Padec kriptovalut 2022: Kako preživeti medvedji trg?

Home » Padec kriptovalut 2022: Kako preživeti medvedji trg?

Ni prvič, da je svet kriptovalut doživel zlom. Medvedji trgi so morda strah vzbujajoče obdobje v vsakem naložbenem ciklu, vendar obstaja nekaj strategij in načinov, kako ostati v prednosti in preživeti kripto zimo.

Krivulja na grafu se je nehala dvigovati, zelene sveče so nadomestile dolge rdeče sveče, ki vztrajajo iz tedna v teden. Rekordi kriptovalut iz leta 2021 se zdaj zdijo le še oddaljen lep spomin, zaradi zloma kripto trga 2022 pa so glavne kriptovalute izgubile dobičke, ki so jih dosegle med zgodovinsko bikovsko serijo.

Po drugi strani pa vi, samooklicani strokovnjak za kriptovalute, z zadrego gledate sorodnikom in prijateljem v oči, saj se vaše optimistične finančne napovedi morda niso izšle tako, kot ste obljubljali. Brez skrbi, vsi smo bili tam na neki točki.

Zakaj se torej trg kriptovalut sesuva? Pomembno se je zavedati, da v tem zadnjem ciklu kriptovalute niso osamljene v rdečih številkah. Tudi delniški trg doživlja padec, saj si ameriški oblikovalci politik prizadevajo ukrotiti inflacijo z zaostrovanjem denarne ponudbe in zviševanjem obrestnih mer. Kriptovalute pa so bile še posebej prizadete, saj se vlagatelji odmikajo od tveganih sredstev in prehajajo na bolj stabilna sredstva, kot je zlato. Padec cen kriptovalut pa obremenjuje institucije in druge velike akterje na tem področju, ki so vlagali ob vrhu trga.

Običajno medvedji trgi pri vsakem vlagatelju povzročijo občutek negotovosti. Še toliko bolj pri novincih, ki se jim lahko zdi, da je konec sveta. Morda je celo splošno znano, da so vlagatelji v času bikovskih ciklov prepričani, da bodo dosegli dobiček. Na medvedjih trgih, kot je ta, pa se pojavi nepredstavljiva mera pesimizma. Na splošno velja, da investitorji in trgovci v obdobju anksioznosti delajo dve napaki – bodisi vlagajo preveč, bodisi ne vlagajo s prepričanjem.

Poglejmo si, kako smo prišli do medvedjega trga in kako ga preživeti.

Zakaj je prišlo do zloma kripto trga?

Na gibanje cen kriptovalut lahko vplivajo obrestne mere, inflacija in drugi makroekonomski dejavniki, ki lahko vplivajo na to, kako samozavestno ljudje vlagajo svoj denar v tvegana alternativna sredstva. Z višanjem obrestnih mer postanejo varčevalni računi bolj privlačni, zato je nekaterim ljudem morda bolj udobno naložiti svoj denar tja, kjer lahko dobijo predvidljive donose.

In ko cene hitro padajo, kot se je to zgodilo spomladi 2022, se lahko pritisk na trg še poveča, saj so nekateri vlagatelji prisiljeni sprostiti gotovino, da lahko izpolnijo druge obveznosti. Še en dejavnik, ki lahko spodbudi pesimizem vlagateljev in lahko privede do zloma kriptovalut, so vladni ukrepi regulatorjev po vsem svetu. Ker se je zanimanje za kriptovalute povečalo, se javni uradniki sprašujejo, kaj bi ta tehnologija lahko pomenila za denarno politiko, varnost in okolje.

Kitajska je še posebej agresivna. Na primer 24. septembra 2021 so cene padle, potem ko je kitajska vlada transakcije s kriptovalutami razglasila za nezakonite in sporočila, da tuje borze ne smejo poslovati z ljudmi na Kitajskem.

Do padca cen v letu 2022 je prišlo, ko se je kripto trg pripravljal na ukrepanje ameriške vlade na več področjih. Medtem ko oblikovalci denarne politike zvišujejo obresti, da bi upočasnili inflacijo, je Bidenova administracija zveznim agencijam naročila, naj pripravijo podrobne načrte za nadzor nad kriptovalutami. Če tej mešanici dejavnikov dodamo še več kot dve let trajajočo pandemijo in vojno v Ukrajini, dobimo konglomerat makroekonomskih dejavnikov, ki vplivajo na trge.

Takšni dogodki opozarjajo, da kriptovalute ostajajo razmeroma nova tehnologija, katere učinki na svetovno gospodarstvo še niso povsem jasni. Cene kriptovalut so nestanovitne in nepredvideni dogodki lahko hitro povzročijo padec cen.

Se je kripto trg zlomil že prej?

Seveda. Za tiste, ki že leta vlagajo v kriptovalute, dramatični dobički in izgube niso nič novega. Bitcoin je na primer decembra 2017 zabeležil prejšnjo rekordno vrednost skoraj 20.000 dolarjev, decembra 2018 pa se je že trgoval pod 3.500 dolarji. V evforičnih obdobjih rasti cene so kruptovalute vroča stvar na interentnih brskalnikih in v medijih, špekulacijam cen v nebo ni videti konca, marsikdo predčasno odpira šampanjce, nato pa se lahko trg zlomi in evforijo počasi zamenja strah in pesimizem. Te emocije so normalne in značilne za vsak cikel. Ko se bitcoin uveljavlja, so gibanja navzgor in navzdol lahko osupljiva. Dolgoročna perspektiva pa te premike postavlja v pravo perspektivo.

Medvedji trgi se pojavijo, ko pride do splošnega padca cen premoženja, in sicer za vsaj 20 % glede na njihove zadnje najvišje vrednosti. Na trenutnem medvedjem trgu se je na primer vrednost bitcoina (BTC) z novembrske rekordne vrednosti 68.000 dolarjev znižala za več kot 60 %. V času pisanja tega članka se Bitcoin zdaj trguje pod mejo 21.000 USD.

Medvedji trg: Kako dolgo traja?

Kot smo omenili zgoraj, medvedji trgi so pogosto povezani s svetovnim gospodarstvom. To pomeni, da se pojavijo bodisi pred recesijo bodisi po njej. Kadar se nahajamo v medvedjem trgu torej načeloma pomeni, da je gospodarska kriza v teku ali pa se približuje. Med kazalniki so torej med drugim obrestne mere, inflacija in stopnja zaposlenosti ali brezposelnosti.

Vendar je povezava med gospodarstvom in medvedjim trgom še preprostejša. Ko vlagatelji opazijo, da se gospodarstvo krči, se širijo pričakovanja, da se bodo kmalu začeli zmanjševati tudi dobički podjetij. Zaradi tega pesimizma začnejo razprodajati svoje premoženje in s tem trg potisnejo še nižje. Scott Nations, avtor knjige The Anxious Investor: Mastering the Mental Game of Investing pravi, da se vlagatelji pogosto pretirano odzivajo na slabe novice.

Vsekakor so medvedji trgi krajši od bikovskih. Po nedavnem poročilu CNBC medvedji trgi trajajo približno 289 dni. Bikovski trgi pa lahko trajajo tudi več kot 991 dni. Poleg tega poročilo o analizi podatkov družbe Invesco navaja, da so izgube, povezane z medvedjimi trgi, v povprečju 33%. Tako cikli padcev običajno niso tako intenzivni kot povprečni 159% dobiček bikovskega trga.

Torej, kako navigirati skozi medvedji trg?

Ok, torej ste nadebudni kripto vlagatelj, ki se je družini in prijateljem še pred pol leta predstavljal kot bodoči milijonar in obljubljal rajske počitnice vsem. Zdaj pa ste morda srečni, da niste dali odpovedi, s katero ste se morda tudi že hvalili.

Sami ne morete storiti ničesar, da bi preprečil neugodne razmere na trgu ali v gospodarstvu na splošno. Kljub temu pa obstaja veliko potencialnih strategij, ki jih lahko naredite za zaščito vaših naložb.

Dollar-cost averaging (DCA), sveti gral investicijskih strategij

Dollar-cost averaging predvideva naložbeno strategijo, pri kateri vlagatelj redno kupuje določeno premoženje v fiksnem znesku, ne glede na ceno tega premoženja v dolarjih (ali evrih). Strategija temelji na prepričanju, da se bodo cene sčasoma na splošno povečale in začele naraščati v času bikovske rasti. Torej gre za strategijo doslednosti in potrpežljivosti.

James Butterfill, vodja raziskav pri CoinShares, ugotavlja, da ima bitcoin zdaj uveljavljeno obratno korelacijo z ameriškim dolarjem. To je smiselno zaradi bitcoinove lastnosti ohranjevalca vrednosti, vendar je zaradi tega tudi izjemno občutljiv na obrestne mere.

Ko je ta preudaren naložbeni pristop obvladan, se vlagateljeva nakupna cena časovno »povpreči«. To pomeni, da je mogoče izkoristiti prednosti nakupa ob padcu in se izogniti vlaganju vseh življenjskih prihrankov v času najvišjih vrednosti na trgu. Navsezadnje, tako kot so medvedji trgi v naložbenem svetu strah vzbujajoči, so to tudi najboljši časi za nakup kriptovalut po najnižjih cenah. Ne pravijo zaman, da se dobiček kuje med medvedjim trgom.

Razpršite svoj naložbeni portfelj

Za vlagatelje, ki imajo v svojem portfelju različna sredstva, vpliv medvedjih trgov morda ni tako hud. Ko se medvedji trgi v celoti razvijejo, se cene sredstev običajno znižajo, vendar ne nujno za enake zneske. Zato ta dragocena strategija zagotavlja, da ima vlagatelj v času medvedjega obdobja v svojih sredstvih mešanico zmagovalcev in poražencev. Tako bodo skupne izgube iz portfelja ublažene na najmanjšo možno mero.

Razmislite o vlaganju v stabilnejša sredstva

Med dolgotrajnimi medvedjimi trgi se nekatera podjetja (večinoma manjša ali mlajša) med potjo utrudijo. Medtem ko druga, bolj uveljavljena podjetja z močnejšimi bilancami stanja lahko zdržijo težke razmere tako dolgo, kot je potrebno. Zato bi morali vsi, ki želijo vlagati v delnice podjetij, poseči po delnicah tistih podjetij, ki poslujejo že dlje časa. To so t.i. defenzivne delnice. Običajno so tudi bolj stabilne in zanesljive na medvedjem trgu.

Obveznice

Obveznice lahko vlagatelju nudijo tudi nekaj olajšanja v času medvedjih ciklov. To je zato, ker se cene obveznic običajno gibljejo nasprotno od cen delnic. Zato so obveznice ključni del vsakega skoraj popolnega portfelja, saj vlagatelju omogočajo relativno olajšanje »bolečin« na medvedjem trgu.

Indeksni skladi ali skladi, s katerimi se trguje na borzi

Nekateri sektorji so znani po tem, da so v času tržnih upadov precej uspešni, vključno s sektorjem komunalnih storitev in sektorjem potrošniškega blaga. In bolj kot katerikoli drug sektor so lahko uspešni, da si zaslužijo ime stabilizacijska sredstva. Vlaganje v zgoraj omenjene sektorje prek indeksnih skladov ali skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF), je lahko pametna poteza. Vsak indeksni sklad ali ETF ima namreč delnice različnih podjetij.

Igra na slepo

Nobenega dvoma ni, da medvedji trg marsikaterega vlagatelja spodbudi k begu in se ne bo nikoli ozrl nazaj nazaj. Na preizkušnji bosta tudi njihova volja in vzdržljivost. Toda kot je pokazala zgodovina, medvedji trgi ne trajajo večno in tudi sedanji ne bo. Po podatkih družbe Hartford Funds se je od leta 1928 do danes pojavilo več kot 26 medvedjih trgov. Vsakemu od teh medvedjih trgov je takoj sledil bikovski trg, ki je prinesel več kot dovolj dobička, da je nadomestil morebitne izgube.

Zato je pomembno, da se ne razmišljate o trenutno prevladujočemu negativnemu trendu, zlasti če vlagate dolgoročno, na primer za pokojnino.

Za na konec

Kot smo že pojasnili, so z medvedjimi trgi povezana velika tveganja. Vendar pa so tudi dobra podlaga za uspeh v naslednji bikovski seriji. To pa je odvisno od dobrega strateškega naložbenega načrtovanja in potrpežljivosti. Tako si lahko zagotovite dobiček, ko se trg končno obrne, ne glede na to, ali vedno uporabljate DCA-je, razpršujete v druga sredstva, vlagate v ETF-je in indeksne sklade ali v delnice. Izguba denarja je vedno težka, vendar je najboljši način za prebroditev tržnih padcev ta, da jih ne vzamete osebno in da ne bežite. Namesto tega upoštevajte široko paleto možnosti za okrevanje in ostanite mirni.

Sčasoma bodo bikovski trgi, ki jim boste priča na svoji poti, presegli medvedje trge. Do takrat pa odmaknite misli od grafov in počnite stvari, ki vas veselijo. Še najbolje kar zunaj, poletje je že tu.

Dodaj odgovor