Nigerija in Binance: se obeta kriptovalutam prijazna gospodarska cona?

Home » Nigerija in Binance: se obeta kriptovalutam prijazna gospodarska cona?

Nigerija in Binance sta v zgodnji fazi pogovorov o partnerstvu, katerega cilj je zgraditi kriptovalutam prijazno digitalno mesto, podobno virtualni prosti coni v Dubaju.

Nigerijska vlada se je predhodno sestala z borzo kriptovalut Binance, da bi potencialno vzpostavila posebno gospodarsko cono, namenjeno podpori tehnologiji blockchain in kripto podjetjem. Glede na petkovo objavo nigerijskega organa za izvozne predelovalne cone (NEPZA) je organ opravil predhodne pogovore z Binance in tehnološkim infrastrukturnim podjetjem Talent City, da bi razpravljali o predlaganem digitalnem mestu, imenovanem »virtualna prosta cona« (Virtual Free Zone); podobno kot že obstaja v Dubaju.

Adesoji Adesugba, generalni direktor nigerijskega urada za izvozne predelovalne cone, je izjavil, da je njihov cilj ustvariti razcvet virtualnega prostega območja, da bi izkoristili skoraj bilijon dolarjev vredno virtualno gospodarstvo v tehnologiji blockchain. O načrtih za zgodnjo fazo so v petek razpravljali Adesugba, izvršni direktor Binance Nadeem Ladki, izvršni direktor Talent City Luqman Edu in direktor NEPZA Sikiru Lawal na srečanju v Dubaju. Adesugba je dodal, da bo ta poteza del nigerijskega programa gospodarskega razvoja, z vizijo, da bi še naprej spodbujala sprejetje kriptovalut v zahodnoafriški regiji.

Nigerija je visoko na lestvici kripto držav

Zaradi neustreznega finančnega sistema ter nestabilnih vladnih politik in inflacije se je v zadnjih nekaj letih sprejemanje kriptovalut v Afriki vztrajno povečevalo. Po podatkih družbe Triple A ima Nigerija eno najvišjih stopenj adopcije kriptovalut na svetu, saj ima več kot 13 milijonov lastnikov kriptovalut.

https://twitter.com/ishverduzco/status/1529492565619134465

Konec oktobra 2021 je nigerijski predsednik Muhammadu Buhari uvedel digitalno valuto centralne banke (CBDC) eNaira, da bi izboljšal delovanje plačilnega sistema v državi. Takrat je centralna banka sporočila, da se bo projekt nadaljeval z vrsto nadaljnjih sprememb, novih zmogljivosti in izboljšav platform. Avgusta letos je guverner centralne banke Nigerije Godwin Emefiele dejal, da so bile z eNairo od njene uvedbe oktobra 2021 opravljene transakcije v vrednosti 4 milijarde NGN (9,2 milijona USD), in dodal, da je bila aplikacija eNaira avgusta prenesena 840.000x, aktivnih denarnic pa je bilo približno 270.000.

Na tehnološkem področju te države so se pojavila tudi zagonska fintech podjetja, kot sta Interswitch Ltd. in Flutterwave Inc., ki sta bila ocenjena na več kot milijardo dolarjev.

Binance si še naprej prizadeva za svetovno adopcijo kriptovalut

Sodelovanje kripto borze Binance z Nigerijo sledi podobni potezi, ki jo je podjetje izvedlo z južnokorejskim mestom Busan. Borza, ki jo vodi Changpeng Zhao, je z mestom Busan podpisala memorandum o soglasju, da bi mestu zagotovila tehnološko in infrastrukturno podporo. Namen te poteze je pomagati pri razvoju mestnega ekosistema veriženja blokov in tudi promociji busanske borze digitalnega premoženja. Druga oblika sodelovanja med strankama bo souporaba knjige naročil.

Borza je sklenila tudi sporazum z regulatorjem za vrednostne papirje in borzo v Kambodži (SERC) za razvoj sektorja vrednostnih papirjev v državi. Medtem je pred kratkim v Kamerunu vzpostavila tudi kripto-izobraževalno središče, da bi dodatno spodbudila sprejetje kriptovalut in tehnologije blockchain v tej afriški državi.

Dodaj odgovor