Nvidia postala najdragocenejše podjetje na svetu

Home » Nvidia postala najdragocenejše podjetje na svetu
nvidia

Nvidia je s 3.24 bilijona tržne kapitalizacije premagala Microsoft in postala najdragocenejše podjetje na svetu!

Nvidia je v torek postala najdragocenejše podjetje na svetu in prehitela tehnološkega velikana Microsoft, saj so njeni čipi še vedno ključni v tekmi za prevlado na trgu umetne inteligence.

Nvidijine delnice so se zvišale za 3,5 % na 135,58 USD, s čimer se je tržna kapitalizacija povečala na 3,34 bilijona USD, le nekaj dni po tem, ko je prehitela Apple in postala drugo najdragocenejše podjetje. Preobrazbo družbe Nvidia iz podjetja, znanega po čipih za videoigre, v vodilno globalno podjetje je povzročil velik premik tehnološke industrije k umetni inteligenci. Zaradi tega premika se velika podjetja zanašajo na Nvidijine izdelke kot na hrbtenico svoje tehnologije umetne inteligence.

Podjetje je z rastjo prehitelo druge tehnološke velikane, kot sta Google in Apple, kar je sprožilo val naložb in tržnih špekulacij. Nedavni vzpon družbe Nvidia je prispeval k temu, da je Wall Street dosegel novo rekordno vrednost, saj se je indeks S&P 500 v torek zvišal za 0,3 % in zaključil pri vrednosti 5 487,03.

Delnica se je letos povečala za približno 180% v primerjavi s približno 19% povečanjem delnic Microsofta, saj povpraševanje po Nvidijinih visokozmogljivih procesorjih še naprej presega ponudbo. Tehnološki velikani, kot so Microsoft, Meta Platforms in Alphabet, lastnik Googla, tekmujejo, da bi razširili svoje zmogljivosti za računanje z umetno inteligenco in prevladali v tej nastajajoči tehnologiji. Nvidiine delnice so zaradi skokovitega porasta dosegle rekordno vrednost in v torek povečale tržno kapitalizacijo za več kot 103 milijarde dolarjev.

Nvidia je tako zdaj več vredna kot:

  • BDP vseh držav na svetu razen 7
  • Celoten trg kriptovalut SKUPAJ
  • 5-krat večja od tržne vrednosti družbe Tesla
  • 6x tržna kapitalizacija Walmarta
  • Tržna kapitalizacija celotnega francoskega borznega trga
  • BDP Kanade in 1,2 bilijona dolarjev v gotovini
  • Amazon in Berkshire Hathaway SKUPAJ
  • Skupno neto premoženje 12 najbogatejših ljudi na svetu

Pa še en zanimiv podatek: Od oktobra 2023 je Nvidia povečala tržno vrednost za 2,3 trilijona dolarjev! To je tiliko kot celoten kripto trg skupaj.

Meteorski vzpon Nvidie na račun AI booma

Nvidiin vzpon sovpada z razmahom generativne umetne inteligence, ki se je začel, ko je OpenAI konec leta 2022 predstavil svojega klepetalnega robota ChatGPT. Nvidiini čipi, spremenjene grafične kartice in programska platforma CUDA so zasnovani tako za usposabljanje kot za izvajanje programov umetne inteligence, kar ji daje strateško prednost, za katero strokovnjaki menijo, da bosta AMD in Intel potrebovala več let, da se jima približata.

Nvidia je vodilni ponudnik čipov umetne inteligence in integrirane programske opreme v tehnološki industriji. Največja tehnološka podjetja, kot so Amazon, Google, Meta, Microsoft, Tesla in druga, se zanašajo na Nvidiino strojno opremo, ki podpira vse od ponudbe umetne inteligence v oblaku do lastnih modelov in storitev umetne inteligence.

Na konferenci Computex na Tajvanu 2. junija je glavni izvršni direktor Jensen Huang napovedal, da bo Nvidia leta 2025 izdala zmogljivo različico svojega čipa Blackwell – Blackwell Ultra, leta 2026 pa bo izdala novo platformo čipov za umetno inteligenco Rubin. Različica Rubin Ultra bo debitirala leta 2027.

Včasih računalniške igre, zdaj umetna inteligenca

V prvem četrtletju je Nvidia poročala o prilagojenem dobičku na delnico v višini 6,12 USD ob prihodkih v višini 26 milijard USD, kar je za 461 % oziroma 262 % več kot v enakem obdobju lani. Prihodki podjetja Nvidia iz podatkovnih centrov so se v zadnjem četrtletju povečali za 427 % na 22,6 milijarde dolarjev, kar predstavlja 86% vseh prihodkov podjetja v tem četrtletju. Medtem je Nvidijin segment iger, ki je bil prej njena osrednja dejavnost, zabeležil 2,6 milijarde dolarjev prihodkov.

Ali to pomeni preporod AI kripto žetonov?

Po novici so se hitro začeli pobirati AI kriptovalute. Vodilni med njimi, Fetch.ai (FET), je v 24 urah zrasel za kar 20%. Po drugi strani se je cena Render Token (RNDR) povečala za 10,3 % in trenutno trguje po ceni 7,75 USD. Poleg tega podatki analitičnega orodja Santiment, ki deluje na verigi, kažejo, da je RNDR v tem obdobju doživel 33,33% povečanje sprememb obsega. Dolgoročno naj bi bil vpliv družbe Nvidia na sektorja umetne inteligence in kriptovalut velik. Poročilo upravljavca premoženja Bitwise poudarja, kako je razcvet umetne inteligence močno vplival na podatkovne centre in povzročil pomanjkanje čipov za umetno inteligenco ter dostop do električne energije.

Rudarji bitcoinov, opremljeni z zmogljivimi čipi in naprednimi hladilnimi sistemi, zagotavljajo potrebno infrastrukturo za podjetja z umetno inteligenco. Nvidia lahko kot vodilni proizvajalec čipov za UI in grafičnih procesorjev za rudarjenje kriptovalut z naraščajočim povpraševanjem precej pridobi.

Morda vas bo zanimalo še naslednje: