvene omejitve: Odprava ni primerna za otroke, nosečnice in osebe z omejenimi izkušnjami na prostem ali pohodništvu ali slabim zdravstvenim stanjem.

Primerjava s Postojnsko jamo

Seveda pa ne moremo govoriti o najznamenitejših jamah sveta, brez da bi omenili naš dragulj Postojnsko jamo. S tem v mislih smo pripravili naslednjo primerjavo med jamo Son Doong in Postojnsko jamo:

Velikost

Jama Son Doong se razteza v dolžino več kot 5 kilometrov in dosega višino do 200 metrov, zaradi česar je po obsegu največji znani jamski prehod na svetu. Njene kolosalne dimenzije omogočajo, da v njej uspevajo celi ekosistemi, vključno z bujno džunglo in hitro tekočo podzemno reko.

Nasprotno pa Postojnska jama, čeprav ni tako obsežna, z več kot 24 kilometri rovov predstavlja enega najdaljših jamskih sistemov. Ta jama, ki so jo odkrili v 17. stoletju, je znana po obsežni mreži rovov, dvoran in galerij, ki so že več kot 200 let turistična atrakcija.

Dostopnost

Son Doong je destinacija za neustrašne raziskovalce. Ogledi jame so omejeni in zahtevajo veliko fizičnega napora, vključno s pohodi po džungli, prečkanjem rek in plezanjem. Potovanje je skrbno vodeno, na leto lahko jamo obišče le 1000 obiskovalcev

Postojnska jama pa je seveda zelo dostopna, saj ima dobro razvito infrastrukturo, vključno z električnim vlakcem, ki obiskovalce prevaža po njenih osupljivih galerijah. Zaradi lahkega dostopa je postala ena od glavnih turističnih znamenitosti v Sloveniji, saj jo je od 19. stoletja obiskalo več kot 38 milijonov obiskovalcev, kar je svetovni rekord. Poleg tega ima Postojnska jama tudi vlakec. Postojnska jama je tudi najdaljši javno dostopni jamski sistem na svetu.

Zgodovina

Čeprav je Son Doong na svetovni sceni relativno nov, je njegovo odkritje pomembno spodbudilo lokalni turizem in povečalo ozaveščenost o ohranjanju naravnih čudes v Vietnamu. Njegovo raziskovanje je odprlo nove meje v speleologiji in naravoslovju.

Postojnska jama ima pomembno mesto v kulturni dediščini Slovenije, saj zgodovina njenega raziskovanja sega v zgodnje 19. stoletje. Bila je ena prvih jam, ki so jo opremili z električno razsvetljavo, kar je povečalo njeno privlačnost in jo uvrstilo med pionirje jamskega turizma. 

Ko potegnemo črto

Jama Son Doong je največja jama na svetu in edinstveno naravno čudo v vietnamskem narodnem parku Phong Nha-Ke Bang. Njene ogromne komore in edinstveni ekosistemi ustvarjajo mistični svet, ki vabi le najpogumnejše pustolovce, da raziščejo njene globine. Son Doong je skrito podzemno svetišče, v katerem so džungla, reka in celo lokalni vremenski sistemi. Jama je bila odkrita šele nedavno, obisk pa je omejen na 1000 obiskovalcev letno ter stane 3000 EUR po osebi. Pri tem velja omeniti, da je dobro rezervirati 1 leto vnaprej, saj je povpraševanje veliko. 

Pogosta vprašanja

Kako fizično zahtevna je tura Son Doong?

Ali so določena časovna obdobja, ko je jama dostopna?

Kako dolgo traja izlet v Son Doong?

Koliko stane izlet v jamo Son Doong?

Ali za ogled potrebujem posebno opremo?