Nekdanji kripto kralj Sam Bankman-Fried v zapor za 25 let

Home » Nekdanji kripto kralj Sam Bankman-Fried v zapor za 25 let

Zloglasni nekdanji izvršni direktor kripto borze FTX, ki je stranke oškodoval za približno 8 milijard dolarjev, gre na hladno za 25 let. Kako pa je reagirala kripto skupnost? V svojem stilu – memecoin »Som Bonkmon Fraud« je zabeležil 300x rast, potem pa strmoglavil.

Zvezni sodnik je v četrtek odločil, da mora Sam Bankman-Fried za goljufijo in zaroto, ki je na koncu uničila njegovo nekoč veliko kripto borzo FTX, v zaporu preživeti 25 let. Pri tem velja poudariti, da mu je grozilo mu do 110 let zapora. Tožilci so zahtevali kazen od 40 do 50 let, Bankman-Friedovi odvetniki pa šest let in pol.

Ko se je sodnik Lewis Kaplan pripravljal na izrek sodbe, je pripomnil, da Bankman-Fried ni pokazal nobenega obžalovanja za svoja pomembna kriminalna dejanja. Kaplan je njegova prizadevanja, da bi se v javnosti predstavil kot dobrotnik, označil za delno pretenciozna. Kaplan je zavrnil trditve obrambe, da Bankman-Fried v prihodnosti ne bo predstavljal nevarnosti za kazniva dejanja, in opozoril, da je “ugled gospoda Bankmana-Frieda po vsem svetu močno omadeževan”, vendar je njegovo vztrajnost in marketinško spretnost priznal kot razlog za izrek stroge kazni izvršnemu direktorju FTX.

Bankman-Fried je bil prav tako kaznovan z 11 milijardami dolarjev, kar vključuje sporazume o zaplembi premoženja, na primer zasebnega letala.

Obsodbe za kazniva dejanja belih ovratnikov so bile v zadnjih letih različne, od 150 let za Bernarda Madoffa do 11 let za Elizabeth Holmes. 32-letni Bankman-Fried je v svoji zadnji izjavi pred sodnikom dejal, da ga dogodki v FTX “preganjajo” in da “je naredil veliko napak”.

Obramba: Bankman-Fried je samo »družbeno nerodni matematik«

Mark Mukasey, Bankman-Friedov odvetnik, je nagovoril sodnika Kaplana in poudaril, da Sam ne ravna iz zlonamernosti, temveč iz logičnega in matematičnega vidika. Dejal je še, da tisti, ki Sama resnično razumejo, o njem še zdaleč ne bi rekli, da je pohlepen ali usmerjen k moči, temveč da je preprosto neroden navdušenec nad matematiko. Mukasey je pogosto omenjal Bankman-Friedov avtizem in družbeno nelagodje  ter njegovo globoko predanost delanju dobrega, pri čemer ga je prikazal kot zapletenega, a briljantnega posameznika z izjemno delovno etiko in intelektom. Sodnika je prosil, naj razmisli o morebitnih posledicah za najboljša leta njegove stranke, in poudaril, da je pomembno, da mu ne odvzame možnosti, da bi si našel partnerja in imel otroke.

Bankman-Fried: »Žal mi je za stranke FTX«

Ko je imel Bankman-Fried priložnost spregovoriti pred sodiščem, je izjavil, da ga skrbijo predvsem FTX stranke, ki čakajo na vračilo svojih sredstev, in ne njegovo čustveno stanje ali možnost prihodnjih otrok. Omenil je, da je prepričan, da so njegova produktivna leta v bistvu za njim, kar je še bolj občutil med svojim šestmesečnim bivanjem v Metropolitan Detention Center (MDC) v Brooklynu. Na dan, ko je vstopil v sodno dvorano, kjer so bili na galeriji njegovi starši in raznolika skupina opazovalcev, je bil videti opazno vitkejši kot med sojenjem prejšnje leto. Njegovi nekoč skrbno pristriženi lasje, prepoznavni po kodrih, so bili zdaj videti bolj polni, a razmršeni.

Bankman-Fried je bil oblečen v zaporniško opravo s kratkimi rokavi in je govoril pod budnim očesom ameriškega šerifa. Ponovil je svojo trditev, da FTX je imel in še vedno ima dovolj sredstev, da lahko v celoti poravna svoje dolgove. Priznal je, da bi “likvidnostno krizo”, s katero se je soočalo njegovo podjetje in h kateri je prispeval tudi sam, lahko premagali z veliko truda, pri čemer je trdil, da bi FTX lahko preživel vihar, tudi če bi to pomenilo zaprtje podjetja Alameda, podjetja, ki ga je poskušal rešiti s sredstvi strank FTX.

Kripto skupnost neustavljiva: Pojavili so se memecoini na temo »Sam-Bankman Fried v zaporu«

Memecoini in internetne asociacije so postale stalen del kripto skupnosti, pa če nam je to všeč ali ne. »Degeni« so tako na podlagi novic o Bankman.Friedu ustvaril številne meme kovance, katerih vrednost je v nekaterih primerih narasla za več kot 30.000 %, nato pa je spet padla v nič.

  • Nekaj ur pred izrekom Bankman-Friedove sodbe pa je razvijalec v omrežju Coinbase layer-2 Base predstavil memecoin z imenom Sam Baseman Fraud, ki je imel šaljivo oznako $FTX. V samo sedmih urah je memecoin FTX zrasel za več kot 23.300 %, tržna kapitalizacija pa je 28. marca po podatkih DexScreenerja dosegla 1,5 milijona dolarjev. Kot se pogosto dogaja pri mnogih memecoinih, se je žeton začel močno prodajati in v treh urah padel za več kot 85%. V času pisanja tega članka se je cena memecoina izenačila in se giblje okoli 0,06 dolarja, kar je še vedno 60% manj od ATH.
  • Približno dve uri po izreku sodbe se je na Solani začel prodajati še en memecoin na temo SBF, imenovan Som Bonkmon Fraud. Memecoin SBF na Solani je sprva dosegel tržno kapitalizacijo približno 20 milijonov dolarjev, kar je več kot 18.000% rast glede na začetno vrednost 30.000 dolarjev. Vendar se je žeton hitro razprodal in z najvišje vrednosti padel za več kot 95%.

Vas zanima nakup memecoinov na Solani? Preberite si naš seznam top memecoinov za nakup na Solani.

Seveda pa se zavedajte, da so memecoini zelo nestanovitna sredstva in da večinoma končajo na nuli.