PancakeSwap lansiral trg napovedi z umetno inteligenco na Arbitrumu

Home » PancakeSwap lansiral trg napovedi z umetno inteligenco na Arbitrumu
PancakeSwap
Foto: Adobe Stock

Priljubljena decentralizirana borza Pancakeswap je lansirala UI trg napovedi, kjer lahko uporabniki stavijo na ali proti napovedi cen kriptovalut.

PancakeSwap, večverižna decentralizirana borza (DEX), se je povezala z omrežjem Allora Network in uvedla trg napovedi, ki ga poganja umetna inteligenca. Ta inovativni trg napovedi bo deloval na omrežju Arbitrum (ARB)in bo  uporabljal podatke o cenah kriptpovalut na podlagi umetne inteligence, ki jih zagotavlja novi decentralizirani partner PancakeSwap, omrežje Allora. Uporabniki PancakeSwap bodo lahko tako s pomočjo zmogljivosti strojnega učenja podjetja Allora napovedovali gibanje cen kriptovalut.

V zadnjih treh letih so modeli, ki jih je oblikovala ekipa Allora Labs (prej znana kot Upshot), učinkovito pripravili napovedi cen za več kot 400 milijonov sredstev s 95-99% zaupanjem za najbolj natančne napovedi.

Kako deluje?

Allorovi modeli napovedovanja cen z umetno inteligenco bodo ocenili verjetnost rasti ali padca cen različnih kriptovalut in uporabnikom pomagali pri odločitvah o trgovanju. Na postopek izplačila vpliva natančnost umetne inteligence, ki se sčasoma prilagaja glede na njeno uspešnost, ko uporabniki napovedujejo na trgu.  Vsakih 10 minut lahko napovedo, ali se bo na primer cena ETH zvišala ali znižala. Uspešne napovedi omogočajo udeležencem, da si prislužijo delež nagradnega sklada, s čimer se poveča sodelovanje z natančnostjo, ki jo povečuje umetna inteligenca.

Z novim trgom bodo imeli uporabniki PancakeSwap možnost slediti napovedim UI ali jim nasprotovati. Ker je platforma UI na testih dosegla skoraj 65% natančnost, se bodo morali uporabniki odločiti, kdaj bodo UI nasprotovali, kar bo seveda pomenilo višje kvote.

Kako se bodo preprečile zlorabe?

Vodilni pri projektu, Gyoza,  je v razpravi o možnosti tržne manipulacije in izkoriščanja nove funkcije trga napovedi opozoril, da lahko uporabniki prek zavihka zgodovine na strani z napovedmi spremljajo zgodovino vseh krogov, zgodovino podajanja cen in zgodovino napovedi umetne inteligence. Vsi rezultati se poravnajo na verigi prek pogodbe PancakeSwap za napovedovanje v2.

Gyoza je pojasnil, da se napovedi AI izdajo šele po zaklenjenih krogih, kar preprečuje manipulacijo, saj uporabniki ne izražajo smernih pozicij. V zvezi z vplivom trga napovedi na likvidnost in volatilnost je Gyoza izrazil mnenje, da je funkcija trga sicer še vedno nova in na tej stopnji verjetno ne bo imela pomembnega vpliva, vendar pa je družba PancakeSwap prepričana, da bo partnerstvo s podjetjem Allora omogočilo razširitev napovedi na številne druge trge, tako na verigi kot zunaj nje.

Vedno več AI trgov napovedi

Trenutno se trg napovedi PancakeSwap osredotoča izključno na cene kriptovalut. Medtem pa platforme, kot je Polymarket, širijo svoje trge napovedi, tako da poleg kriptovalut pokrivajo tudi številne druge teme, vključno s kulturo, tehnologijo, športom in politiko.

Maja sta soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin in soustanovitelj PayPala Peter Thiel v Polymarket vložila 70 milijonov dolarjev, s čimer sta poudarila njegov pomen na trgu napovedi. Ta platforma uporabnikom omogoča, da v decentraliziranem okolju v realnem času sodelujejo pri globalnih dogodkih. Polymarket je pridobil pozornost ob prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA, kjer je celo Donald Trump uporabil posnetek zaslona s platforme, da bi poudaril svoje možnosti za zmago na volitvah.