NFT projekt: Shitbeast

Home » NFT projekt: Shitbeast

Kljub krvavečemu trgu so se na trendovskem seznamu znašli nekateri zanimivi, če ne kar groteskni NFT projekti, ki nasprotujejo medvjedjemu sentimentu. ShitBeast NFT je eden izmed njih. Gre za nov NFT ekosistem, v katerem lahko uporabniki trgujejo in kurijo številne NFT, povezane s »sranjem«, od kakcev do kreatur.

Znašli smo se sredi medvedjega trga. NFT-ji, tako kot kriptovalute, seveda strmo padajo v vrednosti, nekateri pa v večno pozabo. Številni zbiratelji se sprašujejo o svojih naložbenih odločitvah. Nekateri so kar zapustili to področje. Kar pa je presenetljivo (oz. kar pogosto značilno za nepredvidljivi kripto svet) , da so se na prizorišče pojavili nekateri povsem smešni in nesmiselni projekti NFT.

Naj se zdi še tako šokantno, nekatere od teh zbirk se spogledujejo z najbolj uveljavljenimi NFT projekti, kot so BAYC. Najprej so bili to grdi NFT Goblintown. Zdaj so jim sledile še druge, kot sta I’ll Poop It in ShitBeast. Ti dve novi medsebojno povezani NFT zbirki, ki ju je ustvaril OpenSea uporabnik z imenom PieceOfShitDeployer, sta izšli in sta osredotočeni izključno na NFT »sranja« in stvari, ki se uporabljajo za njegovo čiščenje. Do zdaj so ljudje za te NFT-je porabili skoraj 9 milijonov dolarjev.

Prva kolekcija: I’ll Poop It

Prva zbirka, je razmeroma preprosta: Na 10.000 NFT-jev je upodobljen smrdljiv kup »sranja«, obdan z mračnimi risbami zajedavcev, letečih plovil in razpadajočih znakov. “Oba veva, da nekaj jpg-jev sodi sem,” piše na napisu na enem od NFT-jev, kar kaže na ironično perspektivo ustvarjalcev glede nesmiselnosti marsikaterih NFT projektov, ki naj bi bili »kup dreka«. “Kupi ta NFT ali pa ga bom pojedel,” se glasi napis na drugem, tokrat pa sporočilo krasijo odprta usta, ki so razmazana s kakcem.

Obstaja 10.000 takšnih NFT, ki so bili sprva na voljo brezplačno. OpenSea kaže, da ima danes več kot 3.600 lastnikov. Spodnja cena je v torek zgodaj zjutraj znašala 0,488 ETH (približno 860 USD), nato pa je poskočila na 1,26 ETH (približno 2.241 USD), pri čemer je bil najvišji NFT na seznamu za 743 ETH (1,3 milijona USD), čeprav je bil nazadnje prodan za 0,34 ETH (približno 607 USD). Ta NFT zbirka, ki je bila ustvarjena 31. maja, je v zadnjem tednu zabeležila skupni obseg 2.789 ETH (približno 5 milijonov USD).

Druga kolekcija: ShitBeast

Ustvarjalec prve fekalne zbirke PieceOfShitDeployer, je kmalu zatem predstavil še eno zbirko z naslovom “Shit Beast”. V slednji se nahajajo živali, ki so razmazane s – da, uganili ste – sranjem. Nekatere so še posebej umazane: ena ima kakce za lase, ušesa in nosnice; druga ima ličinke, ki plavajo v kupu sranja na glavi zveri, in še več ličink, ki še vedno plavajo v njenih nosnicah; druge imajo sranje z glazuro in posipom… Skratka, razumete smer te fabulozne kolekcije.

Spodnja cena ShitBeast je bila danes zjutraj 0,6 ETH, skupni obseg pa se je povzpel na spodnjo ceno 6.7 ETH, število lastnikov pa se je povzpelo na 3.500. Poleg tega ima projekt spletno stran, ki pa ne ponuja veliko niti zbirateljem niti obiskovalcem. Razen ene izjave: “Vaš NFT je le kos sranja”. Njihov twitter račun pa je tudi zelo poveden.

Če držite ta NFT, dobite posebno pikselski NFT kakec (poop). NFT kakec it lahko tudi zažgete (“2 zažgana kakca = 1 lika genesis shit beast”) in prejmete NFT Genesis Shit Beast in ShitCoin ($SHIT), žeton, ki je bil imetnikom NFT poslan preko airdropa. Obstajajo tudi ne-genesis Shit Beasts, ki jih je treba kovati, če jih želite pridobiti. Skupna zgornja meja za NFT Shit Beast je 10.000-3.900 za Genesis Shit Beasts, 6.100 za navadne Shit Beasts.

Po besedah PieceOfShitDestroyerja bodo tako Genesis kot običajni Shit Beast NFT lahko ustvarjali $SHIT z zastavljanjem (stakeanjem), vendar bodo Genesis NFT imeli več nagrad za zastavke. “Shitburnerji” ali ljudje, ki so za NFT Genesis Shit Beast zažgali NFT za kakce, bodo preko airdropa dobili NFT za čiščenje kopalnice, ki lahko vaš NFT nadgradi v “Fazo 3”. Shitburnerji bodo lahko nadgradnjo opravili brezplačno, medtem ko bodo morali tisti, ki niso imetniki Genesis Shit Beast, kupiti NFT čistilca kopalnice in $SHIT.

Zakaj takšni projekti uspevajo?

To nas pripelje do prvotnega vprašanja – zakaj so absurdne zbirke, kot sta I’ll Poop It in ShitBeast, v trendu? Kot smo že omenili, meme zbirke niso tuje prostoru NFT. Vsi se radi smejimo. Toda ali je to dovolj, da zanje porabimo tudi do 5.000 dolarjev (kot so nekateri storili za Goblintown)? No, omeniti moramo, da je Goblintown eden redkih projektov, ki jim je uspelo povečati prodajo v medvedjem času in vse kaže, da bosta projekta I’ll Poop It in ShitBeast dosegla podobne rezultate. Uspeh teh projektov pa potrjuje, da se iz zadnjega zloma kriptovalut trgovci nismo kaj veliko naučili. Najbolj nestanovitni projekti so tisti, ki nimajo druge uporabnosti kot nakup v ekosistem za špekuliranje in sčasoma izstop – projekti, kot najbrž ekosistem Shit Beast tudi je. Zato tudi priporočamo, da se v take projekte spuščate le z namenom zabave in da ne vlagate sredstev, ki jih niste pripravljeni pogrešiti.

Dodaj odgovor