Nvidia napoveduje nov superračunalnik, ki bo ustvarjal naslednika ChatGPT

Home » Nvidia napoveduje nov superračunalnik, ki bo ustvarjal naslednika ChatGPT
nvidia

Bitki za prevlado na področju umetne inteligence se je pridružila tudi Nvidia. Podjetje, ki stoji za najzmogljivejšim čipom na svetu za razvoj umetne inteligence, je razkrilo ambiciozne AI projekte, vključno s superračunalnikom in platformo Nvidia ACE. Generativna umetna inteligenca je tako dobila nov zagon.

Nvidia je s svojimi pionirskimi inovacijami in neomajno zavezanostjo k premikanju meja mogočega postala na poti, da postane ena največjih sil na področju umetne inteligence. Glavni izvršni direktor družbe Nvidia Jensen Huang je pred nekaj dnevi na sejmu Computex v Tajvanu predstavil novo superračunalniško platformo za umetno inteligenco DGX GH200. Glavni namen superračunalnika je po Huangovih besedah pomagati tehnološkim podjetjem pri razvoju naslednikov priljubljenega klepetalnega robota z umetno inteligenco ChatGPT.

Velik skupni pomnilniški prostor NVIDIA DGX GH200 uporablja tehnologijo povezovanja NVLink s sistemom NVLink Switch System, ki združuje 256 superčipov GH200 in jim omogoča delovanje kot en sam grafični procesor. To zagotavlja 1 eksaflop zmogljivosti in 144 terabajtov skupnega pomnilnika – skoraj 500-krat več pomnilnika kot prejšnja generacija NVIDIA DGX A100, ki je bila predstavljena leta 2020.

Za primerjavo: na najnovejši lestvici Top 500 superračunalnikov je kot edini znani sistem exascale naveden Frontier v Nacionalnem laboratoriju Oak Ridge v Tennesseeju, ki je dosegel zmogljivost skoraj 1,2 eksaflopsa v merilu Linmark. To je več kot dvakrat več od največje zmogljivosti sistema na drugem mestu, japonskega Fugakuja.

Delnice Nvidia po novici zabeležile 25% rast

Nvidia je po novici v enem samem dnevu pridobila 28% oz.  184 milijard dolarjev vrednosti – s čimer se je približal tržni kapitalizaciji 1 bilijona dolarjev. Tako je slavni izdelovalec čipov presegel napoved prihodkov za drugo četrtletje s strani Wall Streeta za kar 50%.

Nvidia ACE for Games

Huang je napovedal še eno novo storitev, imenovano Nvidia ACE (Avatar Cloud Engine), ki je namenjena industriji videoiger. ACE bo uporabljal generativno umetno inteligenco, ki bo pomagala dati likom iz ozadja v igrah več značaja. Ko je bila storitev prvič predstavljena leta 2022, je bil Nvidia ACE uporabljen za ustvarjanje interaktivnih avatarjev, ki so lahko sprejemali naročila v restavracijah ali odgovarjali na vprašanja o nakupovanju.

Nvidia je v bistvu razvila svojo različico ChatGPT, a namesto da bi jo integrirala v spletni brskalnik, kot je to storil Microsoft z Bingom, razvijalcem omogoča, da tehnologijo umetne inteligence dodajo osebam NPC (neigralnim likom) v prihodnje videoigre in jo prilagodijo svojim zahtevam. To bi igralcu omogočilo interakcijo z NPC preko govora namesto vnaprej izbranih dialogov, saj se bodo lahko odzvali na vse vaše besede, to pa bo omogočilo bolj dinamičen pogovor.

Za razliko od Chat-GPT bodo imeli liki, razviti prek Nvidia ACE, še vedno svojo osebnost in ozadje. Pri Nvidia so idejo demonstrirali v Youtube videu. Dejali so, da je liku zagotovila ozadje – podobno kot profil lika pri igranju igre Dungeons and Dragons -, vendar sp umetni inteligenci prepustili ustvarjanje dialoga v realnem času. To pomeni, da pogovor ni bil vnaprej napisan in posnet, kot je to običajno v obstoječih videoigrah.

Nova raziskovalna orodja za pionirje umetne inteligence

Glavni namen super računalnika DGX GH200 bo torej pomagati tehnološkim podjetjem pri razvoju naslednikov ChatGPT. Microsoft, Meta in Google (Alphabet) naj bi bili med pionirskimi uporabniki te superračunalniške opreme.

NVIDIA namerava zasnovo DGX GH200 ponudnikom storitev v oblaku in drugim izvajalcem hiperskaliranja ponuditi tudi kot načrt, da ga bodo lahko dodatno prilagodili svoji infrastrukturi. Novi NVLink in skupni pomnilnik Grace Hopper Superchips odpravljata ključna ozka grla pri obsežni umetni inteligenci, od česar se bo lahko dobro okoristil Google Cloud.

Usposabljanje velikih modelov umetne inteligence je tradicionalno naloga, ki zahteva veliko virov in časa. Z možnostjo, da bi DGX GH200 delal z nabori podatkov v velikosti terabajtov, bi razvijalcem omogočil izvajanje naprednih raziskav v večjem obsegu in s pospešenimi hitrostmi. Nvidia bo v skladu s svojim širjenjem na AI področje lansirala še nekaj izdelkov:

  • Nvidia Base Command: Programska oprema NVIDIA Base Command™ zagotavlja upravljanje delovnih tokov umetne inteligence, upravljanje gruče za podjetja, knjižnice, ki pospešujejo računsko, pomnilniško in omrežno infrastrukturo, ter sistemsko programsko opremo, optimizirano za izvajanje delovnih obremenitev umetne inteligence.
  • Nvidia AI Enterprise: To je AI programska plast platforme. Zagotavlja več kot 100 ogrodij, predhodno usposobljenih modelov in razvojnih orodij za poenostavitev razvoja in uvajanja produkcijske umetne inteligence, vključno z generativno umetno inteligenco, računalniškim vidom, govorno umetno inteligenco in drugimi.
  • Nvidia Helios: Ta superračunalnik bo imel štiri sisteme DGX GH200. Vsak od njih bo povezan z omrežjem NVIDIA Quantum-2 InfiniBand, ki bo povečalo prepustnost podatkov za usposabljanje velikih modelov umetne inteligence. Helios bo vključeval 1.024 superčipov Grace Hopper Superchips in bo predvidoma začel delovati do konca leta.

Nvidia Omniverse

Ob odmevni objavi superračunalnika so pri Nvidia sporočili, da so v sodelovanju z oglaševalskim velikanom WPP ustvarili vsebinski pogon, ki uporablja njeno tehnologijo Omniverse in zmožnosti generativne umetne inteligence za pomoč pri oblikovanju oglasnih vsebin.

Namen je zmanjšati časovne in cenovne stroške izdelave oglasov, tako da se bodo stranke WPP lahko opirale na tehnologijo Nvidia. Nvidia pravi, da proizvajalci elektronike, kot so Foxconn, Pegatron in Wistron, uporabljajo tehnologijo Omniverse za ustvarjanje digitalnih dvojčkov svojih tovarniških prostorov, da lahko pred fizičnimi spremembami ugotovijo, kako jih najbolje razporediti.

AI čipi so nova vroča stvar

Medtem ko je Nvidia vodilna pri proizvodnji zmogljivih čipov za aplikacije umetne inteligence, se druga podjetja pospešeno pridružujejo dirki:

  • Microsoft je pred kratkim napovedal, da razvija lasten čip, ki bo omogočal delovanje aplikacij, podobnih ChatGPT.
  • Na Kitajskem so razvijalci pod sankcijami Združenih držav, ki so prepovedale dostop do najnovejše različice čipov Nvidia. Vendar pa lokalni razvijalci trenutno preizkušajo kombinacije čipov in polprevodnikov, da bi ustvarili lastne metode razvoja umetne inteligence.

Kdaj bo na voljo Nvidia superračunalnik DGX GH200?

Superračunalniki NVIDIA DGX GH200 bodo predvidoma na voljo do konca leta 2023.

Nvidia: Od grafičnega procesorja do paradnega konja umetne inteligence

NVIDIA je od svoje ustanovitve leta 1993 pionir na področju pospešenega računalništva. Z izumom grafičnega procesorja leta 1999 je podjetje spodbudilo rast trga računalniških iger, na novo opredelilo računalniško grafiko, sprožilo obdobje sodobne umetne inteligence in spodbuja ustvarjanje industrijskega metaversa.

Nvidiina pot na področju umetne inteligence se je začela z grafičnimi procesnimi enotami (GPU), ki so bile sprva namenjene upodabljanju osupljivih vizualnih podob v videoigrah. Vendar so raziskovalci kmalu ugotovili, da imajo grafični procesorji ogromne zmogljivosti za vzporedno obdelavo podatkov, ki jih je mogoče izkoristiti za zapletene računske naloge, kot sta usposabljanje in izvajanje modelov umetne inteligence. To odkritje je družbo Nvidia popeljalo v ospredje raziskav in razvoja umetne inteligence.

Ko potegnemo črto

Ker umetna inteligenca postaja vse bolj dostopna in razvijalci še naprej uvajajo nove izdelke, se pogovarjajo tudi z zakonodajalci po vsem svetu, da bi zagotovili predpise, ki bodo omogočali inovacije. V začetku maja so se v Beli hiši zbrali vodilni predstavniki številnih velikih tehnoloških podjetij in skupaj s podpredsednico ZDA Kamalo Harris razpravljali o nevarnostih umetne inteligence. Uradniki so podjetja, med njimi tudi podjetje Nvidia, nagovorili tudi glede sodelovanja pri javnem ocenjevanju sistemov umetne inteligence. Po mnenju analitikov je Nvidia na področju obdelave umetne inteligence daleč pred svojimi tekmeci na področju čipov. Kako dolgo bo to še veljalo in kako bodo na celotno industrijo vplivale regulacije, lahko samo ugibamo.