Nov izzivalec iPhona v celoti temelji na UI. Koliko bo stal?

Home » Nov izzivalec iPhona v celoti temelji na UI. Koliko bo stal?

Vse kaže, da smo priča novemu valu mobilnikov, ki temeljijo na umetni inteligenci. Naslednji pametni telefon višjega razreda »Nothing phone« bo imel vse z umetno inteligenco, vključno s prilagojenim AI spremljevalcem, ki je skoraj kot »človekov najboljši prijatelj« in bojda zasenči samo Siri. Vas zanima, koliko stane?

Londonski proizvajalec elektronike Nothing želi revolucionarno spremeniti pametne telefone in opustiti običajne aplikacije v korist vmesnika, ki ga bo v celoti upravljala umetna inteligenca. Ustvarjalci za Nothing Phonom pravijo, da se sedanja uporabniška izkušnja ni razvila že več kot desetletje, zato naslednje obdobje potrebuje zelo prilagojen, dinamičen in medopravilen vmesnik.

Kaj je Nothing Phone?

nothing.tech

Telefon Nothing Phone je serija pametnih telefonov, ki jih je razvilo tehnološko podjetje Nothing, ki ga je ustanovil Carl Pei, soustanovitelj podjetja OnePlus. Serija je znana po edinstveni zasnovi, konkurenčnih cenah in inovativnih funkcijah. Najnovejši telefon Nothing Phone (2a), ki je bil predstavljen v začetku leta 2024, je najnovejši v seriji in je požel številna odobravanja med uporabniki.

Telefon Nothing Phone (2a) izstopa po značilnem prozornem hrbtnem delu in vmesniku Glyph Interface, ki za obvestila in opozorila uporablja prilagodljive vzorce LED. Telefon ima 6,7-palčni zaslon AMOLED s frekvenco osveževanja 120 Hz in največjo svetlostjo 1 300 nitov, ki zagotavlja žive barve in gladko delovanje tudi pod močno sončno svetlobo. Poganja ga prilagojen procesor MediaTek Dimensity 7200 Pro, na voljo pa je z do 12 GB pomnilnika RAM in 256 GB shrambe, zato zagotavlja solidno zmogljivost za vsakodnevna opravila in igranje iger.

Telefon vključuje tudi dvojno kamero s 50 MP, ki omogoča vsestransko fotografiranje s funkcijami, kot sta način HDR in dobra zmogljivost pri šibki svetlobi. Vendar nima namenskega teleobjektiva, ki ga ponujajo nekateri konkurenti v istem cenovnem razredu. Baterija s 5000 mAh zagotavlja celodnevno uporabo, telefon pa podpira 45W hitro polnjenje.

AI asistent, ki zasenči Siri

Ekipa Nothing pravi, da bodo v »jutrišnjem svetu po aplikacijah« uporabniki preprosto sodelovali z umetno inteligenco in jo prosili, naj naredi vse. Pomočnik umetne inteligence bi nato v ozadju usklajeval vse potrebne aplikacije, da bi izpolnil zahteve, ne da bi od uporabnika zahteval kakršno koli dodatno interakcijo. Nothingova zamisel je, da bi vsakemu uporabniku zagotovil »zelo prilagojenega spremljevalca, ki bi bil skoraj kot najboljši prijatelj«.

Poleg tega lahko pomočnik z umetno inteligenco sodeluje z vmesnikom Glyph in z vzorci LED zagotavlja vizualne povratne informacije za obvestila in opozorila, zaradi česar je interakcija bolj intuitivna in privlačna.

Ta AI pomočnik je zasnovan tako, da zagotavlja brezhibno izkušnjo, saj se skozi čas uči uporabniških navad in preferenc. Lahko opravlja različna opravila, kot so nastavljanje opomnikov, upravljanje urnikov, nadzor naprav pametnega doma ter zagotavljanje kontekstualnih informacij na podlagi uporabnikovih dejavnosti in lokacije. Pomočnik je tesno povezan z operacijskim sistemom telefona, zato lahko izvaja ukrepe, kot so optimizacija trajanja baterije z upravljanjem procesov v ozadju, predlaganje aplikacij glede na vzorce uporabe in celo izboljšanje kakovosti fotografij s prilagajanjem nastavitev fotoaparata v realnem času.

Nothing asistent se je zdel precej podoben glasovnemu klepetalnemu robotu ChatGPT – vsaj v predogledu: Ploski krog v črnem ozadju s prijetnim, človeku podobnim glasom. Vendar Nothing ni razkril, ali bo ta pomočnik deloval lokalno ali v oblaku. Glede na računalniško moč, ki je potrebna za delovanje podobnih orodij umetne inteligence, pa je verjetno, da bo ta funkcija odvisna od oblaka.

In cena?

Izvršni direktor podjetja Pei je leta 2021 začel delati v podjetju Nothing, potem ko je zapustil kitajskega proizvajalca elektronike OnePlus, ki je leta 2014 vstopil na trg pametnih telefonov z modelom OnePlus One za 300 EUR. Prvi telefon Nothing je bil izdan leta 2022, njegova cena je bila nižja od 500 EUR, na njem pa je delovala prilagojena različica Googlovega operacijskega sistema Android.

Telefon Nothing Phone (2) se je trdno usmeril v višji razred trga pametnih telefonov. Cena osnovnega modela z 8 GB pomnilnika RAM in 128 GB prostora za shranjevanje znaša 349 EUR. Za tiste, ki potrebujejo več pomnilnika RAM in shrambe, je na voljo različica z 12 GB/256 GB za 399 EUR. S temi agresivnimi cenami je telefon Nothing Phone (2a) v neposredni konkurenci z drugimi pametnimi telefoni srednjega razreda, kot sta Google Pixel 7a in Redmi Note 13 Pro, saj s svojo edinstveno zasnovo in solidno zmogljivostjo ponuja odlično razmerje med kakovostjo in ceno.