Nova kripto poteza Instagrama: Polygon in Arweave

Home » Nova kripto poteza Instagrama: Polygon in Arweave
instagram

Instagram vse bolj razširja svoj kripto domet. Za nove NFT načrte seje obrnil k Polygonu, za skladiščenje podatkov pa bo stopil v partnerstvo z Arweave. Obe kriptovaluti sta po novici zabeležili zavidljivo rast.

Ustvarjalci so Instagram dolgo obrekovali, ker za razliko od YouTuba in TikToka nima neposrednega nadomestila za ustvarjalce, zdaj pa se zdi, da se plošča obrača. Podjetje Meta (lastnik Instagrama) je sporočilo, da bo od tega tedna dalje izbrani skupini digitalnih ustvarjalcev omogočil kovanje in prodajo NFT-jev neposredno s platforme priljubljenega socialnega omrežja.

V vizualno vsebino usmerjena aplikacija, ki je pred kratkim v 100 državah uvedla funkcijo Digital Collectibles, ki uporabnikom omogoča, da se povežejo s svojimi digitalnimi denarnicami in predstavijo NFT, ki so jih ustvarili ali kupili. Povezani NFT so lahko prikazani v uporabnikovem kanalu in vključujejo »učinek bleščanja«, ki označuje pristnost. V testnem obdobju bodo funkcijo prvi uporabljali znani umetniki, kot so fotograf DrifterShoots, vizualna umetnica Ilse Valfré in umetnica Amber Vittoria in ostali.

Instagram vedno bolj globoko v svet NFT

Instagram bo ob zagonu za kovanje NFT uporabljal blockchain Polygon. Aplikacija bo iz priznane NFT tržnice OpenSea potegnila tudi metapodatke NFT, tako da bo na Instagramu mogoče videti imena in opise zbirk. Pri Polygonu so sporočili, da je to prelomni trenutek za gospodarstvo digitalnih  ustvarjalcev in Web3 nasploh. Dostopnost je namreč še vedno ena največjih ovir pri uvajanju novih uporabnikov v Web3, zato bo poenostavitev, pospešitev, pocenitev in približanje tega procesa po njihovih besedah imela velik vpliv.

Instagram bo na svoji platformi omogočil tudi prikazovanje digitalnih zbirateljskih predmetov na podlagi videoposnetkov ter dodal podporo za blockchain Solana in denarnico Phantom. Pred tem je platforma podpirala blockchaine Ethereum, Polygon in Flow ter povezave z denarnicami tretjih oseb, vključno z denarnicami Rainbow, MetaMask, Trust Wallet, Coinbase Wallet in Dapper Wallet.

Pri podjetju Meta so opozorili, da ne bodo zaračunavali pristojbin za prikazovanje in deljenje digitalnih zbirateljskih predmetov na Instagramu ali Facebooku ter da vsaj do leta 2024 ne bodo zaračunavali dodatnih pristojbin za prodajo digitalnih zbirateljskih predmetov. Dodali pa so, da za nakupe digitalnih zbirateljskih predmetov v aplikaciji Instagram v operacijskih sistemih Android in iOS veljajo veljavne pristojbine v trgovini z aplikacijam. Kar pa lahko pomeni 30% pristojbine, ki jo je zloglasno napovedal Apple.

Polygon se spušča v metaverse

Novica o Instagramovi integraciji s Polygonom je poskrbela, da se je vrednost kriptovalute MATIC dvignila za 15 % (CoinMarketCap). Polygonov blockchain je nedavno uporabil tudi Reddit za svoje zelo uspešne NFT-je Collectible Avatars, ki so bili ena redkih svetlih točk na propadajočem trgu NFT-jev. Po drugi strani je tudi izvirni žeton decentraliziranega protokola za shranjevanje podatkov Arweave – AR – po podatkih CoinMarketCap v 24 urah po novici zvišal za za 59,2%.

Dodaj odgovor