Nemčija ne bo obdavčila kriptovalut, prodanih po 1 letu posedovanja

Home » Nemčija ne bo obdavčila kriptovalut, prodanih po 1 letu posedovanja

Nemški kripto ekosistem je končno prejel davčne smernice na nacionalni ravni. Nemškim vlagateljem ne bo treba plačati davka na prodajo kriptovalut, če jih hranijo več kot eno leto.

Nemško zvezno ministrstvo za finance (BMF) je izdalo prve smernice o dohodninski obravnavi kriptovalut in drugih žetonov, ki temeljijo na tehnologiji blockchain. Dokument na 24 straneh, izdan prejšjni torek, zajema različne vidike vprašanj, povezanih s kriptovalutami, ki so tehnično razloženi in razvrščeni glede na nemško zakonodajo o dohodnini.

Bistvena točka je, da je prodaja pridobljenih kriptovalut, kot sta Bitcoin (BTC) ali Ethereum (ETH), po enem letu lastništva zdaj za posameznike neobdavčena. Poleg tega nove smernice veljajo tudi za digitalno premoženje, ki se uporablja v protokolih za staking ali posojanje. Slednje je bilo v zadnjih mesecih eno od najbolj intenzivno obravnavanih vprašanj, saj 23. člen nemškega zakona o dohodnini določa, da če je obdobje med pridobitvijo in prodajo sredstva daljše od enega leta, je celoten znesek dobička neobdavčen. Prej je bilo morda treba kriptovalute, ki so se uporabljale za staking ali kako drugače ustvarjale dobiček, imeti v posesti do 10 let, da so bile oproščene plačila davka. Od zdaj naprej pa to ne bo več veljalo, Nemčija pa se ponovno pokazala, zakaj velja za eno vodilnih progresivnih evropskih držav.

Hiter in progresivni razvoj

Poleg nakupa in prodaje kriptovalut nova objavljena navodila obravnavajo tudi rudarjenje, staking, posojanje, trde vilice in airdrope. Parlamentarna državna sekretarka Katja Hessel je v izjavi povedala, da se z objavo smernic ukvarjanje s to temo seveda ne konča, ampak je le vmesni rezultat. Ob tem je še omenila, da hiter razvoj sveta kriptovalut zagotavlja, da jim tem ne bo zmanjkalo.

Po Hesselovih besedah nemška vlada že pripravlja dodatni dokument, ki se bo osredotočil na sodelovanje med zveznimi deželami in njihove zaveze na tem področju. Navodila o obdavčitvi virtualnih sredstev so bila objavljena šest mesecev po tem, ko je nova nemška vlada vključila kriptovalute in tehnologijo blockchain v svoj koalicijski sporazum in jih opisala kot ključne elemente, ki bodo podpirali razvoj države v naslednjih štirih letih.

Nemčija tudi zgodovinsko naklonjena kriptovalutam

Nemčija ima dolgo »kripto zgodovino«. Zgodovinsko gledano je bila ta država ena največjih plačnic v omrežjih Bitcoin in Ethereum – 9 % Bitcoin vozlišč (1.443) in več kot 14 % Ethereum vozlišč (847) ima sedež v Nemčiji.

Borza Gemini je v svojem poročilu o stanju kriptovalut za leto 2022 poročala, da je imelo 17 % nemških anketirancev v lasti kriptovaluto – kar je v skladu z ostalo Evropo. Več kot polovica nemških anketirancev je bila “radovedna glede kriptovalut” in je v tem letu nameravala prvič kupiti digitalno premoženje – za pet odstotnih točk več kot Francozi in za 17 odstotnih točk več kot na primer Danci.

Dodaj odgovor