Ne ravno decentralizirana Solana

Home » Ne ravno decentralizirana Solana
solana

Uporabniki Solenda so glasovali za dodelitev nujnih pooblastil podjetju Solend Labs, da začasno prevzame račun enega izmed »kitov«.

V nedeljo je bil decentralizirani finančni sektor (DeFi) ponovno pod drobnogledom, potem ko je Solanin priljubljeni DeFi protokol Solend pripravil predlog upravljanja, s katerim bi začasno prevzeli kripto denarnico enega izmed kitov (kit oz. whale je oseba, ki drži veliko količino določene kriptovalute). Razlog je tveganje za likvidacijo.

Predlog z imenom SLND1: Mitigate Risk From Whale (zmanjšanje tveganja zaradi kitov) je bil nenadoma uveden v nedeljo brez napovedi, glasovanje pa se je končalo s 97% odobritvijo. Škandal se je zgodil po nenadnih odpuščanjih iz družb Coinbase in BlockFi prejšnji teden ter likvidacijskem neuspehu družbe Three Arrows Capital. K obdobju nepričakovane nestanovitnosti in razprodaj na trgu so se pridružile še sprotne spremembe domnevno decentralizirane avtonomne organizacije ali DAO, ki kažejo, da kriptovalute niso tako decentralizirane, kot so morda mislili njihovi uporabniki.

Kaj pomeni predlog SLND1?

S tem prvim tovrstnim Solendovim glasovanjem o upravljanju brez primere bo podjetje Solend Labs dobilo nujna pooblastila za likvidacijo kitovih »ranljivih« sredstev (približno 20 milijonov dolarjev v SOL) prek trgovanja na prostem trgu (OTC) namesto na decentraliziranih borzah – kjer običajno potekajo likvidacije decentraliziranih financ (DeFi) -, če cena SOL pade prenizko.

Družba Solend Labs je dejala, da bi likvidacija pozicije kita na verigi lahko povzročila kaos na DeFi trgih ekosistema Solana. Če bi to storili prek storitve OTC, bi se verjetno izognili takšnemu izidu. Vendar pa bi si tudi v celoti prilastili protokol, kodiran s pametnimi pogodbami, ki ga Solend programsko uporablja za vsako drugo likvidacijo posojilojemalca. Zagovorniki intervencije so trdili, da omenjeni kit ni bil tipičen uporabnik. Na račun Solend je shranil 5,7 milijona kovancev SOL ali več kot 95 % depozitov sklada. Proti temu si je izposodil 108 milijonov dolarjev v stabilnih kovancih – veliko več kot kdor koli drug.

Če bi bila dosežena likvidacijska cena 22,30 dolarja, bi bilo izplačilo približno 20 milijonov dolarjev. SOL trenutno trguje po ceni 35 dolarjev dolarja.

“Kljub našim prizadevanjem nismo uspeli prepričati kita, da bi zmanjšal tveganje, ali celo stopiti v stik z njim,” je navedeno v predlogu. “Glede na to, kako se stvari gibljejo z neodzivnostjo kita, je jasno, da je treba sprejeti ukrepe za zmanjšanje tveganja.”

Odziv kripto skupnosti

Ukrep se je soočil s številnimi nasprotovanji. Glavni svetovalec družbe Delphi Labs Gabriel Shapiro je družbo Solend obtožil, da je ustvarila slab precedens, ki ni le v vsakem pogledu v nasprotju z DeFi ethosom, temveč je tudi nezakonit.

V ponedeljek je Solend uporabnike pozval, naj glasujejo o novem predlogu za razveljavitev prejšnjega glasovanja, ki je prejel več kot 99,8 % glasov “za”. “Prisluhnili smo vašim kritikam glede projekta SLND1 in načina, kako je bil izveden,” je v objavi na blogu zapisal soustanovitelj podjetja Solend Rooter. “Cena SOL se je nenehno povečevala, kar nam je dalo nekaj časa, da smo zbrali več povratnih informacij in razmislili o alternativah.”

Dodaj odgovor